Já prostě focení beru jako radost, je to prostě koníček, je to prostě taková osobní zábava. Nikdy jsem nezkoušel nic placeného, ani si na to netroufám, mám se pořád co učit. Focení s MILC je pro mě daleko větší zábava než focení s DSLR. K zrcadlovce bych se už nikdy nevrátil. Prostě ten faktor zábavnosti je tu někde jinde, všechno je pro mě víc intuitivní, snažší a hlavně i víc kompaktní. Alespoň co se těla týče. Kdybych se rozhodl, že si to víc ztížím, tak rovnou přeskočím DSLR a můžu si pořídit analog.
A právě největší motivace přechodu na Z-systém byly kvalitní, kompaktní, cestovní zoomy ale i vůbec kvalitní objektivy celkově. Kromě Fuji mi byl vždycky Nikon nejbližší, takže nebylo co řešit. Rozdíl teda rozhodně vidím, např. mezi 24-120 Z verzí a F verzí. A ty rozdíly neřeším proto, že by to měl/neměl poznat laik z Horní Dolní, ale je to zase jen pro mě osobně. To bych pak mohl rovnou fotit jen mobilem a stačilo by to Frantovi z Horní Dolní. Jenže mě to nestačí, s mobilem by mě fotit nebavilo. A když si prohlídnu fotku z mobilu na 27" palcovém monitoru, tak tam sakra vidím rozdíl, hlavně v těch detailech. A stejně tak i nějaké rozdíly jsou vidět na F bajonetu, třeba právě ta 24-120, rohy jsou tam kolikrát jako bláto.
Jedinou nevýhodu v Z-systému u objektivů vidím tu, že to zatím nepokrývá komplet nabídku, jaká je v F-mountu. Ale rok co rok se to lepší a je jen otázka času, kdy to nastane. Tak jako jednou AF z MILC bude válcovat DSLR s prstem v nose, nepochybuju, že to časem nastane. Je to prostě budoucnost.
Lákalo by mě zkusit letos Keňu, vypadá to hodně lákavě, jako lokace na focení atd. Ale kdybych zkoušel i Safari, tak tam by to asi chtělo už tu 100-400
Noxi to Maroko asi muselo být bezva.