Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 12. 2023 11:20

Tak jednak ten ořez podle mne jako důvod v dost ohledech stačí sám o sobě. Mně vesměs stačí i MFT 20mpix, ale jaksi za předpokladu, že využiju celé políčko, resp. mi stačí mírný ořez. Jakmile se ale musí řezat více, tak už to použitelnost docela ztrácí. A u FF 24mpix to máš stejné a ve WL/Bird dokonce ještě daleko horší, protože na potřebu ořezu dojde mnohem častěji.

Co se týče potřeby mít i absolutní rozlišení bez ořezu vyšší než 20-25mpix, tak to je časté méně, nicméně pár bodů k zamyšlení je i zde.
Jedním je například 8K rozlišení - nechme chvíli stranou video, ale to, že pomalu roste počet zařízení s tímto rozlišením je k zamyšlení i pro fotografy, protože na 8K monitoru/TV už na 24mpix fotku dojde k upscalu a prostě při 100% zobrazení 8K monitor nevyužije.
A dále to je podle motivu - ony jsou náměty, kde je možnost rozlišení velmi malých detailů opravdu zajímavé a nejde o nějaký samoúčelný pixelpeep - třeba u krajin se to docela pozná na listech a tak.
Opravdu neumím říct, jak velkého procenta fotografů se tyhle body kolem absolutního rozlišení týkají, ale úplně mizivé to nebude, tak něco k 20% bych si docela vsadil. A když se to sečte s procentem těch, kterým se bude hodit ořez (myslím pravidelně, ne výjimečně), tak tam už si klidně vsadím na výsledek kolem 50%.
Prostě určitě to nejsou všichni, spousta lidí to opravdu nevyužije téměř nijak, na druhé straně se ale ani nedá mluvit o vyloženě minoritní skupině, jsou to určitě desítky procent a dost možná to bude až k polovině...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 14. 12. 2023 11:31

Pro ty co budou chtít lepší AF to bude určitě super volba, každopádně mně zatím stačí Z6 II bohatě. Uvidíme co to všechno bude mít, jestli ten upgrade bude stát za to.

Taky by mě už lákalo vyšší rozlišení. Otázkou je jestli vůbec Z7 řada bude pokračovat ? Z7III by bylo pro mě lákavější. Ale jestli to nezařízla Z8 řada ? Obecně Nikon oznamuje foťáky podle řady od vyšší po nižší. To by byl dřív rumor na Z7III než na Z6III.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 14. 12. 2023 14:10

Ono by asi dávalo smysl, že by Nikon zkusil jít cestou Sony a ze Z6 řady udělal něco jako S linii u Sony, takže zaměřenou spíš na rychlost a video a řadu Z7 jako menší, lehčí tělo k Z8. To se ale nejspíš nestane.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 12. 2023 14:20

Z7 III určitě bude, ale mnohem dražší než IIka. Můj tip je cena lehce pod Z8 a rozlišení cca 2násobné, aby senzor zůstal relevantní po delší dobu a stačily mu v dalších 1-2 iteracích jen facelifty a nový Expeed.

24 Mpixelů je dost pro praktické focení = tisk běžnějších formátů a webové prezentace s grafikou okolo. Jenže když si člověk pořídí 4k nebo 5k monitor, které jsou dnes čím dál běžnější, zjistí, že už poměrně malý ořez znamená, že fotka v 1:1 na monitor nestačí. Moje fotky z D70 s rozlišením 2x3 tisíce bodů jsou na takovém monitoru k neuvěření. Opravdu jsem ochoten utratit nemalý obnos za techniku, která může na mém příštím monitoru dopadnout podobně?
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 14. 12. 2023 14:28

Souhlasím. Já už skoro 10 let jedu na 5K Retině na iMacku 27, což je už skoro nativní rozlišení těch 24Mpx foťáků a každý detail je znát.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 12. 2023 14:50

Já výše zmiňoval monitory taky a ještě bych k tomu dodal, že tohle je jedna z největších změn z hlediska náročného použití fotek.
Když jsem začínal s digitály (EOS10D,20D a tak), tak tehdy bylo pro posouzení kvality hlavní, jak vypadá výstup na papír. Monitory byly fotografům k smíchu a v podstatě právem - běžně se ještě jelo i na CRT s rozlišením "celých" 1024x768, co se velikosti týče, tak 19 palců bylo slušných a tak.
Už po nástupu FullHD LCD ale přestala být prezentace na monitoru tak moc k smíchu - pořád to bylo celkem jednoduché a papír byl "top", ale objektivně už prohlížení fotek na monitoru nebylo marné a rozdíly v kvalitě se začaly objevovat.
Jenže nástup 4K ve velikostech běžně od 27inch nahoru začíná být perfektní zobrazení fotky přes celý monitor najednou proti běžným velikostem tisku naopak náročnější a s posunem na 5K a nyní dokonce 8K je najednou pěkná fotka na zeď až primitivní úloha proti dokonalému vzhledu na velkém monitoru s podobným rozlišením.
A právě tady je i ten zlom v nároku na rozlišení, pro 4K ještě stačí i 20mpix, ale už jen perfektní s minimálním ořezem, pro 8K je ale už i 24mpix prostě nevyhovující dokonce i bez ořezu. A smích nad prezentací na monitoru najednou poněkud zamrzl :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 14. 12. 2023 15:25

Já toto nadšení z vysokého rozlišení až tak nesdílím. Ono totiž mimo tyto monitory je vysoké rozlišení těžko uplatnitelné. Já také úplně nevěřím tomu že by desítky procent fotografů mělo monitory s vysokým rozlišením, podle mě to budou spíš jednotky procent. Nemyslím tímto profesionální fotografy, ale pro ty také není Z6 určena. Především vysoké rozlišení znamená velký objem dat a můžeme si tvrdit o pokroku co chceme, omezení to je. Velké omezení to je také pro cloudové úložiště, tam je prostor dost drahý. Externí disky jsou sice za babku, ale také velmi nespolehlivé, několikrát se mě stalo že když spadl na zem, tak data byla ztracena. Na tisk a webové prezentace stačí rozlišení v řádu jednotek MPx, ne desítek. Nemám žádné uplatnění pro jpg s rozlišením nad 8 MPx. U laické veřejnosti je i to až moc a běžně se pracuje se snímky s rozlišením pod 2MPx (na fotky 10x15 to postačuje). A to není jediný problém. Vyšší rozlišení vyžaduje i velmi dobré objektivy, takže to znamená další velkou investici.

No a s tím ořezem to také není tak jednoznačné. Ořezaná fotka z více MPx nebude úplně shodná s fotkou ze snímače s menším rozlišením. Menší pixely mají jinou kvalitu než ty větší, zachytí méně informací. Za horšího světla anebo u vyššího DR kde je nutné tahat stíny se stává problémem nejen šum, ale také horší přenos kontrastu a barev.

Nechci tímto tvrdit, že více MPx je naprosto k ničemu, ale spíš jen to, že to využití není tak velké a přináší i některé problémy a že by to do řady Z6 jít nemělo. Od Z7 je to v pořádku.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 12. 2023 15:51

Tak já o kus výše tipoval, že procento lidí, pro které vyšší rozlišení bude jasnějším přínosem, bude něco kolem 50% - to v podstatě není s tvým skeptičtějším názorem nijak v rozporu.

Spíš si ale myslím, že tohle je jedna z věcí, kde se to s časem docela mění. Třeba v době, kdy byl žhavou novinkou D850, podle mne těch 45mpix dobře využilo tak 10-20% lidí a naopak pro jasně nadpoloviční většinu to byl spíš docela zásadní problém (výkon počítače, místo a tak). Dnes už bych mluvil o těch až 50% lidí schopných to využít a naopak ubylo těch, pro které to je "spíš opruz". Jenže co myslíš, že bude třeba za další tři roky s očekávaným růstem počtu monitorů s velkým rozlišením pomalu i třeba 8K? Ten poměr se prostě nutně musí zase o něco posunout a naopak bude růst procento těch, kterým prostě 20-25mpix nestačí.
Za mne je v pohodě jít dnes do 24mpix přístroje v nějaké levné třídě či dokonce využít výhodného bazaru. Ale upřímně kupovat s tímto rozlišení dnes něco "nadupaného" za vyšší cenu bych si už docela rozmýšlel...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kosajsk 15. 12. 2023 09:16

klobouk dolů, marketéři dělají sakra dobrou práci, nic ve zlém, jen mě zajímaly jiné pohledy...
kosajsk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 15. 12. 2023 15:12

Tak já bych volil mnohem ostřejší slova. Je to taková dost zákeřná hra. S tím se ale musíme naučit žít, je to realita. Důsledkem je, že vytahujeme ze svých kapes až statisícové částky za vyloženě marginální přínosy. No tady jsou to jen peníze, ale jsou jiné situace, kde ty následky jsou mnohem horší.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 15. 12. 2023 15:37

tomashr píše:Za mne je v pohodě jít dnes do 24mpix přístroje v nějaké levné třídě či dokonce využít výhodného bazaru. Ale upřímně kupovat s tímto rozlišení dnes něco "nadupaného" za vyšší cenu bych si už docela rozmýšlel...

To uplny suhlas !
Mimo AF mi na Z6 vadilo, ze orezavat sa dalo dost malo, aby bola zachovana aspon primerana kvalita detailov (samozrejme sa to tyka len urcitych zanrov ako WL ...).
To boli aj hlavne dovody (AF+45MPx), preco som isiel do Z8. A dam aj konkretny priklad:
- fotene Z8+100-400 +1,4TC...560mm, dost brutalny orez, ale vysledok z hladiska detailov je dobry.
Obrázek
Obrázek

-- 15. 12. 2023 14:39 --

...a to som este zabudol (resp. mi to nenapadlo) prepnut do DX rezimu
landov
Expert

Odeslat příspěvekod oldbas 15. 12. 2023 23:42

landov: sory, nechci prudit. Ale pokud musíš takhle řezat, tak je to za mě hodně špatné řemeslo.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 16. 12. 2023 06:56

Tomu se člověk těžko vyhne, pokud fotí na procházce a nepoužívá triky typu maskovaní, přikrmování atp. Pak se snadno stane, že ohnisko 400mm je krátké (to jsem i Landovovi psal, když si 400mm sklo pořizoval), mám při stejné velikosti snímače 500mm a i to je často na malé ptáky krátké. Telekonvertor 1.4x sice není opticky problém, ale mít ho pořád nasazený se mi nechce, i kvůli světelnosti, ty f8 nebo f9 světelnosti nemám rád.

Na tyhle fotky by se mi hodil Nikon 800 PF, ale nevejde se mi do brašny do letadla, jeho nositelnost je na delší procházky problematická a další problém je najít subjekt, ať již na obloze, nebo v křoví. Při poslední návštěvě Thajska můj průvodce Alex nechápal, jak mohu subjekt s 500 mm sklem nenajít, tak jsem mu ho půjčil a nenašel ho také, to je ta nevýhoda pevného dlouhého skla.

Takže scéna může vypadat třeba takto, s 500mm jsem krátký a fotka není podařená:

Obrázek

a vytáhnu z toho toto, což také sice není ideál, ale už je to o dost lepší:

Obrázek

(tady aspoň není ten pták nejde v hustém křoví, s tím pak jde nějak pracovat). Trochu jsem si zkomplikoval život i maticovým měřením expozice, to nebyla dobrá volba.

Tohle už vidím se Z9 během focení, mám na tlačítku namapované zvětšení 100%. Přepnutím do DX režimu si moc nepomůžeš, velikost subjektu na snímači zůstane stejná, jen to máš zvětšené v hledáčku.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 16. 12. 2023 08:08

oldbas píše:landov: sory, nechci prudit. Ale pokud musíš takhle řezat, tak je to za mě hodně špatné řemeslo.

To sme sa nepochopili. Fotka ako taka je adept do kosa. Islo mi iba o to, co sa da vytiahnut orezom zo 45MPx, nic viac.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 16. 12. 2023 10:41

Asi tak - u WL jsou řeči o řemesle s prominutím prázdná slova, i absolutní špička se s tím neustále pere a běžně naráží na to, že vyplnit hledáček při EQ500mm u řady druhů fakticky nejde...
Buď se vezme Olympus, kde je holt crop 2x z principu a tak je i pro méně movité celkem běžně dostupné (a nositelné) sklo s EQ800-1200mm. Pak se zdánlivě neřeže, ale přiznejme si, že to není lepší řemeslo, ale tak trochu "ojeb.vka" :-)
Anebo se holt u FF vezme tělo s 40-60mpix, sklo tak dlouhé, jak rozumně jde (u FF se dá dostat celkem levně tak k 600mm, o něco hůře k 800mm) a holt se od začátku uvažuje o možnosti to rozumně ořezat. Za mne naprosto korektní postup...
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka