Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 14. 4. 2022 07:36

Ve hodně slabém osvětlení není Z9 žádná hitparáda, ale ostří to zhruba stejně spolehlivě jako D850 (a rozpoznávání má vylepšit ten firmware) a šumí to také cca jako D850, což znamená, že to funguje v podmínkách, které já bych už označil jako “tma”, například pozdě večer statická scéna osvětlená jen světlem od zapnutého monitoru, z mého pohledu extrém, kdy už nevytahuji foťák z brašny (fotit pohyb jsem v těchto podmínkách už nezkoušel).

Jako jediný skutečný praktický problém Z9 ve slabém osvětlení vidim posun barev, bez šedé destičky nemám šanci barvy obnovit aspoň přibližně do původní podoby, viz ty fotky obrazu Aleny Kupčíkové, na kterých jsem to zkoušel, jednou za mírně zhoršeného světla a jednou “za tmy”.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 19. 4. 2022 18:52

Matt Granger zveřejnil video ohledně nového firmware 2.0, vypadá to, že je to opravdu reálný posun vpřed již beztak výkonného Nikonu Z9, asi bude zapotřebí relativně detailní návod, PRE-release Capture vypadá jako zajímavá a užitečná funkce i pro ptákoviny:

https://youtu.be/TXbf1reMj_Q

Při fotografování rychlých akcí zaznamenává Z9 Pre-Release Capture* okamžik těsně před pořízením záběru a zachycuje tak moment, který by jinak mohl být zmeškán. Čertovo kopýtko ale může být v tom, že to lze aktivovat možná jen pro 30 fps a 120 fps, takže to bude potřebovat super rychlou a hodně velkou kartu, které prakticky nejsou na trhu. Uvidíme, jak si s tím poradí nová Nikon CFExpres karta.

Někdy potřebujete přesně určit, na co se má fotoaparát Z 9 zaměřit. Díky 20 novým vlastním uživatelským možnostem širokoúhlého automatického zaostřování (C1/C2) můžete zvolit tvar oblasti zaostření. Vaše vlastní zaostřovací oblast bude pracovat i současně s automatickým zaostřováním s detekcí objektu a detekcí očí. Rychlejší vyhledání správného snímku nastavením hlavního nebo vedlejšího příkazového voliče na přechod na první snímek každé sériové sekvence.

Firmware 2.0 zpřístupňuje možnost zvýšit obnovovací frekvenci hledáčku Real Live Viewfinder fotoaparátu Z 9 na 120 snímků za sekundu, což ještě více usnadňuje sledování rychlých akcí, jako jsou sporty, ptáci a divoká zvířata. Uvidíme ale, jak se to projeví na spotřebě baterie.

Nastavení a vyvolání polohy zaostření s libovolným objektivem NIKKOR Z, můžete nyní uložit více poloh zaostření do fotoaparátu Z 9 nebo kompatibilního objektivu a vyvolat je stisknutím tlačítka. Slabé místo je, že nabídka Z teleobjektivů není zrovna nejširší.

Další funkce: Potvrzení pořizování snímků v tichém režimu pomocí nového vizuálního indikátoru. Firmware 2.0 vylepšuje displej dlouhé expozice fotoaparátu Z 9 o živé počítadlo expozičního času. Hledáček lze nyní také přesněji ztmavit, aby se šetřila energie a vaše noční vidění. Přesouvejte se mezi zaostřovacími body vlastní rychlostí díky novému nastavení rychlosti výběru zaostřovacího bodu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 20. 4. 2022 05:26

Dnes vydal Nikon doplněk manuálu v angličtině, kde jsou popsány změny a nové funkce:

https://downloadcenter.nikonimglib.com/ ... 9/Z_9.html

aktualizuji na 2.00 a uvidím.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 4. 2022 07:06

Ten Pre Capture podle mě občas použiješ, až budeš na něco číhat.

Možná to bude u Z9 natolik funkční, že to bude stíhat sledovat i hodně chaotický cíl a půjde to využít i na letovky.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 20. 4. 2022 07:17

Ten Pre Capture funguje jen 30 fps nebo 120 fps, já mám aktuálně nastavení 8 fps kvůli rychlosti karet, zatím nemám druhou rychlou CFExpress a to hodně zpomaluje ukládání (souběžně ukládám do JPG kvůli rychlému zpracování na iPadu, RAW zpracuje dobře zatím jen Affinity Photo (to mi ale přijde jako uživatelsky nekomfortní) a v iPadu zatím nejsou vidět náhledy Z9 RAWů, ani toho Lossless, ale také vidím u Pre Capture potenciál.

Hodně se mi líbí to uživatelské nastavení Wide L režimu, funguje to rychle a intuitivně, to mi zatím přijde jako nejlepší vylepšení.

Chybí mi pořád Group AF funkcionalita, vadí mi, že ta logika zaostření na nejbližší bod nefunguje se 100% jistotou, urychlilo by to ostření na malé vzdálené subjekty.

Někteří uživatelé si stěžovali, že update trval déle, než obvykle, i já jsem měl na začátku pochybnost, zda to běží nebo ne.

Úplný extrém to při sledování chaotického cíle nedá, ale zatím mám 99% procent neostrých fotek kvůli pohybové neostrosti, časy okolo 1/800s na úplně ostrou fotku rychle letícího malého ptáka nestačí. Úplným extrémem myslím fakt, že se snažím ulovit něco, co se mi opakovaně nedaří nějak chytit do hledáčku a když se mi to podaří zachytit někde na úplném okraji snímku, tak to foťák nestihl. Nový fw tohle má prý také vylepšit, uvidíme.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 4. 2022 07:33

Já se přiznám, že z tvých jinak zajímavých komentářů o Z9 jedné věci nerozumím - tomu o "omezení rychlosti na 8fps kvůli rychlosti karet"...
Mě to prostě hlava nebere - fotím podobné obory jako ty ("ptákoviny"), ale focení v této oblasti je o celkem krátkých sekvencích s nutnými pauzami, na to prostě buffer a rychlost ukládání na kartu u Z9 musí stačit. Samozřejmě že se to asi (relativně) snadno zahltí při nějakých "testurbačních" pokusech, ale ty máš fakt problém i při skutečném focení?
Pokud ano (zajímal by mne popis situace), tak buď musíš být fakt "superextrémní kropič" anebo má Z9 nějak blbě udělanou logiku vyprazdňování bufferu atd. a v reálu moc nevyužívá ani rychlosti karet, které máš nyní...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 4. 2022 07:59

Ten PRE Capture už logiky věci "vyžaduje" vyšší frekvence snímání, ale to by mělo jít i s pomalejší kartou, měla by to být záležitost bufferu.

Ale to uvidíš sám.

Těch 1/800 na malé hbité potvůrky je asi fakt málo, většinou dávám 1/2000. Řekl bych, že těch negativních vlivů tam je víc, člověk má tendenci s objektivem víc škubat (teda aspoň já tu tendenci mám :-) ).
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 4. 2022 08:06

Dobrá poznámka - jak píše davidof, tak procapture (konečně dokázali okopírovat Olympus :-) ) se odehrává v bufferu a s kartou moc problém nemá, tady se z logiky věci na něco "míří" a po odmáčknutí k vystihnutí okamžiku (start, přílet, zásah střelou...) následuje před další fotkou prodleva, kdy se to v pohodě uloží, tato funkce je na rychlost karet kupodivu náročná spíš méně, než běžné focení (na které jsem se ptal v předchozím příspěvku).

A souhlas i s těmi rychlostmi, na letovky až na výjimečné situace nejdu pod 1/1250s, ale pokud jde 1/2000s, tak tím lépe.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 20. 4. 2022 08:38

Je pravda, že buffer na cca 200 snímku je v naprosté většině případů overkill, mělo by stačit 60-70 snímků, děj většinou probíhá jen pár sekund a pak má buffer čas se obnovit. Nicméně se mi už vícekrát stalo, že první sekundy se nic nedělo a když se (konečně) začne něco dít, tak se buffer začne vyprazdňovat.

Úzké hrdlo aktuálně je, že zatímco ve slotu 1 mám nejrychlejší dostupnou CF Express B kartu, takže Lossless RAW běží na 8-10 fps prakticky bez omezení limitu a i na 120 fps to udělá přes 170 snímků, ale jak začnu dělat JPG Fine * kopii do slotu 2, tak do naplnění bufferu to udělá i na takhle nízkou rychlost jen cca 70 snímků. Tu kopii dělám jen kvůli rychlému zpracování na iPadu, mnou používané programy zatím nejsou dostatečně kompatibilní se Z9 RAWy (tím myslím Lossless, u high efficiency je situace ještě horší, tam to nefunguje prakticky vůbec).

Ve slotu 2 mám nejrychlejší XQD kartu (typ G, 400 MB/s), která na D850 v pohodě zvládala 9 fps a cca 130 fotek s paralelním ukládáním na SD kartu (také typ G, 300 MB/s). Takže řešení je koupit druhou rychlou kartu, ale zatím jsou reálně dostupné jen ty Sony karty, kterou mám, lépe hodnocená Delkin Black je na skladě v minimálním množství a ProGrade Cobalt vůbec. Proto se chystám koupit Angelbird, na kterou jsem četl pozitivní recenze, 20 tisíc korun za Nikon 660 GB se mi nechce dát, protože k ní stejně nemám druhou kartu s větší kapacitou.

Zkoušel jsem vyprázdnit buffer, na úplné vyprázdnění stačí pár sekund, ale mám obavu z toho, aby to nebylo zrovna těch pár sekund, kdy se něco děje.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 4. 2022 08:43

To seš teda hodně náročnej :-)

Edit: myslím s těmi limity počtů fotek v sérii
Naposledy upravil Davidof dne 20. 4. 2022 16:06, celkově upraveno 1
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Titan_66 20. 4. 2022 12:48

Tak jsem přešel z Fuji na Nikon Z6 II, zatím mám 50 1.8 a 14-30. Čekám na objednávku 24-120 přes měsíc, tak snad to ještě letos bude :) Je to teda trochu nezvyk, ale musím říct, že mám z toho dobrý pocit. Grip je parádní, stavový displej návykový, ostřící prstenec mám jako clonu (holt Fuji deformace :-). Výstup super, stabilizace je znát, z ruky se udrží delší čas.

Těch lákavých skel je fůra, takový makro 105, nebo 85 na portréty. Jo kdyby ještě udělali nějakou non-S 70-300, to mi přijde, že dost chybí.

Co používáte za hodnoty v sharpening v lightroomu ? Sharpening, detail, radius apod. ? Je to přece jen jinak než u Fuji, na netu jsem o tom moc nenašel. Defaultně to sice není špatné, ale možná moc ostré. Chápu, že je to individuální, ale inspirace by se hodila.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rámek 22. 4. 2022 14:31

Nový firmware 1.40 je dostupný pro Z7II i Z6II
Rámek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kuba_M 22. 4. 2022 16:45

Titan_66 píše:Tak jsem přešel z Fuji na Nikon Z6 II, zatím mám 50 1.8 a 14-30. Čekám na objednávku 24-120 přes měsíc, tak snad to ještě letos bude :) Je to teda trochu nezvyk, ale musím říct, že mám z toho dobrý pocit. Grip je parádní, stavový displej návykový, ostřící prstenec mám jako clonu (holt Fuji deformace :-). Výstup super, stabilizace je znát, z ruky se udrží delší čas.

Těch lákavých skel je fůra, takový makro 105, nebo 85 na portréty. Jo kdyby ještě udělali nějakou non-S 70-300, to mi přijde, že dost chybí.

Co používáte za hodnoty v sharpening v lightroomu ? Sharpening, detail, radius apod. ? Je to přece jen jinak než u Fuji, na netu jsem o tom moc nenašel. Defaultně to sice není špatné, ale možná moc ostré. Chápu, že je to individuální, ale inspirace by se hodila.

Jak 14-30, tak 24-120 doostřuju kolem 30-40, jsou pěkně ostré, přesné hodnoty nevím. Dokonce tak ostré, že jsem vzal Z 50 1.8 S, který považují za ultra ostrý a povedený objektiv, udělal jsem porovnávací test na Z6 společně s Z 24-120 f4 S a byl jsem vážně hodně překvapený, že bylo hodně těžké najít rozdíl v ostrosti při f8 a f11 (fotím krajinu) na těch 50mm. Na Z7 nebo Z9 by se to ukázalo zřejmě jako jasnější výsledek, ale i tak...
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 3. 5. 2022 18:19

Tak mi konečně přišla karta Delkin Black a velmi podstatně se mi zvýšil buffer při sériovém snímání, na 20 fps to sice dá pořád jen cca 60 fotek, ale od 15 fps to běží bez reálného limitu, při současném ukládání RAW a JPG Fine * běží bez reálného limitu 10 fps. Asi by se to ještě zrychlilo a buffer navýšil, kdybych vyměnil i tu záložní kartu za Delkin (teď mám Delkin Black ve slotu 1 a Sony ve slotu 2) a vidím reálnou šanci, že Nikon Express B karta bude také podobně použitelná. Pokud by někdo kupoval novou kartu na Z9, rovnou bych doporučil ten Nikon, ale i ten Delkin Black je hodně rychlý a vydrží běžet rychle dlouho, málo se zahřívá.

Každopádně má smysl karty na Z9 řešit, protože ani ty nejrychlejší dostupné karty nejsou schopné využít potenciál Z9 naplno. To ale ostatně platí i o mně :-).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 5. 5. 2022 15:19

Nové paměťové karty Delkin black série cfexpress, které budou oznámeny příští týden, budou schopny zapisovat data rychleji než Nikon Z9 potřebuje, takže buffer se posune ze 79 snímků do nekonečna. To je bohužel opět důkaz toho, že rychlé pořízení Z9 s sebou nese (zbytečné) náklady na karty, které nebyly připraveny.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka