Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod KarelV. 3. 3. 2022 21:59

ondrasheq píše:Prosím vás, jsem blb já nebo je to nelogika od Nikonu?
Z6 II: Proč při použití Auto ISO začne ISO blikat kdykoliv, kdy se musí odlepit od základní ISO hodnoty? Dělá to ve všech režimech. Rozuměl bych, kdyby začal blikat v situaci, kdy se do nastaveného rozmezí už nevejde a musí začít zkracovat čas, ale pŕoč to sakra bliká na ISO 200, když jsem mu nastavil strop na 12800?

Není to nelogika a takto se to projevuje/projevovalo u všech těl Nikonu, co jsem za posl. asi 10 let měl. Když je na scéně dost světla a ISO automatika nezvedá, tak to nebliká. V případě, že je naopak hodně málo světla, že ani max zvolené ISO nestačí pro spávnou expozici, začne blikat i čas nebo clona dle zvoleného režimu.
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 4. 3. 2022 06:59

Myslím, že Ondraseq píše o něčem jiném.

Tak prý budeš mít, pemare, v Z9 zabudovanou vábničku, to by mohlo posunout tvé procházky na jiný level ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 4. 3. 2022 07:12

ondrasheq píše:Prosím vás, jsem blb já nebo je to nelogika od Nikonu?
Z6 II: Proč při použití Auto ISO začne ISO blikat kdykoliv, kdy se musí odlepit od základní ISO hodnoty? Dělá to ve všech režimech. Rozuměl bych, kdyby začal blikat v situaci, kdy se do nastaveného rozmezí už nevejde a musí začít zkracovat čas, ale pŕoč to sakra bliká na ISO 200, když jsem mu nastavil strop na 12800?

Nerozumiem co ti vadi. Myslim, ze je to nastavene prave preto, aby si zaregistroval (blikanim), ze AUTO ISO pouziva hodnotu mimo nastavenej zakladnej hodnoty pre ISO.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 4. 3. 2022 07:40

Otázka je, kdy budu mít Z9 a kdy jí budu moci začít používat, dodávku těla čekám cca za 2-3 týdny, ale aktuálně nemají ve Foto Škoda ani 2 další klíčové komponenty, rychlou CF Express kartu a FTZ adaptér. Kartu jsem koupil jinde a na FTZ poslal dotaz, protože v Alze a Megapixelu ho zatím mají, tak bych ho koupil jinde.

Takže vábnička je zatím spíše to všechno koupit, abych mohl začít se Z9 fotit. Je to divná doba nedostatku, připomíná mi doby minulé.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Kuba_M 4. 3. 2022 10:04

pemar píše:Otázka je, kdy budu mít Z9 a kdy jí budu moci začít používat, dodávku těla čekám cca za 2-3 týdny, ale aktuálně nemají ve Foto Škoda ani 2 další klíčové komponenty, rychlou CF Express kartu a FTZ adaptér. Kartu jsem koupil jinde a na FTZ poslal dotaz, protože v Alze a Megapixelu ho zatím mají, tak bych ho koupil jinde.

Takže vábnička je zatím spíše to všechno koupit, abych mohl začít se Z9 fotit. Je to divná doba nedostatku, připomíná mi doby minulé.

Z vlastní zkušenosti bych doporučil afoto.cz. Už v listopadu jsem sháněl FTZII adaptér, v afoto jsem prošvihnul první várku a měl jsem ho "až" v prosinci, zatímco fotoškoda i megapixel psali nejdříve v lednu. Nakonec jsem se rozmyslel pro koupi Z 24-120 f4 S, zajel jsem si pro něj do afoto do Brna a měl jsem ho hned, všude jinde jednoduše není. Když jsem se ptal, jak je možné, že všude není nic k dostání, tak mi řekli, že mají nadstandardní vztahy s Nikonem i Canonen a pokud něco přijde do ČR, tak oni a fotolab jsou první, kdo zboží dostává. Jenom má zkušenost. :)
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 4. 3. 2022 10:18

S afoto zkušenost nemám, ale mohu z osobní praxe potvrdit, že Fotolab opravdu občas pozitivně překvapí. Člověk to má z minulosti zafixované jako společnost primárně "minilabovou", kde by ho ani moc nenapadlo kupovat něco jiného, ale ve skutečnosti se postupně posunuli do významné pozice v prodeji fototechniky, v ČR budou možná i největší (mezi největšími jsou zcela jistě).
Není to samozřejmě vždy a ve všem, ale určitě nejsou nijak výjimečné případy, kdy mají něco za nejlepší ceny, případně mají dostupné něco, co jinak převážně není.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod monikash 4. 3. 2022 11:42

AFoto nemá vše skladem, i když píše, že to skladem mají. Taky jsem se tam rozjela pro sklíčko, protože psali "skladem" a odjela s prázdnou s tím, že "skladem nemyslí na provozovně na Maliňáku, ale ve skladu Penty (jednalo se o samyang). A další objednávka jim taky trvala týden, než to poslali. Ale zase jsou slušní, že zavolají, že to "dnes" posílají.
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ondrasheq 4. 3. 2022 12:10

landov píše:Nerozumiem co ti vadi. Myslim, ze je to nastavene prave preto, aby si zaregistroval (blikanim), ze AUTO ISO pouziva hodnotu mimo nastavenej zakladnej hodnoty pre ISO.

Už jsem to napsal - nemá to logiku. Jen sama skutečnost, že zvedl ISO do rozmezí, které jsem nastavil, není důvod k upozornění - nastavením jsem deklaroval, že právě tak je to ok. Celé Auto ISO je o nastaveném rozmezí, ne o základní hladině přece.
Logické mi přijde blikání v situaci, kdy se do nastaveného rozmezí nevejde - tzn. musí např. zkracovat čas pod nastavený minimální.
Navíc z podstaty běžnýho použití Auto ISO, kdy máš nastaveno třeba ISO 100-12800 a fotíš v různých podmínkách, to nedává smysl, když to pak bliká 95% času.
Fuji to nedělá, Sony to nedělá, tak se ptám. A zvykám si.
ondrasheq
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 4. 3. 2022 12:46

Ma to logiku. AUTO ISO mas predsa nastavene iba v jednom rozmedzi (predpokladam, ze auto iso nenastavujes na kazde fotenie inak) napr. 100 -12800. No a ked fotis rozne zanre, tak to blikanie ta "nakopne" sem -tam sa pozriet, ze napr. pri foteni sediaceho vtaka v lese ti hodi ISO 6400 pri case 1/350s...tak mas moznost upravit cas a tym znizit ISO. Radsej nech mi to blika, akoby som mal nadavat doma pri PC pri otvoreni zasumeneho zaberu.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Kuba_M 4. 3. 2022 13:09

monikash píše:AFoto nemá vše skladem, i když píše, že to skladem mají. Taky jsem se tam rozjela pro sklíčko, protože psali "skladem" a odjela s prázdnou s tím, že "skladem nemyslí na provozovně na Maliňáku, ale ve skladu Penty (jednalo se o samyang). A další objednávka jim taky trvala týden, než to poslali. Ale zase jsou slušní, že zavolají, že to "dnes" posílají.

To je pravda, u zboží mají skladem, ale není to aktuální stav skladu obchodu. Tohle mi taky vadí. Nicméně většinou jsem volal a domluvil se, komunikace je s nimi výborná.
Kuba_M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 4. 3. 2022 18:06

Kartu a FTZ II mám už doma, zbývá jen čekání na Z9. Kartu mám z Alzy tuhle (Delkin Black ani ProGrade Cobalt nejsou k dostání) a zatím se mi zdá pomalejší, než je deklarováno, uvidíme, jak bude fungovat se Z9, s D850 mi přijde rychlá asi jako XQD se čtvrtinovou deklarovanou rychlostí, ale kdo ví, ona i ta D850 mi přijde, že ma zpomalené čtení z CF Express, uvidíme, tohle také může být slabé místo při foceni se Z9, která bude výkon karty potřebovat:

Obrázek
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 5. 3. 2022 06:19

tomashr píše:S afoto zkušenost nemám, ale mohu z osobní praxe potvrdit, že Fotolab opravdu občas pozitivně překvapí. Člověk to má z minulosti zafixované jako společnost primárně "minilabovou", kde by ho ani moc nenapadlo kupovat něco jiného, ale ve skutečnosti se postupně posunuli do významné pozice v prodeji fototechniky, v ČR budou možná i největší (mezi největšími jsou zcela jistě).
Není to samozřejmě vždy a ve všem, ale určitě nejsou nijak výjimečné případy, kdy mají něco za nejlepší ceny, případně mají dostupné něco, co jinak převážně není.

JJ s ftolabem mam opakovanou zkusenost, kdy nabizeli za zcela "super cenu" (proste preklep ci lajdackost - zalezi na uhlu pohledu).
S AntikFoto jen ta nejlepsi zkusenost, nicmene ja vzdy volal, nez jsem si nechal poslat neco drazsiho.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 5. 3. 2022 06:48

Dělá to na mne dojem, že prodejci fototechniky se v Brně docela snaží, ale ta tahle informace je pro mne takřka bezcenná, neboť D1 a 200 km jsou pro mne aktuálně bariéra, byť zrovna dnes přes Brno manželka jede za tchýní (naštěstí jí stačí auto a nepotřebuje moji asistenci).

Zpátky k tématu: s Covidem se změnily i moje zvyky, pracuji mnohem více z domova a méně chodím do kanceláře, proto i moje návštěvy Megapixelu (jsou vedle mojí oblíbené restaurace) a u Foto Škoda jsou méně četné (k nim je to příjemná procházka, když jdu do centra) mne aktuálně zaskočili tím, že neměli, co jsem si chtěl objednat.

Celkově to na mne dělá dojem, že po dobách, kdy měli na skladě od Nikonu takřka cokoli (a čekalo se jen na Nikon, až to vyvine a začne prodávat), přichází čím dal více i situace, že i po uvedeni na trh se na produkt, zejména ten dražší, čeká třeba i půl roku (na 400/2.8 S). A k tomu situace s produkty třetích stran, vypadá to například, že údaje o rychlosti CF Express karet jsou vycucané z prstu, rychlosti zápisu a dokonce i čtení jsou poloviční nebo ještě menší, než výrobci uvádějí na labelu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 5. 3. 2022 09:19

Pemare zajímalo by mne, jak ty rychlosti testuješ? Máš na to nějaký speciální software ty IOmeter nebo něco podobného? Protože dosáhnout zápisu 1,5GB/s je s běžným vybavením téměř nemožné - nemáš to čím krmit ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 5. 3. 2022 09:43

Nemám na to vůbec nic laboratorního, mám jen tu čtečku transcend, co používají někteří testeři.

Zatím jsem zkoušel vyloženě subjektivní pokusy: nafotil jsem sérii 346 RA v D850 a zkoušel jsem je různými způsoby nahrát na PC, přímo z D850, přímo z karty, přes Nikon transfer 2 z D850 a přes Nikon Transfer 2 z karty. Přenesené MB jsem dělil časem nahrání. Naivní, ale reálný test.

Výsledkem bylo zjištění, že D850 sice RAWy z CF Express B umí číst a přenášet, ale dělá to výrazně pomaleji, než čtečka, bez ohledu na to, jestli to přenáším přes Nikon Transfer 2 nebo napřímo. Dělá to na mne dojem, že ta úprava firmware pro používání CF Express karet byla udělaná u D850 polovičatě. Čtečka RAWy přenáší rychlostí okolo 400 MB/s, což je hodně daleko od deklarovaných hodnot a blízko XQD, Nikon Transfer 2 přes čtečku rychlostně kolísá, chvíli jede jako blesk a pak se začne jakoby dusit, jakoby byl nějaký problém s vyrovnávací pamětí. Příležitostně koupím čtečku Sony, v minulosti se mi vyplatilo mít čtečku a karty od stejného výrobce a otestuji to znova se Z9, vyzkouším i přenosy přes WiFi. Štve mne, že mám asi 5 čteček různých karet, že Sony XQD čtečka nečte CF Express karty.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka