Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 8. 11. 2021 12:15

Já třeba Nikon Z9 nemám zase ani předobjednaný, mám zkušenost, že i v situace evropského nedostatku zboží se k dražším modelům objektivu nebo těla skoro vždy v Praze dostanu, maximálně si týden nebo 2 počkám, neplánuji ho koupit dříve, než někdy v červnu nebo červenci příštího roku, v krajním případě v březnu nebo dubnu, kdy vrcholí sezóna na ptákoviny.

U mne je to vyloženě “nice-to-have”, současná technika mi plně slouží a je jen málo situací, které nezvládne. A budu muset kvůli tomu obnovit i příslušenství (kartu, čtečku, brašnu, …).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 10. 11. 2021 05:22

Tak celkom neocakavane a celkom zaujimave FW updaty pre Z-ka prvej generacie:
https://nikonrumors.com/2021/11/09/firm ... ased.aspx/
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 10. 11. 2021 06:55

Po aktualizaci kamera sleduje oko/obličej mnohem dříve a obnovuje čtvereček rychleji. To bych považoval za solidní zlepšení. Možná je to i na úrovni Z7 II a Z6 II. Aspoň podle prvních reakci uživatelů.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 10. 11. 2021 06:59

update som teraz nainstaloval a prve rychle dojmy:

1. sudruhovia v Nikone si asi splietli updaty, pretoze v Z6I nie je eyeAF vo "wide area AF (L)"
2. po rychlom vyskusani sa mi zda, ze tracking (bez eye AF) sa ovela lepsie drzi na sledovanom objekte

Bude treba vyskusat v terene, ale kazdopadne je dobre vidiet, ze nezabudaju ani na starsie modely fotakov.

edit:
teraz som to doma trosku viac otestoval a ten tracking (bez eye AF) je signifikantne lepsi, udrzi sa na objekte aj pri celkom chaotickych pohyboch s fotakom.
Eye AF som otestoval len na programe televizore a so sirokacom 24/1,8. Musim povedat, ze aj tu je to velky posun k lepsiemu - chyti sa oka z vacsej vzdialenosti a "prilepi sa".

Za mna bravo Nikon :tleskani , takyto update som uz ani neocakaval na prvu generaciu fotaku. Viac ako prijemne prekvapenie !
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 10. 11. 2021 17:31

Nejdřív jsem zajásal, že Z6 dostal EyeAF v Wide Area AF (L), ale zdá se, že chybka se vloudila. Na půjčeném Z6 II mi tohle nastavení perfektně vyhovovalo a Auto area s detekcí jsem ani nepoužil. ...Každopádně překvapení, nečekal jsem už update s vylepšením AF. Vyzkouším, uvidím, do 3. generace chybí ještě nejméně rok, třeba bude příjemnější:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 10. 11. 2021 17:42

Alebo možno vyzradili nechtiac niečo, čo bude predmetom budúceho update.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod feathoron 10. 11. 2021 20:54

Tady je porovnání starého FW vs nového na Z6 - https://www.youtube.com/watch?v=_nmgaIm ... hotography
feathoron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 10. 11. 2021 21:12

to porovnanie stareho vs noveho fw pre Z6/Z7 si idem pozriet, zo zaujimavosti. nakolko minimalne Z6 stoji dobry peniaz, Z5 urcite (keby chcel niekto poradit co kupit).

https://www.youtube.com/watch?v=rF6vEz7GCYI
Matt Granger porovnaval tri rozne moznosti kompresie RAW (NEF) z Nikon Z9. vysledok je celkom dobry co poviete ?
...este mi tam chybalo porovnanie pre krajinkarov, ako vychadza napr.postrerizacia na oblohe pri kopresii.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 10. 11. 2021 22:13

FW nainstalován. Zkusil jsem Eye detect i tracking před a po. Vzdálenost, na kterou detekuje oko, je větší a grafika trackingu je lepivější, přesně jak slibovali. Jestli se to projeví i na fotkách zjistím až praxí.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 12. 11. 2021 18:51

Ahoj uvažuji o pořízení svého prvního full frame foťáku, na e-infinu nabízejí Z5+ten základní zoom 24-50mm po přepočtu za 28tis Kč což mi přijde dost zajímavá cena...
Máte reference na ten e-infin? Já z ciziny bral techniku jen přes eglobal a bylo vše ok, akorát ta společnost jaksi ukončila činnost... :)
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 12. 11. 2021 19:15

Kupoval som z e-infinu Nikon TC 1,4 III, bol o 100€ lacnejsi ako v SK. Tovar dosiel OK.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod foto1977 12. 11. 2021 20:35

díky za zkušenostT trochu škoda, že mají tak omezenou nabídku. V tom byl EGC lepší...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 13. 11. 2021 00:19

Někdy je nutné dlouho čekat než je některé zboží skladem... Bral jsem tam loni tělo a letos jeden objektiv, doručení je přes DHL, cca do týdne. Úspora cca 1/3 ceny oproti tuzemsku. Jinak pozor, ta Z5 nebude mít češtinu.
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 13. 11. 2021 08:01

Já jsem kupoval Z5 z EGC a přišla klasická mezinárodní verze i vč. češtiny.
noxx_cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka