Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod milann88 2. 10. 2023 21:42

Já používám Fuji XT2 s pár pevnými skly momentálně vedle Nikon Z7 jako levnou náhradu Leica M. Dva různé systémy mi nedělají problém, ale myslím, že to je hodně tím, že každý systém používám na jiný druh focení a odděluji to docela striktně.

Nikon ZF by mohl být mnohem univerzálnější, možná vyzkouším Loxie přes redukci na Z7, to by mohla být cesta.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 2. 10. 2023 21:55

To zní jako dobrý plán.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 4. 10. 2023 07:01

Z9 ma v najnovsiom FW 4.10 dedikovanu moznost rozpoznavania vtakov...S.Perry vo videu pekne demonstroval rozdiel medzi volbou "animals" a "bird". Skoda, ze to prislo "po sezone". Do Z8 sa to ma dostat na jar.
https://www.youtube.com/watch?v=izEBkmesJl0&t=279s
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 4. 10. 2023 08:34

To je dobře, že na to dělají, ale podle mě je správná cesta subjekt neurčovat v menu, ale výběrem pomocí ostřícího bodu.

Prostě aby se foťák bezchybně držel na čemkoli, na co ukážeš.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 4. 10. 2023 11:17

To je asi zatím pořád ještě utopie vzhledem ke konceptu bezzcadlovek, protože rozpoznávání něčeho, u čeho má AI o informaci více, bude vždy o ten kousek efektivnější, než to obecné.

Není to ale nějak zásadní rozdíl a bude se asi postupně zmenšovat.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 4. 10. 2023 12:28

Zatím je to přesně tak, jak píšeš.

Jedna možnost je to, o co se snaží Canon - tedy subjekty jsou dané, ale výběr typu subjektu dělá člověk zaostřením na subjekt. Pokud se vybere něco nerozpoznaného, foťák se snaží toho držet, ale míra přilepení je horší, než u známého typu.

Pro mě je to poslední téma vývoje, které mě teď zajímá. Šum, dynamický rozsah, rychlost ostření, počet snímků / sec atd., tam jsem spokojený (i když zlepšení v šumu a dynamickém rozsahu mi v principu nevadí :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 4. 10. 2023 15:36

Já to mám jinak, s AF víceméně nemám problém, po updatech už ani na Nikonu Z9, ale občas se dostanu do situace, kdy například stíny jsou příliš ostré (a nemohu nebo nechci změnit kompozici) a pak bojuji s DR (které je jinak u Nikonu obecně spíše nadprůměrné). Chybí cosi jako AI maskování, které by podle mne přes AI nemělo být nic extra komplikovaného, cosi jako inteligentní přechodový filtr.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kosajsk 4. 10. 2023 16:58

to je v podstatě hdr co mobily umí už dávno, to jsme tady probírali... kdyby alespoň udělali tupý "sériový bracketing" kdy na 1 zmáčknutí spouště by měl člověk 3 různé expozice hned po sobě. Při dnešních rychlostech by to nebyl problém, ale holt si musejí něco nechat pro buocí modely. Na druhou stranu i s D750 se většinou do 1 expozice vejdu, ale jsou případy, kdy by se to opravdu hodilo...
kosajsk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 4. 10. 2023 17:04

Bracketing 3/5/x expozícií po sebe vie už aj dslr dávno, to si to pleties.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod kosajsk 4. 10. 2023 17:26

ale pokud vim, tak musis pokazde zmacknout spoust, tudiz tam je prodleva
kosajsk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 4. 10. 2023 17:39

Nevím, jak to máte u Nikonu, ale u Canonu, pokud máš bracketing a sekvenci, tak to respektuje rychlost sekvence. Spoušť zmačkneš jen jednou a snímků se udělá víc.

Takže ono to při rychlosti 30 sn/s vlastně začíná být zajímavé ...
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 4. 10. 2023 17:57

Tohle podle mne začne pořádně fungovat, až se senzory naučí exponovat každý pixel individuálně, nebo číst nezávisle na ostatních třeba několikrát po sobě. Nikon má technologii na ten způsob v 1palcovém senzoru pro průmyslové použití, ale kdoví, jak to žere nebo jaké jsou implikace pro obrazovou kvalitu. Podle mne to ale jednoho dne přijde i do foťáků a DR bude hnedle jinde než posledních 10-12 let.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 4. 10. 2023 19:18

kosajsk píše:ale pokud vim, tak musis pokazde zmacknout spoust, tudiz tam je prodleva

Nie, podľa toho ako máš nastavený foťák. Toto funguje už dlhé roky.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod kosajsk 5. 10. 2023 08:22

Dolgor píše:Tohle podle mne začne pořádně fungovat, až se senzory naučí exponovat každý pixel individuálně, nebo číst nezávisle na ostatních třeba několikrát po sobě. Nikon má technologii na ten způsob v 1palcovém senzoru pro průmyslové použití, ale kdoví, jak to žere nebo jaké jsou implikace pro obrazovou kvalitu. Podle mne to ale jednoho dne přijde i do foťáků a DR bude hnedle jinde než posledních 10-12 let.

tak o tom pouziti na 1" jsem nevedel, ale toto bude duvod k upgradu
kosajsk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 10. 2023 08:37

U bracketingu hraje dost roli rychlost systemu - sekvence a cteni snimace . Muzu rict, ze u OM-1, kde jsme az nekde u 120fps ve full RAW, je pouzitelnost skladanych HDR (a dalsich computational hratek) proti predchozim modelum docela o dost vyssi. Ona uz jen ta “primitivni hruba sila” v pouhe rychlosti vede k znacnemu omezeni ruznych artefaktu atd…
A to srovnavam s E-M1III, kde byla rychlost take vysoce nad prumer, proti beznym FF jako Z6/7 je to jeste dale. V tomto by se mel dost poznat uz Z9 - tam take je plnohodnotny silent shutter a vyssi rychlost.

Ono se muze zdat, ze extremni fps jsou dobre spis na letak anebo par specifickych uziti, ale v praxi to ma i docela dost prinosu tak nejak “neprimych”, HDR sekvence jsou jeden priklad.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka