od pemar 23. 12. 2021 18:11
S tím měřením expozice je to velmi praktický fail (možná specifický jen na ptákoviny), snad to půjde nějak vyřešit, třeba namapováním nějakého tlačítka. Co se ergonomie týče, nechám se překvapit, zatím ale změny hodnotím pro mne spíše negativně, když věci, které používám, mají zdá se horší dosažitelnost a místo nich je na ovládacích prvcích bracketing a jiné věci, které používám méně často. Chybí i tlacitko na rychlé přepínání AF režimů, pro ptákoviny a rychlý pohyb vesměs užitečné.
Abych nebyl jen u negativ, například že rozpoznávání subjektu sice nelze zapnout nebo vypnout pomocí tlačítka - existuje způsob, jak to udělat, konkrétně přes Recall Shooting, použijete tlačítko, kterému jste přiřadili funkce Recall Shooting funkci (s vypnutým rozpoznáváním objektu), a pokud jste v jednom ze dvou režimů širokoúhlého AF, zaostření by se mělo přesunout na nejbližší věc a ne na subjekt. Jinými slovy, existuje spousta fint a workaroundů, jak přimět Z9 dělat to, co chcete a ne to, co chce automatika.
Pořád se nemohu zbavit averze k bezzcadlovkám, pořád mi připadá, že jsou to spíš Playstationy, než poctivé foťáky, třeba to nastavení zvuku u závěrky mi připadá jako fake, gimmick pro nablblé youtubery.