Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 28. 10. 2021 19:21

Lemming: Já jsem netvrdil, že se nedá dosáhnout víc, než říká CIPA, ale u bezzcadlovky musíte upravit režim displeje a další věci, prostě víc šetřit, 1200 fotek se zapnutým SnapBridge na svatbě nedáte, to bych se moc divil.

Landov: Kdyby FTZ fungoval optimálně, nedělali by FTZ II. Tohle bylo potenciálně velmi slabé místo Z9, uvidíme, jak moc ho Nikon zlepšil. Jestli ty F-skla nebudou fungovat aspoň stejně rychle jako na zrcadlovce, tak si Z9 nekoupím, hlavně u 500 PF by mi to velmi vadilo.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 28. 10. 2021 19:27

No, ftz 2 bude podľa všetkého iba kozmetický upgrade kvôli veľkosti a lepšej ergonomickej kompatibilite s telom s battery gripom. Žiadne zrýchlenie asi neponúkne, prečo aj? Podľa mňa skôr lepší procesor v Z9 "nakopne " aj teleskla.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 28. 10. 2021 19:32

Já vycházím z toho, jak Nikon šetří, kvůli velikosti a ergonomické kompatibilitě si nový adaptér koupí málokdo a nevyplatí se ho dělat. Jestli se ale díky němu prodá více Z9, bude to jiná marže. A jestli bude lépe fungovat i Z6/Z7, bude to bonus navíc, ale nesmí to ohrozit touhu upgradovat Z řadu.

Jinými slovy, moje teorie je, že FTZ první generace má nějaké úzké hrdlo.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lemming 28. 10. 2021 19:40

pemar píše:Lemming: Já jsem netvrdil, že se nedá dosáhnout víc, než říká CIPA, ale u bezzcadlovky musíte upravit režim displeje a další věci, prostě víc šetřit, 1200 fotek se zapnutým SnapBridge na svatbě nedáte, to bych se moc divil.

Zase špatně. Nic jsem neupravoval.

Když dám 1200 bez Snap Bridge, tak se SB asi tolik ne, to je fakt :D Ale teda musím přiznat, že jsem zatím nepotkal nikoho, kdo by ze SB na svatbě fotil.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 28. 10. 2021 19:42

To sa hádam čoskoro dozvieme. Celkom rad by som investoval tých 250€ za ftz 2,keby mi zrýchlil F skla na Z6. Ale veľmi tomu neverím.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 28. 10. 2021 20:02

Neviděl jsem všechno pokrytí Z9, ale např Hilmer měl Fkový 180-400 a 800 na starém FTZ a nic negativního neřekl. Matt Granger proti sobě testoval Fkový 200/2 na FTZ II a Z9 (100 % na oči) proti D6 (80-90% akceptovatelně zaostřených). FTZ a FTZ II jsou nejspíš rovnocenné, rozdíl dělá AF v těle.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 28. 10. 2021 20:29

Hodně záleží na tom, jaký režim a postup fotograf zvolí, 80-90% akceptovatelně zaostřených fotek je technicky blbost, respektivě chyba fotografa, protože i o dvě generace starší zrcadlovky měly konzistenci ostření 92% procent a více. Pokud někdo dosáhne méně, dělá někde chybu.

Kladu si otázku, odkud by se vzalo takové zlepšení AF v těle, jestli mají Expeed 7 vůbec takový nárůst HW výkonu. Nemám na to odpověď, uvidím více, až bude možnost Z9 vyzkoušet.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_ 28. 10. 2021 21:02

pozrel som si na dpreview.com to reviews na Nikon Z9. pekny vykon. proste profi stroj, kde sa ocakava spolahlivost. inak este nemali finalny fotak.

pri slabsom svetle celkom dost odsumuje v tom JPGu aj ISO 1600.
par fotiek v galerii mali s front focusom.

inak vyzera ta Z9 ok. a ten synchro cas 1/200s pre blesk znamena, ze ked nema fotak mechanicku zavierku, tak na iny cas sa neda fotit s bleskom ? od toho je HSS nie ?
...ale to rychle citanie snimaca je paradne, ziadny rolling shutter som nevidel
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 28. 10. 2021 21:14

Akorát ten overlay mají pořád docela uskákaný, ukázalo se, že ty videa měly ostřící čtverečky domalovaný.

Už se těším na dobu, kdy to takhle bude vypadat ve skutečnosti.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 28. 10. 2021 21:39

Rozhodl jsem se vydržet hodinové video Jareda Polina a je spokojený, takže asi dobrý. Pro mě je zajímavý, jak se to pěkně drží psů v plné rychlosti. To bych od foťáku chtěl a zatím jsem něco podobného viděl jen s A1. Abych začal šetřit na 70-200/2.8, bude se mi jednou hodit:) Určitě bude co kritizovat na algoritmech, EVF, "jen" 20 fps s rawem, atd., ale za o tolik nižší cenu než A1 a R3 nemůže být všechno nejlepší :)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_ 28. 10. 2021 21:45

akurat som isiel napisat, ze ten AF je na Z9 hodne zavisly na naprogramovani algoritmov (asi ako na vacsine bezzrkadloviek, pokial je vykon procesorov dostatocny), takze ked nieco nie je tip top, opravia to vo fw.
...este tam bola otazka, ze kolko dlho dokaze Z9 robit gulomet v plnej kvalite RAW.

PS: ked na dpreview spominal, ze mu to na cyklistovi nechytalo dobre EyeAF, to ani nebude. kedysi som pozeral na Sony stranke doporucene nastavenia pre rozne sporty pre A9, treba vypnut detekciu oci (helma).

inak to vyzera, ze Z9 ma dostatok vykonu na DSLR skla + FTZ I/II.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 28. 10. 2021 21:56

Gulomet závisí na kartě. To je jak s SSD, specifikace jak Brno, ale pak zjistíš, že disk má pomalé buňky a malou SLC cache, která se hned zaplní. Někteří z testerů ten bezlimitní buffer potvrdili s ProGrade kartami a nepotvrdili se Sony CFexpress B kartami. Alik Griffin má na stránkách testy karet a jsou mezi nimi někdy značné rozdíly i přes stejné papírové specifikace.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_ 29. 10. 2021 01:36

Matt Granger pochvalil Z9, sam si ho objednal.
+ presny AF, kvalitne telo, fungovanie DSLR skiel s FTZ
- hladacik/LCD maju R3 a A1 lepsie
- "iba" 20fps, ocakava navysenie v dalsom firmware

inak toto porovnanie AF Z7II vs Z9 je trochu nestastne. ja by som nefotil seriu, keby mi fotak hned na prvej snimke neurobil lock zaostrenia. potom to posobi, ze sa doteraz nedalo fotit so Ztkami.
https://youtu.be/GRZxoE28QaU?t=278
lennyl_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 29. 10. 2021 04:26

Len taka poznamka: Z9 + Z100-400S ma hmotnost skoro 3kg, co je viac ako Z6+ N 200-500. Fotit z ruky s takouto zostavou bude riadny zaberak.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 29. 10. 2021 05:02

Se super lehkým 500 PF mám hmotnost sestavy okolo 2.5 kg a je to jen o 0,5 kg více, než se 135mm Sonnarem nebo 28mm Sigmou. Na řemenu je to OK. S 200-500mm to bylo horší, ale ne tak špatné, jak jsem čekal, 3 hodiny foceni v zoo byly bez problémů. Držet to ale v rukou a mířit na subjekt vydržím jen krátce.

Já stále nevěřím tomu, že se AF Z9 vyrovná D6. Ono je to totiž vesměs porovnání jablek a hrušek, každý z nich je dělaný na jiný styl focení, takže s bezzcadlovkovým způsobem může i D6 dopadnout hůře a fotit se Z6 nebo Z9 jako se zrcadlovkou také nevede k maximálnímu efektu. Mne zajímá maximální dosažitelný výkon, ne trackování na jeden režim. A celé je to hype, viz to trapné domalování čtverečků, na to skočí maximálně nějaká Lama, ale těch mezi majiteli D5/D6 moc nebude. V AF módech u Z9 nevidím Group AF, možná se to jmenuje jinak, ale na ptákoviny jsem ho používal hodně.

Mimochodem, to co dělá na videu Matt Granger s modelkou, dělal Nikon při představení D5/D500 u Foto Škoda :-).

Pročítám diskusi na facebookovém fóru D850 a je tam zatím hodně málo těch, co uvažují o upgradu, nejčastějšími důvody jsou dvojnásobná cena a bajonet. Špatná zpráva je i to, že jeden uživatel (Ian Yeoh) už napsal, Z7II s FTZ II je v případě 400/2.8 pomalejší, než D850. Hodně rezonuje názor, že nejdůležitější je nízký šum na vysoké ISO, protože u wildlife je to s bleskem problematické a dlouhé sestavy nejsou moc světelné.

Jinak ten “kulomet” závisí na nastavení, zpomaluje to paralelní ukládání na druhou kartu a foceni do bezztrátového RAWu, těch 20 a 30 fps je tuším do plného RAWu, kdy foťák nemusí přepočítávat.

“Jen” 20 fps beru jako overkill, vede k to k mazání velké spousty fotek.

Zaujala mne informace o novém SW pro přenos fotek do smartphonu, pro uživatele Applu to může být zajímavé, pokud to bude rychlejší a méně náročné na energii, než SnapBridge, což by mělo být, hlavně pokud je to přes kabel:

https://nikonrumors.com/2021/10/28/niko ... ore-162567

moje těla ale nejsou kompatibilní.
Naposledy upravil pemar dne 29. 10. 2021 05:37, celkově upraveno 1
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka