Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 21. 12. 2021 10:46

K CIPA nezmyslu:

"Take 1 photo every 30 seconds, leave the camera on between every image, turn it off/on after every 10 shots, and repeat it."

Preto je ten priepastny rozdiel v "teoretickej CIPA" a v realnej vydrzi na bateriu u bezzrkadloviek.
Podla CIPA sa meria pocas absolutnej vacsiny testu skor "vydrz zapnuteho fotoaparatu" - a iba sem-tam (kazdych 30s) urobia aj nejaky zaber.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 12. 2021 11:27

Já už tu ve více diskusích psal, že u MILC je děsný rozdíl v počtu fotek na nabití podle stylu focení s tím, že tady se opravdu bavíme o víc než řádovém rozdílu, to je klidně až v relaci 150 fotek ku 3000 (ne, nepřeháním!).
CIPA podle mne zas tak nesmyslná není, je ale spíš pro "BFU", náročnější fotograf může být v podobné relaci třeba u travelphoto, možná street a tak. Jakmile jsme ale v oboru, kde je spousta sekvencí atd. (sport, wildlife, ale místy asi i třeba svatby), tak pak bude skutečná výdrž měřená počtem snímků proti CIPA najednou o hodně (míněno násobně) vyšší.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 21. 12. 2021 13:29

Ono u zrcadlovek je v případě série výdrž také vyšší, třeba 1250 vs cca 3000, ale 730 vs 5000 (a 65% !) mi přijde jako extrém.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 12. 2021 14:13

Mě to přijde u MILC naprosto reálné... Jak píšu - klidně rozdíl o řád ve skutečném matematickém smyslu slova "řád".
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lemming 21. 12. 2021 16:17

Těch 65% by bylo asi fakt jen při masivním používání sekvencí. Třeba u focení svateb, tedy nepříliš akční reportáže, mi Z6 vydrží nějakých 1000 - 1200 fotek, přičemž papírově má výdrž 350 (nebo kolik).
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 21. 12. 2021 17:50

U mňa je to s A7R3 od 1500 (turistika a dovolenky) cez 2500 (svadby) až po vyše 5000 (šport). CIPA sa v tomto prípade netriafa absolútne vôbec, no beriem to tak, že veľa fotografov fotí rekreačne a ak sú ešte z DSLR naučení fotoaparát nevypínať počas "nič nerobenia", tak tie slabé čísla dosiahnuť vedia.

Podľa mňa to nezodpovedá realite, lebo sa výrazne viac berie do úvahy čas, kedy sa fotoaparát nepoužíva, než reálne aktívny čas fotenia, no výsledné hodnotenie je na základe fotiek, ktoré sa počas toho času skoro nerobia.
S DSLR je to jedno, lebo väčšinu batérie spotrebujú pri samotnom fotení a test tomu zodpovedá, no pri bezzrkadlovkách to spôsobuje obrovské skreslenia a debaty...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 12. 2021 18:14

Ono to možná záviset i na počasí a stáří baterie, teď v zimě jsem na jednu cca 10 let starou baterii (ještě z D7100) nafotil cca 700 snímků (nedofotil jsem to do nuly, jen asi 1/3, je to odhad podle zůstatku stavu baterie) bez zapnutého SnapBridge. A u Nikonu Z řady i na nastavení EVF.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 23. 12. 2021 07:20

Ona je otázka, jestli Z9 nemá pro CIPA testu zapnutou GPS, pak by těch 730 mohlo být realistickou hodnotou.

Jinak jsem pročítám manuál k Z9 a zatím je to pro mne víc zklamání, než nadšení, některé změny mi nesedí, například změna funkci na levém horní rolleru, od D850/D500 se to pro mne změnilo k horšímu, byl jsem zvyklý tam mít například režim měření expozice (měním ho z maticového na bodový, když fotím nějakého ptáka sedícího samostatně na větví proti slunci).

Ono si pak trochu sedne, až si člověk nakonfiguruje foťák podle svého, ale tyhle věci nastavené na pevno změnit nepůjdou.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod 25Paladin 23. 12. 2021 17:05

Pemar prosím ťa nekupuj si Z9 :)

Ale nie však je to na tebe, ale skutočne hodnotiť a odpisovať fotoaparát na základe čítania manuálu to už je iný level.

Treba si uvedomiť že NIKON DLSR a NIKON MILC nie je a nikdy nebude to isté 1:1. Tak ako by si si to ty želal. A načo by to vlastne bolo dobré?

Ovládanie NIKON Z fotoapáratov je iné ako NIKON DLSR ale skutočne to či ti to vyhovuje alebo nie by si mal hodnotiť na základe dlhšej empirickej skúsenosti.

Ak si za pol roka kupiš Z9 a za ďaľšieho pol roka vyhlásiš že je to ovládanie nedotiahnuté, nezmyselné a nie tak dobré ako na D850 / D500 budem rád za tvôj názor a pohľad. Ale hodnotiť to na základe prečítania manuálu je taký Gancov pohľad.

Ja viem si na niečo zvyknutý a máš pocit že takto ako to NIKON zmenil to nebude ono, ale myslím že je lepšie počkať, vyskúšať a potom hodnotiť.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 23. 12. 2021 18:11

S tím měřením expozice je to velmi praktický fail (možná specifický jen na ptákoviny), snad to půjde nějak vyřešit, třeba namapováním nějakého tlačítka. Co se ergonomie týče, nechám se překvapit, zatím ale změny hodnotím pro mne spíše negativně, když věci, které používám, mají zdá se horší dosažitelnost a místo nich je na ovládacích prvcích bracketing a jiné věci, které používám méně často. Chybí i tlacitko na rychlé přepínání AF režimů, pro ptákoviny a rychlý pohyb vesměs užitečné.

Abych nebyl jen u negativ, například že rozpoznávání subjektu sice nelze zapnout nebo vypnout pomocí tlačítka - existuje způsob, jak to udělat, konkrétně přes Recall Shooting, použijete tlačítko, kterému jste přiřadili funkce Recall Shooting funkci (s vypnutým rozpoznáváním objektu), a pokud jste v jednom ze dvou režimů širokoúhlého AF, zaostření by se mělo přesunout na nejbližší věc a ne na subjekt. Jinými slovy, existuje spousta fint a workaroundů, jak přimět Z9 dělat to, co chcete a ne to, co chce automatika.

Pořád se nemohu zbavit averze k bezzcadlovkám, pořád mi připadá, že jsou to spíš Playstationy, než poctivé foťáky, třeba to nastavení zvuku u závěrky mi připadá jako fake, gimmick pro nablblé youtubery.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 24. 12. 2021 18:57

Video Jareda Polina ohledně zaostřování Z9:

https://youtu.be/LIY05sdEzyo
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 25. 12. 2021 19:58

Teda popravdě zrovna nastavování zvuku závěrky mi u přístroje výhradně s elektronickou závěrkou (tedy Z9)
přijde docela praktické a možná i nutné, najdou se situace, kdy člověk z nějakého důvodu preferuje elektronickou závěrku, ale paradoxně by se zvuk hodil pro přesnější orientaci ať už fotografa či třeba modelu... Tohle není teorie, u Olympusu už mi tohle párkrát hlavou vrtalo, nicméně tam je i klasická závěrka a tak je těch situací méně, u Z9 s ryze elektronickou závěrkou bych si ale nějaký "ozvučený režim" udělal zcela jistě. Ona zcela tichá závěrka není kladem úplně vždy...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 25. 12. 2021 21:07

Zvuk závěrky mám taky rád, ale tyhle umělý zvuky ne.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 12. 2021 08:28

No jo, ale nějaký slyšitelný signál, že probíhá sekvenční focení, se občas hodí.

Pokud to vadí, tak se to dá vypnout a spolehnout se jen na vizuální indikátor.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 26. 12. 2021 18:20

https://www.sonyalpharumors.com/nikon-z ... -sony-too/

Ak je toto pravda, o dodavkach Z9, tak to je "tragedia" pre vsetkych zaujemcov a biznis Nikonu tiez...
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka