Landov: Já ti rozumím, pro tebe je priorita kompaktnost, přece jen 100-400 s TC 1.4 je poměrně lehká varianta v porovnání s jinými. Ale jinak ten TC by měl být spíš doplněk než jako stálá věc. Já se znám, jakákoliv manipulace někde v terénu, kroužky, adaptéry, TC, je pro mě stresující. Před měsícem jsem si objednal z Megapixelu 180-600, neodolal jsem, nabízeli 10% slevu na cokoliv od Nikonu. 45 000 už není špatná cena z CZ distribuce. Přeci jen je to skoro o 30 000 levnější než 100-400. Skladem bude asi spíš ještě tak za 5 týdnů, ale to už vydržím. Kdo ví, třeba časem dospěju ke stejnému názoru jako ty, prošel sis taky 2kg mackem s 200-500, který teda to těžiště měl horší, ale váhově to bylo podobné. Prodat se to časem vždycky dá. Ale když jsem i na youtube viděl, že s tím fotí drobná hubená holka koncerty, tak bych to jako 105kg chlap měl taky zvládnout

Přece jen ta pohodlnost toho delšího ohniska bez TC, plus bonusově na 840, to už není vůbec špatný. A super je taky ten interní zoom. Jen si budu muset pořídit nějaký větší batoh

Jinak kdybych nebyl omezen financemi, tak by mě lákala ještě navíc k tomu nějaká světelná pevná, třeba 840 6.3. 400 4.5 je taky lákavá, ale zase mi přijde krátká třeba na wild life. Pokud se člověk nechce omezovat a chce si fotit jak krajinky, tak i zvířata, tak ta 180-600 je na to ideál v poměru cena a výkon. Nic za ty peníze lepšího není v Z nabídce. Ještě je tu taky Tamron 150-500, ale ten mě tolik neláká.