Samsung NX1

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 17. 9. 2014 23:08

Velice mě překvapilo, že se zde na fóru vůbec neobjevila zmínka o papírově nejlepším CSC stroji, který míří na trh - Samsung NX1

Technické parametry zde: http://www.dpreview.com/previews/samsung-nx1

To hlavní:

APS-C čip
28 Mpix (to je trochu přeháňka)
Ostření jak kontrastní tak fázové
4K video včetně implemetace H265
Tělo semozřejmě water/dust proof
11 fps

Podle parametrů je to tedy nejen nelepší CSC současnosti, ale hlavně první reálný hřebík do rakve DSLR. Canon 7D MarkII je proti tomuhle hodně slabé.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 9. 2014 23:16

Na to bych nesázel. Čísla nejsou všechno. Schopnosti toho foťáku ukážou až reálné testy někoho, kdo umí ovládat oboje - DSLR i CsC.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 17. 9. 2014 23:19

Já možná trochu naivně sázím na to, že díky hybridnímu ostření se eliminovala hlavní nevýhoda CSC.

Každopádně jsem hodně zvědavý na výsledky z terénu.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 9. 2014 23:31

Jenomže zatím všechny CsC i navzdory hybridnímu ostření a pomoci detekce kontrastu mají potíže se sledováním nepravidelně se pohybujícíh objektů, s členitým pozadím, s protisvětlem..., což je většinou záležitost dobrého ladění AF, výkonu procesoru, který na to může být obětován a případně i možnosti volit si uživatelsky různé prodlevy a další parametry podle toho, co fotím. Při 11 fps, 28Mpixelech a tomu hrůznému množství AF bodů bude mít Samsung problém s výkonem procesoru a někde se určitě ukážou nějaké kompromisy. A to ani nemluvím o inženýrské náročnosti zvládnutí high-end AF, Canon na tom dělá takový roky, divil bych se, kdyby Samsung zvládl totéž nebo ještě víc napoprvé. ...ale na stejnoměrnou rychlostí se pohybující auta to asi bude v poho.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod reign 18. 9. 2014 09:41

hybridní AF vyšel dobře napoprvé Nikonu v sérii 1 a Canonu v 70D

jinak Sony napoprvé propadák (NEX5r) a Samsung to samé (NX300)

v současnosti je ten hybrid snad použitelný u Sony A6000 a A5100 (sony mi ale připomína spíše projekt než výrobek vzhledem k "úžasné" nabídce skel)

jako nadějná finta mi přijde technologie Panasonicu určující směr objektu podle druhu neostrosti v GH4 a FZ1000, jak moc to funguje nevím, zní to ale dobře (tuším, že je i v LX100)

IMHO neodolatelně se mi vrací můj původní názor na CSC - že to má smysl jenom s pancake skly, univerzálnější se mi spíše jeví nová generace superkompaktů otevřená Sony RX100 a nyní reprezentována hlavně Panasonicem LX100.

Ještě mně napadá otázka - a to jsem fanda Samsungu - v čem jako má být výhoda NX1 vůči DSLR ve stejné cenové relaci? Děsně by mně zajímalo srovnání energetické náročnosti třeba s Nikonem D7100, to bude asi hardcore...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 18. 9. 2014 11:01

Energeticky samozřejmě CSC náročnější bude, ale je to podle mně hodně slabý argument. Vyvážil bych ho například velikostí hledáčku - u D7100 je to pohled do tunelu a při focení ve tmě nebude nic vidět, u CSC je vždy krásně velký obraz s možností "přisvícení" ve tmě. Další výhoda je třeba v rychlosti sériového snímání.

Tam kde navždy bude CSC slabší, je "delay time" mezi okamžikem zmáčknutí spouště a expozicí snímku.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 9. 2014 11:07

Vierzbowski píše:11 fps
15 fps!
(11 fps zvládala už Sony a6000)

Dolgor píše:Schopnosti toho foťáku ukážou až reálné testy někoho, kdo umí ovládat oboje - DSLR i CsC.
Myslíš si že ten kto ovláda DSLR bude vedieť fotiť aj s CSC?

Už Thom Hogan písal, že je to niečo úplne iné: že si na to najprv treba navyknúť a až potom to pôjde:
to maximize focus performance, you’re going to need to spend some time learning how these new systems work and how to optimize your use of them. At the start of the trip I was having a difficult time getting more than one in-focus shot of a fast moving subject, but by the end I was starting to get solid sequences of images of moving subjects

Dolgor píše:inženýrské náročnosti zvládnutí high-end AF, Canon na tom dělá takový roky, divil bych se, kdyby Samsung zvládl totéž nebo ještě víc napoprvé
"napoprvé"? To už bolo (v NX300) a podľa prvých testov to už aj úspešne fungovalo (min. na prvý záber).
Odvtedy to vylepšujú: vydali už niekoľko firmwarov zlepšujúcich práve AF.

Vierzbowski píše:Tam kde navždy bude CSC slabší, je "delay time" mezi okamžikem zmáčknutí spouště a expozicí snímku.
naopak: tam práve vedie (od modelu NEX5n), lebo u nich netreba najprv sklopiť zrkadlo
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 18. 9. 2014 11:14

Vidím, že se rodí nový axiom - opravdové schopnosti CSC zůstanou skryté fotografovi zatíženému praxí s DSLR...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 18. 9. 2014 11:50

A čo ešte my konzervy odkojené na rangefinderoch... ;-)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 9. 2014 11:58

A o těch lamách, které nejsou schopny zvládnout AF zrcadlovek, nepadne ani slovo? ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Daemonius 18. 9. 2014 12:35

reign píše:Vidím, že se rodí nový axiom - opravdové schopnosti CSC zůstanou skryté fotografovi zatíženému praxí s DSLR...

No nevim, myslim, že LiveView 100% času není špatná věc. Byť to provedení od Sony co mám mě nějako neuchvacuje.. (NR always-on).

NX1 .. jediné co mě fakt zajímá je výstup toho sensoru, protože je to aktuálně nejvyšší hustota bodů na APS-C. Že do toho zvládli narvat ještě AF body je zajímavý (technicky to má 30 MPix).

Vizuálně jako foťák to vypadá skvěle, když si člověk odmyslí, že to nejen vypadá jako klasická "pro" dSLR ale je to i stejně velké a s 50-150 nebo 16-50 i stejně těžké. :D
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod reign 18. 9. 2014 13:52

jestli to bude srovnatelné s výstupem stávající NX generace 20mpix tak bych to viděl bez výtek, sice papírově slabší, ale konzistentní i při hrubé manipulaci s rawem (už jsme si to tu onehdá psali) a skla by také byly, jen mi pořád sedí více rozměrově kombinace NX200+30/2
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 18. 9. 2014 14:34

Samsung údajně použil 65 nm technologii výroby snímače.
Jsem zvědav na rawy.

http://diit.cz/clanek/28mpix-bsi-cmos-a ... echnologii
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 18. 9. 2014 15:04

Ganec: tam kde stačí DSLR zdvihnout zrcátko, tam musí CSC nejdřív vybít náboj na čipu a až pak může exponovat. Minimálně OM-D E-M5 to drobné zpoždění má.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 18. 9. 2014 19:33

Docela zírám na ty moudra. Já Ti nevím Ganec, ale fakt je mi jedno s čím fotím, jestli to je kinofilm, DSLR nebo beznosorožec. Za ty roky vím v čem je zakopané štěně, ale že bych se musel při prvním setkání s EVILem něčemu přiučovat a odhazovat nějaké návyky, tak to si jako vůbec nepamatuju. Hledáš problémy kde nejsou, na všechno hledáš formulky a zdůvodnění asi to focení nebude nejdůležitější věc, podstatné je asi vlastnit a přesně do mrtě vědět proč. Ale je to Tvoje volba, proč ne, ovšem ne každý to tak bere a při focení se mu v druhém plánu neběží testy DXO.
S EM1 a E M10 se fotí asi tak, že snadno zapomenu na to, že není DSLR. U starších E M5 a E P5 jsem si to pořád uvědomoval. Dost jsem zvěda na nové sklo 40-150/2,8 jestli to bude i na akčnější věci, např letadýlka v luftě(myslím ty např RC). V tomhle bodě je prostě DSLR nepřekonaná. To je srovnání z praxe, nikoliv z reklamních canců.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Další stránka