Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 5. 2023 12:55

99% lidí, které potkáváme, nepozná rozdíl mezi DSLR a MILC, nemluvě o rozdílech mezi jednotlivými modely :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 19. 5. 2023 13:50

My jsme teď Maroku fotili dva, víceméně oba identické fotky, protože jsme prostě byli všude bok po boku. Bratranec s D7200 + 16-80 a já se Z5 + 24-200. Myslíte, že poznám ve fotkách rozdíl? A to i při zvětšení 100%? Ani náhodou :-). Nicméně i bratranec sám si několikrát postesknul nad tím, že nemá výklopný display, že nemá pokrytí AF body po celé ploše, že nevidí v hledáčku to stejné jako na display, že při nasazení ND filtru nic nevidí ... Takže ono je to tak, že výsledek je z 90% identický, ale pohodlnost, pohotovost a jistota výsledku je výrazně ve prospěch novější technologie (neříkám záměrně MILC vs. DSLR).
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 5. 2023 14:15

Perzentace fotek je jako sraz v Praze u koně v 18 hodin. Výsledek je stejný, ale cesta z Budějic v různých civilizačních etapách je zcela jiný zážitek. K čemu digitální fotografie, když to šlo s patřičnou dávkou umu už v roce 1890?
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 5. 2023 14:31

Ty tisíce děkovných dopisů za to stojí ;-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 5. 2023 18:07

Řemeslo upadá, to fotografické nevyjímaje.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 5. 2023 18:42

Já bych řekl, že řemeslo v lidech žije, jen se posouvá do jiných činností a dovedností.

Ale lenost a povrchnost to má dneska lehčí, to je pravda.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 19. 5. 2023 19:09

Houghs: Ten prinos je vzdycky subjektivni, kdyz zminujes pokrok z D90 na D7200, tak kdo objektivne urcuje ten rozdil, na foceni dovolenych ani tam nevidim takovy rozdil.

Ja si naprosto bez uzardeni priznam, ze fotim jenom pro svoje uspokojeni a ze stejneho duvodu nakupuji novou techniku, pokud by tomu tak nebylo, tak mam asi porad svuj prvni Nikon D700. Spis mi prijde jako dost velky sebeklam na to koukat jinak a pokazde kdyz ctu nejaky pokus o racionalizovani noveho nakupu od zapaleneho amatera, ktery jede dvakrat do roka na dovolenou a parkat do roka nafoti rodinnou oslavu, tak se musim jen pousmat. S tim se poji i to, ze rozdil v pouzite technice nakonec stejne hodnotim jenom ja a nazor ostatnich je pro me hodne irelevantni.

S temi manualnimi objektivy je to asi neprenosna zkusenost, tam k tomu absolutne nemuzes pristupovat racionalne, jak se snazis. To je ciste jenom o radosti z foceni, na druhou stranu to jde presne proti pristupu, jedu na dovolenou a chci mit zaznamenana vsechna mista, kde jsem byl a pak z toho udelat fotoknihu. S takovym pevnym, manualnim objektivem dost pravdepodobne dost fotek vubec nevyfotis, protoze se ti na to ten objektiv zrovna nehodi, ale tech par fotek, co ve finale cvyknes ti treba udelaji opravdu radost.

S tim spolecenskym postavenim mi to prijde jako trefa vedle, tohle asi resi malo kdo, foceni zase neni uplne skupinova zalezitost, takze si uplne nemas s kym porovnavat vybavu.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 5. 2023 20:39

To slovní spojení "společenské postavení" je asi trochu zavádějící a vyznívá to divně, nicméně úplná blbost to není. Sám jsem to do debaty nepřinesl, ale do jisté míry s tím sympatizuji.
Osobně bych se ale držel spíš toho pojmu "ego", které jsem tu zmiňoval i ve spojení s odkazem na fotoguru, to také není úplně dokonalé, ale určitě blíže tomu, co si pod vztahem k upgradům techniky představuji...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 5. 2023 20:56

S tím společenským postavením nevím, opravdu jsem za ten rok neviděl, že by někdo řešil, že fotím Z9.

Ale může to být v rámci nějaké úzké skupiny, kde si nějaký Apple fanoušek všimne, že mám třeba iPad Pro a ne iPad Air. Zažil jsem to na Porsche Days, tam byla skupina těch, co Porsche tam neměli a ty se závistí koukali na všechny, co Porsche měli. V rámci Porsche skupiny pak byli ti, co měli model, který směl na závodní dráhu (911, 718, Boxster) a ti ostatní (co měli Macan, Cayenne, Taycan, …) co mohli na dráhu jen během spanilé jízdy. A mezi těmi, co mohli na dráhu byli ti, co měli “ten správný model”, ale nebyl určený na dráhu a pak ty GT4, GT3 a GT3 RS. A mezi těmi s GT modely byli ti, co jezdili “jen” GT4, pak ti, co měli dražší GT3 a pak tam byli čtyři GT3 RS jako naprostý vrchol. A tam každý, kdo přijel s Porsche věděl, kam patří ten jeho vůz a bylo to o té kastě nebo společenské prestiži.

Tohle ale ve foťácích fakt nevidím.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 19. 5. 2023 21:43

Davidof píše:99% lidí, které potkáváme, nepozná rozdíl mezi DSLR a MILC, nemluvě o rozdílech mezi jednotlivými modely :-)

No dle me zkusenosti tak min 66,6667% lidi(beznych divaku fotek) nevadi, ze rodinka u vecere u stolu nekde treba u plaze je vyfocena tak z 1m z brutalniho nadhledu a deska stolu je natocena oproti pomyslnemu horizontu tak o 30 stupnu .... maji proste pamatku. Ohodnoti to klidne:"topka Franto, ten odraz slunce v tom taliri je fakt cool" ...vsak to ale nevadi ..... ja taky nepoznam, ze nekdo zpiva falesne treba
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 5. 2023 21:48

Tak hlavně že je Franta i subjekt spokojený ...

Blbý je, když Franta uvěří, že to je opravdu topka :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 19. 5. 2023 21:49

milann88 píše:Ja si naprosto bez uzardeni priznam, ze fotim jenom pro svoje uspokojeni a ze stejneho duvodu nakupuji novou techniku, pokud by tomu tak nebylo, tak mam asi porad svuj prvni Nikon D700. Spis mi prijde jako dost velky sebeklam na to koukat jinak a pokazde kdyz ctu nejaky pokus o racionalizovani noveho nakupu od zapaleneho amatera, ktery jede dvakrat do roka na dovolenou a parkat do roka nafoti rodinnou oslavu, tak se musim jen pousmat.

No ale vzdyt to vlastni uspokojeni je preci velmi racionalni duvod pro porizeni, ne? Neboli pokud je ten tebou zmineny amater takto spokojeny, je to v poradku, no ne?

-- 19. 5. 2023 21:51 --

Davidof píše:Tak hlavně že je Franta i subjekt spokojený ...

Blbý je, když Franta uvěří, že to je opravdu topka :-)

:D
Ta spokojenost a radost je dulezitejsi i kdyz veri nepravde.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 5. 2023 21:59

:-)

To platí do té doby, dokud Franta nezačne učit svět, jak se to musí správně dělat
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Titan_66 19. 5. 2023 22:16

Já prostě focení beru jako radost, je to prostě koníček, je to prostě taková osobní zábava. Nikdy jsem nezkoušel nic placeného, ani si na to netroufám, mám se pořád co učit. Focení s MILC je pro mě daleko větší zábava než focení s DSLR. K zrcadlovce bych se už nikdy nevrátil. Prostě ten faktor zábavnosti je tu někde jinde, všechno je pro mě víc intuitivní, snažší a hlavně i víc kompaktní. Alespoň co se těla týče. Kdybych se rozhodl, že si to víc ztížím, tak rovnou přeskočím DSLR a můžu si pořídit analog.

A právě největší motivace přechodu na Z-systém byly kvalitní, kompaktní, cestovní zoomy ale i vůbec kvalitní objektivy celkově. Kromě Fuji mi byl vždycky Nikon nejbližší, takže nebylo co řešit. Rozdíl teda rozhodně vidím, např. mezi 24-120 Z verzí a F verzí. A ty rozdíly neřeším proto, že by to měl/neměl poznat laik z Horní Dolní, ale je to zase jen pro mě osobně. To bych pak mohl rovnou fotit jen mobilem a stačilo by to Frantovi z Horní Dolní. Jenže mě to nestačí, s mobilem by mě fotit nebavilo. A když si prohlídnu fotku z mobilu na 27" palcovém monitoru, tak tam sakra vidím rozdíl, hlavně v těch detailech. A stejně tak i nějaké rozdíly jsou vidět na F bajonetu, třeba právě ta 24-120, rohy jsou tam kolikrát jako bláto.

Jedinou nevýhodu v Z-systému u objektivů vidím tu, že to zatím nepokrývá komplet nabídku, jaká je v F-mountu. Ale rok co rok se to lepší a je jen otázka času, kdy to nastane. Tak jako jednou AF z MILC bude válcovat DSLR s prstem v nose, nepochybuju, že to časem nastane. Je to prostě budoucnost.

Lákalo by mě zkusit letos Keňu, vypadá to hodně lákavě, jako lokace na focení atd. Ale kdybych zkoušel i Safari, tak tam by to asi chtělo už tu 100-400 :-)

Noxi to Maroko asi muselo být bezva.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 5. 2023 22:32

Měl jsem malou výstavku krajinek ze severu. D7000 +16-85 VR, solidní krajinářská výbavička na svoji dobu, 20 tisků 40x60 cm. Obecenstvo moc spokojené, ale jeden kolega, taky fotograf, mi připomněl, že na některých fotkách je trochu vidět aberace a neostrost v krajích. No, je tam. Několik mi jich visí doma, pár kopií v ještě větším formátu v jiných bytech i s těmi vadami, které mě tahají za oči. Sundat je? Ani náhodou, jsou hezké. Opakovat stejnou chybu? Proč, když to jde lépe. Tolik asi k tomu, že vývoj se zastavil už dávno.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka