Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 3. 2022 09:56

Taky to může být problém čtečky, resp USB... S USB normou je dost problém, reálně vesměs spolehlivě funguje tak do 500MB (5Gbit), ale vyšší rychlosti hraničí až s náhodou, jak se to sejde. Já mám například NVMe SSD v externím boxu a na jednom MACu jede 10Gbit, na druhém jen 5Gbit, mimochodem ten druhý přitom umí rychlosti vyšší než první, ale holt se nějak nesešla kompatibilita. A podobné případy jsou dá se říct úplně běžné, prostě si normy už sedly do 5Gbit, ale vyšší jsou problém. Něco jiného je Thunderbolt, tam je 40Gbit zcela reálných, ale cena je hodně jinde (a takto vybavených čteček je navíc minimum).

Co se týče podpory přímo ve foťáku, tak tam podle mne D850 CFExpress vlastně v pravém slova smyslu neumí, přes firmware se jen naučil je číst (díky prakticky stejnému rozhraní jako XQD to jde), ale rychlostně prostě proti XQD nic nepřidá. V tomto ohledu bych docela věřil, že Z9 bude dost jinde a pokrok bude značný.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 5. 3. 2022 11:45

Já jsem u D850 předpokládal, že rychlost ve foťáku zůstane s CF Express kartou beze změny a že rychlost čtení do PC poletí k výšinám, ale tomashr má naprostou pravdu, v tom případě jsem více věřil, než přemýšlel a tenhle test mne vrátil do reality. Docela by mne zajímalo, zda a o kolik jsou na tom lépe Z řady první a druhé generace a jsem zvědavý, jaký bude reálný výsledek se Z9 (tam ale tu kartu nekupuji kvůli přenosu dat do PC, ale hlavně kvůli bufferu u sériového snímání).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 3. 2022 16:47

No u toho čtení v PC je právě problém v tom, že třeba u SDXC UHS-II s rychlostí do 300MB/s je pro test podstatná jen čtečka - pokud je slušně udělaná a podporuje UHS-II (má víc pinů než UHS-I), tak bude výsledek benchmarku celkem věrně ukazovat rychlost karty (s nějakou pohodovou tolerancí třeba 10%).
Jenže jakmile se bavíme o kartách (či SSD) s rychlostmi 1000MB/s a více, tak je tu ten malér s USB, kdy do výsledku testu začne kecat tolik věcí, že to je k posouzení zásadně složitější :-( Na okraj, záležet může i na kabelu, USB kabel certifikovaný na 10Gbits není úplně stejný jako pro "běžných" 5Gbits...
Jinak jak píšeš, důležité je, aby to bylo svižné v Z9, pro kopírování do PC nějakých 400-500MB/s v pohodě stačí, zajímavé je to hlavně právě u benchmarků...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 8. 3. 2022 10:16

Jak řešíte potřebu širokáče na Zku? Vzhledem k mé plánované cestě na Island se nějak nemůžu rozhodnout, jestli vzít Zko nebo Fujinu, kterou mám pokrytu od širokáče až po tele. Ale na Zku mám nejširší ohnisko 24mm a to mi přijde málo. Jasně, je k dispozici 14-30/f4, ale ta má filtry 82mm a ty nemám a kupovat se mi je nechce, pokud bych našel nějakou rozumnou náhradu.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 8. 3. 2022 11:44

Napriek tomu doporučujem Z 14-30 S. Proste must have po všetkých stránkach.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 8. 3. 2022 13:58

Asi to, co Landov.

Světelnost na krajinu nepotřebuješ, spíše oceníš nízkou hmotnost. Já mám na cesty 20/1.8G a stačí to, protože na široké ohnisko fotím minimálně.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 9. 3. 2022 08:47

Já si myslím že 24mm na krajinu by stačit mělo. Alespoň tu islandskou. Pokud by to byly hory, je to něco jiného. Ale i když jsem byl v létě v Dolomitech, tak ten širokáč jsem moc nevytahoval. Ten je pro mě důležitý hlavně v interiérech, kostely, muzea, hrady a zámky (tam můžou být i zajímavé exteriéry na široké ohnisko). Ve městech je to také celkem problém, široký záběr se určitě hodí, ale problémem jsou silně kácející se svislice, které u těch opravdu širokých ohnisek se nedají úplně srovnat ani v PP.

A světelnost opravdu není zásadní problém, pokud se teda nefotí pohybující se objekty anebo foťák není 10 let starý.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kuba_M 9. 3. 2022 09:21

Pokud to vezmu ze svého pohledu, tak Z 14-30 f4 S používám možná z 90%, to stejný podle mého i na Islandu, který je pro krajináře perlou mezi destinacemi. Rozdíl mezi ohniskem 14 a 24 je markantní, za těch 14 oproti např. 16 je veliký a jsem rád, že těch 14 mám. Ale je pravda, že mám rád výrazné popředí, jestli si na něj někdo nepotrpí, tak 24 mu bude stačit. Z mého pohledu bych na Island nechal v batohu Z 14-30 f4 a Z 24-120 f4 a krásně bych si vystačil.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 9. 3. 2022 09:35

Jste mě s tou 14-30/4 nahlodali ... jen mě mrzí, že nedodrželi std. 77mm filtry, kterých má každý plnou skříň :-(. Osobně by mi tedy stačila asi i nějaká manuální 15ka nebo počkat, jestli se splní předpověď o Viltroxu AF 18mm přímo s Z-mount. To by se mi líbilo a to že hodně. Široké ohnisko je občas oříšek, ale třeba na fujině používám dost často Samyho 12mm, tedy v přepočtu právě těch 18mm FF a vyhovuje mi maximálně. Míň už bych asi svýma schopnostma neukočíroval.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 3. 2022 09:57

Nemám zkušenost s Nikon Z, ale v jisté době jsem byl hodně zaměřen na krajinu a na FF Canonu jsem měl také valnou část fotek z 17-40mm a u něj nejvíce právě na dlouhém konci.
14mm už je možná trochu moc (zkoušel jsem i toto ohnisko, nejde o teorii), to neocení každý (jak tu padlo, to už tlačí ke konceptu s dominancí popředí), naproti tomu ale ohniska někde mezi 16-20mm by mi chyběla hodně, to už má využitelnost velmi slušnou.
noxx_cz - na tvém místě bych se po něčem širším podíval, v úvahu ostatně padají i některá MF skla třeba od Laowa...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 9. 3. 2022 14:23

Já bych si tu 14-30/4 určitě přibalil a filtrem bych se vůbec netrápil. I když možná moc fotek s tím nepořídíš, najdou se určitě i na Islandu situace kdy se hodit může. S pevnými skly už necestuju, to nedává moc smysl. Váha zavazadel je v letadlech omezená (my si zvykli už jen na příruční, a to i přes oceán) a je potřeba s místem zacházet opatrně. Já mám v brašně jen 10-20 a 16-80 (APS-C) a vím jistě že nic dalšího nechci.

O jaký filtr se jedná? Polarizák nebo ND? Polarizák bych oželel, je fakt, že se někdy hodí na eliminaci odlesků, ale oblohu je nutné pak stejně upravit (dobarvit) v PP.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 9. 3. 2022 14:41

Na široké ohnisko potřebuješ být hodně blízko zajímavého subjektu, u Islandu vidím využití spíše pro delší ohniska, 24-120 mm by mi přišel jako cestovní “ideál”. S G skly se sestavou 20/1.8, 85/1.8 a 70-200/4 zbyl prostor i na 300/4 PF s telekonvertorem a pořád jsem byl v pohodě v limitu.

Paradoxně budu mít více potíží se vejít do hmotnosti se Z9, kde tělo váží více a ty světelnější Z skla také nejsou žádná peříčka, ale časem to také nějak vyřeším.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 9. 3. 2022 15:00

houghs píše:Já bych si tu 14-30/4 určitě přibalil a filtrem bych se vůbec netrápil. I když možná moc fotek s tím nepořídíš, najdou se určitě i na Islandu situace kdy se hodit může. S pevnými skly už necestuju, to nedává moc smysl. Váha zavazadel je v letadlech omezená (my si zvykli už jen na příruční, a to i přes oceán) a je potřeba s místem zacházet opatrně. Já mám v brašně jen 10-20 a 16-80 (APS-C) a vím jistě že nic dalšího nechci.

O jaký filtr se jedná? Polarizák nebo ND? Polarizák bych oželel, je fakt, že se někdy hodí na eliminaci odlesků, ale oblohu je nutné pak stejně upravit (dobarvit) v PP.

Ano, polarizák, ND64x a ND1000x. To je sestava filtrů se kterou si vystačím. Ideálně ještě přechoďák, ale to už bych chtěl moc ;-). Je mi jasné, že se Z5+24-200 vyfotím 95% všeho, ale ten širokáč by se právě na zajímavé popředí (diamond beach) asi hodil. Možná zajdu vyzkoušet NISI 15mm pro Zko. Můžete to být zajímavá varianta.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 9. 3. 2022 15:18

Na flickru najdeš fotky s 28mm FF Diamond Beach a jsou z mého pohledu v pohodě. Podle mne by stačilo i 35mm.

ND filtr možná, ale spíše využiješ přechodový filtr nebo budeš muset skládat expozice.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 9. 3. 2022 15:23

NDčko určitě. Mám rád delší časy a na vodopády to bez ND ani jinak nejde. Ale je fakt, že těch 24mm by mělo stačit.
noxx_cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka