Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chvd 11. 1. 2022 19:19

zrovna jsem na to dokoukal
mne se nejvice z videa libi jeho upozorneni, ze je to proste jedna konkretni scena....akorat bych k tomu dodal, ze testovaci ...
no a realita foceni je zas nekde jinde, konkretni fotograf + casto se opakujici typy scen ovlivnuji unikatni zkusenost, pouzitelnost a spokojenost myslim nejvic
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 12. 1. 2022 10:44

Na SonyAlphaRumors psali, že celosvětový nedostatek čipů a vysoká poptávka po fotoaparátu posouvají podle různých japonských prodejců další dodávku nového Nikonu Z9 na říjen 2022. Na Megapixelu a Fotoškoda jsem zatím neviděl ani kus. Údajně by měly první kusy dojít během 14 dní až 1 měsíce.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 12. 1. 2022 12:54

Žádný obchod nenechá tak drahé zboží na pultu pro náhodného kolemjdoucícho, pokud má objednávku. Z9 jsou žádané a takový stav nejspíš ještě potrvá. Nicméně Z9 se prodávají. V ČR už ho má i známá brněnská půjčovna.

...pro ilustraci jak nyní funguje Nikon s "nedostatkovým" zbožím. Chtěl jsem nový Skový 105VR MC, který není nikde skladem. Zašel jsem do brněnského obchodu a zeptal se na dostupnost. Skladem nic, ale prý prodají průměrně 1 týdně a na objednávku budu čekat max několik týdnů, protože mají v pořadníku 2-3 zájemce. Čekal jsem 3 týdny, což na zboží, které "nikde není", není špatné.

-- 12. 1. 2022 12:55 --

...Nikon nyní posílá spíš průběžně hned z výroby. Časy velkých dodávek a zavaleného skladu jsou asi pryč.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 1. 2022 13:13

Dolgor - tak obchody typu Fotoskoda či Megapixel si leckdy něco na pultě nechají, aby tím demonstrovaly svou pozici a řekněme přednosti před ryze internet prodejci... Pokud by neměly v showroomech spoustu věcí k předvedení, tak by byly jemně řečeno "nepříliš smysluplné" :-) A v minulosti už jsem zrovna u Škody vícekrát zažil situaci, kdy měl něco jako "neprodejný vzorek" i u věci, která byla jinak jen na objednávku a zájem by i byl.
Holt je u Z9 asi zatím dodávek tak málo a o tolik větší poptávka, že prostě prostor není prakticky žádný...

Jinak co vím obecně, tak to vypadá, že situace s různými komponenty je fakt tragická a dokonce se spíš prohlubuje. I Apple, který má přitom strašně moc dodavatelů fakticky pod přímou kontrolou a je tak v úplně jiné pozici než "běžní zákazníci", v tom plave. Pro ilustraci mimo jiné fakticky obětoval produkci nedávno uvedeného iPadu mini a čipy (tady šlo asi hlavně o komunikační moduly) prioritně přesměroval k zřejmě ziskovějším iPhonům, prostě nedokáže zajistit dostatek na vše. Tohle bude ještě hodně "zajímavé" :-( :-S
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 1. 2022 13:22

Ještě že jsem už nakoupil :-)

R3 si budu moci osahat u kamaráda, který se napůl bezmyšlenkovitě přihlásil jako vážný zájemce a byl prý u Škody jako první v pořadí
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 12. 1. 2022 13:32

Se Z9 jsem chtěl počkat, je to úplná novinka, aby se vychytaly drobné chybičky a vyšel ten správný firmware (aktuálně tam ještě chybí Group AF a nějaké další vylepšení), nespěchám, v létě ani na podzim žádnou velkou foto akci nechystám. Na ptákoviny by se mi možná hodil už někdy na přelomu března a dubna, až přiletí stěhovaví ptáci zpět, ale nic mne netlačí, aktuální sestava fotí dobře.

Kdybych trochu tlačil, tak by se asi nějaký kus pro mne u Fotoškoda nebo u Megapixelu našel, ale chci si ho ( jako vždy) pořádně a v klidu vyzkoušet, abych si byl jist, že mi za to ta změna stojí.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 12. 1. 2022 13:40

Já zas čekám na verzi bez integrovaného gripu. Pak počkám rok na slevové akce... Ještěže mám čím fotit;)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 12. 1. 2022 13:44

Ja som si na svoju Z6 celkom zvykol, so vsetkymi plusmi aj minusmi :-) Na verziu bez gripu (Z8 ?) cakam aj ja. Skor ma vyslovene stve, ze stale ani slovo o Z 200-600.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 12. 1. 2022 14:02

Mně Z6 také vyhovuje. Kdyby dostal Face/Eye detekci ve Wide-L jako Z6II, nic bych neřešil ještě dlouho. Ten režim pro mne řeší většinu mínusů první generace a nevylučuju, že po uvedení třetí generace v rámci úspor sáhnu po bazarovém Z7II a bude mi hej. ...Taky nevylučuju, že po uvedení gen III sem předchozí větu v zájmu názorové konzistence přijdu smazat ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 12. 1. 2022 14:04

Já bych také preferoval verzi s odnímatelným gripem, ale u Z9 mi to tolik nevadí jako u D6, tělo Z6 bych ale nechtěl, koncept malých těl mi pro mnou převážně používané teleobjektivy ergonomicky nesedí. A u odnímatelného gripu jsem z bezzrcadlovky trochu skeptický ohledně výdrže baterie, zapnu GPS a Bluetooth a budu na 300 fotkách.

Se Z200-600 každopádně počkám, zoom nepotřebuji a uvidím, jak na tom Z200-600 bude cenově a hmotnostně ve srovnání s 500 PF a se 800/6.3 PF. Brzy by měl být i Nikon 400/2.8S, ale ten zatím v hledáčku nemám.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 12. 1. 2022 15:22

Pokud jde o dodávky Z9, tak nemyslím, že by byl nějaký zásadní trabl. Kdo chce a objedná, dostane v poměrně dostupné době. Ostatě na různých fórech a skupinách se to lidma s Z9 jen hemží.
A pokud jde o výdrž baterie, tak už jsem vidět nacvakaných 2500 fotek a stále 40% kapacity baterie k dispozici, takže o výdrž Z9 bych opravdu strach neměl ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 12. 1. 2022 15:41

Ta výdrž baterie strašně závisí na tom, co je zapnuté, viděl jsem nějaké video, kde byl zapnutý Bluetooth a GPS, baterka tam ubývala před očima, během focení.

S tou dostupností je to střídavě oblačno, někdo Z9 a někdo na ní čeká, naprostá většina z nich jsou ale členy NPS a mají Z9 objednanou hned po představení. Já nemám předobjednávku ani objednávku.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 12. 1. 2022 18:15

Samozřejmě, ale při běžném focení bych se výdrže opravdu nebál a řekl bych, že 1000-1500 fotek na baterku bude naprostý standard.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jozef6 12. 1. 2022 21:46

jozef6
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 1. 2022 08:00

pemar píše:Ta výdrž baterie strašně závisí na tom, co je zapnuté, viděl jsem nějaké video, kde byl zapnutý Bluetooth a GPS, baterka tam ubývala před očima, během focení.

Nemá Z9 více režimů GPS? To je totiž zásadní, mám ověřeno z dvou jiných přístrojů - bývá jakési standardní GPS a pak "extrapřesné" GPS. To první se aktalizuje třeba jednou z 1-5 minut a na odběru se projevuje zanedbatelně, přitom v reálu pro většinu situací stačí. Druhé pak má refresh trvalý (i častěji než jednou za sekundu), je samozřejmě přesnější a hlavně s okamžitou reakcí na změnu místa, ale zase "žere jak tank" :-) Reálně je dobře, že je ta druhá varianta k dispozici, ale hodí se spíš jen pro specifické věci - focení z letadla, nějaké rychlé přejezdy autem, případně dokumentaci něčeho, kde je poloha fakt kritická.

Tohle už bylo v minulosti ve více recenzích více strojů - někdo nadával na odběr GPS, ale ukázalo, že měl celkem zbytečně zaplý ten "nejžravější" režim...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka