Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod milann88 1. 6. 2021 17:13

Priznam se, ze jsem na jine testy toho objektivu nekoukal, protoze jde tak trochu mimo me, ale Optyczne/Lenstip mam za server s hodne kvalitnimi testy. Na ukazkovych fotkach je take znat, ze je ostrost take nizsi nez u te Sonky.

Edit: Tady jim vysel take velky rozdil v ostrosti na plnou diru:
https://www.digitalcameraworld.com/revi ... 2-s-review

https://www.digitalcameraworld.com/revi ... ter-review

Jinak nejsem az tak moc zatizenej na ostrost, ale tady mi to prijde jako rozdil, ktery stoji za pozornost, zejmena s prihlednutim k tomu, jak je ten Nikkor velky a navic ma i moznost vetsiho zadniho clenu.
Naposledy upravil milann88 dne 1. 6. 2021 17:20, celkově upraveno 1
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 1. 6. 2021 17:18

Já tedy pořád nějak nevím. Nedokážu zřejmě úplně docenit ten "markantní" rozdíl v obrazové kvalitě výsledné fotky za cenu tak obrovského nárůstu velikosti a váhy oproti původnímu 50/1,2A. Ten navíc měl rozhodně své kouzlo a charakter. S-ková verze je určitě dobrá, ale taková digitální, nemastná, neslaná.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 1. 6. 2021 17:49

S tím charakterem/sterilitou S-kových skel mám také problém, ale to se netýká jen toho skla. Tohle sklo bude mít podle mne hlavní užití na portréty, kde mi středová ostrost přijde OK. To protisvětlo vidím jako větší problém, protože protisvětlo portrétům sluší.

V té druhé recenzi jsou lepší testovací fotografie, jsou tam viděl přechody mezi ostrým a neostrým, které se mi také moc nelíbí. Sáhl bych po původní 50/1.2.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lemming 1. 6. 2021 18:42

Nikkor 50mm f/1.2 S mám a ty výsledky testů jsou opravdu zvláštní. Ostrost toho objektivu je brilantní (viděl jsem kdesi srovnání MFT křivek se Zeissem a Nikkor ho zadupal do země). Výkon v protisvětle je rovněž excelentní. Jediná optická vlastnost, která občas může způsobit problémy, je silnější vinětace na otevřených clonách.

Jinak papírově vypadá rozdíl ve velikosti a váze opravdu brutálně, ale při normálním běžném focení v reálu problém není - až mě to samotného překvapilo.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 1. 6. 2021 19:26

Větší rozměry a hmotnost jsou fakt, ale je to relativní, třeba Sigma 50/1.4 má horší světelnost a kilogram hmotnosti má také, jen s mi to zdá trochu neproporcionální k malým tělům Z6/Z7.

Ostrost ve středu snímku je bez diskuse výborná i na plnou díru. Tyhle objektivy mohou mít co do ostrosti velkou kusovou variabilitu, jeden ostrý od kraje do kraje a tři ne, protože stačí malá odchylka ve výrobě k decentrování nebo jinému problému. Většinou to bývá spojené i s aberací nebo zhoršením kvality fotek na krátkou vzdálenost.

Jestli máš nějakou ukázkovou fotku v protisvětle, tak jî ukaž.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 1. 6. 2021 19:27

Ja jsem na ten objektiv cetl taky zatim chvalu v diskuzich, krome te velikosti, proto me to celkem prekvapilo a donutilo kouknout, jak je na tom konkurent. V tom prvnim postu jsem asi psal o te ostrosti zbytecne emotivne, ono porad i ty namerene hodnoty nejsou spatne na F1.2 sklo na plnou diru, ale prekvapilo me to ve srovnani se Sony, pricemz jsem prave cekal horsi vysledek u Sony vzhledem k velikosti, vaze a zadnimu clenu, coz by melo hrat svoji roli u techto svetelnych objektivu aspon teoreticky.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 1. 6. 2021 20:01

Tohle jsou skla, které mi opodstatňují nový bajonet. Ale přesto, etalonem padesátek je pro mne Otus 55/1.4, nicméně i já jsem nakonec dal přednost levnější alternativě s AF. Možná jsem ale udělal chybu, foceni s MF Zeiss objektivy mne baví víc, než to se Sigmou Art, a když už, tak mne víc baví ohnisko 28mm.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 1. 6. 2021 21:05

Když má někdo rád Zeisse a Voightlandery, jak je libo, pro milovníky luxusu a komplikací při manuální obsluze jsou určitě skvělé. Ale co tady pořád vidím je představa, že objektiv musí být bez optických vad a zároveň nesmí být dokonale korigovaný. Trochu mi to připomíná říkadlo... Tma jak v pytli, měsíc svítil, luh se sněhem zelenal. Kočár se jak ďábel řítil hezky zvolna podle skal. Cestující vsedě stáli, mlčky v živém hovoru... Jinak jaksi moje definice sterilního obrazu je krajinářský seťák. Moc dobře si pamatuju na šok z porovnání Nikkoru 16-85 VR a 17-55/2.8 někde uprostřed rozsahu a střední clonu a focení osob v prostředí, fotky z toho prvního byly ostré ale jako placka a na hony od estetiky profi zoomu. Musel jsem si nechat oba, každý na jiný účel. Nové S 1.8 mi tu 16-85ku tedy vůbec nepřipomínají. ...Minimálně máme jasno, že nový 105 makro S bude f/2.8 a ne f/2. Teď ještě, proč je delší než Gčko :)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 1. 6. 2021 21:42

Každé má svoje a je super, že je z čeho vybírat a co víc, je možné výbavu nakombinovat, že pro každé použití je možné sáhnout po tom pravém. Já si nedělám iluze, že Zeiss a CV objektivy jsou zaklínadlo na dokonalé fotky a část je určitě placebo, ale už ta práce s nimi mě baví.

Co se toho korigované/nekorigované týká, tak mě přijde jako ideál řada Loxia od Zeiss, APO-Lanthar řada od Voigtlanderu tam ty kompromisy moc nejsou a moderní Noktony jsou také skvělé, tam je to na plnou díru oldschool objektiv, ale po zaclonění je to krajinářský objektiv s ostrostí z rohu do rohu. Na druhou stranu třeba obliba Sigma ART objektivu ukazuje, že majoritní pohled v tomto je jiný, nebo se to vůbec neřeší a prostě fotí.

Pemar: Otus v něčem asi etalon je, ale na běžné foceni mi přijde výrazně lepší něco jako ten APO-Lanthar, opticky skvělý a velikostně je to drobek. 364g oproti 970g, pak není problém mít v malé třeba tři pevná skla ve vaze jen o kousek větší než samotný Otus.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 1. 6. 2021 22:09

Otus 55/1.4 se mi blbě zaostřoval, má strašně dlouhè dráhy, přeostřování z dálky na blízko nebo opačně mi dělalo problém a nefungovalo mi dobre (nevím proč) na Nikonu 7100 potvrzení zaostření, hlásilo to zaostřeno a bylo to kousek mimo.

Novější Sigmy Art mi přijdou o kousek lepší, starší 35mm a 55mm mi přijdou sterilní jak operační sál. Ale 50/1.8S jen o málo méně.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lemming 1. 6. 2021 22:19

Našel jsem teď narychlo dvě v protisvětle:

Proti slunci: https://imgur.com/a/XQWUTJi (to za modelkou je mlha z mlhovače)

S ohněm - žádné halo kolem ohňů: https://imgur.com/a/cXFFLFj

Obě fotky jsou přímo z foťáku, max úprava expozice. Není to 100% rozlišení, ale to pro tenhle účel není potřeba.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 1. 6. 2021 23:30

milann88 píše:Za pozornost stoji novy test Nikkoru 50 1.2 na Lenstip, na pomery padesatek obludna velikost, vaha a navic pomerne bidny vysledek v ostrosti na plnou diru. Pro porovnani Sony 50 1.2, kde je ostrost vys rozdilem tridy.

https://www.lenstip.com/609.4-Lens_revi ... ution.html

https://www.lenstip.com/601.4-Lens_revi ... ution.html

Nevím, jak to hodnotí a posuzují, ale přiložené test. snímky jsou u Nikonu v JPG vše na profil "neutral", tzn. min doostření, kontrast apod.
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 2. 6. 2021 04:16

Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 2. 6. 2021 04:53

lemming píše:Našel jsem teď narychlo dvě v protisvětle:

Proti slunci: https://imgur.com/a/XQWUTJi (to za modelkou je mlha z mlhovače)

S ohněm - žádné halo kolem ohňů: https://imgur.com/a/cXFFLFj

Obě fotky jsou přímo z foťáku, max úprava expozice. Není to 100% rozlišení, ale to pro tenhle účel není potřeba.

Čekal bych od takového skla víc.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 2. 6. 2021 06:06

Dolgor píše:Když má někdo rád Zeisse a Voightlandery, jak je libo, pro milovníky luxusu a komplikací při manuální obsluze jsou určitě skvělé. Ale co tady pořád vidím je představa, že objektiv musí být bez optických vad a zároveň nesmí být dokonale korigovaný. Trochu mi to připomíná říkadlo... Tma jak v pytli, měsíc svítil, luh se sněhem zelenal. Kočár se jak ďábel řítil hezky zvolna podle skal. Cestující vsedě stáli, mlčky v živém hovoru... Jinak jaksi moje definice sterilního obrazu je krajinářský seťák. Moc dobře si pamatuju na šok z porovnání Nikkoru 16-85 VR a 17-55/2.8 někde uprostřed rozsahu a střední clonu a focení osob v prostředí, fotky z toho prvního byly ostré ale jako placka a na hony od estetiky profi zoomu. Musel jsem si nechat oba, každý na jiný účel. Nové S 1.8 mi tu 16-85ku tedy vůbec nepřipomínají. ...Minimálně máme jasno, že nový 105 makro S bude f/2.8 a ne f/2. Teď ještě, proč je delší než Gčko :)

Pod to se rád podepíšu. Tu 17-55/2,8 jsem miloval a zatím můj nej objektiv. Na D750 jsem ho nahradil klasickou 24-70/2,8, ale už to není úplně ono :-). Charakterem výsledné fotky se mi ještě hodně líbí a mám rád 50/1,4D. Na FF mají fotky krásný vzhled. G-verze mi už tak zajímavá nepřijde. Asi by mě oslovila 58/1,4, ale ty peníze za to nedám :-(. Nedávno mi přišla na vyzkoušení Z5 s 24-200 a 24-70, tak zatím zkouším a právě hledám něco lehkého světelného a univerzální padesátka by se mi líbila, ale nechci tahat FTZ a tak bych si tu 50/1,2 nebo 1,8 někde prubnul a uvidím.
noxx_cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka