Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 8. 3. 2023 12:49

Díky za tip, to jsem neznal.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 8. 3. 2023 12:49

tomashr: chytit na 15 prutů za rok jednu čudlu je podobné jako vyfotit 15 objektivy za rok jednu fotku, která za to stojí. :-D Jinak je to totéž: čekáš, čekáš, vono nic a pak to prošvihneš. Mazat fotky a házet mřenky zpátky (osobně rybář nejsem, ale pohyboval jsem se kdysi chvíli mezi rybáři) je taky podobný, někdy u toho zmokneš, zmrzneš, musíš to umět uvařit/doupravit a vždycky čekáš mnohem víc, než doneseš domů.

-- 8. 3. 2023 13:01 --

houghs: Nikon D500 s nejlepšími zoomy a f/1.8 a f/1.4 pevnými skly a s Topaz AI už je pro mě skoro výkonnostní overkill i když je to jenom DX a fakt nevidím, co bych já osobně získal se Z FX, maximálně tak čekání na verze III. a IV. a V., které budou napravovat ty chyby Z-ka, které mě s DSLR netrápí. :-D No a aby se vlk nažral a koza zůstala celá, tak jsem čistě na video pořídil Z30 s 28/2.8, až budou letos světelnější, tak světelnější, no a mám vyřešený nejlevnější kontakt s novou technikou aniž bych jakkoliv ohrožoval vládu D500 nad fotografováním. Jinak RAWy z D500 a Z30 jsou tak stejné jak stejné něco může být. Ergonomie je pochopitelně úplně jiná, takže si to absolutně nekonkuruje a jsem rád, že i Z30 nemá hledáček, protože je tím prostě jasně dána hranice co je k čemu. Pořádný foťák versus dokonalá náhrada fotoaparátu v mobilu. Z30 je přesně to, co chybí mobilům. Počínaje skvělým promyšlením ovládání funkcí, přes výklopný a otočný displej, výměnné objektivy, velký snímač, .....
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 3. 2023 13:07

FotoABC - je to sice offtopic, ale na té podobě focení s rybařinou je opravdu dost. Tam si člověk taky kupuje prut pro různé situace a opravdu to má reálné zdůvodnění - to je úplně stejné, jako se spoustou objektivů. Jenže je tam podobnost i v tom, že v reálu například za poslední rok, kdy jsem měl zaplacenou povolenku jsem sice byl u vody docela často a i jsem leccos nachytal, ale reálně jsem za celý rok 95% času používal jen tři pruty z mých vic než 15ti (a defakto jen dva různé, dva byly stejné prostě proto, že se v některých oborech chytá na dva pruty paralelně).
Ehm, taky v tom cítíte leckdo jistou podobnost s tím, jak užíváte své objektivy? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 8. 3. 2023 13:10

Zatím jsem snad ani jednou nebyl v situaci, že bych se Z9 vyfotil něco, co by se D500 nešlo vyfotit, výjimkou jsou jen fotky extrémně rychlých jevů, tam se projeví rozdíl 120 fps vs 10 fps.

Co se týče šumu, s Topaz DeNoise AI nebo DxO je rozdíl mezi FF a DX hodně smazán, i díky častým ořezům u Z9, to bych neřešil.

U mne se neprojeví ani výhoda u ultraširokých ohnisek.

Na opravdu vysoké ISO D500 zaostává, zejména s málo světelnými teleobjektivy, na ISO do 3,200 není co řešit, projeví se i chybějící stabilizace v těle.

Tu podobu s objektivy vidím, nosím 2-3, někdy i jen jeden.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 8. 3. 2023 14:14

Já jsem 20 let fotografoval na film 100 ASA a 200 ASA, když už byla fakt hodně velká tma, tak na hrubozrnej film 400 ASA, ale na to už se moc nedalo koukat. Takže jsem byl limitovanej na ISO 200-400 při světelnosti f/2.8. Teď mám f/1.8 a ISO 3200 - 6400 a v nouzi klidně i víc. Takže můžu fotit asi tak o 6EV větší tmu, na menší formát i víc. To docela jde....

-- 8. 3. 2023 14:30 --

IMG0387.jpg

K výsledku lze mít vždy 2 různé přístupy. Jako k téhle fotce.
Přístup č. 1:
Hele, já ty muzikanty poznávám i když jsou takhle maličcí: Honza Nedvěd, Zdena Tichotová, Franta Nedvěd, Petr Zadina a Dušan Vančura. Ty jo, to je let!
Přístup č. 2:
To sklo je decentrované, vlevo kreslí hůř, než vpravo a ty rohy fakt nic moc! A je to středovka, tebe neučili kompozici? A obloha je plechová, měl jsi počkat na lepší oblohu! Nahoře je zbytečně moc místa a přesto jsou ty topoly uříznutý!
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 8. 3. 2023 14:34

APS-C je dnes obrazově luxusní, ale tady jde o něco jiného, o objektivy, hlavně pevné. Přinejmenším u Nikonu jsou FX systémy mnohem atraktivnější. V DX bych si prostě nevybral ke spokojenosti, pokud někdo ano, jeho plus. Pro mě je jediný stravitelný APS-C systém Fuji X kvůli 1.4-1.2 objektivům. 1.8 v M4/3 je mi málo (máme 17 a 25/1.8), nemastný neslaný obraz, a 1.2 jsou dražší, než co mám k FX v lepší EQ světelnosti (kvůli HO).
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vendda 8. 3. 2023 19:24

FotoABC: Mám to podobně, akorát jsem byl tenkrát moc daleko a trochu opivněn. A o rok jindy. :-) https://eu.zonerama.com/vendda/Photo/337483/12904465
vendda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 9. 3. 2023 10:19

Na to, ze 25.3. by vraj malo byt nejake "antré", tak je tych rumorsov kupodivu minimum...
https://nikonrumors.com/2023/03/08/niko ... -far.aspx/
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Titan_66 9. 3. 2023 23:55

houghs píše:
Titan_66 píše:Tak já když to spočítám za to co jsem to kupoval, tak to je:

Z6 II tělo: 54 000 (kupováno rok zpět)
50 1.8 - 15 000 (kupováno rok zpět)
14-30 f4 - 25 000 (kupováno 3/4 roku zpět)
105 1.8 - 27 000 (kupováno 3/4 roku zpět)
24-120 f4 - 30 000 (kupováno 3/4 roku zpět)

Celkem pořizovací cena: 151 000

Tak toto mě zaujalo, protože identickou sestavu, ale na APS-C a v DSLR mám a tady je srovnání:

D7500: 20 000 (2019)
35 1.8 DX: 4 500 (2011)
10-20 DX: 6 500 (2020)
85 1.8: 11 000 (2015)
16-80 f2.8-4 DX: 24 000 (2021)

Celkem pořizovací cena: 66 000. Já hodně o přechodu na Z přemýšlel, ale to znamená dát pryč 151 tisíc za naprosto marginální přínos. Lepší kresba objektivu, kterou uvidím na 100% přiblížení mě fakt nezajímá. Pokud bereme hloubku ostrosti u portrétů je to fajn, ale já stejně dávám přednost kde je v rovině ostrosti celá hlava a ne jen oči, k tomu je 85/1.8 víc než dostatečná. Chybovost v ostření se pohybuje někde kolem 0,5%. Úspora váhy? Pochybuji, navíc bych na cesty musel ještě brát menší externí blesk (ten nemám a SB-700 je dost velký), protože interní blesky na zetkách byly bohužel odstraněny. Používám interní blesk jako vyrovnávací a já ho beru jako nutnost. Nevím kdo z Vás si tyto propočty děláte a jak Vám to vlastně vychází. A to ještě když si uvědomím že částka 151 tisíc je pro naprostou většinu zde diskutujících výrazně větší zásah do rozpočtu než v mém případě.

Mimochodem ta částka 151 tisíc mě zaujala ještě z jednoho důvodu. Je to přesně suma, kterou jsem teď zaplatil za 4 zpáteční letenky do Austrálie, dva vnitrostrátní přelety PER-DRW-SYD a lístky na vlak do Melbourne.

Tak to jsou dobrý náhody. Tak pokud jsi spokojen s D7500 vč. objektivů, tak není pak co řešit a jsi šťastný člověk :-) Mně teda ten posun u Z objektivů přijde dost znát oproti F. Nejen v ostrosti, ale v podstatě ve všem. Já to mám tak, že zrcadlovky jsem nikdy moc nemusel, prostě to focení s nimi mě tolik nebavilo. Ale u MILC to byla hned láska na první pohled, i přes rannější modely se slabším ostřením. U DSLR v APS-C máš z čeho vybírat, u Nikonu apod. Ale když chceš bezzrcadlo a APS-C, tak jediné, kde se to bere vážně a výběr je větší je Fuji. To jsem měl dlouho, ale časem jsem si uvědomil, že mi chybí nějaký kvalitní cestovní zoom. Kdybych chtěl jen pevné objektivy, tak tam zůstanu. 16-55 mi přišlo těžší a nevyvážený na fuji tělech, 16-80 zase kresbou slabý. A pak když jsem si uvědomil, že Z6 II s 24-120 nebude váhově v podstatě moc rozdíl od x-T4 s 16 55, a bonusem bude větší snímač, menší šum při vyšším ISO. Navíc 24-120 (i 24-70) jsou hodně povedený objektivy, ostrý od středu do krajů. Dobře sedí na těle, úchop na těle je super. Sice postrádám 56 1.2 od Fuji, kdy to mělo na portréty ten charakter, ale dá se to přežít. Takže v první řadě Z-objektivy byly největší lákadlo, dobře mi sedí i tělo. Rozdíl mezi APS-C a FF při denním focením za běžných podmínek je málo rozeznatelné, ale jakmile udeří šero a fotíš z ruky, tak ten rozdíl tam znát je. A taky co mě zaujalo byla větší pružnost rawu, kdy jsem prostě vytáhl z fotky víc než u menšího snímače. Ten dynamický rozsah je tam prostě znát, posun byl určitě tak o 1EV. Tím neříkám, že FF znamená vždy větší DR. Takový Canon RP je v DR slabota oproti TOP APS-C tělu. Prostě Nikon to bere vážně jen u FF a tak tam spousta lidí přešla aniž by musela mít za každou cenu větší snímač. Já to beru jako příjemný bonus.

FOTOABC: Topaz AI je super nástroj, sám ho taky používám a dovede občas kouzlit. Ale rozhodně to není perfektní. Je řada situací, kdy se mi ten výsledek nelíbí a nepřijde mi vůbec přirozený. Takže pak právě nastupuje ta výhoda FF, kdy při vyšším ISO je ten šum jaksi hezčí, fotka vypadá přirozeně. Ono to sice hezky uhladí ten šum, ale ty detaily tam jsou znát, že trochu chybí. Máš to prostě podobné jako Houghs, DSLR ti vyhovuje, tak ti FF Z-systém nechybí.

Škoda, že jsi nedal víc šancí Fujifilmu u toho výběru foťáku pro manželku. Z30 je určitě fajn, ale prostě ten výběr skel je tragédie. Ta X-S10 je už starší generace, takže tam bych to fakt neporovnával. Nečekal bych u té pevné Nikon APS-C 24 na nějaký zázrak. Fuji má ty pevná skla prostě lepší v APS-C u MILC. Přijde mi, že pro tebe existuje jen pouze Nikon a Nikon, a raději se u něj naučíš žít s kompromisy (v tomhle případě horší světelnost objektivů) než změnám a novinkám :) Protože je to Nikon :-) Ale třeba se pletu a pak se omlouvám za můj mylný dojem :)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 3. 2023 05:38

Já to přesně naopak, u mne bezzcadlovka nikdy nebyla láska na první pohled, i Z9 je pro mne spíše “manželství z rozumu” :-).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 10. 3. 2023 06:28

Spíš mnohoženství, ne ? ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 3. 2023 08:19

Aktuálně mi Z9 nevyhovuje už jen v jedné věci, a tou je nemožnost odpojit grip, čímž je to tělo větší a méně skladné, než D500 nebo D850, to mi vadí na cesty letadlem. Jinak se postupně podařilo vše vyladit tak, že to funguje stejně nebo v některých případech lépe. Občas mne ještě zaprudí EVF (v některých světelných podmínkách), ale AF i výdrž na baterii jsou Ok.

Neaktualizoval jsem zatím na poslední firmware, protože uživatelé hlásí zamrzání, existuje workaround přes reset do továrního nastavení (a pak nahrajete původní nastavení, které se někde uložíte), neměl jsem čas si s tím hrát.

Nevyhovují mi S skla a kromě pár teleobjektivů (nejvíce mne láká 800/6.3 PF, ale pokud bych nevěděl, co s penězi, tak i 400/2.8 S nebo 600/4 S) se jim plánuji vyhnout, těžká Sigma Art skla doplňuji lehkými a přesto výkonnými Voigtländery (MF mi až na výjimky nevadí). Mám ještě na bucket listu jako nice to have Nikon 85/1.2 S, což by byla v podstatě alternativa k 105/1.4 a zvažoval jsem koupi 58/1.4 G, ale nemohu se přenést přes to, jak moc je to měkké.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 10. 3. 2023 14:03

Titan_66:
Objektivy na Fuji jsou strašně fajn a vím, že u Z30 si člověk vypomáhá čekáním na 24/1.8 a nedokonale světelným 28/2.8 a především FF pevnými skly přes adaptér (což mmch. funguje výborně).
Jenže ve prospěch Z30 mluvily dvě věci:
Ta první relativní: prostě jako Nikonista na Z30 všechny funkce a nastavení najdu hned, u Fuji jsem měl pocit, že na to budu potřebovat několik let, ale i to by se dalo spolknout, nicméně
Ta druhá absolutní: při natáčení videa se Z30 se světelnými skly aspoň F3.5 nejen výborně chytá na oči a obličeje, ale dává luxusně vybrat na který obličej nebo oko chceš přeostřit buď kurzorem nebo dotykem
Oproti tomu Fuji tragédie až nemožné.
To už se prostě nedalo nějak zanedbat, odpustit, čekat až se jim to někdy povede. Prostě to s Fuji X-S10 nešlo, tečka. Jako Z30 tělo + Fuji pevná skla - to by bylo naprosto dokonalé. Bohužel. Mám dojem, že to dělají schválně, že každý něco dramaticky neumí nebo nedělá. Vnoučata natáčíme palačinkou 28/2.8 za 5000 Kč z druhé ruky a 20/1.8 s adaptérem, tedy jen já, protože moje žena s touhle hrůzou (esteticky myšleno) a hlavně těžší sestavou natáčet odmítá. Radši si couvne s 28/2.8 nebo použije 16-50 na počátečních f/3.5, což taky není v zimě uvnitř se 2 malými střešními okny u vnoučat hitparáda. Ale přeci jen video snese vyšší ISO, než fotky.
Čekám na Z Nikkor DX 24/1.8 a na ty světelné Sigmy. Pak to bude asi hodně na pohodu. tedy ne zasluhou Nikonu, ale to je mně celkem fuk, je jedno, co je na tom napsáno, když to funguje.

-- 10. 3. 2023 14:25 --

28/2.8 je sice oficiálně full frame sklo, ale dost vinětuje, takže to je APS-C sklo.
Optického materiálu je na něm méně, než na kontaktních čočkách do očí, zvláště z druhé ruky je levné, jako APS-C by nevážilo méně, takže proč by to nemělo být APS-C sklo? :-D
Podobně jako moje stará verze AF-S 70-200/2.8G VR je taky APS-C teleobjektiv. Uzná to každý, kdo s ním zkusil fotit na 200/2.8 na full frame. :-D
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 13. 3. 2023 11:50

FotoABC: tak to nechápu, proč jsi nešel do Sony, tam je obojí. Jak zvládnuté ostření na obličeje, tak velký výběr skel.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 13. 3. 2023 19:32

Flor: šílený ceny pokud jsem nechtěl zrovna hodně starý model. Jak jsem pročítal různé diskuze a recenze, tak to člověka neúprosně hnalo do hodně drahých těl a hodně drahých skel.
A protože na focení si chci zachovat DSLR D500, tak celkem vyhovuje systém, který vyhoví jako hodně lehká dlaňová kamera s možností pár spec. skel a zároveň není vytvořen jako zapalovač pro velký GAS. A to fakt u Z30 nehrozí. ;-)

A manželce budou stačit 3 lehoučký skla:
- do interiéru 24/1.8 DX, který má tento rok vyjít a nahradí dočasné řešení 28/2.8
- do exteriéru ve dne povedenou NEsvětelnou palačinku 16-50/3.5-6.3
- jako teleobjektiv velmi lehký AF-P DSLR objektiv 70-300/4.5-6.3 VR přes FTZ II - ostření to má už v objektivu principiálně bezzrcátkové, takže na Z30 je to blesk.

No a pokud já budu chtít filmovat s detekcí tváří, tak si na to přes FTZ dám libovolné svoje sklo, protože mně hmotnost a velikost nevadí a nejspíš k tomu ještě pořídím nějakou tu pevnou Sigmu 16mm nebo 56mm

Víc fakt není třeba a zase je hotovo. Žádný další GAS. K D500 nechci nic dalšího a ani nemohu chtít, protože je konec. No a Z30 je šikovně zase omezen viz výše. A světelná skla pro DSLR s tím ostří přes FTZ II v pohodě.

A logika ovládání stejná, charakter RAWů stejný, takže u fotek od manželky nebudu muset psychicky přepínat na něco jiného, jelikož RAWy z D500 a Z30 jsou stejné a pracuje se s nimi v postprocessu zcela shodně.

Kdybych hledal nový systém, tak do Nikon Z DX nejdu ani náhodou, to by byl nesmysl, ale pokud jsem hledal doplněk na zcela jasné určení, tak to celkem vyhovuje. A finančně naprosto v pohodě, s těmi slevami na konci roku to bylo finančně výborné.
FotoABC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka