Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 6. 2021 16:14

Jen technická... Výroba senzoru pro Z50 podle všeho byla přesunuta do japonské továrny Tower Semiconductor:) Zde se pravděpodobně bude vyrábět i senzor pro Z9. Nikon by ale podle mne potřeboval nový APS-C senzor, protože 21 Mpixelů už dnes nevypadá ve srovnávacích tabulkách konkurenceschopně a mnoho zájemců ho zavrhne jen kvůli číslům.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 6. 2021 16:42

24mpix APS-C ale na trhu je běžně (i s PDAF body), Sony navíc snad má nově už v nabídce i něco kolem 30mpix. Je samozřejmě otázka, jak by se k tomu Nikon postavil, ale možností asi je více (a nejedná se o nějaké hypotetické "budoucí sny").

Pro houghse - tak zrovna mě s těmi ciframi nešokuješ, těmi "rozumnými náklady" jsem myslel minimálně jednotky miliónů USD, to je jasné. Jenže Nikon podle mne jinou možnost nemá - pokud neuvede něco, co se bude rozumně prodávat (rozuměj více než současné modely), tak prostě krachne, statistiky prodejů jsou zrovna u Nikonu hodně drsné. A upřímně si myslím, že šance na přímé proražení pozice Sony a Canonu ve vyšší třídě fullframe MILC jsou poměrně malé, podle mne je nějaké hledání "úkroku stranou" pro rozšíření základny docela rozumné. Aby bylo jasné, já si vůbec nejsem jistý, zda je hypotetický Zfx nejlepší cesta, ale něco se zkusit musí...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 6. 2021 16:45

upřímně, kdyby vývoj a příprava výroby tohoto typu foťáku měla stát třeba 30 mio $, tak kolik jich Nikon musí prodat, aby se dostal do nějakého akceptovatelného plusu ?
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 6. 2021 17:02

Když má stát set 1000 USD, tak hodně:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 14. 6. 2021 17:11

Nikon se neměl vykašlat na zrcadlovky, měl dát již hotový AF modul z D6 a novější Expeed do D850 a D500. Jsem přesvědčený o tom, že prodeje by překonaly nejen Z7, ale i Z6, protože cca polovina majitelů zrcadlovek Nikon bezzcadlovky nekupuje. Oni více fotí, než diskutují a stárnou, kupují jednou za 5-8 let, ale nešetří, Nikonu hrozí, že je ztratí nadobro a zbydou mu šetřílkové, co pořád porovnávají a kupují jen v akci. Ti jsou fajn na získání bonusu za objem, ale zisk ze z nich dělá těžko.

Z6 a Z7 jsou i ve druhé generaci málo geekovsky atraktivní, Z50 také není nic, kvůli čemu by se stály fronty před prodejnami. Ani Z9 Nikon nevytrhne, foťák v téhle cenové relaci neboří prodejní žebříčky, na to má potenciál až nějaká očesaná Z9 za cca poloviční cenu a u té zatím nebyl ani ohlášen vývoj.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod fotofanda 14. 6. 2021 21:44

Souhlasím s pemarem. Nikon by měl pokračovat v zrcadlovkách mohl by zůstat jako dominantní hráč ve své kategorii. Pokud Zfc má být snaha vytvořit vlastní novou kategorii tak mi to nepřijde jako zrovna moc šťastné, a to to říkám jako někdo kdo je na retro zatížený. Moc mi tam vadí to APS-C.
Retru by podle mne slušel fullframe, protože to je formát, který v těch nostalgických dobách vládl. Něco jako FM2 v digitálu by se mi moc líbila. Místo filmu snímač a zbytek více méně stejný. Žádný IBISy, videa a podobné fíčury dneška. Nesměli by to, ale zazdít cenou.
No jo, to je ale to, co by se líbilo mě, ale kolik je dalších takových jako já, nevím, ale tuším, že málo.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 14. 6. 2021 21:51

V těch prodaných kusech a dosažené marži je klíč úspěchu. Nedokáži posoudit, zda Nikon 1 předběhl či nepředběhl dobu či zda byla chyba v marketingu. To už jsou spekulace. Ta moje je, že by to nebyl úspěšný produkt v žádné době. Faktem je, že celý projekt skončil fiaskem.

Pemar má pravdu, zdroj peněz je v "light" modelech těch špičkových produktů. Investice do potřebných a konkurenceschopných Z produktů a hlavně S skel. Zastavení vývoje DSLR také považuji za chybu, je tady ne až tak malý trh zrcadlovkářů a ignorovat je znamená že nekoupí nic a zůstatnou na svém (nejpravděpodobnější) nebo přejdou na MILC, ale zdaleka ne všichni k Nikonu. Mají hlavně velký problém s investicemi do nových skel (ano je tu FTZ, ale pěkně děkuji), minimálním posunu v kvalitě fotek (ta dosavadní je víc než dostatečná) a absencí optického hledáčku.

Jinak to retro je i pro mě atraktivní, klasickými foťáky - rangefinderem a zrcadlovkou jsem fotil přes 20 let. Ale to je už minulost. Když nad tím pak přemýšlím, tak dojdu k závěru že je to pro mě jen napodobenina něčeho čím ten výrobek není. A nejen to, nejsou k tomu designově vhodná skla, udělají k tomu možná jedno pevné sklo.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 6. 2021 22:26

Měl jsem docela rozsáhlou sadu 1.8 Gček a teď mám Ska. Gčka byla fajn, ale posun obrazové kvality s Sky je dost výrazný hlavně na plnou díru a větší vzdálenosti. U zoomů je rozdíl mamutí. Skové zoomy jsou srovnatelné s pevnými skly pro F, spíš lepší.
Imho vyrobit DSLR se schopnostmi ML včetně autodetekcí by bylo supr, ale vyžadovalo by to mít zdvojený systém pro LV a OVF, který by se musel unifikovat v ovládání, grafice hledáčku a displeje, aby uživatele nemátl při přepínání režimů jako DSLR (Na D750 mi to dost vadilo). Proč to ale dělat tak složitě a nákladně, když jednodušší řešení je za rohem. Nikon udělal největší chybu v tom, že jeho bezzrcadla byla navržena tak, aby nekonkurovala jeho DSLR (je to vidět už na ovládání), čímž zároveň ale zaostávají i za konkurenčními bezzrcadly (ikdyž to je diskutabilní, protože se jedná v podstatě jen o jeden parametr). Nikon podcenil rychlost vývoje u konkurence. Pokud se povede Z9 a bude dostatečně přesvědčivý, pochybnosti o nastavené cestě ustanou.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 15. 6. 2021 05:01

Já jsem ohledně Z9 pesimista, myslím v první generaci, Sony už má A1 hotovou a Canon asi také Z9 první generace předběhne. A jestli nepřijde light verze, tak to Nikon nevytrhne. Zítra se uvidím s německým kolegou, koupil A1 a píše na ní test (pozitivní), ale kromě něho neznám jediného dalšího majitele Sony A1, podle mne je ta cenovka vysoko i na bohaté důchodce v Německu a to je trhu první, Nikon bude mít prostor na trhu značně zmenšený.

To, co Dolgor píše platí zejména pro stará F-Ková skla, která byla už dávno zralá na obměnu. Zastaralé zoomy, příšerné padesátky, … kdyby nepřišla S-verze, musel by je Nikon obměnit, protože by lidi kupovali místo Nikonu Sigmu, Tamron, …. což už se prakticky dělo. Nicméně, i skla, které jsem koupil k D7100 (konkrétně 14-24/2.8 a 70-200/4) někdy před deseti lety, obstojí i na D850. Z S-kových objektivů bych si asi vybral ultrazoom, padesátku a pětaosmdesátku, možná nějaký cestovní zoom. 70-200/2.8 má ale zlepšení proti 70-200/2.8 III minimální a teleobjektivy v nabídce prakticky nejsou.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 6. 2021 08:19

Všechno je to o nasazení. Mluvím o DSLR sklech uvedených po roce 2010, některá výrazně později. Nikon obměňuje s vysokou frekvencí hlavně high-end zoomy, teleobjektivy a seťáky, ale pevná skla mu zůstávají v nabídce často hodně přes 10 let, takže v obvyklém tempu vývoje by se rychle propadl.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lemming 16. 6. 2021 21:39

Jak jsme se tu nedávno bavili o citlivosti Nikkor S 50mm f/1.2 na protisvětlo, tak jsem dneska při focení udělal dvě fotky na demonstraci vlastností v protisvětle - se sluncem přímo v záběru.

Na f/1.2: https://imgur.com/ER7zNgS

Na f/4.5: https://imgur.com/7v7zPfP

Je to na jedné cloně vždy ta samá fotografie, jen vlevo je expozice v CaptureOne stažená, aby bylo vidět, kde bylo slunce, uprostřed je normální expozice a vpravo naopak vytažená, aby vynikl flare. Ten je pro jistotu zakroužkovaný.

Je to focené asi 1.5 hodiny před západem slunce při jasné obloze, takže to není vyloženě ostré polední slunce, je trochu měkčí. Na f/1.2 je ten flare znatelný jen po vytažení fotky. Na f/4.5 je znatelnější, ale taky žádná tragédie. Tedy flare se z toho objektivu vyloudit dá, ale pro praktické focení to problém není.

Závoj jsem na fotkách nezaznamenal vůbec.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 17. 6. 2021 04:53

Pokud si pamatuji, tak v diskusi nešlo o závoj, ale o ztrátu kontrastu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lemming 17. 6. 2021 06:17

No a tu ztrátu kontrastu způsobí právě ten závoj. Nebo jak se to má lišit? Každopádně nic podobného na fotkách nepozoruji.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 17. 6. 2021 08:26

Flare tam není, to je jasné, ale úbytek kontrastu tam vidím.

Fakt ale je, že jsem hodně zmlsaný tím, co dovede Sonnar 135/2, rozdíl proti běžnému Nikon sklu nebude velký, jestli tam vůbec bude. Zajímavé by bylo přímé porovnání třeba s Nikonem 1+5/1.4.

S tím flare je to složitější, někomu se to přímo líbí a uměle ho do fotek přidává, já ho retušuji, ale třeba u 14-24/2.8 je flare hodně často (při určitě poloze slunce), ale zároveň jsou fotky proti světlu hodně kontrastní, takže vypadají z mého pohledu dobře s flare i bez něj.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 21. 6. 2021 11:34

Neplánuje někdo koupi Z6II s FTZ, případně i 24-70/f4? Dnes mi přišla před časem objednaná Z6II + FTZ Kit z FotoŠkoda, ale mezitím už si dotyčný koupil Z5 a je spokojený. Tak než foťák ve 14 dnech vrátím, tak se zeptám, jestli někdo zrovna neplánuje koupi. Ani jsem balík nerozbaloval. Prodám za co jsem koupil, tedy 50 391,- vč. DPH. Doklad samozřejmě součástí. Je tam 10% zvýhodnění oproti současným cenám, tak by to někoho mohlo třeba potěšit. Ideálně osobně Praha.
noxx_cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka