Dolgor píše:Když má někdo rád Zeisse a Voightlandery, jak je libo, pro milovníky luxusu a komplikací při manuální obsluze jsou určitě skvělé. Ale co tady pořád vidím je představa, že objektiv musí být bez optických vad a zároveň nesmí být dokonale korigovaný. Trochu mi to připomíná říkadlo... Tma jak v pytli, měsíc svítil, luh se sněhem zelenal. Kočár se jak ďábel řítil hezky zvolna podle skal. Cestující vsedě stáli, mlčky v živém hovoru... Jinak jaksi moje definice sterilního obrazu je krajinářský seťák. Moc dobře si pamatuju na šok z porovnání Nikkoru 16-85 VR a 17-55/2.8 někde uprostřed rozsahu a střední clonu a focení osob v prostředí, fotky z toho prvního byly ostré ale jako placka a na hony od estetiky profi zoomu. Musel jsem si nechat oba, každý na jiný účel. Nové S 1.8 mi tu 16-85ku tedy vůbec nepřipomínají. ...Minimálně máme jasno, že nový 105 makro S bude f/2.8 a ne f/2. Teď ještě, proč je delší než Gčko

Pod to se rád podepíšu. Tu 17-55/2,8 jsem miloval a zatím můj nej objektiv. Na D750 jsem ho nahradil klasickou 24-70/2,8, ale už to není úplně ono

. Charakterem výsledné fotky se mi ještě hodně líbí a mám rád 50/1,4D. Na FF mají fotky krásný vzhled. G-verze mi už tak zajímavá nepřijde. Asi by mě oslovila 58/1,4, ale ty peníze za to nedám

. Nedávno mi přišla na vyzkoušení Z5 s 24-200 a 24-70, tak zatím zkouším a právě hledám něco lehkého světelného a univerzální padesátka by se mi líbila, ale nechci tahat FTZ a tak bych si tu 50/1,2 nebo 1,8 někde prubnul a uvidím.