Tak jednak ten ořez podle mne jako důvod v dost ohledech stačí sám o sobě. Mně vesměs stačí i MFT 20mpix, ale jaksi za předpokladu, že využiju celé políčko, resp. mi stačí mírný ořez. Jakmile se ale musí řezat více, tak už to použitelnost docela ztrácí. A u FF 24mpix to máš stejné a ve WL/Bird dokonce ještě daleko horší, protože na potřebu ořezu dojde mnohem častěji.
Co se týče potřeby mít i absolutní rozlišení bez ořezu vyšší než 20-25mpix, tak to je časté méně, nicméně pár bodů k zamyšlení je i zde.
Jedním je například 8K rozlišení - nechme chvíli stranou video, ale to, že pomalu roste počet zařízení s tímto rozlišením je k zamyšlení i pro fotografy, protože na 8K monitoru/TV už na 24mpix fotku dojde k upscalu a prostě při 100% zobrazení 8K monitor nevyužije.
A dále to je podle motivu - ony jsou náměty, kde je možnost rozlišení velmi malých detailů opravdu zajímavé a nejde o nějaký samoúčelný pixelpeep - třeba u krajin se to docela pozná na listech a tak.
Opravdu neumím říct, jak velkého procenta fotografů se tyhle body kolem absolutního rozlišení týkají, ale úplně mizivé to nebude, tak něco k 20% bych si docela vsadil. A když se to sečte s procentem těch, kterým se bude hodit ořez (myslím pravidelně, ne výjimečně), tak tam už si klidně vsadím na výsledek kolem 50%.
Prostě určitě to nejsou všichni, spousta lidí to opravdu nevyužije téměř nijak, na druhé straně se ale ani nedá mluvit o vyloženě minoritní skupině, jsou to určitě desítky procent a dost možná to bude až k polovině...