Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 4. 3. 2024 16:27

Já jsem to slyšel s tím dlouhým koncem na Nikon meetingu, ale podle mne to nebude nic, s čím by si Sharpen AI nebo Photo AI neporadili. Údajně je to do 500mm ostré cca jako u 200-500/5.6, kde nebyl s ostrostí žádný problém.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 4. 3. 2024 17:04

Jasně, slabší to tam trochu bude, ale přijde mi, že na těch starších kusech to bylo ještě horší. Tak co se týče zoomů, tak ty Z verze většinou ty F verze docela válcují. Třeba zrovna na zbozi nebo heureka v recenzích píšou, že je to oproti 200-500 ostřejší, nemluvě o posunu v AF. No uvidím v praxi.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 4. 3. 2024 19:00

Nikon 200-500 byl ostrý prakticky jako 500 PF, ale háček byl v tom, že velká spousta kusů byla decentrovaných a druhý problém byl v tom, jak dlouho trvalo první zaostření (pak už to bylo v pohodě), ale když člověk předostřil, tak ten objektiv byl rychlý i na widllife a ptáky.

Nikon 180-600mm má zdá se tyhle problémy vyřešené a přijde mi tenhle Nikon i o kousek lépe vyvážený, to byl další problém Nikonu 200-500mm, který byl “těžký na čumák” i s D850 s gripem. Ale za ty peníze to byl pro spoustu fotografů kauf století, ať už s D800, nebo s D850 nebo s D500.

Ta proporcionalita mi přijde se 180-600 také trochu jako problém, i Z8 bez gripu mi na tom přijde jako nevyvážené tělo.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 4. 3. 2024 21:13

Tak naštěstí tyhle problémy od dob DSLR prakticky vymizely, nebo se alespoň z větší části eliminovaly. Jo to ostření na to jsem četl asi největší kritiku. Čekat předostření u wild life je docela zásadní problém. To ti pak ten pták uletí. U krajinky je to asi jedno. Já teda bych rád s tím fotil všechno možný, ale svižnější AF se bude hodit.

Taky je u 180-600 výhoda (pro někoho možná i nevýhoda), že je to interní zoom oproti 200-500. Přijde mi to nejen jako pohotovější řešení při zoomování, ale i větší jistota proti prachu a nečistotám. Přece jen když se objektiv hodně vysouvá, tak si tam časem můžeš napumpovat dost prachu. Četl jsem třeba jak si někdo stěžoval na dpreview foru, že u 100-400 se mu to stalo. I když na 24-120 nedám dopustit a zatím jsem ten problém nezpozoroval.

Ono se to nezdá, ale ta 100-400 když se vysune na maximum, tak zase není o moc kratší než 180-600. Výhodu má, že v transportní poloze je skladnější, ale při zoomu se mění těžiště. Každopádně rozhodující pro mě byla stejně cena. Za 45000 s 10% slevou nebylo co řešit. Ještě lidi celkem chválí Tamron 150-500, ale zase ten je kratší a nepodporuje TC.

S nevyvážeností v kombinaci s tělem, s tím budu muset počítat, na Z6II to asi nebude terno, ale doufám, že ani průšvih :-) Jsou lidi co s tou kombinací fotí a stačí jim to.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 3. 2024 07:35

Podle mne je hlavní výhoda interního zoomu s fixní délkou lehčí a příjemnější chod při změně ohniska. Přece jen když se musí otočením vysunout ven masivní tubus na pomalu stejnou délku jako základ skla, tak to i při dobrém řešení nějakou sílu vyžaduje, to se nedá okecat. A v některých situacích je rychlejší možnost změny výřezu prostě jasný klad.
Nasávání prachu zas není tak strašné - v principu ano, ale není to tak horké. Naopak menší transportní délka je docela velký argument pro vysouvací variantu, pro transport to je hodně podstatné a někdy (třeba pro častější létání) to může být i úplná priorita.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 5. 3. 2024 10:39

Samozřejmě, ta pohotovost zoomu je hlavní výhoda u interních zoomů. Navíc tady konkrétně to jde hodně rychle měnit. Oproti 200-500 jak nebe a dudy.

Jo ta skladnost třeba do letadla má určitě velkou výhodu. Ale pokud bys šel fotit WL třeba na Island, tak i 180-600 tam nacpeš :-)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 5. 3. 2024 10:56

Tak skladnost nie je práve veľkou devízou z 180-600.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 5. 3. 2024 11:25

Mne to přišlo, když to bylo vystavené s ostatními Nikon objektivy jako levné, velké a těžké. 600 PF byl určitě menší a lehčí a pravděpodobně i opticky lehčí, ale je to přesně stejná volba, jako byla mezi 200-500 a 500 PF, původně jsem chtěl koupit oba, koupil jsem 500 PF, pak jsem si půjčil 200-500 a rychle jsem pochopil, proč byl levnější a proč ho nechci. Zajímavý vývoj by byl, kdybych si prvně koupil 200-500, ale ten rozdíl byl tak velký (a z technických parametrů nebyl poznat !), že by 200-500 skončil ve skříni nebo v bazaru.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 5. 3. 2024 12:12

Pevný dlouhý objektiv je sice na jednu stranu super, ale je to i dost limitující. Zoom u delších ohnisek ti dává větší univerzálnost, větší svobodu. Neřešit peníze, ideální by bylo mít oba.

Se na Paladixu roztrhl s tím pytel, celou dobu nic a najednou je tam k prodeji pevná 400 4.5 za 59000, 800 PF vč. TC 1.4 za 160 000.

Dokonce i dva prodeje na skvělou 24-120.

180-600 určitě není skladný, ale když to třeba srovnáš s 600 f4, tak je prcek :-)

Konstrukce 180-600 dle recenzí a fotek určitě nebude na úrovni mnohem dražších pevných dlouhých objektivů z řady S. Nicméně na to, že to není S line sklo to vypadá slibně, rozhodně lépe než ostatní non-S skla od Nikonu. Proti tomu taková 24-200 působí jako levnější plasťáček.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 6. 3. 2024 05:17

Z 24-200 vyzera naozaj ako lacny plastak, ale vykonom je to pozoruhodne sklo, co dokazuje aj jeho pouzivanie medzi renomovanymi krajinarmi.
Sam som ho mal cca 2 roky a stale si nie som isty, ci som urobil dobre, ze som sa ho nedavno zbavil a kupil Z 24-120.

Toto s 24-120 asi nedam...
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 6. 3. 2024 10:07

Já jsem před cestou do Skotska zkoušel 24-120 i 24-200 a na krajinarske použití jsem vzal 24-200. Zajímal mě v podstatě jenom výstup na krajinarske clony a tam v případě mých kusů měl 24-200 nepatrně lepší extrémní rohy, byl menší, levnější a pro krajinu mi tedy zbyl jen rozdíl v protisvětle, který mi za to nestal.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 6. 3. 2024 11:44

Jako jo, pokud se s 24-200 fotí hlavně krajina, používáš hlavně vyšší clonu (F8, 11 apod.), tak je určitě 24-200 fajn volba.

24-120 má sice menší rozsah, ale kreslí skvěle i na plnou díru, nijak se nemusíš omezovat. Ostří mnohem blíže, takže se s tím dá nafotit obstojné "polo makro". Nemluvě o konstrukci. Mně teda osobně 24-120 přijde jako dostačující rozsah jako záklaďák. Rozdíl mezi 120 a 200 mi nepřijde tak zásadní. Pokud bych chtěl fotit větší detaily, tak ani 24-200 mě nespasí. Proto je fajn mít 100-400, nebo 180-600 na focení detailů, bližších objektů.

Landov: A tou 100-400 jsi toho ledňáčka nezkoušel ? Přece jen 24-200 není zrovna nějaký zázračný rozsah na focení ptáků. Ono i 100-400 je často na to krátký.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 6. 3. 2024 14:06

Vtip je v tom, ze v ten dany den som bol fotit so Z 24-200 krajinu...rybarik bola absolutna nahoda.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 7. 3. 2024 12:52

Nikon kúpil spoločnosť RED: https://petapixel.com/2024/03/07/nikon- ... ra-market/

Celkom zaujímavý krok, Nikon bude vo videu možno čoraz viac viditeľný.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PHiLiPZ_ 13. 3. 2024 05:43

Mame novy firmware 5.0 pre Z9 https://downloadcenter.nikonimglib.com/ ... w/516.html
Doplnkovy manual k novemu FW https://download.nikonimglib.com/archiv ... dendum_(En)09.pdf

Zmeny:
■ Fotografování
• Byly přidány a změněny následující funkce na [Automatické spuštění] v [MENU FOTOGRAFOVÁNÍ].
- Datum a čas zahájení automatické expozice lze nyní nakonfigurovat předem
- K možnostem obrazového pole byla přidána možnost [DX (24×16)]
- K možnostem definujícím typy detekovaných objektů byla přidána možnost [Letadla]
- Funkce Automatické spuštění je nyní k dispozici v kombinaci s manuálním zaostřováním fotoaparátu
- Změnil se vzhled a názvy některých položek na obrazovce nastavení
- Rozšířil se rozsah detekce dostupný pro [Upřesnit: vzdálenost]
• Byla přidána možnost [C15] vysokorychlostní záznam kompozice + snímací režim.
• Byl přidán režim nastavení frekvence [Redukce vysokofrekv. blikání] v [MENU FOTOGRAFOVÁNÍ], který umožňuje konfigurovat předvolby frekvencí.
• Byla přidána možnost [Portrét se sytým odstínem] k položce [Předvolby Picture Control].
• Byla přidána položka [Vyvážení vzhledu portrétu] do [MENU FOTOGRAFOVÁNÍ].
• Byla přidána položka [Změkčení pleti] do [MENU FOTOGRAFOVÁNÍ].
• Byla přidána položka [Red. šumu pro vys. citlivosti ISO] do [MENU FOTOGRAFOVÁNÍ], která umožňuje vybrat režim zpracování redukce šumu.
• K dispozici jsou nové možnosti kvality obrazu dostupné pro vysokorychlostní záznam kompozice + fotografování v položce [Nastavení kvality obrazu] > [Kvalita obrazu (HSFC)] v [MENU FOTOGRAFOVÁNÍ].
• Zvětšení zobrazení v režimu živého náhledu je nyní až 400 %.
• Jako pomocné světlo AF lze nyní použít trvalé LED světlo Profoto A10.
Poznámka: V případě světla Profoto A10 je nutná aktualizace firmwaru. Podrobné informace naleznete na firemní webové stránce společnosti Profoto.
■ Záznam videa
• Byly přidány a změněny následující funkce pro [Automatické spuštění] v [MENU ZÁZNAMU VIDEA].
- Datum a čas zahájení automatické expozice lze nyní nakonfigurovat předem
- K možnostem obrazového pole byla přidána možnost [DX]
- K možnostem definujícím typy detekovaných objektů byla přidána možnost [Letadla]
- Funkce Automatické spuštění je nyní k dispozici v kombinaci s manuálním zaostřováním fotoaparátu
- Změnil se vzhled a názvy některých položek na obrazovce nastavení
- Rozšířil se rozsah detekce dostupný pro [Upřesnit: vzdálenost]
• Do předvoleb Picture Control byla přidána možnost [Portrét se sytým odstínem].
• Byla přidána položka [Vyvážení vzhledu portrétu] do [MENU ZÁZNAMU VIDEA].
• Byla přidána položka [Změkčení pleti] do [MENU ZÁZNAMU VIDEA].
• Byly přidány a změněny následující funkce pro [Digitální zoom s vysokým rozlišením] v [MENU ZÁZNAMU VIDEA].
- Změnila se barva značek zaostřovacích polí zobrazovaných na obrazovce provozních informací při povolení funkce Digitální zoom s vysokým rozlišením.
- Operace digitálního zoomu s vysokým rozlišením lze nyní provádět prostřednictvím pomocného voliče.
• Zvětšení zobrazení v režimu živého náhledu je nyní až 400 %.
■ Přehrávání
• Do menu „i“ režimu přehrávání videa byla přidána položka [Rychlost přehrávání].
• Byla přidána možnost [Přizpůsobit možnosti retušování] do položky [Retušování] v menu „i“ režimu přehrávání.
• Do menu přehrávání byla přidána položka [Automatické otáčení snímků].
• V menu přehrávání byla přidána možnost [Možnosti aut. přehrávání série] do položky [Přehrávání série].
• Procházení snímků nyní zachovává aktuální orientaci i v případě otočení fotoaparátu.
• Aktuální rychlost přehrávání se nyní zobrazuje na obrazovce přehrávání během sledování videa na celé obrazovce.
• Při zobrazení snímků RAW je nyní k dispozici možnost [4608×3072; 14,2 M] v položce [Retušování] > [Změna velikosti snímku] v menu „i“ režimu přehrávání.
■ Ovládací prvky
• Byly přidány možnosti uživatelského přiřazení ovládacích prvků a funkce přiřaditelné pomocí následujících položek v [MENU UŽIVATEL. FUNKCÍ].
- f1 a g1[Přizpůsobení menu <i>]
- f2[Uživ. přiřaz. ovl. prvků (fotogr.)] a g2[Uživ. přiřazení ovládacích prvků]
- f3[Uživ. přiřaz. ovl. prvků (přehráv.)]
Vyberte možnost [Upřed. zaostř. pole (prior. oblič.)] v položce f3 [;Uživ. přiřaz. ovl. prvků (přehráv.)] > [Hlavní příkazový volič] nebo [Pomocný příkazový volič] > [Pozice zoomu během proch. snímků].
Nastavení funkce f3 [Uživ. přiřaz. ovl. prvků (přehráv.)] > [Hlavní příkazový volič] nebo [Pomocný příkazový volič] > [Procházení snímků] lze nyní použít při posouvání snímků během zvětšení výřezu snímku.
Výběr režimu monitoru lze nyní přiřadit tlačítkům Protect/Fn4 a Audio.
• Režimy fotografování lze nyní vybírat jednotlivě v režimu fotografování a v režimu videa.
Poznámka: Režimy fotografování ve všech bankách menu fotografování „A“ až „D“ jsou po aktualizaci firmwaru nastaveny na P.
• Byla přidána možnost [Šířka hranice zaostřovacího pole] do položky a11 [Zobrazení zaostřovacích polí] v [MENU UŽIVATEL. FUNKCÍ].
• Byla přidána položka [Otevřená clona Lv při MF] na pozici a14 do [MENU UŽIVATEL. FUNKCÍ].
• Na pozice d19 a g17 v [MENU UŽIVATEL. FUNKCÍ] byla přidána položka [Namáčk. zrušte zoomování (MF)].
• Během vyvolání nastavení funkcí pro fotografování stisknutím (přidržením) tlačítka lze nyní upravovat nastavení vyvážení bílé barvy a korekce expozice.
• Změnil se způsob provedení úplného formátování v položce [Formátování paměťové karty] v [MENU NASTAVENÍ].
■ Zobrazení
• Změnilo se místo, na kterém se zobrazuje v režimu videa varování před vysokou teplotou paměťové karty.
■ Síť
• Pokud je připojení k příslušenství ATOMOS AirGlu BT nestabilní nebo narušené, zobrazí se nyní varování.
• Byla přidána položka [Připojení Wi-Fi (STA mode)], která umožňuje připojit fotoaparát k chytrému zařízení prostřednictvím přístupového bodu bezdrátové sítě LAN.
• Čísla portů lze nyní zadat pomocí položky [Připojení k serveru FTP] v [MENU SÍTÍ].
• Byla přidána možnost [Odeslat ve formátu HEIF] do položky [Připojení k serveru FTP] > [Možnosti] v [MENU SÍTÍ].
Poznámka: Převedené snímky HEIF se neukládají na paměťovou kartu.
• Příslušenství ATOMOS AirGlu BT a grip pro dálkové ovládání MC-N10 lze nyní používat společně.
• Po zakázání automatického přidělování adres IP je zachována automaticky získaná adresa IP.
• Na obrazovce úprav TCP/IP se nyní zobrazují automaticky získané adresy brány/serveru DNS.
• Názvy souborů snímků a zvuku se nyní shodují, pokud je název souboru snímku během přenosu přejmenován.
■ Ostatní změny
• Když je položka [Režimy činnosti zaostřov. polí] nastavena na [3D sledování objektu] a člověk je relativně velký v rámci obrazového pole, plus je detekováno více očí v blízkosti zaostřovacího pole sledování objektu, fotoaparát přiřadí prioritu zaostření na oko blíže zaostřovacímu poli.
• Zkrátila se doba, za kterou obrazovka provozních informací ztmavne po spuštění závěrky při výběru možnosti [ON] v položce [Redukce blikání obrazu] v [MENU FOTOGRAFOVÁNÍ].
• RGB histogram je nyní snáze viditelný, když je v položce d12 [Teplé barvy zobrazení] v [MENU UŽIVATEL. FUNKCÍ] vybrána možnost [Režim 1] nebo [Režim 2].
• [MENU NASTAVENÍ] > [Verze firmwaru] nyní zobrazuje firmware „G“ modulu GNSS.
• Nyní je k dispozici aktualizace firmwaru modulu GNSS.
Poznámka: Druhá aktualizace není nutná, pokud je firmware „G“ modulu GNSS již ve verzi 0.17, resp. v jiné verzi, ve které již bylo provedeno dané vylepšení.
Poznámka: Postup aktualizace najdete v části „Aktualizace firmwaru modulu GNSS“.
• Firmware modulu GNSS byl aktualizován.
- Zlepšilo se zachycení signálu při použití v některých oblastech, kde lze zachytit třídružicový systém satelitní navigace „QZSS“.
• Byly vyřešeny následující problémy:
- Hodnoty jemného vyvážení nastavené v položce [Možnosti jemného doladění AF] v menu nastavení se nepoužily, pokud byl objekt detekován při výběru možnosti [Velkoplošná zaostřov. pole (S)], [Velkoplošná zaostřov. pole (L)], [Velkoplošná zaostřov. pole (C1)] nebo [Velkoplošná zaostřov. pole (C2)] v položce [Režimy činnosti zaostřov. polí].
- Přepnutí na obrazovku přehrávání a pokus o ovládání pomocného voliče nedoznaly očekávaných výsledků během svícení kontrolky přístupu na paměťovou kartu po sériovém snímání, když byla povolena možnost [Přehrávání série] > [Pomocný volič zobrazí první snímek] v [MENU PŘEHRÁVÁNÍ].
- V některých případech nebylo možné dosáhnout optimální expozice při sériovém snímání nebo při fotografování s posunem zaostření.
- Pokud byl vybrán čas závěrky „Bulb“, zablokovalo se v některých případech spuštění závěrky.
- Při opakovaném fotografování letadel nebylo někdy možné detekovat objekty ve správné pozici.
PHiLiPZ_
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka