Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 2. 3. 2023 20:44

Ze Zfc jsem dost rozpačitý. Zkoušel jsem ho na prodejně, působí levně a plastově, designově adekvátní skla jsou jen mezi MF kousky. Potenciální Z-FC by chtěl posunout hodně jinam, například si přiznat, že současná Z skla se k němu vůbec nehodí, a pokusit se vyladit foťák pro použití s MF objektivy. Mám ale obavu, že Nikon nechce tímhle směrem investovat, a bere retro jako příležitost udat skladové díly, ořezat funkce a prodat za vyšší cenu.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 2. 3. 2023 21:00

Souhlasím, že Z-FC působí rozpačitým dojmem. Přesně jak říkáš, zkoušel jsem si ho náhodně v Datartu, kde mě v OC překvapilo, že to tam je vůbec vystavený. Působí to jako laicná plastová hračka. I když jsem si stejně nemohl pomoct a říkal si, že je to taky tím, že je to cílené na APS-C, kde mi přijde, že to Nikon má na háku. Tak nějak si říkám, že kdyby udělali FF verzi, tak by na ní víc zapracovali, zpracováním, ergonomií a vůbec vším co s tím souvisí. Ale pokud by udělali věrnou kopii, akorát pro FF, tak by to bylo zklamání. Mohli by se inspirovat Leicou, Fuji apod. Každopádně moderní FF MILC v retro stylu je vlhký sen mnoha fotografů :-)

Ono se stačí podívat i na zpracování objektivů v APS-C a FF u Nikonu. Jasně, odpovídá tomu i cena, ale raději bych si připlatil za lepší zpracování. Taková 50-250, když popisovali na streamu Fotoškoda, jak tam vypadá stabilizace na nějakých pružinkách co drží pár plastových kousků, tak jako nic moc :-) Ale co by člověk za ty peníze asi chtěl. Celkově ty objektivy u Nikonu pro menší snímač tam působí jako levné plastové hračky.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 3. 3. 2023 08:55

Problém těchto retro kamer je v tom, že to potřebuje celý systém, samotné retrotělo je dost o ničem a vychází to ošklivě řečeno až parodicky. Typicky Zfc - jako fajn že udělali klasické točítko na časy, ale k čemu to je, když neexistuje jediné sklo s clonovým kroužkem? Přičemž mimochodem pokud bych chtěl fotit více v retrostylu, tak bych spíš chtěl clonový kroužek a u časů by mi stačil automat, tak se před 40ti roky fotilo běžně.
Tohle dokázali u Fuji, kde udělali ovládání ucelené v rámci celého systému a pěkně to ladilo dohromady (ale i tam se jim to pomalu tak trochu rozpadá do více větví).

Ono to prostě není až tak jednoduché a udělat to smysluplně je docela složité a vývojově drahé, přičemž ale vyloženě masový zájem se čekat nedá. Je klidně možné, že Nikon FF verzi Zfc udělá, ale čekal bych popravdě spíš jen obdobu současné verze s větším snímačem, nějaká větší práce na retrosystému mi přijde fakt jen z kategorie vlhkých snů :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 3. 3. 2023 09:02

K dokonání "kasovního" úspěchu pak stačí chytit ten správný okamžik (a téma) skrz TikTok/Instagram, viz Fuji s X100V a časově omezený extrémní zájem o něj i ze strany nefotografů, kteří to zkrátka chtějí mít jen na krku. Akorát, že Fuji teď nestíhá X100V dodávat a tak to schytali hlavně ti reální fotografové. :-)

btw. Nikon Df se mi dodnes moc líbí. To byl dobrý začátek.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 3. 2023 10:54

Mně fakt dává mnohem větší smysl ta Z30 na video s co nejlehčími skly. Ten kvalitativní a dokonce i ergonomický bonus oproti natáčení mobilem je zřetelný. Akorát to Nikonu bude muset dodělat ta Sigma.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 3. 3. 2023 10:54

Nikon Df se mi také líbil a kdyby tam dali lepší AF modul, tak ho mám dnes ve skříni. I tak je z něj na flickru spousta krásných fotek, ono to nebylo jen retro, ale fakticky fungující foťák.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 3. 3. 2023 10:57

wixzen - jenže X100V je na podobné "vyvolání nadšení" ideální - je to kompakt s fixním sklem, takže se prodává jako celek a stačí "jen" hezky vymakat jeden výrobek a máš odpracováno :-)
U DSLR či MILC je to ale o systému jako celku, kolem samotného těla sice lze nějaký hype vyvolat, ale pokud nebude sedět i vše okolo, tak to asi docela rychle opadne :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 6. 3. 2023 13:01

Zajímavý inzerát na Paladixu, docela masakr.

https://www.paladix.cz/bazar/inzerat/vybaveni-nikon-z

Prodám kompletní výbavu Nikon Z. Vše je plně funknčí a v dobrém stavu, koupeno v ČR. Veškeré ceny jsou uvedeny včetně DPH, které je možné odečíst.

Nikon Z9 142000,-
Nikon Z 14-30 mm f/4 S 26000,-
Nikon 14-24 f/2.8 S 58000,-
Nikon Z 24-70mm f/2.8 S 52000,-
Nikon Z 24mm f/1.8 S 24000,-
Nikon Z 50 mm f/1,2 S 54000,-
Nikon Z 70-200mm f/2.8 VR S 58000,-
Nikon Z 100-400 mm f/4,5-5,6 VR S 68000,-
Nikon Z 40 mm f/2 5500,-
Nikon Z 28 mm f/2,8 SE 6000,-
Sigma 135 mm F1.8 DG HSM Art pro Nikon 29000,-

cena celkem 650 000
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 6. 3. 2023 13:51

To je inzerát Jendy Stárka z týmu Mariána Chytky, co jezdí fotit mimo jiné i na Dakar. :)
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 6. 3. 2023 14:27

Kuba: A netušíš proč to vše prodává ? I dokonce Z9.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 6. 3. 2023 16:10

On je Dakar prý hodně silný zážitek.

M.Chytka pronajímá jedno místo v autě platícímu zákazníkovi, který může absolvovat závod a fotit s nimi. Jeden Francouz prý vydržel tři dny a pak si přivolal vrtulník a už se nikdy nevrátil :-)

Třeba prodávající dospěl k názoru, že bude dělat jinou práci ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 6. 3. 2023 16:31

Pokud jsem si všiml, tak nabízí fotografie svateb za 10,000 Kč. Na to je takhle výbava dost overkill.

Já bych ten Dakar také nedal. Mimochodem, Marián ho naposledy fotil Z9 a 2 zoom skly.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 7. 3. 2023 07:46

Titan_66 píše:Kuba: A netušíš proč to vše prodává ? I dokonce Z9.

Nějak tomu nerozumím proč, aktuálně dle příspěvků byl ve Švédsku fotit motosport a vše se Z9. Ale měl jsem stejnou otázku hned po spatření inzerátu. Pamatuju si, že že Marián a další před pořízením Z9 testovali Sony a nakonec zůstali u Nikonu, zrovna Honza Stárek měl Sony A1 a s ní si celkem liboval. Aspoň to říkal. :) Jako výhody byly zamknutej stabilizátor během vypnutí těla a zakrytí snímače při výměně objektivů, což s pískem nebylo asi moc příjemné bez zakrytí. :)
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 7. 3. 2023 08:27

To vyzera na zmenu znacky...alebo konička :-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 7. 3. 2023 09:09

Tak proč se ho na to někdo jednoduše nezeptáte? Nešiřte domněnky. :-)
Na jedné z pouštních rally fotek jsem viděl, že na stole má dva až tři fotoaparáty Z9(?). Jistě, může to být jen machrovinka na instáč, kdy si chlapi na jeden stolek odloží své Z9 jako půllitry. :-)
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka