Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Titan_66 16. 5. 2023 13:48

No jak psal Pemar, ta Z8 půjde určitě víc na odbyt než Z9. Nějak se mi nechce věřit, že ekvivalent D850 si koupilo pod 100 lidí v první vlně. Ale je fakt, že F bajonet je už dlouho. Tak uvidíme.

Bylo by určitě zajímavý zjistit kolik se prodalo Z9 v ČR.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 16. 5. 2023 13:51

No nevím, třeba EOS R5 stál po uvedení podobně jako Z8 a prodalo se jich docela dost. Tak 20-30 bych zcela konkrétně jmenovitě napočítal jen u lidí, které znám (netvrdím vyloženě blízké známé, ale zároveň ani ne nikoho z páté ruky, prostě ti, se kterými komunikuji pravidelně). A opravdu si nemyslím, že bych znal "většinu" fotografů z ČR, právě naopak (dokonce už ani nejsem moc v Canon skupinách).

Ony to nejsou v ČR žádné "velké tisíce", nicméně desítky jsou podcenění do druhého extrému, do stovek to u kategorie jako Z8 či R5 půjde celkem jistě.
Málo je vyložených specialit jako Leicy, Hasselblady, PhaseOne a tak, ale Z8 je ještě relativně běžné zařízení...

U těch Z9 ale těžko říct, tam už se to začíná lámat. To samé třeba A1 od Sony, těch už taky není tolik...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 16. 5. 2023 13:54

Uvidime na buduci tyzden. V ramci SK eshopov bol prvy Fotovideoshop, ktory ju mal na stranke 10.5. o 14:14hod, ked som vytvoril objednavku (nasledne mi potvrdili mailom, ze som prvy v poradi). Prolaika mala Z8 na stranke az niekedy po 15:00 alebo aj neskor.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 16. 5. 2023 14:06

Afoto k dnešku měnilo seznam Z těl na eshopu, ale Z8 mezi ně nepřibyl, takže nejspíš mají na všech 10 kusů zájemce. Fotoškoda nabízí, ale zájemce si má zjistit dostupnost, takže nejspíš také rozebráno. ...Jinak já bych taky čekal prodej v řádu středních až vyšších stovek na celou ČR během prvních dvou let, ale možná Z8 překvapí. Pokud nás Nikon nechá ještě dlouho čekat na Z6/7III, dají se na Z8 i někteří z těch, kteří by jinak nakupovali níž.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba_M 16. 5. 2023 14:11

Dolgor píše:Afoto k dnešku měnilo seznam Z těl na eshopu, ale Z8 mezi ně nepřibyl, takže nejspíš mají na všech 10 kusů zájemce. Fotoškoda nabízí, ale zájemce si má zjistit dostupnost, takže nejspíš také rozebráno. ...Jinak já bych taky čekal prodej v řádu středních až vyšších stovek na celou ČR během prvních dvou let.

Bylo mi řečeno víc než deset předobjednávek, takže co přijde do obchodu, okamžitě jde pryč a žádná jim nezůstane.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 16. 5. 2023 14:11

S tou Z8 to je totiž takové pofiderní z pohledu prodeje. Pro amatéra je to příliš a profesionál si stejně koupí Z9 nebo D6. Hobíci jsou buď předzásobení DSLR nebo Z6/7. Možná jako druhé tělo pro profíky, tam mi to dává smysl. Pak bude dost "prodaných" v rámci velkých agentur, ale to nejsou koncáci. Nemá někdo možnost zjistit prodejnost Z9?
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 16. 5. 2023 14:13

Asi eshopy sami nevedia kolko ks dostanu na zaciatok. Oficialne sa shipping zacina 25.5.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 16. 5. 2023 14:21

Já bych s tou teorií "profíci koupí Z9" byl trochu (spíš hodně) opatrný. Co vidím u lidí, které znám, tak ta těla s gripem opravdu trochu vycházejí z módy a i v profi oblasti se leckdy sáhne trochu jinam (jsou-li zbylé vlastnosti stejné).
Ona to byla místy spíš trochu póza, taková ta představa, že "profík musí prostě vypadat profesionálně" a patří k tomu i to obrovské tělo, ale to už hodně narušilo po nástupu MILC Sony a podle mne už se to dnes vnímá trochu jinak.
Taky jsem kdysi měl EOS1DIIN, což prostě bylo cool, ale od té doby se to prostě hodně posunulo. U DSLR se navíc u Canonu jedničky kupovaly proto, že třeba 1DX prostě ekvivalent v menší řadě neměly, u Nikonu to bylo s D5/6 do jisté míry podobné (ale tam už trochu narušené D850 a D500).
Ale u MILC tohle už moc neplatí a podle mne to trend může hodně změnit...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 16. 5. 2023 14:34

pemar. píše:... takže reálná čekací doba může být v řádu měsíců.

Toto naozaj neocakavam. Podla vsetkeho, je jeden z dovodov, ze sa uvedenie Z8 tak natahovalo (rumorsy hlasili niekolko terminov) to, ze sa Nikon poucil z dodavok Z9 a chcel sa tomu vyhnut. Ved nakoniec ani neohlasil vyvoj Z8, tak ako to bolo u Z9, ale rovno vypustil fotak. Takisto ohlasil hned pri uvedeni Z8 oficialne zahajenie predaja 25.5.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 16. 5. 2023 14:53

Podle mě to v historii první případ, kdy má fotograf na výběr dva v podstatě identické stroje, lišící se pouze formátem těla.

Sony ani Canon tento výběr nenabízí.

Profíci nejspíš zvolí jednu Z9 a jednu Z8 s případným gripem, to dává největší smysl.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 16. 5. 2023 15:17

Moje zkušenost s dodací lhůtou Z9 nebyla dobrá a e-Shop Nikonu mne v podstatě zachránil, se Z8 držím palce.

Zajímavé bylo, že na rozdíl od Megapixelu nebo Foto Škoda mi nenabízeli žádnou slevu na Z9, ale vysokou slevu na cokoli dalšího (včetně velkých teleobjektivů !), co si koupím do půl roku, ale nevím, zda to bylo jen pro NPS nebo pro všechny.

Z mého pohledu je ten rozdíl mezi Z8 a Z6/Z7 aktuálně hodně velký a Z8 nabízí mnohem více muziky za ještě rozumné peníze, rozdíl skoro tak velký, jako byl rozdíl mezi D750 a D850. Podle mne to nejsou vyhozené peníze, Z8 je neskutečně univerzální mašina na všechno od wildlife a sportu, přes street a portrét až po třeba krajinu a makro. Podle mne je to trefa do černého, foťák pro “nadšené (nebo u nás spíše bohaté) amatéry”.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 16. 5. 2023 15:40

To každopádně. Já bych do Z8 šel hned, líbí se mi víceméně všechno a je to stroj na x let dopředu bez nějaké slabiny, která by mne na první dobrou napadla. Jenže ... je tu velká skupina, která má Z9 a ti si Z8 koupí maximálně jako druhé tělo. Pak jsou tu možná ti, pro které to bude argument vrátit se od Sony k Nikonu. Ale uživatelé Z6/7 asi hromadně přecházet nebudou, pro ty je ta ztráta hodnoty (peněz) příliš velká. Ale třeba to bude jinak a lidi začnou hromadně prodávat Z6/7 a kupovat Z8 ;-). Každopádně mašinka super a od Nikonu trefa do černého. Až se trochu bojím, že si sami podřízli větev na několik let dopředu.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 16. 5. 2023 16:07

Tím jak je teď Z8, tak je otázka, jestli vůbec bude pokračovat Z7 řada. I když Z7III jakožto tělo s vyšším rozlišením, bez skládaného snímače, ale zároveň lepším autofocusem, to by asi uvítalo hodně lidí.

O Z6 řadu se nebojím, Nikon určitě časem vydá i non-stacked těla s rychlým autofocusem. Respektive musí, má co dohánět vůči Canonu a Sony. Chce to konkurenci k R6II a A7IV. Chtěl jsem napsat pro "chudší amatéry", ale i tyhle ceny jsou pro řadu lidí raketa :-)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 16. 5. 2023 16:09

Tak třeba svatební fotografové svoje Z6/7čky za Z8 budou měnit určitě, pokud na to vydělají.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 16. 5. 2023 16:29

Každý výrobce má svá silná i slabší místa.

Za Canon jsem třeba teď hodně rád za to, že mám možnost vzít si mobilní sestavu postavenou na R6II a R8, která má famózní AF a k tomu F4 zoomy a F1,8 pevná skla. Věřím, že tím vyfotím závody úplně bez problémů a uvezu to v pohodě na kole na zádech.

Na druhou stranu - na Z8 a Z9 Canon dnes stoprocentní odpověď nemá, dneska v těch pomyslných závodech vede Nikon. Samozřejmě to porovnávání je komplikované, ale přinejmenším rozlišení u Z9 x R3 a čtení senzoru u Z8 x R5 hovoří ve prospěch Nikonu.

Myslím, že spoustě Nikoňáků by skutečně udělala radost obdoba R6II - tedy levnější verze Z8 - spousta výkonu za polovinu peněz. Tak doufám, že se jí dočkáme :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka