Se super lehkým 500 PF mám hmotnost sestavy okolo 2.5 kg a je to jen o 0,5 kg více, než se 135mm Sonnarem nebo 28mm Sigmou. Na řemenu je to OK. S 200-500mm to bylo horší, ale ne tak špatné, jak jsem čekal, 3 hodiny foceni v zoo byly bez problémů. Držet to ale v rukou a mířit na subjekt vydržím jen krátce.
Já stále nevěřím tomu, že se AF Z9 vyrovná D6. Ono je to totiž vesměs porovnání jablek a hrušek, každý z nich je dělaný na jiný styl focení, takže s bezzcadlovkovým způsobem může i D6 dopadnout hůře a fotit se Z6 nebo Z9 jako se zrcadlovkou také nevede k maximálnímu efektu. Mne zajímá maximální dosažitelný výkon, ne trackování na jeden režim. A celé je to hype, viz to trapné domalování čtverečků, na to skočí maximálně nějaká Lama, ale těch mezi majiteli D5/D6 moc nebude. V AF módech u Z9 nevidím Group AF, možná se to jmenuje jinak, ale na ptákoviny jsem ho používal hodně.
Mimochodem, to co dělá na videu Matt Granger s modelkou, dělal Nikon při představení D5/D500 u Foto Škoda

.
Pročítám diskusi na facebookovém fóru D850 a je tam zatím hodně málo těch, co uvažují o upgradu, nejčastějšími důvody jsou dvojnásobná cena a bajonet. Špatná zpráva je i to, že jeden uživatel (Ian Yeoh) už napsal, Z7II s FTZ II je v případě 400/2.8 pomalejší, než D850. Hodně rezonuje názor, že nejdůležitější je nízký šum na vysoké ISO, protože u wildlife je to s bleskem problematické a dlouhé sestavy nejsou moc světelné.
Jinak ten “kulomet” závisí na nastavení, zpomaluje to paralelní ukládání na druhou kartu a foceni do bezztrátového RAWu, těch 20 a 30 fps je tuším do plného RAWu, kdy foťák nemusí přepočítávat.
“Jen” 20 fps beru jako overkill, vede k to k mazání velké spousty fotek.
Zaujala mne informace o novém SW pro přenos fotek do smartphonu, pro uživatele Applu to může být zajímavé, pokud to bude rychlejší a méně náročné na energii, než SnapBridge, což by mělo být, hlavně pokud je to přes kabel:
https://nikonrumors.com/2021/10/28/niko ... ore-162567moje těla ale nejsou kompatibilní.