Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod houghs 6. 2. 2021 23:28

Trošku jsem se bál, když jsem to napsal, že jsem to přehnal a někoho se dotknul. Tak vidím, že nejsem sám, kdo to tak cítíme. Nikdo nejsme vůči GAS imunní, ani já ne. Umím se ale kontrolovat. Zatím. Trochu mám obavy s tím jak se posunují hranice třeba teď u A1 co to s některými z nás udělá. V jedné diskusi jsem viděl povzdech, další foťák, který si nemůžu dovolit. A já si zase říkám, další foťák, který si můžu dovolit a který nepotřebuji. Ve výsledku jsme na tom stejně. Ani jeden ho mít nebudeme.

Teď jsme dělali fotky a fotoknihy za roky 2018-2020, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Hong Kong, Taiwan, Kalifornie, východ USA. Je toho opravdu hodně. Před rokem a půl jsem vyměnil D3100 za D7500. A manželka se mě zeptala, v čem že vlastně je ten rozdíl, ty fotky z D3100 jsou přece perfektní. No, 7 let rozdílu mezi foťákama, a já mám problém v tom ohromném množství fotek zdokumentovat ten rozdíl.

Fakticky jsou v kvalitě fotek rozdíly asi tři. Myslím ty zásadní. Prvním je dynamický rozsah, v druhé řadě přesnost ostření u pohybujících se objektů a v třetí řadě šum za nízkého osvětlení. Všechna tato vylepšení, když vezmu tisíce fotek co jsem udělal za poslední tři roky, ovlivní maximálně 20% snímků. S tím, že dvě třetiny jsou dynamický rozsah a jen jedna třetina ostření a šum, ten je prakticky na fotkách A4 s rozumným odšumem neznatelný. Lepší ergonomie je fajn, mám to rád, ale na výsledku se neprojeví.

Proto fakt těžko chápu, když někdo mění foťák starý dva roky za nový model a vášnivě popisuje o kolik je všechno lepší. Nedává to vůbec smysl.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 7. 2. 2021 02:01

Smysl to davat muze. Tu radost preci. Nekdo si zas koupi drahou motrorku co tri roky i kdyz by si mohl koupit nejdrazsi auto a jezdit bezpecneji. Jinej si koupi auto a skoro s nim nejezdi. Ale nekdo to tu psal, je dobry vedet jestli jsem spis fotograf nebo sberatel ci si proste chci udelat tu radost...ta je skoro sicher treba proti kovidu ucinejsi nez vakcina, pokud teda vydrzi..ta radost.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 7. 2. 2021 06:59

Ono nejde u amatérů jen o výsledek (o ten jde u profesionálů), ale i pocit během procesu. Psal jsem mockrát, že bych v praxi vystačil s jakýmikoli o dvě generace starším foťákem, vyfotím s tím prakticky cokoli a ušetřil bych statisíce.

Když vezmu paralelu s autem, tak i na konec Evropy dojedu třeba se Škodou Favorit. Ano, se spoustou omezení, oproti Škoda Superb Laurin & Klement chybí klimatizace, výkon a spousta funkcí, které by mohly zpříjemnit jízdu.

A pak je tu ten wow efekt. Tak jako u auta vytváří mi zvedá tep zvuk motoru a zrychleni (tohle umí parádně třeba Porsche nebo americké osmiválce), tak i zvuk mechanické závěrky při třeba 10 fps vytváří dojem něčeho extra, bez toho zvuku něco chybí, je to nuda jako natáčení videa. A závist okolí mne také potěší, v tom jsem tak trochu snob a svině.

Od D500 mne žádný foťák nijak neomezuje a rychlejší snímání nebo vylepšený AF mi pomůže tak k jedné fotce ze sta, kterou bych jinak neudělal, z toho pohledu to budou vyhozené peníze. U Z řady mám zatím problém, že by to byl pro mne downgrade oproti D500.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 7. 2. 2021 08:00

Pokud by to někomu pomohlo při nastavení Z7 II nebo Z6:

https://photographylife.com/recommended ... J0B8kc3f6o
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lemming 7. 2. 2021 09:06

houghs píše:Proto fakt těžko chápu, když někdo mění foťák starý dva roky za nový model a vášnivě popisuje o kolik je všechno lepší. Nedává to vůbec smysl.

Já málem dva roky starý foťák za nový model měnil. Mám Z6. Je to skvělý stroj, ale má pro mě jednu fatální vadu: Displej se dá sice vyklopit o 90 stupňů nahoru, ale dolů jen o 45 stupňů. Takže když s ním potřebuji fotit nad hlavou (*), tak se mi v displeji odráží okolí a často kompozici spíš odhaduji a podle toho do dopadá :-( Tedy jsem doufal, že tuhle vadu v druhé verzi třeba opraví. Pak by pro mě výměna dávala dobrý smysl (i) čistě kvůli focení. No, bohužel to z nějakého záhadného důvodu neopravili (přitom D750 to měla správně), takže jsem zůstal u Z6.

Jako náplast jsem si koupil Nikkor 50mm f/1.2 S :D To je ten případ, kdy by racionálnější volba byla asi f/1.8 - je 4x levnější a přitom situací, kdy by mezi těmi objektivy byl nějaký zásadnější rozdíl je poměrně málo.

*) Stává se to překvapivě často. Jsou situace / kompozice, kdy to modelce z nadhledu sluší víc. Nebo třeba je terén takový, že já stojím níž, tak musím dát foťák nad hlavu, aby byl ve správné výšce.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 2. 2021 09:12

Já myslím, že stačí vyfotit celou postavu a rozdíl bude vidět :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 7. 2. 2021 09:25

Různé uživatelské problémy jako motivace jsou klasika. Zpětný pohled na vlastní galerii není zcela vypovídající, protože v ní jsou obvykle povedené ne nepovedené fotky, nebo dokonce ty, které se vůbec nepodařilo vyfotit. Když se podívám na svoje fotky z Nikonu D70, jsou i v dnešní době fajn. Nicméně si moc dobře pamatuju, jak s jeho malým pentamirrorr hledáčkem bylo těžké správně zaostřit makro a jaký to pak byl rozdíl s D80 vybaveným mnohem větším hranolovým hledáčkem. D80 jsem koupil už dva roky po D70 na základě skoro vnucené výpůjčky od kamaráda, protože jsem sám od sebe o upgradu vůbec neuvažoval, stačila jedna vycházka s makroobjektivem a bylo jasno. Najednou jsem byl schopen jen díky výměně těla udělat hromadu makrofotek, které se mi předtím nedařily. Další upgrady jsem už dělal po 4-5 letech, ale za každým stálo něco takového. Důležité je si zhodnotit, jestli novou nebo vylepšenou vlastnost potřebuju. Pro mě například je 20fps úplně o ničem, protože ani dnes nevyužívám maximum svého foťáku (má asi 10fps a já spíš výjimečně použiju 5fps).
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 7. 2. 2021 09:29

lemming píše:
Jako náplast jsem si koupil Nikkor 50mm f/1.2 S :D To je ten případ, kdy by racionálnější volba byla asi f/1.8 - je 4x levnější a přitom situací, kdy by mezi těmi objektivy byl nějaký zásadnější rozdíl je poměrně málo.

Asi zalezi na tom, co fotis. Pokial primarne portrety, tak ano, ale inac to ani mne nedava zmysel. Tahat sa s takym hebedom musi byt otravne.
To iste napr. 24-70/2,8 a 14-24/2,8. Ak by som fotil svadby, tak urcite po nich s radostou siahnem. Inac su tu paradne Z 24-70/4 a najma Z 14-30/4, tie su k Z telam ako usite a celle to kombo je tak kompaktne, ze je naozaj pozitok s tym fotit.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 2. 2021 09:42

Asi nikdo tady se nepotřebuje zodpovídat z toho, co nutně potřebuje, nebo jo ? :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 7. 2. 2021 09:53

Dolgor píše: Pro mě například je 20fps úplně o ničem, protože ani dnes nevyužívám maximum svého foťáku (má asi 10fps a já spíš výjimečně použiju 5fps).

Mam to podobne, na D500 mam dlhodobo nastavenych 7fps a zatial ma to za tie roky v nicom neobmedzilo. K smrti ma nebavi premazavat fotky v PC.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod lemming 7. 2. 2021 10:47

landov píše:Asi zalezi na tom, co fotis. Pokial primarne portrety, tak ano, ale inac to ani mne nedava zmysel. Tahat sa s takym hebedom musi byt otravne.

Jednak opravdu fotím primárně portréty a pak, taky jsem se toho bál, ale je to docela v pohodě. Měl jsem ho zatím na několika foceních v délce 1-3 hodiny a během focení jsem nepohodlí stran velikosti / váhy toho objektivu ani nezaznamenal.

Co se týče zoomů, mám starší Nikkor 24-70mm f/2.8 přes adaptér, ale moc ho nepoužívám, víc mi vyhovují pevná skla a to i na reportáž. A nejotevřenější clona f/4 by pro mně byla dost limitující.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 7. 2. 2021 16:16

chvd píše:Smysl to davat muze. Tu radost preci. Nekdo si zas koupi drahou motrorku co tri roky i kdyz by si mohl koupit nejdrazsi auto a jezdit bezpecneji. Jinej si koupi auto a skoro s nim nejezdi. Ale nekdo to tu psal, je dobry vedet jestli jsem spis fotograf nebo sberatel ci si proste chci udelat tu radost...ta je skoro sicher treba proti kovidu ucinejsi nez vakcina, pokud teda vydrzi..ta radost.

No kdyby to byla radost, bylo by to fajn. Za cestování utrácím dost peněz a mám z toho radost, rodina také. A velice nelibě jsem nesl komentáře od tchýně a mé matky, že bychom se mohli uskromnit. Tak to teda ne, jezdím tam za své peníze, které jsem si sám vydělal a budu si o tom rozhodovat sám. Tedy s manželkou, jsme na to dva a ta do společného rozpočtu přináší také dost peněz. Člověk by byl hloupý pokud by si nekoupil co se mu líbí a věcí neužíval. Peníze nám mají sloužit a ne my sloužit jim.

Jenže když se vrátím k té fototechnice, velmi často to není radost, ale právě GAS. Koupím si super foťák a za dva roky se objeví mírně inovovaný model. Řekněme že bude mít 20fps místo 10fps, mírně lepší rozlišení LCD displeje a nový báječný histogram v EVF. Samozřejmě, člověk by musel být úplný vůl aby to vyměnil, nicméně jaksi v myšlenkách nás to nahlodá, ono s tím novým foťákem bych pořídil fotku toho letícího vrabce na dvoře v daleko lepší poloze než dosud. A je po radosti z nového foťáku, začínáme se užírat, GAS si žádá svou další dávku drogy. A přijde další model s mizernou inovací a už ho musíme objednat. A místo aby technika sloužila nám, stáváme se jejím otrokem.

Ten příměr s autem moc nesedí. Zrovna tam jsou výrazné rozdíly v užitných vlastnostech, komfortu, designu výrobku, spolehlivosti, provozních nákladech. Neumím si představit, že by soudný člověk nepoznal rozdíl.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 7. 2. 2021 22:44

Recenze Vitroxu 85mm f/1.8 pro Nikon Z od Fotoriho: https://www.fotori.cz/blog/recenze-obje ... -8-nikon-z
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_ 8. 2. 2021 01:35

ak ta debata vznikla na podnet pemara, tak je zbytocna. aj to je proste jeho konicek - zaujimat sa o veci a debatovat o tom.

ja si napr. kupim novy fotak ked to potrebujem (a nekupim ked to nepotrebujem), kludne aj kazde dva roky, aj znacku zmenim. z objektivnych pricin a ked na to samozrejme mam financie.

je to vtedy, ked to znamena urobim fotku/neurobim fotku.
konkretne: fotak nema tak vyklopny display ako potrebujem, fotak neostri spolahlivo/rychlo, fotak je taky tazky aj s danymi objektivmi, ze ho necham doma.
jedno, ci fotim platenu zakazku, alebo naseho maleho na dvore, alebo idem na skaly na vychod slnka.

...kazdy fotime ine veci a inak, ked niekto nema benefit z kupy, to je konstatovanie svojich potrieb a priorit :)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 8. 2. 2021 07:40

lemming píše:Recenze Vitroxu 85mm f/1.8 pro Nikon Z od Fotoriho: https://www.fotori.cz/blog/recenze-obje ... -8-nikon-z

V podstate suhlas s recenziou. Pokial niekto (ako napr.ja) nevyuziva nejako velmi casto ohnisko 85mm, tak je tento objektiv skvelou volbou.
Len ma udivuje, ze nespomenul manipulaciu so slnecnou clonou - zrejme ju pri recenzii nenasadzoval na objektiv, pretoze tak debilne riesenu som v zivote nevidel.
Mimochodom, ten USB slot na upgrade FW je absolutne paradne riesenie...a na tento objektiv som ho vyuzil uz 4x.
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka