Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Kuba_M 29. 5. 2023 09:53

Já do budoucna(třeba na příští rok) přemýšlím o Z 20/1.8 S. Převážně kvůli focení noční oblohy a krajiny, kde nepotřebuju nic pod 20mm. Přemýšlel jsem, jestli neprodat Z 14-30 S a koupit 14-24 2.8 a tím bych nemusel brát v potaz 20/1.8, ale aplikace filtru by byla složitější a hlavně markantně dražší. Teď už mám sadu 95mm filtrů hotovou a úžasně mi vyhovují. Osobně bych bral klidně 14mm pevný sklo, toho se ale nedočkám, tak budu jen tiše závidět Sony. :))

-- 29. 5. 2023 10:44 --

Tak další info ohledně Jendy Stárka a baterie u Z8 - bližší info nepíše(GPS, vypínání/zapínání atd.), ale za akci v Monte Carlu nafotil 4500fotek a zbylo 38% baterie. :)
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 29. 5. 2023 11:32

chvd píše:Tak nevim, co to mate za Olympusy. Ten muj prstenec ma. Akorat s nim nejde hejbat.

A sakra, to jsem si naběhl na vidle. Podívá jsem se na fotky a EM 1 mk1 prstenec kole spoustě má. Už s ním nefotím tak dlouho, že jsem to zapomněl. Jdu si vysypat popel na hlavu :-)) .
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 29. 5. 2023 11:36

20 1.8 by mě taky lákala, ale jak píšeš, když už mám 14-30, tak se zatím držím zpátky. A co nová 100-400 ? Už jsem byl nalomenej, ale pak jsem si řekl, že mám ještě čas do půlky července :-)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 29. 5. 2023 12:30

Taky trochu uvažuju, že bych 14-30 vyměnil za 20ku. Měl jsem předtím 20/1.8 G a hrozně mě to s ní bavilo. 14-30, i když je praktičtější a na 20 mm o něco ostřejší než 20G, tak zábavný není. ...jinak na hvězdy je bezva finta motorizovaná montáž. Dají se pak dělat delší expozice a nižší světelnost tolik nevadí. 14-30/4 je na takové použití solidní - dle reviews na youtube a jinde.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba_M 29. 5. 2023 13:29

Titan_66 píše:20 1.8 by mě taky lákala, ale jak píšeš, když už mám 14-30, tak se zatím držím zpátky. A co nová 100-400 ? Už jsem byl nalomenej, ale pak jsem si řekl, že mám ještě čas do půlky července :-)
.

Včera jsem si byl ze srandy fotit u nás závod do vrchu, takže ideální sklo na tuhle akci. Objektiv nebyl ten, co by tohle focení limitoval, tam jeho práce byla odváděna skvěle, se Z7II to bylo trošku horší, podotýkám, za tady jsem absolutně mimo můj obor, takže největší limit jsem byl já. :D Pokud bych měl srovnat práci z minulého roku a Tamronem 100-400 + FTZ, tak je to absolutně někde jinde. Na krajinu není o čem, tam sice rychlost nepotřebuješ, ale vykreslení pro 45mpx je parádní. Myslím, že Landov na Z8 bude s tímhle kombem nadšený. :)

-- 29. 5. 2023 13:34 --

Dolgor píše:Taky trochu uvažuju, že bych 14-30 vyměnil za 20ku. Měl jsem předtím 20/1.8 G a hrozně mě to s ní bavilo. 14-30, i když je praktičtější a na 20 mm o něco ostřejší než 20G, tak zábavný není. ...jinak na hvězdy je bezva finta motorizovaná montáž. Dají se pak dělat delší expozice a nižší světelnost tolik nevadí. 14-30/4 je na takové použití solidní - dle reviews na youtube a jinde.

Když já zase dost použiju rozsah 14-20, tak by mi chybělo. U nás máme nádherné meandry a tam je 14tka jen tak tak, není se kam posunout a pano dělám nerad, kolikrst se podmínky tak rychle mění, že bych to nestihnul všechno vyladit jak bych chtěl a mám rád ten výsledek vidět hned, což u paní vidíš až u skládání. Upřímně, o té montáži vím, ale nijak o ní neuvažuju, když by se naskytla 20tka třeba z druhé ruky za dobrý peníz. A další věc, co mě na 14-30 štve je hvězdička, ta je vyloženě špatná a vyhýbám se jí, což je pro krajináře blbý.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 29. 5. 2023 15:09

Kuba_M: tak to zní dobře, Z7II zrovna nepatří mezi největší rychlíky, tak to je dobrá zpráva, že to funguje. A kromě rychlosti ostření, je tam posun i v ostrosti, optický kvalitě ? Na dpreview občas na forech tvrdí, že Sigma je opticky podobná (FTZ 100-400), jen je mnohem pomalejší. Tamron 100-400 bude asi se Sigmou dost podobný.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 29. 5. 2023 15:34

Skusanie Z8 + Z 28-75/2,8...cez jemne pletivo , ale Eye AF nezavahalo.
Cez vikend, ak pocasie dovoli, planujem otestovat v kombinacii so Z100-400.
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 29. 5. 2023 15:41

Titan_66: Mně přijde ta Sigma o hodně měkčí, než Nikon 100-400, ten se z hlediska ostrosti a rychlosti ostření hodně povedl, komu vyhovuje ten rozsah, tomu bych tenhle objektiv doporučil.

Landov: Tohle funguje dobře, horší je to někde v dálce v křoví, když nejsou ptákovi vidět hlava a oči. Všechny tyhle fotky ale mají jedno společné, většinou z nich nic není a kvůli nízké umělecké hodnotě letí do koše.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 29. 5. 2023 15:45

Jasne, to su take hratky s novou hrackou:-)
Ad Sigma 100-400 vs Nikon Z 100-400: dalsi velka vyhoda je pouzitie (najma) 1,4TC, kde je opticka kvalita skoro bez straty bodov. A to uz hovorime o 560mm, sice f8, ale pri dobrom svetle nie je co riesit.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Titan_66 29. 5. 2023 15:53

Pemar: Taky jsem nabyl takový dojem, jen mě zmátly ty diskuze na dpreview, kde Sigmu vychvalovali do nebes, že je na tom stejně jako Nikon. Třeba měl smůlu na špatný kus u toho Nikonu. Vrátil to.

Landov: Jo TC je parádní věc, ta 1.4 má určitě smysl. F8 při denním světle je v pohodě. Když si vybavím na 70-300 na Fuji, kde na konci bylo 5.6 (APS-C), což je na FF 8,4, a šlo to dobře. Co se týče TC 2, tam už prý ta degradace je znát, ale jsou lidi co to používají. Snad jen 400 2.8 je schopná s tím podat nadprůměrný výsledky. Ale to je taky jiná cenová dimenze.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 29. 5. 2023 15:57

Ano, na TC 2x uz predsa vidno trosku vacsie kompromisy.
Ono zalezi, co clovek foti, a ak je to hlavne WL, tak je tu este lakavejsia alternativa v podobe Z 400/4,5 , ktory je opticky este lepsi, hmotnost a rozmery paradne na fotenie z ruky, proste nadherne sklo.
Ja som celkom o nom premyslal, ale nakoniec som zvolil zoom kvoli univerzalnosti - foteniu lietadiel a krajiniek.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Titan_66 29. 5. 2023 16:22

Viděl jsem porovnání na youtube, 400 4.5 vs 100-400 na 400mm. Není překvapení, že 400 4.5 je na tom lépe, jak ostrostí, tak bokehem atd. A jak píšeš, i překvapivě lehká. Možná by byla použitelná i s TC 2x. Tohle jediný sklo bych si dovedl představit namísto 100-400, i cenově :-)

Ale zase ta univerzálnost 100-400 je zkrátka znát. 100-400 má zase oproti 400 4.5 menší minimální zaostřovací vzdálenost a přijatelnější filtr.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 29. 5. 2023 18:13

Nikon 100-400mm jsem měl možnost vyzkoušet na akci Nikonu na autodromu (i s 2x telekonvertorem) a s rychlostí AF není problém vůbec žádný a s ostrostí s telekonvertorem víceméně také ne, protože když to nevadí mně, tak to nebude vadit 99% fotografů. Čertovo kopýtko je v ohniskové vzdálenosti a ve světelnosti, tj. 400mm je na ptáky krátké a f5.6 se po nasazení telekonvertoru dostává až na dvojnásobek, což znamená potřebu světla, což znamená v našich končinách většinou problém.

Nikon 400/4.5 se mi také líbí, ale na ptákoviny by to znamenalo, že bych z toho telekonvertor prakticky nesundal. Je to taková levná a málo světelná alternativa k 400/2.8 Z.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 29. 5. 2023 18:22

KubaM píše:když by se naskytla 20tka třeba z druhé ruky za dobrý peníz

Prodejce vubec neznam, ani nevim, jestli vubec existuje.
Nicmene na Paladixu je po uvedeni Z8 zetkovych inzeratu rekordne.
https://www.paladix.cz/uzivatel/martin. ... iletab=ads
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 29. 5. 2023 19:02

Pemar: Jako, že jsi nevnímal tolik degradaci výstupu i AF i při 2x ? Když pomineme světelnost.

Já si prohlížel třeba nějaký fotky na flickru s 2x TC na 100-400, a třeba některý fotky ptáků byly už takový trochu bez detailů, nebo přímo máznutý. Mohl to teda taky být brutální ořez.

Jak jsem ještě pořád zvyklej na čísla na APS-C, tak si to musím přepočítávat :-) F11 je na APS-C F7.3. No když si vzpomenu, že i s 50-230 na Fuji, která končila 6.7 se fotit během dne dalo v pohodě, tak to není tak marný. Ale jasně, jakmile jsi někde, kde není tolik světla, třeba v lese, tak to ISO poletí raketově nahoru.
Titan_66
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka