Zatím to vypadá, že v UK a Japonsku je jich celkem dost. Ty, pemare, to máš dost osahané, když napíšu, že chci D500 pouze kvůli tomu autofokusu a hlavně kvůli křížovým bodům po stranách a kvůli trvanlivosti do budoucnosti, zdá se ti to jako dostatečné zdůvodnění?
Jinak bych do zálohy ke své D7200 koupil levnější D7500, ale ten autofokus D500 mně nedá spát. Budu fotit vnoučata a když budou dělat nějaký sport, tak i to. Prostě ty křížové body po stranách chci proto, aby vnučka a vnuk nemuseli mít jedno oko uprostřed fotky.

(ono to většinou jde i na jednosměrných bodech, ale pro ten pocit jistoty)
No a když mám první verzi AF-S 70-200/2.8 VR, tak na D500 poběží asi parádně, ale na Z50 je to příšernost. A taky věřím, že N 85/1.8G a Sigma 18-35/1.8 se budou chovat na D500 slušně na plnou díru. A že prostě oproti D7200 to poznám. Ona D7200 je trochu lepší, než D7100, ale furt věřím, že D500 udělali výrazně líp. Už jsem to poznal kdysi, když jsem měl D300, jak oproti D80 a D90 to mělo to profesionálnější chování. A možná i na D500 jsou vůbec režimy AF viditelný pokrok oproti D7200. Koupit D500 znamená nadlouho zapomenout na Z-ko, ale stejně by měn bylo líto dát statisíce za Z full frame, když zas tak moc ultra často už nefotím. A Z50 jen kvůli lepšímu videu.... I s D500 ty děti natočím a stejně ostření vystřihnu, protože ať je ostření rychlé nebo pomalé, tak ve videu působí skoro vždycky blbě. Videa natočím tak 3 za rok. Kdo se s tím má pak Vegasovat, že?
No a asi na vnoučata uvnitř při ISO 1600 taky uvidím trošku menší šum na D500, než na D7200, co? O šum ve stínu až tak nejde, ten nedoostřím a upravím DFine 2, ale vlasy, oči, řasy, ty doostřuji a tam je ten limit, kdy se začíná kresba rozpadat do šumu. No a na ISO 1600 už to je znát. Ovšem pak se divím, jak při tisku na A3+ dopadnou fotky skvěle, i ty, co na obrazovce nic moc. Mám fototiskárnu A3+, laminovačku A2 a na to DX formát stačí celkem dost v pohodě. Teď jsem švagrovi tisknul A3+ z iPhone a i když na monitoru to byl děs a hrůza, tak ten papír se fakt dá.