Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 15. 8. 2023 20:15

58/1.4 je portrétní objektiv, ale tipnul bych si, že se Z8 nebo Z9 by byl rychlý dost, že bude hrát roli zpomalení AF vlivem FTZ, které u Z9/Z8 prakticky není. Ta měkkost tam je, ale stačí to protáhnout Photo AI nebo Sharpen AI a bude to více než dostatečně ostré.

Nikon 105/1.4 je skvělý portrétní objektiv, o hodně ostřejší, než 58/1.4 a přes AF s převodem do pomala je dostatečně rychlý i na sport a přitom má bokeh a charakter, fotky hodně připomínají 200/2.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 8. 2023 20:28

Z8/9 pro mě nepřipadají v úvahu, uvidím co Z6/7 III s Expeed 7. Mám Z6 III v plánu, ale čím déle fotím se Z6, tím víc vnímám, že mi jeho výkony stačí. Jestli Z6 III nedostane výrazně vyšší rozlišení, dost možná místo něj koupím Z7 II. Prostor pro ořez nebo resize mi připadají atraktivnější než lepší AF. Ale nepředbíhat, třeba Nikon překvapí dalšími přidanými hodnotami:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 16. 8. 2023 05:50

Tak se holt budeš muset smířit s tím, že AF na F-skla občas nebude stíhat.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 18. 8. 2023 13:01

V Megapixelu zlevnili Z9 o 30 tisíc korun.

Kdo uvažoval o Z8, tak doporučuji zvážit.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 18. 8. 2023 17:14

První fotky Z-FC

https://nikonrumors.com/2023/08/18/brea ... tures.aspx

Chybí joystick, grip leda přidavný.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 8. 2023 17:43

Nemůžu si pomoct, sorry, ale flip-out LCD u tohoto typu foťáku je zločin

:-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Viaggi 18. 8. 2023 17:48

Davidof, presne tak :-)
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 18. 8. 2023 19:02

Jestli to měl být retro foťák pro fajnšmekry, tak to vypadá jako přesný opak, šíleně plastový foťak typu Canomatic.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 18. 8. 2023 22:32

Já výklopnám a otočným displejům většinou fandím. Výrazně to zlepšuje pohodlí a možnosti při focení. Ale u jako retro foťáku to nemá co dělat.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 8. 2023 05:41

Tohle podle mého názoru není retro. Já to z toho necítím, žádný “Leica feeling”.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 19. 8. 2023 19:02

Taky se mi to moc nelíbí.

Prý to má mít lepší AF než Z6II/Z7II.

Koukám, že dle Megapixelu 180-600 bude dostupná až v půlce října, Nikon tradičně nestíhá :)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 20. 8. 2023 00:20

A proč ne. Otočím zadní displej k tělu a už na něj nešáhnu, takže si pak jen vesele fotím a cvakám ... ehmm přes "NEretro" EVF hledáček... tedy žádné velké nastavování, čumění, kontrola či prohlížení a mazání fotek ihned po vyfocení na popruhu před pupkem. To vše příp. pěkně až doma po stažení snímků do PC. Já vím, jde to i u stávajících těl, že náhled vzadu člověk vůbec nezapne, ale tady to může být trochu více "komplikované"... hrabat na ten otočný bazmek a otáčet ho místo pouhého zmáčknutí tlačítka... :-D
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 8. 2023 06:21

No, já jsem spíš zastánce normálně výklopného displaye, zejména u podobného typu foťáku.

Ale retro vzhled to trochu narušuje, to je fakt.

Ideální, ale nereálný, by byl stav, kdy by ty foťáky byly do určité míry modulární a konfigurovatelné - od úplného retro stylu bez LCD, přes výklopný až po flip-out
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 8. 2023 06:47

Když Nikon udělal retro v zrcadlovkové verzi, tak mne to hodně oslovilo a byl bych to býval koupil, odradil mne příliš zastaralý AF.

Když Nikon udělal retro v bezzcadlovkové verzi, tak AF vypadá OK, ale všechno ostatní je málo retro, příliš to vypadá jako normální dnešní foťák, chybí mi tam ten hřejivý pocit připomínající tu hezkou část minulosti, o kterém retro je.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 20. 8. 2023 07:51

Hmm, na to jak je to malý foťák, tak mi zatím nepotvrzená váha 700 g, nejspíše s baterkou, nepřipadá jako přívětivá pro kompaktní foťák s koženým/provázkovým řemínkem na holém krku či dámském ramínku. Takže na to nasadit plastový objektiv, ať to netahá moc? S kovovým 35/50mm manuálem je člověk na kilu i víc. :-)

EDIT: DSLR tělo Nikon Df váží také lehce přes 700 g.
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka