Titan_66 píše:20 1.8 by mě taky lákala, ale jak píšeš, když už mám 14-30, tak se zatím držím zpátky. A co nová 100-400 ? Už jsem byl nalomenej, ale pak jsem si řekl, že mám ještě čas do půlky července
.
Včera jsem si byl ze srandy fotit u nás závod do vrchu, takže ideální sklo na tuhle akci. Objektiv nebyl ten, co by tohle focení limitoval, tam jeho práce byla odváděna skvěle, se Z7II to bylo trošku horší, podotýkám, za tady jsem absolutně mimo můj obor, takže největší limit jsem byl já.
Pokud bych měl srovnat práci z minulého roku a Tamronem 100-400 + FTZ, tak je to absolutně někde jinde. Na krajinu není o čem, tam sice rychlost nepotřebuješ, ale vykreslení pro 45mpx je parádní. Myslím, že Landov na Z8 bude s tímhle kombem nadšený.
-- 29. 5. 2023 13:34 --Dolgor píše:Taky trochu uvažuju, že bych 14-30 vyměnil za 20ku. Měl jsem předtím 20/1.8 G a hrozně mě to s ní bavilo. 14-30, i když je praktičtější a na 20 mm o něco ostřejší než 20G, tak zábavný není. ...jinak na hvězdy je bezva finta motorizovaná montáž. Dají se pak dělat delší expozice a nižší světelnost tolik nevadí. 14-30/4 je na takové použití solidní - dle reviews na youtube a jinde.
Když já zase dost použiju rozsah 14-20, tak by mi chybělo. U nás máme nádherné meandry a tam je 14tka jen tak tak, není se kam posunout a pano dělám nerad, kolikrst se podmínky tak rychle mění, že bych to nestihnul všechno vyladit jak bych chtěl a mám rád ten výsledek vidět hned, což u paní vidíš až u skládání. Upřímně, o té montáži vím, ale nijak o ní neuvažuju, když by se naskytla 20tka třeba z druhé ruky za dobrý peníz. A další věc, co mě na 14-30 štve je hvězdička, ta je vyloženě špatná a vyhýbám se jí, což je pro krajináře blbý.