Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod PHiLiPZ_ 23. 8. 2023 06:03

Novy FW 4.01 pre Z9 https://downloadcenter.nikonimglib.com/cs/download/fw/502.html ale SnapBridge mi ho este neponukol.

• Byly vyřešeny následující problémy:
- Fotoaparát přestal v ojedinělých případech reagovat nebo nebyl schopen správně zaznamenat video při pokusu o záznam videa po doběhnutí časovače pohotovostního režimu a následné reaktivaci při nastavení položky [Vel. obrazu/snímací frekv.] v MENU ZÁZNAMU VIDEA na 1920×1080.
- Při výběru možnosti záznamu zpomaleného videa byly zakázány funkce [Volba obrazového pole] a [Přepnout FX/DX] přiřazené ovládacím prvkům fotoaparátu.
- První snímek série v režimu sériového snímání neměl v některých případech odpovídající vyvážení bílé barvy, pokud byla jako vyvážení bílé barvy vybrána možnost [Automaticky] nebo [Auto. WB pro přirozené světlo].
- Pokud fotografování pokračovalo během výběru možnosti [ON] v položce [MENU FOTOGRAFOVÁNÍ] > [Redukce blikání obrazu], došlo k částečnému narušení obrazu živého náhledu pro statické snímky.

Z8 ma tiez novy fw 1.01 https://downloadcenter.nikonimglib.com/ ... w/495.html.

• Změnilo se načasování varování před vysokou teplotou, která se zobrazují v případě nárůstu teploty ve vnitřních částech fotoaparátu zejména při záznamu videa.
• Změnilo se místo, na kterém se zobrazuje v režimu videa varování před vysokou teplotou paměťové karty.
• Byly vyřešeny následující problémy:
- Baterie se rychleji vybíjela při vypnutém fotoaparátu, pokud byla vybrána možnost [ON] v položce [Připojit k chytrému zařízení] > [Připojení Wi-Fi] v [MENU SÍTÍ], i když byla současně vybrána možnost [OFF] v obou položkách [Připojení Bluetooth] a [Odesílat ve vypnutém stavu].
- Zaostření bylo stále možné upravovat pomocí zaostřovacího kroužku při výběru možnosti [Disable] v položce a15 [Man. zaostř. kroužek v r. AF] v [MENU UŽIVATEL. FUNKCÍ], pokud byla vybrána jiná možnost než [Nelineární] v položce f9 [Rozsah otáčení zaost. kroužku] v [MENU UŽIVATEL. FUNKCÍ].
- Blesky SB-800 přestaly v některých případech reagovat po expozici snímků se zakázaným použitím blesku.

Vyzera to, ze Z9 a Z8 FW su vyvijane zvlast, inak by na oboch boli opravy rovnakych chyb.
PHiLiPZ_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kosajsk 23. 8. 2023 09:19

pánové já vám nevím, ale to nadšení z řady Z bohužel nesdílím, protože:
- ostření na oko (kvůli kterému by přechod stál) s 24-70/2.8 a adaptérem nefunguje spolehlivě, dle vyjádření Nikonu nová těla se starými skly tak dobře nekomunikují
- ext. bateriové blesky od Fomei s bezzrcadly nefungují pro změnu vůbec
- Levná 28-70/2.8 bohužel není 24, což je hodně znát a nová 24-70/2.8 má zase filtr 82 mm což asi dělají naschvál...

na D750 jsem přecházel z D200 právě kvůli 2.8 záklaďáku, který poslouží na 80% situací a ve výstupu to byl opravdu citelný rozdíl, výstup z D750 je dostatečně dobrý i na tisky 120x80.

Nová Zka mi o tolik lepší nepřijdou, v současné výbavě mám ještě nikkory 70-200/4vr, 50/1.4, Tamrona 90 makro a Symang 14. Zatím mi z toho vychází koupit buď D850 až bude výprodej nebo znovu D750 z druhé ruky.

Náklady na novou sestavu (když vezmu Z8) se navíc pomalu vyrovnají středoformátu od Fuji... rychlost nepotřebuji a vysoké ISO jen zřídka
kosajsk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 8. 2023 09:27

Můj názor je podobný, ekonomicky se přechod na Z řadu nevyplatí (respektive návratnost může být dlouhá) a fungování Z6/Z7 se starými skly přes FTZ má daleko do ideálu.

U Z9 je to po technické stránce o hodně lepší, ale o horší je to s návratností (kvůli vyšší pořizovací ceně). U Z8 je to lepší, to je asi nejlepší kompromis, ale je špatně dostupná.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kosajsk 23. 8. 2023 09:47

Z9 je velká kráva, kterou po horách tahat nebudu. Ekonomicky to smysl nemá vůbec, protože o fous lepší výstup na instagramu stejně nikdo nepozná. EVF je nyní dotažen do velmi použitelné podoby, o tom žádná, ale kromě ostření na oko a tiché závěrky (což nevyužiju) nevidím žádný přínos, možná mě ještě napadá lepší ostření u makra
kosajsk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 8. 2023 10:10

Když někdo tvrdí, že Z zaostřuje méně spolehlivě než D750, ptám se sám sebe, co dělám špatně. Mám opačnou zkušenost.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kosajsk 23. 8. 2023 10:19

možná jsem se špatně vyjádřil, popisoval jsem zkušenost s F skly při režimu ostření s detekcí oka
kosajsk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 8. 2023 10:26

...Detekce objektů a AF-C funguje lépe s nativními objektivy. Např. psí galerie o pár stran zpět vznikla s adaptovaným 58/1.4 G, odpad cca 3 z 10, zatímco s nativními 50 a 85/1.8 S byl odpad 10-15 %, přičemž chvílemi koukala jen hlava z vody někde v dálce a pak byl odpad nejvyšší. V jiných podmínkách jsem s nativními na odpadu v řádu nízkých procent. Podmínky jsou velmi důležité - rychlost a druh objektů (lidi fungují lépe), kvalita osvětlení, nedoufat v siluety proti světlu atd. Obecně ale nativním 1.8 S věřím v nepřehledných podmínkách víc než 58/1.4, ten je spíš na klidnější práci. ...S některými adaptovanými objektivy jsem na Z6 zaznamanel zlepšení - např 105 VR micro je spolehlivější na portrét i makro květin, kde si s pin-point AF můžu velmi přesně zvolit místo zaostření. To s velkými AF body DSLR nelze, raději jsem pak používal MF přes hledáček nebo LV s lupou.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kosajsk 23. 8. 2023 10:53

já zkoušel 50/1.4 a 24-70 na Z8 i Z7 II na pohybující se lidi na prodejně a bylo znát, že autofokus zběsile přeostřuje "semtam" místo plynulého sledování, takže výsledek záležel spíše na okamžiku expozice. Přesnou statistiku uspěšnosti jsem si nedělal, ale bylo to rozhodně víc než 10%. MOhlo to být možná v nastavení, přepokládal jsem, že pracovník Nikonu to měl nastavené dobře...
kosajsk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 8. 2023 11:17

Neodhadnu přesně tu situaci. Obecně když je mnoho lidí v záběru, můj Z6 má tendenci vybrat největší nebo nejbližší obličej, v případě shody může skákat mezi nimi. Pak obvykle přepnu Fn1 na tracking a vyberu si sám. Při focení jednotlivců, párů nebo rodinek tohle nebývá problém. Volbu správného oka provedu joystikem. Jenže Gen I má detekci oka jen v celoplošném režimu. Gen II umožňuje omezit oblast na Wide-L. Měl jsem půjčený Z6 II a tímhle způsobem (plus posun Wide-L oblasti joystikem) jsem si řídil výběr relevantních osob. Kdybych fotil systematicky svatby nebo reportáže plné lidí, kvůli tomuhle bych určitě chtěl aspoň jedno tělo gen II, protože v praxi je to značný rozdíl. Z8 má možnost vybrat osobu rovnou a sledovat ji. Nevím, jak dobře se jí ale drží.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dorcadion 23. 8. 2023 13:07

kosajsk píše:možná jsem se špatně vyjádřil, popisoval jsem zkušenost s F skly při režimu ostření s detekcí oka

...zatím mám úplně opačné zkušenosti: D7100/D500 versus Z7ii s adaptérem a 70-200/4 AF-S VR, na Z7ii mám podstatně lepší výsledky, ostří mi přesněji a odpad je minimální (a specialně detekce oka je supr a funkční). Jinak samozřejmě mít např. D850 + kvalitní F-skla tak do Z systému zatím nejdu, ale oproti D7100/D500 (D500 porouchaná a oprava by byla neúnosně drahá) je pro mne osobně přestup na FF Z7ii velkým přínosem.
Dorcadion
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 25. 8. 2023 11:08

Práve som prvý krát updatoval FW foťáku Z8 cez Snapbridge,nakoľko som na cestách a nemám prístup k PC. Registroval som jediny problem, že sa foťák nechcel spojiť s telefónom cez Wifi, stále hlasil, že je zadané zle heslo, pričom heslo bolo spravne. Nakoniec som zistil, že chyba bola v tom, ze foťák neakceptoval žiadne zabezpečenie spojenia cez WPA2_3, ktoré sú defaultne nastavene. Zmenil som vo fotaku nastavenie na bez zabezpečenia a už to islo. Možno to niekomu pomoze.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dorcadion 25. 8. 2023 13:47

Pánové, potřebuji poradit - oproti DSLR mám svinstvo na čipu už po pár výměnách objektivů, vidím to pro mne za největší problém bezzrcadel. Jak čístíte? Mohu se do toho pustit sám? - pomocí 1) ofuku a následně 2) stěrek na senzor, např.

https://www.alza.cz//kf-concept-fullfra ... 4IQAvD_BwE
Dorcadion
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pemar. 25. 8. 2023 14:13

Většina lidi to zvládne, je na to návod na YouTube, Nikon ke každému foťáku nabízí čištění zdarma (tuším 4x) já to dávám čistit v rámci NPS a neměl jsem zatím problém, vyčistí to komplet, nejen snímač.

Jinak Z9 má kryt snímače, výborná věc, používám při každé výměně objektivů.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 25. 8. 2023 14:53

Ja som za 4 roky na Z6 necistil snímač ani raz. Par krát som ofukol balonikom, toť vsio. Zato na bývalej D7100 som čistil ako najaty. Ináč cistim si sam lepiacou tycinkou Eyelead.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dorcadion 25. 8. 2023 15:36

Díky! Snad to dám... :)
Dorcadion
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka