Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chvd 5. 4. 2023 13:04

pemar. píše:Za mne jsou tyhle diskuse prakticky nesmyslné z toho pohledu, že fotky za těchto podmínek mi končily v koši už dávno předtím, ještě v době, kdy je světla relativně dost, a to ne kvůli AF, ale kvůli šumu na vysoké ISO, hodně záleží na motivu, někdy se dá jít i třeba na ISO 20,000

tazatel pise, ze pouziva zablesky
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 5. 4. 2023 13:46

S originál bleskem od Nikonu není co řešit, já ho z lenosti nepoužívám. Různé další světla také ne.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 5. 4. 2023 14:46

K té přesnosti AF-S vs AF-C. Neříkám, že na tom něco nemůže být, protože AF-C během korekcí může najít přesnější řešení. Nicméně po vydání Z6/7 někteří recenzenti a geekové jejich AF podrobně rozebírali (Photographylife, Jim Kasson...) a došli k závěru, že AF-S (+jednoduchý AF bod) je etrémně přesný a konzistentní do té míry, že se dá používat i na testování objektivů (jiné systémy vycházejí lépe s MF zaostřováním, protože mají nepřijatelný rozptyl mezi pokusy). AF-S v kombinaci s jednoduchým AF bodem používám běžně na statické věci a chová se to hrozně dobře. Jediné mínus je horizontální orientace PDAF bodů, kvůli které se AF bezvadně chytá na vertikální linie, ale horizontální mu můžou unikat. To je právě dáno tím, že:

1)Všechna dominantně používaná nastavení AF-S a AF-C s libovolnou volbou režimu AF bodů (jednoduchý AF bod, dynamic area, Wide-S, M, L, Auto area s automatickou detekcí objektů...) využívají pouze fázovou detekci = horizontální PDAF body.

2)Detekce kontrastu se používá jen v pin-point AF (maličký bod typicky na makro, jen AF-S) a v low-light AF (v poloze "On" se automaticky spouští, když foťák detekuje málo světla, a funguje jen v AF-S režimu).

...Jinak Auto Area s detekcí objektů (Face+EyeAF) používám prakticky jen v AF-C, protože jsem si rychle vyhodnotil, že s AF-S mi vznikají prodlevy zodpovědné za špatná zaostření. Plus k tomu tip od praktiků je a3 na maximální rychlost.

AF-C byl můj preferovaný režim na lidi (3D-AF tracking) i s D750. Rozdíl byl jen v tom, že jsem měl aktivaci AF na AF-on tlačítku, abych mohl AF vypnout, když mi objekt vypadl ze středu obrazu, kde jsou AF body. Na Z6 mám AF namáčknutím spouště, protože pokrytí AF body je prakticky celoplošné.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 5. 4. 2023 17:28

Tu přesnost AF-S nemohu obecně potvrdit, platilo to jen u toho režimu Pin-point, možná i v tom low-light režimu (ten jsem nezkoušel), co používá kontrast, zbytek byl až do vydání relativně nedávné opravy horší, než u D850/D500. Mám na Z9 na tlačítku video (které nepoužívám) namapované 100% zvětšení, tím si ověřuji přesnost zaostření v komplikovanějších situacích, když fotím něco daleko nebo někde v křoví, původně jsem to měl na MF, ale využívám to i pro kontrolu AF. Skvělá věc, kterou zrcadlovky nemají.

Detekci objektů používám docela často (bez ni mi Z9 nedává moc smysl), funguje hodně dobře, býval problém s Wide L a Wide režimy obecně, aktuálně už to funguje všechno.

99% používám AF-C a maximální spokojenost, mám AF- ON namapované na tlačítko jako u zrcadlovky, funguje to jako u D850.

Na funkční tlačítko mám u Z9 Focus Peaking, využívám to v kombinaci s lupou na zaostřování přes MF, současně zaostření mohu rovnou v hledáčku zkontrolovat.

Aktuálně mám pro většinu situací režim Auto AF, které kombinuji přes funkční tlačítko s 3D, jednak, abych foťáku řekl, kam nebo na co má ostřit (pokud to neví nebo chápe špatně) a jednak na situace, kdy nechci ostřit na oči, tvář ani na postavu, ale třeba na míč nebo míček, což mne napadlo až poté, co jsem dofotil :-).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 5. 4. 2023 21:25

https://blog.kasson.com/nikon-z6-7/z7-a ... -to-dslrs/

-- 5. 4. 2023 22:44 --

Má i jiné testy, kde srovnává AF-S a AF-C, ale je třeba vzít v potaz, že se mu výsledky dost liší v závislosti na kontrastu targetu. Na kontrastní target je AF-S + jednoduchý bod suprový (a lepší než DSLR), na méně kontrastním je úspěšnější AF-C.
https://blog.kasson.com/nikon-z6-7/z7-w ... revisited/
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chvd 6. 4. 2023 02:30

pemar. píše:S originál bleskem od Nikonu není co řešit, já ho z lenosti nepoužívám. Různé další světla také ne.

Nevim, jak to myslis a asi jsem ani nepochopil, jak jsi myslel ten predchozi prispevek o bezpredmetne debate, vysokem ISO atd.
Ja to myslel tak, ze mi ta debata neprijde bezpredmetna, protoze kdyz teda pouziva zablesky, nepotrebuje nejspise zvedat ISO.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 6. 4. 2023 05:50

Když člověk používá blesky tak málo, jako já, tak to může to může dopadnout tak, že jeden problém (ISO) vyřeší a dva další si vytvoří.

Mně se na blesku nelíbí, že mne nutí si hlídat spoustu dalších věci navíc, abych neměl červené oči, aby něco nebylo osvětlené moc a něco málo, abych nezapomněl nabít baterky do blesku, občas řeším i kompenzaci expozice, jak ten blesk nebo blesky budu odpalovat, jak rozptýlím světlo blesku … někde je navíc blesk i zakázaný, někomu vadí …
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 6. 4. 2023 07:26

Teď jsem na srazu používal blesk vyklopený nahoru jen přes kartičku, protože jsem zapomněl Lumiquest, a ještě -2/3 EV a zčásti jsem jel bez blesku na F1.4 s ISO 4000, ovšem když fakt není světlo, tak ty fotky bez blesku jsou prostě blbý, když jsou xichty ve stínu až ve tmě a někde v pozadí je slabý zdroj světla, to opravdu ztlumený blesk tomu přidá nějaký smysl.
Ale i v tom šíleně mizerném světle se D500 chovala s N 20/1.8 + S 50/1.4 fakt slušně, párkrát se nestrefila, ale opravdu v situaci, kdy to nelze mít za zlé.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod OnderCZ 6. 4. 2023 22:50

Nakonec jsem Nikonu stejně neodolal, ode dneška mám doma Z6 II a 24-70/4. Naskytl se nový za dobrou cenu. A jako bonus jsem dostal i FTZ II. Jako rozumově, vím, že proti FUJI X-T30 II s X-Trans IV senzorem to nebude nějaký skok, jak už jsem tu jednou psal. Ale FF jsem stejně chtěl jednou zkusit a Nikon mám rád odmala. A tak proč si tu radost neudělat :)

Každopádně plánuji dokoupit Z 50/1.8, tu všichni chválí a to ohnisko mám rád osobně taky. A dál se uvidí. Po bazarech se momentálně nabízí spousta objektivů za dobré ceny na F mount, tak když mám ten adaptér, tak přemýšlím, co zkusit.

A spíš tak nějak v dalších dnech se musím s Nikonem sžít. Fujiny znám nazpamět, vím kam sáhnout, co dělat atd. Dneska večer tápu, drží se to dobře, větší bych nechtěl, nemám moc velké ruce. Ale Z6 II se drží perfektně. Pemar souhlasit nebude, ale já jsem byl vždy pro menší a tohle se mi drží perfektně. Dal jsem to do ruky ženě, která také fotí, zvyklá na X-T20 s Viltroxem 33, nebo XF 18-55. První její slova byla, že je to těžký. Tak říkám, jo, ale krásně se to drží.

Půjdu si projít hlavně nějaké tipy, jak efektivně nastavit autofocus, co do rychlého menu a celkově si to osahat. Velikonoční víkend je na to ideální, škoda, že počasí moc nebude, až asi od neděle, ale člověk si poradí.

To jen takový emotivný text do tématu, nic víc. Jen se chci zeptat, upravujete někdo v CaptureOne? Nebo v DxO Photolab? V Zoneru? Lightroom jsem opustil před třemi lety, popravdě se mi k němu moc vracet nechce. Měl jsem ho rád, ale jak jsem zkusil jiné, variabilnější prostředí, tak se mi v nich dělá líp. Sedl mi nejvíc CaptureOne, ale poslední dobou mi nesedí cenová politika. A tak přemýšlím co dál. Nebo zkusit NX Studio?

A má cenu se zaměřit na nějaký objektiv přes FTZ II? Že za to opravdu stojí? Vím, že Z objektivy jsou super. Ale i tak, něco co by stálo za to? ;)
OnderCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 4. 2023 04:15

DxO PhotoLab používám a jsem spokojený.

Otázka je, co fotíš, podle toho bych uvažoval o objektivu, 24-70/4 pokryje dost situací, ale postrádá světelnost. 50/1.8 S je nejlepší 50mm od Nikonu a dá se sehnat i za dobrou cenu. S 35/1.8 bys byl asi také spokojený.

Pokud fotíš rodinu, může se ti občas hodit něco delšího, přes FTZ třeba 85/1.8G nebo naopak kratšího, třeba 20/1,8 G, pokud bys je našel někde v dobrém stavu a za dobrou cenu. Pokud ti nevadí f4, tak bys byl asi hodně spokojený s 70-200/4, ale ten za dobrou cenu asi neseženeš.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 7. 4. 2023 05:35

85/1,8G by som nebral ani nahodou (mal som na D500). Uz Viltrox Z 85/1,8 je po vsetkych strankach lepsi - mam ho, aj Z 24/1,8.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 4. 2023 05:47

Ten Nikon 85/1,8 G není výborný, ale “jen” velmi dobrý, nicméně pořád o dost lepší, než všechny ty 50mm nebo 35mm objektivy pro zrcadlovky, nemá výraznou přednost ani slabinu a je levný, malý a lehký. Sigma 85/1.4 Art nebo Nikon 85/1.2 Z ho opticky zadupou do země, ale mají jinou cenovku a jsou větší a těžší, jsou to pořádné kusy skla. Mimochodem, o tom Nikonu 85/1.2 S někdy do budoucna uvažuji, opticky se mi hodně líbí.

Ten Viltrox je asi v něčem lepší, je levný, ale není to originál od Nikonu, je ostrý a má pěkný bokeh. Má ale i slabší místa, v testech mu vyčítají jen průměrnou konzistenci zaostření, zakřivenou rovinu ostrosti, posun zaostření při změně clony a nízkou odolnost proti odleskům.

-- 7. 4. 2023 06:55 --

Od Nikonu se čekají v roce 2023 tyto objektivy:

Objektiv NIKKOR Z 12-28mm DX PZ
Objektiv NIKKOR Z 24 mm DX
Objektiv NIKKOR Z 26 mm f/2,8 pancake (oznámení o vývoji)
Objektiv NIKKOR Z 35 mm f/1,2 S
Objektiv NIKKOR Z 70-180 mm f/2,8 (jiný než S), podle mne asi Tamron
Objektiv NIKKOR Z 85 mm f/1,2 S (oznámení vývoje)
Objektiv NIKKOR Z 135mm f/1,8 S
Objektiv NIKKOR Z 200-600 mm f/6,3 (jiný než S)

Další informace: https://nikonrumors.com/2023/01/20/niko ... z7yAVMMfVT
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Viaggi 7. 4. 2023 06:49

OnderCZ, používam DXO Photolab a som spokojný. Takisto mám Nikon Z6 ll :-) A 50mm f1,8 je vynikajúci objektív.
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 7. 4. 2023 07:38

OnderCZ:

Taky používám Capture One, mám koupenou verzi 23 Pro, ale kdoví jak to půjde dál. :(

Škoda, že jsi k té Z6II nevzal Z 24-120, je výbornej. Ale pokud jsi měl 24-70 v setu, tak není co řešit za ty prachy.

Jinak včera proběhlo focení páru divokých Sýců rousných na hnízdě, střídali se na hnízdě a lovili. Všechno probíhalo po západu okolo 20hod, Z7II + Tamron 100-400, světelnost 6.3 už je teda dost průšvih na focení v těchto podmínkách. :-/ Přemýšlím nad zapůjčením a vyzkoušením Z 400 4.5 S.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 7. 4. 2023 10:51

Na 85 f/1.8 si nemůžu stěžovat a určitě bych ho doporučil. Autofocus funguje velmi spolehlivě i za špatného světla. A je za výbornou cenu. Ovšem nejsem si jist zda je dobrý nápad to kupovat na zetko. Já bych šel raději do nových skel.

NX Studio používám k plné spokojenosti, jediné vlastnosti které mě tam chybí jsou HDR z vícenásobných expozic a klonovací razítko. Také postrádám mapu, která od verze 1.2 zmizela (nechtěli platit licenční poplatky Googlu). Nepracuje s vrstvami ale U-points, myslím že úpravy zvládám celkem efektivně. Na mé potřeby velmi dobrý. A je zadarmo. Ale i tady mám výhradu, pokud máš i jiný foťák tak si nejsem jistý zda je dobrý nápad pracovat s dvěma různými programy. Raději bych se přeučil na něco univerzálního, i když by to bylo placené.
houghs
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka