Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cport 6. 10. 2021 08:05

Nejak jsem nepostrehl - co je spesl na tom displeji? To vyklapeni do bocnich stran?
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 6. 10. 2021 08:10

Ano. Stejný systém nabízí i jiní (Pana, Fuji,...), ale je dobře, že se Nikon nechal inspirovat. Na Z6 mi vertikální vyklápění chybí (vs můj X-T2). Na focení z malé výšky je to výborné.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 6. 10. 2021 09:05

Hej, presne to sa tu paci viac ludom, je to podla mna najlepsi system pre fotografov.
Canonacky vyklopny/otocny sa mi nepaci, to som mal teraz cez tyzden na kompakte ZV-1 a kvoli tomu rieseniu som displej nevyklapal vobec, ani ked by sa to hodilo, proste je to nepohodlne a pomale. Keby robim selfie ci videa, tak mi to je jedno,...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 6. 10. 2021 09:14

Bohužel, je to tak. Pro fotografy je ten plně otočný display méně vhodný.

Já to využívám (i přesto) docela často ... a tiše to proklínám, hlavně tedy při focení z podhledu orientace landscape, což je 90%
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Stan35 6. 10. 2021 09:57

Pro mě je zase spásou neb zadní displej skoro nepoužívám a mám ho zakrytý.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 6. 10. 2021 10:08

Nechci to zakřiknout, ale ještě se mi nepovedlo poškodit zadní LCD. Na starších Nikonech býval kryt, novější mají velmi odolné sklo, kdo se moc bojí, nalepí si ochranné sklíčko.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Stan35 6. 10. 2021 11:23

Obava o poškození je u mne na posledním místě. Prostě jej opravdu nepotřebují až na pár situaci a líbí se mi to tak více.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 6. 10. 2021 11:56

Diky za dovysvetleni. Ja uz tento zpusob u highendu povazoval za standard.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 6. 10. 2021 15:25

pemar píše:Já to nevyužiji, poslední roky jsem displej nevyklopil a používám ho jen na vizuální kontrolu fotek. Pořád ho vnímám jako rizikový element, který se může vylomit nebo přes něj může zatékat.

Pro mě je malý úhel vyklápění displeje největším nedostatkem mojí Z6 (*). Občas se hodí fotit nad hlavou a to omezení znamená, že buď musím fotit naněkolikrát, než to trefím, nebo o fotku úplně přijdu (při reportáži). Pokud by to Z9 konečně měla rozsah vyklápění alespoň jako stará D750, tak je to pro mě silný argument zamyslet se nad tím, jestli by ze mi Z9 přeci jen nelíbila (aktuálně mi přijde zbytečně velká).

*) A dalších současných zetek - po zjištění, že Z6ii to má stejně blbě jsem opustil jakékoli myšlenky na upgrade.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 6. 10. 2021 16:03

Ono asi záleží i na skle, já tam mívám skla, co váží cca 1 kg, fotit s nimi nad hlavou je docela opruz, relativně rychle mne bolí ruce, pokud chci fotit z výšky, tak spíše hledám místo, odkud to jde a většinou jsem ho zatím našel.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lemming 6. 10. 2021 17:58

Mluvím o případech, kdy fotím nějakou akci a pohybuji se mezi jejími účastníky, například svatbu. Tam prostě nastane scéna, kterou by bylo hezké vyfotit z nadhledu, ale je dočasná, takže není čas hledat vyvýšené místo, protože to bude dávno po ní. Jediná šance je rychle vyklopit displej a zvednout foťák.

Samozřejmě pokud bych fotil třeba automobilové závody, kde fotím delší dobu z jednoho místa a mohu si to předem naplánovat, tak tam focení nad hlavou smysl moc nemá.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 7. 10. 2021 05:16

U mna je to rovnake - fotoaparat nad hlavou mam len vynimocne a vzdy ide len o par sekund. Takto fotia najma novinari v tlaceniciach, ak uz ine vychodisko nie je, no vzdy ide len o par sekund (casto sa tak fotilo "naslepo", uz prvy LiveView bol obrovska vyhoda - a zo zaciatku nenavideny fotografickymi extremistami, potom to tak bolo s videom, vyklopnymi displejmi, stabilizaciou v tele, bezzrkadlovkami, uvidime co bude dalej,...).
Ten displej je velka vyhoda v mnohych situaciach, bezne fotim od pasa alebo od zeme, obycajny vyklopny displej je uplne skvely, toto by umoznilo navyse aj otocit fotoaparat na vysku.
Je to prva vec co ma celkom zaujala na Z9 (a inde u podobnych profi strojov nie je) a som zvedavy na dalsie realne parametre. Este dizajnovo sa mi velmi paci, je to take "ostre a moderne", ovladaniu trocha nerozumiem, ale uz preto som si v minulosti vybral inu znacku.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 7. 10. 2021 05:54

Mně to přijde jako odklon od nekompromisní profi mašiny směrem k fotoaparátům pro bohaté amatéry, ale to se netýká jen displeje. Do jisté míry to chápu, také jsem si (nakonec) nekompromisní profi mašinu nekoupil, ale bylo to hlavně kvůli ptákovinám, kde jsem potřeboval možnost výřezu a kvůli foceni na cestách, kde pro mne byl půlkilový grip přítěží, přišel bych o odlehčenou cestovní alternativu. Tu druhé už padlo, cesty letadlem a návštěvy měst jsem s Covidem prakticky zrušil.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 7. 10. 2021 07:39

a co je neprofesionalne na polohovatelnom zadnom LCD ? kto nechce, ten si ho nebude vyklapat/otacat.
ci to by bol uz menej prosionalny fotograf, ktory by si kupil fotak vyslovene s pevne zabudovanym LCD,
aby sa nerozbil alebo neposkodil ?

ak je mechanizmus pevny, nevidim v tom problem. Pentax K-1 a K-1 II co som mal, mal ten LCD tak pevny mechanizmus, ze som mohol fotak zan nosit, pevnost ako bajonet.

...ale tak chapem, o com sa maju ludia bavit na forach, ked sa konecne dockaju aj najvyssej MLC rady Nikonu, ale Z objektivy akosi stagnuju. potom si ludia bud nechavaju Nikon DSLR, alebo kupia ich novsiu verziu ked tak.
resp. s vyberom Z objektivov si vystacia, ked si odmyslime FTZ a spokojne fotia :-)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 10. 2021 07:59

U D5 (i DxII) byl výklopný display zbytečný, ten autofokus při Live Viev byl výrazně horší, než přes hledáček, ale u bezzrcátka to funguje stejně dobře (nebo špatně).

Podle mě kdo to nevyužije, bude mít LCD celou dobu zaklapnutý a ani o tom nebude vědět.

A kdo hledá trochu jiné úhly pohledu, než z výšky očí, ten to může využít.

No a ta implementace je pro fotografy parádní, to tedy závidím :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka