Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 7. 2021 08:24

Tak obecně u MILC hraje hodně zásadní roli ochota výrobce investovat i do fw upgradů u starších modelů a posun to může být významný, důkazů již bylo více...
Třeba EOS R se s fw upgradem posunul z úrovně "první pokus" do úrovně hodně slušného přístroje (byť samozřejmě na novější generaci neměl), nebo třeba je neokecatelný posun u Panasonicu G9, kde sici pořád chybí fázové body, ale detekční algoritmy jsou po změnách fw o docela dost jinde než po uvedení přístroje na trh. Sony A9 také po fw updatu je v podstatě nový přístroj... Takže celkem nevidím důvod, proč by neměl být posun i u Nikonu, řada II už má výkonu docela dost.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 7. 2021 09:56

Není třeba chodit jinam. Nikon už ukázal zásadní posuny i v předchozích updatech FW u první i druhé generace Z. Jsem sám zvědav, jestli to není kachna, a zda budou jen vylepšeny algoritmy, nebo přijde zásadnější změna.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 13. 7. 2021 10:19

Já věřím, že to Nikon dotáhne, výkon by na to druhá generace snad i mohla mít, ale průšvih je, že to všechno trvá a dvojkova generace měla být od začátku o kus dál než první generace. Takhle jsou ty foťáky už nějak zaskatulkovane a kdo bude hledat info, tak narazí na množství recenzi s původním FW a opravovat to nikdo nebude.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 13. 7. 2021 13:16

Mám to stejně, těch pokusů a fw už bylo více a já jsem zlomil hůl, nebudu 20x zkoušet, jestli je tenhle fw konečně ten pravý nebo ne.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 7. 2021 14:27

Myšlenkové experimenty se nepočítají ;)
...Pověst Ztek není nejlepší, ale člověk to musí vidět v kontextu. Ne tak dobrý jako jiní neznamená špatný. Tím spíš, že v některých ohledech jsou zase lepší Ztka.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 13. 7. 2021 16:01

Teď vyšel nebo vyjde update, který řeší sporadický problém hluků pro bajonet FTZ.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod vendda 13. 7. 2021 21:07

A Pemare, máš ho? Tedy myslím Zetko jakéhokoliv zařazení?

-- 13. 7. 2021 22:09 --

PS: Protože pro tebe nebude nikdy nic vhodného a dostačujícího, podle toho, co tady za tu dobu čtu :-)
vendda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 14. 7. 2021 06:18

Já jsem byl před 2 lety připravený koupit Z řadu, přestože mne bezzrcadlovky nijak neoslovily, pokud by splnila jednu ze dvou podmínek, buď lepší tělo, než je D500 a D850 (s orientací na sport a ptákoviny), nebo malé tělo za pár korun, který by dalo nový život setovým objektivům, na které se mi práší, náhrada za mobil na cesty.

Po uvedeni Z řady jsem ale rychle zjistil, že to bylo šité horkou jehlou a že to náhrada za moje zrcadlovky není, že autofokus je blíže D7100, než D500 (na foceni stačí, ale je to downgrade), chybí tomu sloty, … že konkurenceschopné k D500 nebo D850 to bude až za několik generací. Velký problém Z řady je pro mne jiný bajonet a nutnost používat pro F-skla adaptér, který se mi nelíbí principiálně, konstrukčně ani esteticky.

Levné APS-C přístroje mají opět jiný bajonet a mají cenovku vysoko v tom smyslu, že nejsem ochoten platit za bezzcadlovku více, než za zrcadlovku nebo mobil (vnímám jí jako elektronicky krám, ne jako něco úžasného a pokrokového) a alternativa ve formě telefonu mne nestojí nic protože iPhone mám nebo cca 12-20 tisíc za nějaký ten nový iPhone, který je sice ve foceni slabší, ale má spoustu jiných výhod.

Pro mne měl Nikon buď zůstat u F-bajonetu, nebo měl udělat lepší FTZ bajonet. Neudělal ani jedno, a tím se vyřadil s mého nákupního seznamu. Tak Z řadu zatím jen sleduji.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod vendda 14. 7. 2021 07:36

A tak jasně, zatím se čeká, co bude u Nikouna dál. Ale myslím, že jednou stejně nějaké nové Zetko bude v brašně. :-)
vendda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 7. 2021 07:44

On to má Nikon s přechodem na MILC asi nejtěžší, v DSLR se z technického hlediska dostal do pozice jedničky, kdy se k "dokonalosti" přiblížil určitě víc než Canon, tak pak je pohled na Z řadu logicky kritičtější.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 7. 2021 08:01

Kritický postoj k Z řadě není specialita nikonistů. Zajímalo by mě s jakou motivací a proč vůbec ti stejní lidé, kteří dnes nenechají na Z nit suchou kvůli jedinému parametru - AF, kupovali Canon DSLR nebo Sony několika prvních generací, když v jejich dobách byly lepší foťáky na výběr:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 7. 2021 08:15

Já si teda nemyslím, že se Z kritizuje jen kvůli AF...
Minimálně dost lidí rylo do jediného slotu , taky nebyl nějak jednoznačně přijat výběr XQD (teď už je řešeno).
Dál je fakt, že FTZ chodí asi opravdu hůř než adaptér EF-RF, diskutuje se i o ergononii atd.

Jinak ale za mne je to spíš o trendu - Nikony Z6/7 byly OK proti ve stejnou dobu uvedenému EOS R (proti tehdejším Sony už méně) a co se týče kvality "prvního pokusu", tak to naopak Nikon možná zvládl vůbec nejlépe. Jenže to je stav z konce 2018, když se ale vezme verze II z října 2020, tak ty nejen že pořád nedorovnaly Sony, ale naopak je předběhl i Canon s R5/6 a trendy na 2021 nevypadají nějak jednoznačně přesvědčivěji...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 14. 7. 2021 08:38

To je známý problém Nikonu, dlouhé produkční cykly a pomalý vývoj, k průlomovému modelu obvykle potřeboval tři generace. Jak se začal vývoj tříštit, hrozí ještě větší zpomalení a ještě větší ztráta vůči konkurenci. Ty první Zka (a vlastně de facto i dnešní) nebyly zase tak špatné, třeba ergonomie mi přišla o dost lepší, než u Sony, EVF mi přišlo také lepší.

Za chybu ale považuji menší velikost těla, přece jen se to o něco hůř drží (není to katastrofa, je to něco jako jako D750 nebo D7100) a je to poukázka na problém s 8K, protože malé tělo se bez aktivního chlazení bude obtížné chladit a aktivní chlazení obvykle vytváří pro video nežádoucí hluk. Chápu, že je módní honit dva zajíce, foceni a video a chápu, že z mnoha důvodů (5 a méně nm technologie je drahá a vývoj musí začít roky předem, takže málokdy zachytí nejnovější technologie a ty jsou vesměs drahé) je těžké použit tu aktuálně nejlepší technologii, ale vidím šanci, že současný dodavatelé technologie pro Nikon by se mohly pochlapit, nejen v oblasti stacked senzorů, ale i v dalších oblastech, ale vidím to tak za 2 roky, až pomine polovodičová krize, do té doby dávám šanci jen Z9.

A co se týče té brašny, tak Nikon prošvihl ten moment, kde jsem díky mimořádně vysokým prémiím mohl bez váhání vydat i třeba 200 tisíc ročně na fototechniku. Teď by to bylo s mnohem větším váháním a změna značky a obnovení skel by znamenala investici daleko přes tuto sumu, když pominu fakt, že moje nejoblíbenější skla v Z variantě nejsou k dispozici (500 PF, 300 PF, Sonnar 135/2, 105/1.4, … ).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 7. 2021 08:48

Na netu je docela dost zdrojů, které tvrdí, že Ztka si nezadají s "obyčejnou" řadou Sony A7 - Ztka mají lepší video AF i stabilizaci, Face-detect je úspěšností zaostření +/- stejný (jen grafika v hledáčku trochu horší, což poplete recenzenty, kteří nepočítají skutečnou úspěšnost zaostření), rychlejší start a responzivita systému, bezztrátově komprimovaný raw. O stupeň lepší jsou až A9 a A1, které kupuje minorita, nebo Canony.

...současná krize škrtí možnosti všech fotofirem. U Nikonu bych si vsadil na Thoma Hogana, který říká, že rozhodovací pravomoce má nyní management, který nefotí a nerozumí zákazníkovi, proto u každého produktu před vydáním zvažuje, jestli se sám o sobě vyplatí, místo aby vystavěli systém atraktivní pro fotografy za cenu mírných ztrát. Je to vidět třeba na jediné verzi FTZ, šetření na slotech, gripech, inovacích zábleskového systému, ...
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 7. 2021 09:33

Mírnou ztrátu můžeš akceptovat, když očekáváš v budoucnu dostatečné zisky.

Což bohužel znamená, že to v Nikonu tak úplně nevidí.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka