Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Obšák 13. 3. 2023 23:20

Škoda, že Nikon Z30 nemá i hledáček (na straně, jako moje GX9) a stabilizátor. Hlavně ale ten hledáček. Kdyby měl, tak bych ho asi koupil.
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 3. 2023 08:54

U foťáků cílených víc pro vlog atd. v podstatě EVF nedává vždy smysl - a Z30 takto míněn je, zatímco GX9 ne tak docela.
Co jsem koukal na hodnocení Z30, tak hodně lidí kroutí hlavou (až do označení za WTF?) nad absencí sluchátkové jacku a IBIS - právě kvůli tomu zacílení na video, kde je to důležité. On by v dané kategorii nikdo neřekl ani slovo, nebýt toho dost evidentního cílení na vlog, kde by se to právě hodilo. Jinak ale hodnocení Z30 není vůbec špatné - není to zkrátka pro každého, ale pokud je někdo cílovou skupinou, tak zpravidla hodnotí kladně.
Pro fotograficky zaměřené je tu Z50 - vlastně stejný, je identický snímač a i v dost ohledech tělo (jen uřízlý vršek s hledáčkem).
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 14. 3. 2023 09:15

FotoABC píše:Flor: šílený ceny pokud jsem nechtěl zrovna hodně starý model. Jak jsem pročítal různé diskuze a recenze, tak to člověka neúprosně hnalo do hodně drahých těl a hodně drahých skel.
A protože na focení si chci zachovat DSLR D500, tak celkem vyhovuje systém, který vyhoví jako hodně lehká dlaňová kamera s možností pár spec. skel a zároveň není vytvořen jako zapalovač pro velký GAS. A to fakt u Z30 nehrozí. ;-)

Tak to jsi asi přehlídl Sony ZV-E10, v podstatě to samý co Z30, podle recenzí o něco lepší ostření. Za 13 tisíc se dá koupit Sigma 18-55 f2.8 a má necelých 300g
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 14. 3. 2023 10:19

Má to jen UHS-I standard SD karet, jen jeden slot, až moc zjednodušené ovládání (bez PASM voliče), chybí stabilizace, má to staré Sony menu, … a je to Sony, takže je vesměs třeba kupovat objektivy znova.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 14. 3. 2023 13:01

Nevím, co čekáš v této cenové relaci, ten Nikon Z30 je na tom velmi podobně. Chybějící PASM volič odpovídá zaměření foťáku, mě by teda daleko víc chyběl hledáček.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 14. 3. 2023 22:12

Na Rumors psali informaci, že výška a délka fotoaparátu Nikon Z8 bude přibližně stejná jako u Nikonu D850. Vzhledem k tomu, že se jedná o bezzrcadlovku, bude samozřejmě Z8 tenčí/štíhlejší než D850.

E41AF381-E5DD-4251-B13E-926149FF48A4.png

D850, Z8, Z9. Ano, Nikon se od kompaktů vrací s pořádným tělům.

Ale trvalo to.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotofanda 14. 3. 2023 22:19

Té menší tloušťce bych moc nevěřil. Co ušetří na menší vzdálenosti mezi bajonetem a snímačem to naroste na stabilizaci, chlazení snímače a mechanizmu otočného displeje.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Obšák 14. 3. 2023 22:35

Jo, to je ta správná velikost. Tak snad to tak bude ;-)
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 3. 2023 07:11

No, už je to na spadnutí.

Jeden takový výkonný foťák klasické velikosti by se Nikonu hodil. Co si pamatuju, tak Z6/7 jsou docela malé.

Ostatně i R5/6 by slušelo pár milimetrů na výšku.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 3. 2023 13:33

Já bych radši zůstal u současné velikosti, ale hádat se nebudu. Stejně nejsem cílovka:) Větší tělo je asi z důvodu chlazení (Z9 je nacpaný heatpipami) a nejspíš taky usnadní lepší utěsnění, podsvětlená tlačítka, vlastnosti nad rámec, které nejsou u jednogripových těl pravidlem.

Pravděpodobně směřujeme k diferenciaci modelů včetně podle velikosti/ergonomie/ovládání, jako to bylo u DSLR. Takřka identické duo Z6/7 a v podstatě i Z5 je dočasná úchylka. Na druhou stranu jsem se ale těšil, že by Nikon mohl ve třetí gen přidat profi vlastnosti dle D850/500 všem modelům při zachování kompaktní velikosti dle vzoru Sony a diferencovat jako dosud jen senzorem (a eventuelně taktováním CPU či jinými detaily u vyšších modelů). Běžný život s takovým systémem by byl jednodušší, než když na každé tělo patří jiný grip, jinak se ovládá, nastavují uživatelské režimy atd. Ale nepředbíhejme.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba_M 15. 3. 2023 16:50

Pokud se spekulace se zvětšením těla Z8 potvrdí, tak jsem celkem rád, že jsem na podzim pořídil za dobrý peníz Z7II. Upřímně, pokud zůstane ergonomie u Z6/7 nadále i v dalších generacích stejná (v což doufám), budu jedině rád. Tahat s sebou po kopcích větší a o trošku těžší tělo by se mi nechtělo, batoh taky nemám věčně nafukovací. :)

Pokud je k tomuto rozhodnutí nenutí technické možnosti, tak bych zůstal u původní velikosti, myslím, že mají jednu z nejlepších ergonomií u bezzrcadel, společně s Canonem.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 3. 2023 17:19

No, koukám, že názorů na tohle je víc :-)

Já bych chtěl, aby byl grip vysoký na čyři prsty (i když během focení se ho držím třemi). Ale mezi tím často foťák nosím jen tak v ruce a tam bych preferoval tu větší výšku.

Canon má výšku přesně na ty tři a půl prstu, takže focení je OK, nošení trochu méně :-)

No, možná je lepší tělo udělat menší a dát možnost prodloužení gripu podložkou nebo batery-gripem. Tak se trefí do vkusu (skoro) všem :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 15. 3. 2023 18:40

Já vím, že to dnes už není pravda, ale malé tělo mi evokuje low end mašinu, že mne za ty peníze někdo ošidil, z dob kinofilmu to byly ty různé foťáky typu Smena, které už mladší generace neznají, ty znají z té doby jen Leicu.

Menší těla nebo spíše střední těla jsem měl na DSLR, teprve až s D500 jsem přešel velikostně na tzv. profi těla. Někdo si to může ošklivit jako symbol těch zastaralých zrcadlovek, ale z hlediska ergonomie focení to byla a z mého pohledu dosud je špička, zejména v kombinaci s velkými objektivy. Takhle parádně v ruce třeba Sony A9 nesedí, je to nevyvážené na čumák, což je pocitově horší, než nevyvážení opačným směrem.

A další podstatná věc je chlazení. Tyhle stroje jsou plné elektroniky a to znamená vesměs potřebu chlazení, Sony druhé generace nedostatečným chlazením trpěla hodně u moře, Canon to asi vyřešil lépe, ale také se přehříval při natáčení videa. Malé tělo má v tomto ohledu limity.

Jediné, co mi trochu vadí, je pevný grip, zejména pro sestavu do příručního zavazadla do letadla, baterii s přídavným gripem mohu dát do jiného (byť vesměs také příručního) zavazadla, pokud najdu “dobrovolníky”.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 3. 2023 21:13

Ono je tedy fakt, že ten koncept většího těla s velkým gripem u spouště (a případně ještě přídavným vertikálním) není zas tak moc tradiční - v podstatě to plně protlačil Canon s EOSy při přechodu filmových SLR na AF a vestavěné motory (první vlaštovka byl asi Canon T90 ještě s MF, ale už s rychlým motorem), pak se to stalo standardem defakto u všech až na pár výjimek a taky se tehdy vžil ten pocit "profi tělo musí být velké". Tohle přežilo i celou éru DSLR...
Do příchodu EOSu ale kinofilmové přístroje vypadaly "placatěji", z dnešních to jde přirovnat k Fuji X-T3 či Olympusu E-M5 a velikost nebyla nijak velké. Ani vyloženě profitěla z top třídy jako Nikon F3 či Canon F-1N nebyly nějak extra velké, profi Olympusy jako OM-1,2,4 si vyloženě už tehdy zakládaly na kompaktnosti.
Pro příklad Canon A-1, což byla docela vysoká třída, vážil 620g tělo - to je méně i než spousta těl MILC (a nejen FF), vyloženě tvrdě profi F1N, odolný snad i proti průstřelu vážil pořád celkem nízkých 785g (a to bylo ve své době fakt naprosto top profi), T90 na tom byl podobně i s vestavěným motorem.
Ta móda velkých profi těl s často integrovanými gripy a hmotnostmi i hodně přes kilo přišla až později a upřímně si občas říkám, zda to nebyl tak trochu nesmysl...

Konec okénka pamětníka :-P :-P :-P
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 15. 3. 2023 21:29

Ono to hodně záleží na sklech, třeba i tělo D7100 bylo na Otus 55/1.4 malé. A u 400/2.8 to bylo ještě markantnější. Ale třeba Olympus s telesklem mi přišel v pohodě.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka