Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 25. 8. 2023 17:04

Nie je to naozaj žiadna veda. Sam som mal kedysi obavy, ale pozrel som nejaký tutorial a potom za cca 5 min. bolo hotovo. Dávať to niekomu do rúk, aby mi to čistil som mal väčšie obavy (po skúsenosti so servisom nikon cz), ako to ze to domrvim sám.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 30. 8. 2023 21:54

Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 31. 8. 2023 07:43

Tak ono to není nic překvapivého. Myslím, že bych měl sakra velký problém najít fotku, která by byla z poslední doby a byla kvalitativně tak jinde, že bych poznal, že musela být vyfocena něčím hodně novým a ne třeba právě tou D750. Posun v obrazové kvalitě je v porovnání s 10 let starou D750 vlastně nulový - odlišnosti u nových těl jsou hlavně z pohledu AF, uživatelského komfortu a SW funkcí. DR nebo obrazová kvalita obecně se posunula o pár % ;-). Nějak třeba neumím pochopit, proč pořád neumíme (nebo mi to uniklo) v nových tělech skládat HDR přímo do RAWu - ideálně nějak uživatelsky nastavitelné, když se DR nikam moc neposunuje.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Andrea Vyorálková 31. 8. 2023 08:49

Když to řeknu nadneseně, tak Z5 je taková D750 v roce 2023 :-D mají mít dost podobný snímač
Andrea Vyorálková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod noxx_cz 31. 8. 2023 08:51

No mám obojí, D750 i Z5 a snímač (dle specifikací) mají opravdu stejný a i jsem si dělal domácí test se stejným objektivem a opravdu rozdíl žádný ;-). Ale Z5 je něco jiné, než Z6/7, ty mají snímač jiný.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 31. 8. 2023 08:58

Prakticky to platí i o Z9 a D850. Snímač je prakticky stejný, zlepšení v obrazově kvalitě je marginální.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 8. 2023 09:01

Z6 má pro změnu patrně stejný snímač jako D780 - už BSI, v Z5 je o generaci starší z D750. On se opravdu vývoj snímačů s menším rozlišením s běžnou rychlostí v podstatě zastavil ještě v době DSLR a u Nikonu rozdíl není v podstatě vůbec. U highres to u Z7 je také stejné s D850, ale tam pak přeci jen přišly Z8/9 s úplně novým stacked snímačem, tak tam nějaký rozdíl je (ale tedy spíš v rychlosti, kvalitou obrazu jsou možná dokonce nepatrně pod tím klasickým BSI z D850).

U Canonu je to trochu jinak kvůli tomu, že ke konci éry DSLR zaostával a teprve u MILC nasadil nové generace snímačů, Nikon ale holt trochu doplácí na svou příliš dobrou práci v minulosti...

pemar - snímač Z9 je s D850 praktický stejný v kvalitě, jinak je ale naprosto jiný a zrovna růst rychlosti vyčítání je zásadní. U Z5/6/7 jsou ale snímače s odpovídajícími DSLR opravdu fakticky totožné ve všem...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 31. 8. 2023 10:57

Komentoval jsem jen obrazovou kvalitu, tam rozdíl nevidím ani já, a to mám na tyhle jemné detaily celkem dobré oči.

Rychlost vyčítání a další parametry snímače důležité pro zachycování rychlých dějů jsou u Z9 úplně někde jinde, i při focení plného RAWu, D850 končila na 9 fps (s gripem). V tom je pokrok obrovský, bez debat.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 31. 8. 2023 12:38

Mezi D750 a Z6 drobné rozdíly v obraze jsou. D750 má velmi slabý AA filtr, zatímco Z6 poměrně silný. Rozdíl je viditelný na nízké citlivosti a s ostrými objektivy, ale z praktického hlediska nehraje roli. Na vysoké citlivosti D750 trochu víc šumí (1/2-1 EV) a může se objevit magenta barevný nádech, takže jako high-ISO foťák je Z6 jednoznačně trochu lepší.

Snímače v Z9/8 jsou lepší na dlouhé expozice s vysokou citlivostí (astro apod) než v Z7/D850.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kosajsk 31. 8. 2023 15:35

noxx_cz píše:... Nějak třeba neumím pochopit, proč pořád neumíme (nebo mi to uniklo) v nových tělech skládat HDR přímo do RAWu - ideálně nějak uživatelsky nastavitelné, když se DR nikam moc neposunuje.

tohle je ostuda všech tradičních fotovýrobců, skládat hdr (byť do jpg) umí mobily už několik let. Přitom při dnešních rychlostech sériového snímání to již není technický problém, holt si to šetří do pozdnějších verzí.
kosajsk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 31. 8. 2023 15:46

Podle mě mají problém s artefakty v těch skládačkách. Mobilisti takové věci příliš neřeší, zatímco u velkých foťáků se sesype kritika. Další brzda bude obecně méně výkonný HW ve foťácích, CPU bývá na starších procesech, jsou optimalizované na konkrétní úkoly místo obecného výkonu, používají se více let ve stejné verzi, menší objem prodejů -> vyšší ceny vývoje/prodaný kus, atd. Podle mne budou v mnoha novinkách foťáky vždycky pozadu...
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zetšest 31. 8. 2023 16:21

Ahoj, prosím o radu. Když se Z6 natáčím video, tak při panorámování, i když švenkuju pomalu, je obraz rozmazaný, ve srovnání s tím samým záběrem točeným na mobil skoro k nekoukání. Jedná se vlastnost (pomalé vyčítání čipu?), nebo dělám něco blbě?
zetšest
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lennyl_2 31. 8. 2023 18:08

HDR aj pixel-shift skladanie rovno do RAW robil moj stary DSLR Pentax K-1 I/II. myslim, ze dnesne moderne MILC maju cipy o kus vykonnejsie. skor to nechcu davat do MILC lebo by to zralo viac baterku?, artefakty z pixel-shift budu vzdy po zlozeni, ak to nebude nasnimane bleskovym casom,hmm
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 31. 8. 2023 20:14

Mimochodem, Nikon před časem patentoval palcový čip s extrémně rychlým vyčítáním a DR pro průmyslové účely.
https://www.dpreview.com/news/241174504 ... -1-000-fps
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 2. 9. 2023 15:56

Ze zvědavosti, jaký názor má zdejší osazenstvo na tento objektiv? Dívám se, že se dá koupit "už" pod 80tis..

Nikon Z 400mm f/4,5 S VR

Ideálně v kombinaci s APS-C ..

?
NevimAVM
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka