od FotoABC 20. 7. 2015 09:56
Lotrandor: Tvůj text mně připadá naprosto výstižný a tak nějak koresponduje s mým dojmem.
Prostě pro výměnu za Olympus mluví za mě tyto důvody:
1. Zase bychom měli s manželkou jeden společný foťák, jako tomu bylo 20 let s kinofilmovou Yashicou a 3 roky s Olympusem C-300Zoom. Byli jsme za ty roky zvyklí se o něj střídat a pak dávat fotky dohromady a vzhledem k odlišnému vidění to bylo ku prospěchu věci. Už 10 let od doby, co jsem si koupil Nikon D70, si to vždycky na jednu fotku půjčí a znechuceně mně to vrací, že jí už bolí ruce. Nikon J1 byl jen omezeně úspěšný pokus, protože do interiéru to není, no a pak uslyším: "Přeci nebudeme tahat dva foťáky a na místě pak vypadáme jako blázni nebo japonští turisti když máme každý svůj." No a nepřítomnost hledáčku jí vadí taky dost, i když si J1 vybrala kvůli váze.
2. Fakt se m4/3 s malými objektivy někam nese dobře, protože některé z nich jsou fakt pidisklíčka. No a v rámci m4/3 výnavy se dá namixovat interiérová reportážní sestava s 12-40/2.8 a podobně a výletní sestava s malinkými sklíčky, obdobně lze namixovat dvě těla se stejným výstupem.
3. Perspektiva m4/3 je deklarována jako trvalejší, než Nikon DX, i když se Nikonu DX prodá násobně více, tak ale Olympus a Panasonic toho představuje násobně více, zvláště pokud škrtám entry-level. Takže člověk si i do budoucna může jednou za rok, za dva udělat radost něčím novým, dosáhne na nějaké nové technologie pokud tedy dávají smysl, což je IMHO tak každá desátá.... Ovšem vždycky když nad Nikonem DX lámu hůl a začnu ho považovat za stejně ukončenou větev jako Olympus 4/3 DSLR, tak Nikon hodí na stůl něco, co říká "To není konec, ale pokračování na plný plyn to taky není." Nejprve to byla D7100, teď je to high-endově zpracovaný Nikkor 16-80/2.8-4
4. Pokud bych pragmaticky hodnotil výstupní formát u 99% fotek, tak v tom není rozdíl.
Proti výměně za Olympus:
1. Ergonomie při používání. I když větší a těžší výbava se hůř přenáší, pokud ale už ji používáš, je komfort zásadně lepší.
2. Přeci jen tak vymazlenou sestavu jako mám u DX bych u m4/3 dohromady nedal. Něco vůbec (DX formát plus Sigma 18-35/1.8, Nikkor 85/1.8, ...), něco jen hodně draze.
3. Většinový výstupní formát, jenže psychologicky se člověk na to větší rozlišení stejně koukne, mám si to zakázat?
4. Ostření na pohyb
5. Optický hledáček
6. Kvalita dat pro postprocess
7. A rozhodně ne nakonec - překvapivě - barvy, živost - nějak mně v přímém srovnání připadají obrazová data z toho Olympusu nějaká vyždímaná, jako olivy po prvním lisování nebo tak něco.
Mám šílenou teorii o tom, že i do RAWu je tohle cena za to potlačení šumu.
-- 20. 7. 2015 10:06 --
Este k tej ostrosti by ma zaujimalo, ci si mal na olympuse zapnutu stabilizaciu, ked si fotil so stativom.
Snažil jsem se ji vypínat, ale i kdybych zapomněl, tak u nejnovějšího OMD je detekce stativu už dávno dokonalá.