NevimAVM píše:Nevim, hak ostatni, ale ja korekci expozice u wildlife pouzivam velmi casto a je super to mit hned "na spousti", kdy si bleskurychle koriguju. K cemu mi je, aby se mi misto toho u spouste motalo on/off vazne nechapu. Promarnena supr pozice na kruhovy ovladac jako to ma Oly.
Jak jsem pochopil z jiné diskuse, tak ty znáš z Olympusů jen E-M1III a přijde mi, že trochu nechápeš, jak to přední kolečko funguje i jinde... Ano, E-M1III má klasické přední kolečko kolem spouště, ale upřímně to je jen určité designové řešení, už E-M1X a pak OM-1 má stejný prvek řešen velmi podobně jako Nikon, tedy tím "polozapuštěným" kolečkom kus pod spouští. V reálu se to ovládá prakticky stejně, ergonomicky je to řešení u OM-1 (a to samé u zde debatovaného Z8) spíš o něco lepší (mám osobní porovnání), rozdíl ale není velký.
A co je podstatné, funkčně je to úplně stejné - prostě jedno kolečko pod spouští (nebo kolem ní), druhé vzadu a na to se namapuje, co chceš. Já osobně to mám tak, že korekci expozice mám na zadním a na předním mám změnu času v S resp. clony v A režimu, ale to je jen otázka osobních preferencí.
Ale co je podstatné - takhle se to užívá u valné většiny značek stejně, není v tom žádný rozdíl - prostě dvě kolečka, jen se lehce liší konkrétní ergonomie. Sony to má pro zajímavost u dost modelů jako kombinaci, kdy přední vypadá jako u OM-1 či Z8 a naopak zadní je spíš styl jako u E-M1III, princip je ale zase stejný.
Tedy občas je to ořezané u lowendu, který tahle "točítka" nemá vůbec či má jen jedno, ale od střední třídy to je prostě standardem defakto u všech...