Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chvd 18. 5. 2023 04:09

To ale nic nemeni na tom, ze treba pri mnou drive popsanem scenari mi MILC oproti DSLR umozni poridit nasobne vice vyuzitelnych snimku.
EVF mi stale kazi radost ze "hry", ale vysledek je lepsi.
Naposledy upravil chvd dne 18. 5. 2023 10:23, celkově upraveno 1
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 5. 2023 07:41

Porovnání MILC a DSLR je nutno říkat trochu konkrétněji... Pemar je deformovaný tím, že v DSLR měl D850 a D500 což byl fakticky vrchol vývoje DSLR a překonání ze strany MILC tím bylo pomalejší.
Naprostá většina jiných DSLR ale v AF byla zásadně horší. Dovolím si například tvrdit, že v AF překonal už Olympus E-M1II (z roku 2016), který je přitom v AF spíš lehce pod kritizovaným Nikonem Z6, úplně všechny DSLR EOSy snad s výjimkou top modelů 1DXII a III a zrovna tak i valnou většinu běžných DSLR od Nikonu. Pokud si uživatel něčeho, co v DSLR byla řekněme běžná střední třída, pořídil MILC, tak si prostě pomohl už u generací, jako byly u Nikonu první Z6/7 a krok zpět to nebyl ani náhodou. A přiznejme si, že podobných lidí je většina... Holt ale pokud někdo měl v DSLR něco něco úplně top, tak to dorovnání či dokonce překonání trvalo déle, to je dost logické :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 18. 5. 2023 08:07

To je pravda.

Z9 umožňuje režim EVF “jako zrcadlovka”, mám ho nastavený za cenu všech potenciálních nevýhod. Už Z6 měla vcelku solidní EVF, Z9 je ještě o něco lepší, prakticky nelaguje a u Z8 to bude podobné, to bude další výhoda, kterou si uvědomíte, až když na Z8 přejdete.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 18. 5. 2023 10:51

tomashr píše:Porovnání MILC a DSLR je nutno říkat trochu konkrétněji... Pemar je deformovaný tím, že v DSLR měl D850 a D500 což byl fakticky vrchol vývoje DSLR a překonání ze strany MILC tím bylo pomalejší.
Naprostá většina jiných DSLR ale v AF byla zásadně horší. Dovolím si například tvrdit, že v AF překonal už Olympus E-M1II (z roku 2016), který je přitom v AF spíš lehce pod kritizovaným Nikonem Z6, úplně všechny DSLR EOSy snad s výjimkou top modelů 1DXII a III a zrovna tak i valnou většinu běžných DSLR od Nikonu. Pokud si uživatel něčeho, co v DSLR byla řekněme běžná střední třída, pořídil MILC, tak si prostě pomohl už u generací, jako byly u Nikonu první Z6/7 a krok zpět to nebyl ani náhodou. A přiznejme si, že podobných lidí je většina... Holt ale pokud někdo měl v DSLR něco něco úplně top, tak to dorovnání či dokonce překonání trvalo déle, to je dost logické :-)

Ja tu situaci popsal docela konkretne a vyhody taky. Proste reportaz v interieru mezi lidmi, co jsou interpersonalne v modu "nefotte me prosim" (dejme tomu i horsi osvetleni, ale to se spise vztahovalo k vetsimu snimaci objektivum) No a v techto reportaznich situacich ticha zaverka, moznost fotit a ostrit treba z bricha z nad hlavy ze stolu a bla bla, schopnost jakz takz ostrit na oko ... to je proste opravdu bozske oproti DSLR.
Ja donedavna mel D500 a kolega ma D850. Takze vim, jak dobre funguje AF na techto strojich. LV je na DSLR na pohotovou reportaz prakticky nepouzitelne. D500 jsem daval pryc velmi smutny a hlavne proto, ze pro mne bylo "obtizne" vymenit nekde na lokaci DSLR za MILC a opacne a preorientovat se u toho vzdy na trochu jiny styl "prace". Samozrejme taky kvuli prakticnosti, zaskleni, atd. MILC oproti DSLR je ale pro mne mnohem mene fotoaparat.OVF mi proste desne chybi.
Ale nesouhlasim, jak pises, ze kdo vymenil treba D750 za treba Z6 si nutne pomohl. To je hrozne individualni. A ja bych stale ty systemy generalne nesrovnaval, ktery je lepsi. Jak na co, jak pro koho.
Fototechnika je dnes obecne na velmi slusne urovni.
Globalni prechod k MILC je hodne o marketingu a vymyvani mozku tedy...na druhou stranu uznam, ze je pro me vyhodnejsi a pohodlnejsi pouzivat Z system oproti F.

Kazdopadne fotak dobrou fotku sam nevyfoti.
Co jsem se zde naucil:
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 18. 5. 2023 13:16

Čtu si všechny příspěvky o těch výhodách, dokonce tady padl výraz masivní výhody. No určitě ano, ale spíš pro výrobce fototechniky. I ty situace, které se popisují, děti v pohybu, foťák nad hladinou, zvířata v běhu nebo čmelák v letu a kdo ví co ještě, tak mě o tom nepřesvědčují. Není to nic co by DSLR neměla zvládat. Ostatně vzpomínám si tady na Petra Luňáka, svého času hodně posílal fotky svého psa v běhu, musel jich mít skutečně hodně. Že by jich s novým foťákem měl výrazně víc? Fakt nevím.

Teď na tom víkendovém srazu v Trenčianských Teplicích jsem vyfotil asi 130 fotek, v interiéru, v exteriéru, ve světle, ve tmě, v pohybu, většina fotek takového reportážního stylu. V celé sadě byly 4 nebo 5 neostrých fotek a všechny z jediného důvodu - dlouhý čas. Prostě priorita clony mě někdy hodila na 1/30 a to na pohyb nestačilo. Tyto chyby občas dělám. Na Zoneramu jsem z toho uploadoval asi 100 fotek, ostatní jsem nechal jako duplicitní nebo málo zajímavé. Ať se na ty fotky dívám jak chci tak nejsem schopen přijít na to, v čem by mě investice 150K do nového foťáku a skel nějakým způsobem pomohla. Za (prý profesionální) fotky jsem od všech zúčastněných obdržel mnoho slov díků a pochvaly a nic mě víc nechybí.

O tom že by Z5/6/7 byla v AF opravdu lepší než D750/7500/850 se dá pochybovat. Vesměs jsou ta tvrzení založena na subjektivních dojmech a také na jakési nevědomé potřebě si obhájít pořízení nové techniky. Ta práce s nimi je odlišná a některé věci, které jsou složitější u jednoho jsou jednodušší u druhého a naopak, ale víceméně se jedná o ojedinělé situace.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 5. 2023 14:59

Subjektivní dojmy z vlastní zkušenosti jsou daleko lepší než spekulace. Nic ve zlém :) Nic nemám proti tomu, že někdo nadále fotí s DSLR. Kdybych potřeboval držet co nejnižší náklady na focení, fotím s DSLR také. Život s D750 byl snadný a focení parádní. Na druhou stranu mi často vadila velikost těla a optiky, kvůli čemuž jsem někdy už před víc než 10 lety začal zkoušet bezzrcadlovky. Pak jsem objevil sílu konzistentního uživatelského prostředí v EVF a na výklopném LCD. Skončilo to tím, že D750 jsem bral jen na "vážné" focení, zatímco 2/3 mých fotek vznikaly s malými Fujinami. Dospěl jsem k tomu, že buď se pokusím přiblížit se svou Nikon výbavou tomu, co se mi líbilo na Fujinách, nebo přejdu na Fuji komplet. Vzhledem ke stavu Fuji ekosystému před 4 lety (nic moc zoomy; pevná 1.4 a 1.2 sklíčka super opticky ale pomalý AF i ve srovnání s tím, co jsem měl pro D750) jsem se rozhodl pro Ztko, po jehož adopci jsem Fuji X-T2 prakticky přestal používat a prodal ho o něco později. Šel jsem za svojí praktickou potřebou a nakonec mě to vyšlo určitě levněji než paralelní vlastnictví DSLR a Fuji X, protože oběma systémům z mého pohledu něco chybělo, což mě pak vedlo k duplikacím výbavy.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 18. 5. 2023 15:32

Ty subjektivní dojmy mají často nějakou kladnou historickou paměť, pokud pokud člověk neužívá stejnou techniku ve stejné době na stejném motivu, dojde často k závěru odlišném od reality. A pak je tam stejně kromě výkonu ještě ten faktor líbí/baví, a ten hraje pro Z řadu.

Nedávno jsem si (nevím proč) vzal na foceni D850. Asi měsíc nebo dva ležel Nikon D850 ve skříni, fotím se Z9. Držením padne D850 hned do ruky, na hledáček si také nemusím zvykat, ovládací prvky jsou tam, kde mají být. Stisknu spoušť a ozve se známý rachot. Všechno funguje v takovém tom syrovém jen poloautomatickém režimu, musím jako fotograf něco dělat, o něčem rozhodovat, není to point and shoot. Až sem paráda. Fotky dle očekávání. Prakticky shodné se Z9, 44 Mpx každá, malinko jiná je WB, trochu hůře vyvážená, ale rozdíl je fakt malý. Nevidím je v hledáčku, musím dát foťák od očí a podívat se na ně na LCD.

Vidím nějaký subjekt v dálce, chci ho identifikovat, stisknu tlačítko, kde mám namapované 100% zvětšení a ooops: je to zrcadlovka a zvětšit obraz neumí, potřebuji dalekohled. Ale zvětšení nepotřebuji na doostření vzdálených subjektů, prostě na ně namířím AF bod a nic neřeším, funguje to (u Z9 jak kdy, doostření přes 100% není na škodu).

Faktor zábavy je určitě na straně Z9, to je hračka, D850 je workhorse, nudný pracovní nástroj. Funguje, ale není s D850 zábava. Když se na to podívám z pohledu efektu za peníze, D850 bude stát cca polovinu, co Z9, v tom Z9 nemá šanci konkurovat. Mohu si namlouvat, že potřebuji 20 nebo dokonce 120 fps, ostření na oči nebo nevím co jiného, ale ve finále bude počet dobrých fotek ze sta 99:98. Takže koupě Z9 je mnohem víc o fun faktoru, než o funkcionalitě, aspoň při mém stylu focení. Vy si můžete namlouvat, že Z řadu kupujete kvůli sklům, u mne to neplatí.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 18. 5. 2023 17:38

ten faktor líbí/baví, a ten hraje pro Z řadu.

No u mne presne naopak.

Vy si můžete namlouvat, že Z řadu kupujete kvůli sklům, u mne to neplatí.

tak to bych chtel vedet, co si na tom namlouvam. Byl to jeden z dulezitych faktoru pro porizeni Z
Co jsem se zde naucil:
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 18. 5. 2023 19:09

U mne skla dělají fotku více, než tělo. A mám kupodivu i stejné nebo hodně podobné preference u F řady a skly pro Z9, nekupuji skla proto, aby byly malé nebo lehké, ale proto, že výstup z nich se mi z nějakých důvodů líbí. Prošlo to nějakým vývojem, nejprve jsem chtěl 2 univerzální skla, pak jsem přišel na to, že to není ono a začal přikupovat.

V době DSLR byla dream sestava trojset, 14-24, 24-70 a 70-200, k tomu nějaké světelné sklo, možná makrosklo a univerzální zoom na cesty. U Nikonu Z se mi zdá, že hodně vidím 35/1,8 (ta byla u F řady starší konstrukce a hodně vinětovala) a 50/1.8 (ta byla u F řady vyloženě špatná), méně 24/1,8 a 70-200 jsem snad ještě u nikoho neviděl, přestože to bylo u DSLR hodně oblíbený zoom. Hodně frčí ty objektivy s f4, v kombinaci se Z6 mi to dává smysl, ale moje krevní skupina to není, na Z9 bych na to potřeboval hodně světla, třeba jako na Dakaru.

Hodně mne zaujal Nikon 85/1.2, ale něco mi tam nesedí, některé fotky mají přechody u bokehu, které se mi moc nelíbily, Otus 85/1.4 a Sigma 85/1.4 Art nebo Samyang 85/1,4 se mi v tomto ohledu líbí více. Docela bych věřil na “druhý život” u F řady Nikonu 58/1.4, viděl jsem jeden takový kus v bazaru za cenu “není co řešit”, ale nakonec jsem odolal.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 19. 5. 2023 05:55

To te asi docela chapu. Jen je videt, ze ty ta skla vnimas jinak nez treba ja. Ja uz netouzim po uplne top kvalite vystupu ve vsech ohledech. Snazim se soustredit na pouzitelnost a spise na to, abych aspon obcas vyprodukoval neco, co mi prijde jako obsahem dobra "fotka", coz se mi mmch moc nedari. A kdyz neci napad obstojne de facto zkopiruji, tak mi nedokonalosti zpusobene objektivy snad nikdy nevadi. Asi mame jiny pristup a jine pozadavky.
Stejne je asi nejdulezitejsi, aby ty fotky prinesly radost a spokojenost fotografa/zakaznika/toho, pro koho jsou prio urceny. Proto treba vice pouzivam (aspon teda na takovety interierove reportaze) 28-75/2,8 nez 24-70/2,8, proste je lehci a s Z6 tvori prijemnejsi/kompaktnejsi celek.
Co jsem se zde naucil:
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 5. 2023 06:21

Ono dost záleží i na tom, co člověk fotí a kde.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 19. 5. 2023 07:05

Ja jsem mel nejakou dobu Nikon D850 vedle Z6 a ve slozitych podminkach mi Z6 davala vice pouzitelnych fotek, zkusenost jsem tu sdilel vzbudilo to velke ohlasy :). Zkousel jsem ve stejnych kontrolovanych podminkach se stejnymi skly. Nutno dodat, ze se jednalo o hodne svetelne objektivy, foceno bylo na plnou diru a zadny nebyl vylozene dlouhe sportovni tele, tam bych cekal nadvladu D850. A to jsem se hodne snazil, abych si D850 mohl nechat, protoze ten fotoaparat je skvelej.

Pro me prestup na Zetko znamenal nejvetsi posun v EVF, moznosti manualniho ostreni, vyuziti objektivu z jinych bajonetu vcetne Leica M, IBIS a kvalitnich zoomu stredniho rozsahu, na Nikon F neexistuje zadny opravdu kvalitni zoom pro krajinare, ktery neni zbytecne velky a je potreba tahat 24-70 2.8, pokud nechci delat kompromisy v obrazove kvalite. Na Zetko je stejne kvalitni nebo mozna i lepsi na krajinarske clony uz setovy 24-70 F4 a z me zkusenosti 24-200 je kvalitou sakra blizko. A malem bych zapomněl na přesnost ostření se světelnými objektivy mimo střed obrazu, hlavně 50mm a širší.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Viaggi 19. 5. 2023 09:11

pemar. píše:Ono dost záleží i na tom, co člověk fotí a kde.

Je tu popísané veľa teórie, ale v týchto pár slovách si zhrnul všetko ;-)
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 19. 5. 2023 10:47

Nemám v úmyslu tady někoho kritizovat či vést polemiku co je lepší, snažím se pochopit úvahy zde diskutujících a nemůžu si pomoci, deklarované výhody jsou v hodně subjektivní rovině. Když někdo upgradoval D90 na D7200 byl to objektivně značný posun jak v kvalitě obrazu, tak přesnosti expozice nebo autofocusu. Ale tyto časy jsou dávno pryč. Vezměmě si třeba kvalitu obrazu tak jak ji vnímá milann88. Chybí kvalitní zooom pro krajináře na F, ale jak tyto kvalitnější fotky (já vím že S objektivy mají lepší kresbu) promítá do výsledku? Kromě toho že si to v monitoru přiblíží na 100%. Myslím, že velká část z nás žije ve svém vlastním vnitřním světě a moc nevnímá okolí. Ta výrazně lepší kresba slouží jen pro naše uspokojení. Ostatní lidé to nemají šanci ve fotoalbech nebo webových galeriích poznat. A ani je to nezajímá. Já neříkám že je to špatně, možná se tak cítíme lépe a štastnější. Pak je to v pořádku. Ale to není jen kresba, to i třeba to manuální ostření, objektivy z jiných bajonetů, opravdu extrémní situace, focení nad vodou a spousta dalších. Spousta užitečných a potřebných věcí, ale asi tak jako outfit který vytáhnu ze skříně jednou za dva roky.

Ale to není jen DSLR vs. MILC, i u zetek vidíme potřebu dělat upgrade, s nulovým dopadem na výsledek. Třeba teď landov, dělá pěkné snímky, také jsem je několikrát pochválil, ale Z8 proti Z6 na jeho fotkách (ty které tu prezentoval) vůbec žádnou změnu nepřinese. Ty megapixely navíc uvídí jen on sám na svém monitoru. Proto mě znovu napadá ta vazba na nějaké společenské postavení. Přijdu na akci kde je dost fotografů, vytáhnu třeba Z5 a všichni kolem budou mít Z8, Z9, R5 nebo R3. Fotky uploaduju na web a tam uvidí že snímek je pořízen s D7200. Možná by si někdo připadal jak ve starém kabátě ze second handu. Nevím.

Jasně každého uspokojuje něco jiného, každý jsme jiný. Já mám pak třeba potěšení když dostanu tohle:
...veľká vďaka za profesionálne foto! Ešte keby mal človek o 30 rokov menej ;-) :-D, ale fotky sú fakt veľmi vydarené
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 19. 5. 2023 11:48

houghs píše: Z8 proti Z6 na jeho fotkách (ty které tu prezentoval) vůbec žádnou změnu nepřinese. Ty megapixely navíc uvídí jen on sám na svém monitoru.

Ano aj nie :-)

- Nie: na beznych fotkach ako krajina architektura eventy atd...to urcite nebude ziaden rozdiel, alebo len minoritny a iba mnou badatelny,

- Ano: tu je to zlozitejsie. Prva vec je AF u Z6, ktory napriklad na BIF proste nestiha a ked to porovnavam s byvalou D500 tak je to rozdiel extremny. Pravdou je, ze updatmi FW u Z6 sa situacia markantne zlepsila, ale na uroven D500 to proste nie je a ani nebude (pozor, netvrdim, ze sa so Z6 nedaju urobit BIF. Daju, sam ich mam dost). Takze za mna prve ANO, ze urobim so Z8 nejake fotky BIF, ktore by som so Z6 asi neurobil.
Druha vec je , ze pri mojom style WL (ziadne kryty a maskovanie, ale styl prechadzky ala pemar) sa nedostanem k fotenemu subjektu velmi blizko a fotky proste orezavam v PP...a to dost brutalne. No a tam je uz vidiet, ze tych 24MPx u Z6 je malo, takze druhe ANO pre Z8 je u mna 45 MPx.
P.S.: nejaky ten spolocensky status vlastnictvom Z8 sa ma netyka. Ja som fotograficky introvert, nevyhladavam ziadne fotoakcie ani partakov na fotenie, fotim najradsej sam...som aj rad, ked so mnou nejde ani zena :potichu ...ale ona casto chce ist :-)
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka