Já musím říct, že jsem trochu vzal i při travelu a výletech opět víc na milost výměny skel, spíš hlídám celkovou hmotnost a do jisté míry i rozměry sestavy...
Takže pro příklad u MFT jsem naposledy v Barceloně měl 12-100/4 (EQ24-200) jako základ a k tomu ještě ultraširokou Laowu 6mm F2 (EQ12) a lehký světelný EQ40mm 1,7. A opravdu jsem hlavně zoom a ultrawide prohazoval docela často.
Co je ale podstatné, Laowa váží 188g a ten malý pancake dokonce jen 87g, takže i s relativně těžkým "profi" 12-100 jsem asi na 800g skel a přitom mám sestavu (s mezerou) od EQ12mm do 200mm a ještě navíc dvě skla mají velmi slušnou světelnost pro noční focení a tak.
U zmíněného FF Panasonicu se dvěma skly dostanu na téměř stejný rozsah bez mezery při hmotnosti dokonce jen něco přes 750g (nebude světelné sklo, ale zase to částečně kompenzují vlastnosti většího snímače).
Jedno sklo je fajn, ale zrovna třeba (jinak dobrý) Nikon Z24-200mm je sám 570g a popravdě mně by stejně chybělo něco širšího a třeba kombinace s 14-30/4 už se hmotností dostává trochu výše, než by se mi pro "odlehčené" akce líbilo (a ještě je tam překryv).
Je to zkrátka individuální, ale upřímně - je to také hodně o zvyk. Tváříš se, jak by ti 24mm děsně chybělo, ale kdybys musel být na nějaké akci se sklem začínajícím 28mm, tak ti to za chvíli ani nepřijde a budeš celkem v klidu

Sám běžně vyrážím na toulky po Praze s jediným pevným sklem - u MFT asi nejčastěji zmíněný pancake 20mm/1,7 - EQ40mm, u FF pak s pevnou 50/1,8 nebo 24/3,5 a vesměs z toho žádné deprese nemám

Koneckonců ty to budeš po zkušenosti s GRIII chápat velmi dobře