Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 12. 12. 2023 23:05

První rumors o Z6III
https://nikonrumors.com/2023/12/12/brea ... ions.aspx/

Nepochybuju, že to bude skvělý foťák. Svým způsobem mi vyhovuje i těch 24 Mpix, protože je to většinou víc než dost, je rychlejší postproces, člověk nepotřebuje nejlepší skla (mám např na plnou měkčí 58/1.4 G). Na druhou stranu bych rád na makro a krajinky vyšší rozlišení. Jestli tedy zůstane Z6III na 24 Mpix, budu mít touhu ho konečně doplnit starším Z7/II a pak už je otázka, jestli se nevyplatí rovnou Z8. Zároveň bych si rád uchoval menší tělo na tůry, což zase Z8 vylučuje. ...Držím Nikonu palce, aby mě finálními specifikacemi moc nepopletl. Taky by to mohlo skončit tím, že nekoupím nic ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 13. 12. 2023 14:24

Tak třeba pro mě je to zpráva taková, že opět ušetřím ... uvažoval jsem o výměně za Z5, ale jen v případě navýšení MPx. Takto půjdu asi podobnou cestou a počkám si na zlevnění Z7II. Možná bude lepší ergo, ale všechno ostatní mne nechává klidným. Video netočím, FPS mě nezajímají, možná snad jen lepší AF, protože ten je u Z5 dost tragický, ale nic, co by mi nedovolilo danou fotku vyfotit. Hm, škoda ...
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sramik 13. 12. 2023 16:24

Jako uživatel Z5 také čekám na Z6III zvláště bych ocenil lepší AF + čip aspoň 40 MPX (bohužel Nikon má čipy od Sony a to nejlepší mu přece Sony jen tak nedá tak Nikonu nezbývá nic jiného než furt recyklovat jeden a ten samý čip). Pokud to takto dle rumoru bude (stejně to jsou zatím jen dohady, je potřeba počkat na finální představení) tak nemám potřebu měnit pokud by Nikon nenasadil opravdu "lidovou" cenu (to nepředpokládám v případě ČR zastoupení to bude prodejní cena přepálená ještě nahoru).

Uvidíme jako to dopadne, případně jak píše @noxx_cz bazarová Z7II to jistí.
sramik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod NevimAVM 13. 12. 2023 17:45

A není to náhodou tak, že od toho je tu právě 7čková řada, která má více Mpix oproti 6tkové, tudíž až Z7.3 bude víceMpix?
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 12. 2023 17:55

Je fakt, že poptávka po růstu rozlišení je trochu dvojsečná. Na jednu stranu to v té základní řadě vypadá dobře, ale na druhé se tím zase trochu kanibalizuje "highres" řada. Sony sice u A7IV šla na 33 mpix, ale taky už má chvíli v A7R řadě snímač 61mpix, což je (jen náhoda??) prakticky stejný poměr jako 24:46 u Nikonu a vlastně nyní i Canonu.
Podle mne uvést Z6III s rozlišením nad 30mpix by vedlo k faktické nutnosti obratem změnit i Z7 řadu třeba zrovna k 60mpix - proč ne, jen je otázka, jaké má možnosti NIkon kolem snímačů...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 13. 12. 2023 18:18

Pro mne je otázka, co od toho chcete. U mne byl game changerem Nikon D850, kde jsem si zvykl využívat ořez. Ono to určitě není ideální, člověk tím ztrácí spoustu výhod FF, ale je to pohodlné, nemusím mít zrovna to správné ohnisko a nemusím být v ideální vzdálenosti od subjektu. Mockrát se mi tenhle kompromis vymstil, nebyl by problém přepnout na 24 Mpix, ale pohodlí a lenost u mne často zvítězili.

U Z6III bude game changer AF ze Z8 a vyklápěcí displej ze Z9. Ale ne pro každého to bude důvod k upgradu, asi bude i hodně záležet na ceně a opotřebovanosti Z6 nebo Z6II.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Da Gony 13. 12. 2023 20:06

Oni už jsou nějaké informace o existenci, natož parametrech Z*III. ? (Te%d jsem si otevřel ten link nikonrumors) tak posoudím. Už dřív (září 2023) jsem četl něcokde se vždy k danému aspektu opakovaly neotázky
-What we would like to see
-What nikon probably will do
-What Nikon needs

Za mě by dával smysl Pixel shift, Nové network menu z Z F a interní záznam N-Log+10bit
Da Gony
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 13. 12. 2023 20:30

NevimAVM píše:A není to náhodou tak, že od toho je tu právě 7čková řada, která má více Mpix oproti 6tkové, tudíž až Z7.3 bude víceMpix?

No to sice ano, ale kolikátý v řadě už to bude snímač s 24 Mpx? Nedává mi to smysl, čekal bych opravdu něco na úrovni těch 33-36Mpx, jinak nebude v zásadě žádný důvod upgradu ze Z6 I a II. Nějaké vylepšení AF pro většinu lidí roli hrát nebude, protože už teď je AF Z6 na vysoké úrovni a komu to nestačilo, tak pravděpodobně už má Z8. Navíc si nemyslím, že by cenový rozdíl Z6III a Z8 byl zásadní a kupovat Z6III kvůli menšímu tělu je taky blbost.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 13. 12. 2023 20:52

33 Mpx je tak trochu kočkopes, nemá odolnost proti šumu jako 24 Mpx ani rozlišení jako 44 Mpx.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 13. 12. 2023 21:12

Samozřejmě, že bych bral třeba 45Mpx, zvlášť, když i Fuji umí v APSC kvalitních 40Mpx, ale myslím si, že to je pouze vlhký sen u Z6III.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 12. 2023 22:20

Čekal jsem v Z6III buď cca 24 nebo až 45 Megapixelů (kvůli té nejistotě ještě nemám Z7). Zároveň si myslím, že Z6III dostane buď úplně nový nebo velmi velmi výrazně inovovaný senzor. Pochybuju, že to bude update "jen" ala Zf, protože takový Z6III tu mohl být dávno.Vycházím z toho, že Z6 byl v době uvedení ve své cenové hladině nejlepší video-hybrid (Sony A7III má video-specifikace horší) a Nikon určitě chce v té tradici pokračovat, což se starým snímačem dost dobře nejde. Takže se naskýtají dvě možnosti. Buď vymakaný 4k hybrid (rychlý zároveň levný snímač) nebo 8k hybrid (= sice ne nejlepší ale zato první 8k za rozumnou cenu). 33 mpixelový snímač jako v A7IV mi ve foto-video hybridu nedává smysl, není 8k, a 7k nedává vůči 6 k žádnou praktickou výhodu, jen zpomaluje systém, a nadto je snímač v A7IV superpomalý ve vyčítání, takže dost problematický rollingshutter atd.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 13. 12. 2023 22:30

To zni spis jako fotoaparat na svatby nez univerzal stredni tridy. Pro nekoho kdo nepotrebuje ostreni z poslednich generaci je uz dnes Nikon Z7 s aktualni bazarovou cenou tezko prekonatelny stroj.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 12. 2023 22:57

To je na mě nebo ke znění rumoru? ...imho foťák na svatby dnes většina lidí vnímá jako univerzální hybrid, tzn super AF, super video. Shoda nepanuje u rozlišení, někdo upřednostňuje méně kvůli rychlosti workflow, jiný více kvůli využití i na studiové portréty na velké plátno apod. V Z6III podle rumors a Z8 by měl tyto dvě skupiny Nikon pokryté pěkně. Běžní amatéři by ale spíš chtěli vysoké rozlišení a super AF na ořezy a bezpracné focení všeho. Na videu/rychlosti snímače už jim tolik nezáleží, nepotřebují high-end stacked snímač.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 14. 12. 2023 06:46

Souhlas. Mezi ty běžné amatéry se asi můžu s klidným svědomím zařadit i já a je to jak píšeš, já opravdu nepotřebuji kulomet, stačí mi slušně rychlý a spolehlivý AF. Rozhodně ocením vyšší rozlišení kvůli focení přírody, krajinek, portrétů, rodiny, výletů a hlavně možnost nejenom ořezu, ale občas přepínám i do DX módu a tam pak Mpx chybí.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kosajsk 14. 12. 2023 09:47

Kdo z Vás využije rozlišení větší jak 24 Mpix? Zajímaly by mě konkrétní příklady, díky. ořez beru, dál?
kosajsk
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka