od pemar 14. 7. 2021 08:38
To je známý problém Nikonu, dlouhé produkční cykly a pomalý vývoj, k průlomovému modelu obvykle potřeboval tři generace. Jak se začal vývoj tříštit, hrozí ještě větší zpomalení a ještě větší ztráta vůči konkurenci. Ty první Zka (a vlastně de facto i dnešní) nebyly zase tak špatné, třeba ergonomie mi přišla o dost lepší, než u Sony, EVF mi přišlo také lepší.
Za chybu ale považuji menší velikost těla, přece jen se to o něco hůř drží (není to katastrofa, je to něco jako jako D750 nebo D7100) a je to poukázka na problém s 8K, protože malé tělo se bez aktivního chlazení bude obtížné chladit a aktivní chlazení obvykle vytváří pro video nežádoucí hluk. Chápu, že je módní honit dva zajíce, foceni a video a chápu, že z mnoha důvodů (5 a méně nm technologie je drahá a vývoj musí začít roky předem, takže málokdy zachytí nejnovější technologie a ty jsou vesměs drahé) je těžké použit tu aktuálně nejlepší technologii, ale vidím šanci, že současný dodavatelé technologie pro Nikon by se mohly pochlapit, nejen v oblasti stacked senzorů, ale i v dalších oblastech, ale vidím to tak za 2 roky, až pomine polovodičová krize, do té doby dávám šanci jen Z9.
A co se týče té brašny, tak Nikon prošvihl ten moment, kde jsem díky mimořádně vysokým prémiím mohl bez váhání vydat i třeba 200 tisíc ročně na fototechniku. Teď by to bylo s mnohem větším váháním a změna značky a obnovení skel by znamenala investici daleko přes tuto sumu, když pominu fakt, že moje nejoblíbenější skla v Z variantě nejsou k dispozici (500 PF, 300 PF, Sonnar 135/2, 105/1.4, … ).