Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 5. 1. 2021 17:57

Je pravda, že více než jednu šanci asi OMD mít nebude.

Snad jen kdyby se ukázalo, že je prostor na snížení cen při zachování rozumné míry zisku, tak by mohli s nějakým výrazně posunutým modelem přijít později.

EM1-3 třeba za 30 000 by měl smysl, tak jak je, ještě klidně tento rok, aspoň myslím.

Ale příští rok by to chtělo něco jako Canon předvedl s R5 a 6.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 5. 1. 2021 18:04

Fidko píše:Jo, ale ono to dost zalezi ake tela to budu. Recyklat ma nenadchne.

Tak recyklát nemá nutně horší vlastnosti než prvoplast. ;-)
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 5. 1. 2021 18:13

V tomto pripade nejde ani tak o vlastnosti, ako skor o signal, co do buducna ocakavat.

Uz pri Xku a E-M1 III som tvrdil (na zaklade HW), ze nieco nie je v poriadku aj ked boli v praxi bezproblemove a hla, predali to. To iste tvrdil aj Tony Northrup, hoci bol na smiech a mal pravdu. Ak by JIP pokracoval v tomto trende, tak to nic dobre nevesti. Aj ked prvy rok by to bolo odpustitelne, za dobry signal by som to nepovazoval.

Tu suhlasim s davidofom, chce to serioznu novu vlajkovu lud s aktualnymi technologiami. A pre dobro svojej penazenky dufam, ze nepride :-D
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 1. 2021 18:24

Já například moc neberu tu fidkovu obsesi z pojmu "recyklát"... Ve skutečnosti je možná potenciál v o něco nižší třídě (neříkám vyloveně lowend) možná i větší než u těch top - představte si třeba E-M10 IV s PDAF z M5III, ale cenou blízkou té "desítce", to by nebylo vůbec marné. Jo - v podstatě recyklát, ale určitě zajímavý.
Mimochodem zrovna pětková řada je podle mne naopak zralá na zrušení, tam už je fakt lépe tlačit na cenu jedniček a z druhé strany doladit desítku. Což ale (to zrušení jedné řady) je právě jedna z věcí, která může být pro ekonomii produkce dobrá.
V té top třídě je určitě na diskusi M1X mark II - už jsem to psal, vylepšit displej a EVF (to by zrovna recyklát nebyl, ale u Oly nové díly), CPU holt asi jen TP IX (zase dva, do fw zabudovat průnik M1III a M1X plus trochu poladěný tracking) a při rozumné ceně bych do toho úplně klidně šel...
U M1III asi momentálně moc šance na vylepšení není, to bych viděl až v delším výhledu (2022), do té doby zase spíš jen ladění fw a tlak na cenu.

Problém těchto úvah je ale v tom, že naprosto netuším, zda nebude přeci jen v dohledné době dostupný nějaký nový snímač - pokud ano, tak je to na jednu stranu dobře (nový impuls a případně i větší posun), ale taky to nese větší náklady na vývoj a větší riziko průšvihu při neúspěchu, což by mohlo být poslední ranou.

Jinak ten snímač souvisí i s AF - Oly má PDAF rychlý a citlivý, ale 121 PD bodů není příliš mnoho právě ve vazbě na tracking. Je to víc než dost na jakýkoli "konvenční režim AF", ale na tracking už méně, dělá to asi příliš velké nároky na doplňování dat přímým čtením snímače atd - tohle je asi problém :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 5. 1. 2021 18:30

Ja to vidím podobne jako Davidof, kdyby šla cenu dolů, tak najednou začnou ty fotaky soutěžit s úplně jinými stroji a hned by to bylo zajímavější. Tady je trochu bublina fotografů, kteří využívají hodně dlouha ohniska, tam Oly muze byt celkem vyrovnaným soupeřem, ale jinde už to vidím méně růžově. S tím souvisí, ze ohniska okolo 800mm realne využije minorita fotografů, tam Oly muze konkurovat foťákum ze stejné cenové skupiny, v jiných zanrech je to mnohem více diskutabilní a když bude na stole CSC FF a Oly s malým snímačem, tak spousta fotografů nebude přemýšlet dlouho, pokud nefoti s ultra tele. Kdyby byla cena níž, tak se do porovnání ten FF stroj nedostane, nebo jen nějaká notně osekana verze a už je to o něčem jiném.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 1. 2021 18:38

Já bych milan888 doplnil (vesměs souhlasím) v tom, že bych u Oly nepodceňoval i tu druhou "bublinu" z oblasti "lehkost" - různý travel, street a tak. Ono je dost situací, kdy je třeba E-M1III s 12-100/4 poměrně neporazitelný i v absolutním hodnocení - mimořádná univerzálnost, stabilizace v samostatné třídě, hodně nadstandardní odolnost k tomu velmi rozumná velikost. Kdyby podobná sestava cenou klesla, tak to bude zajímavé. A třeba E-M10 s novým 12-45 Pro je už vyložené mrně za zajímavou cenu už teď, přitom ostrostí atd konkuruje o dost vyšší třídě - zase, dotáhnout, trochu posunout k pětce a zároveň tlačit na cenu a já tu prostě prostor vidím.
Naposledy upravil tomashr dne 5. 1. 2021 18:47, celkově upraveno 1
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 5. 1. 2021 18:41

Milan, Tomáš

Souhlas, přesně napsáno.

Snad bude menší firma mít i menší náklady (obvykle to tak bývá) a nějaký prostor tam bude.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 5. 1. 2021 18:56

Ta stabilizace je super, ale trochu to vyžaduje hlubší zamyšlení od kupujícího, ze tím Oly muze něco dohnat na kvalitě a zároveň ochotu změnit nějaké návyky ve využívání techniky. Zároveň dnes má stabilizaci už v podstatě každý výrobce a ne každý se bude pidit, ze Oly je o par EV lepší, otevřou tabulku s parametry a tam rozdíl nebude, nemel jsem foťák s tak výkonnou stabilizaci, abych realne dokázal ocenit přínos tech několik EV navíc, ale třeba pro mě už by to asi taky takovou roli nehrálo ten zvýšený výkon.

Vím, že srovnání s výběrovým modelem je vždycky nefér, ale když kouknu kolik stoji Fuji X-T3 a stabilizovaný 16-80 F4 u Škody asi 40k a kolik stojí Em1III se 12-40 2.8, tak bych nemel dilema s čím odejít, stat stejne, tak bych na krajinu hodně váhal, když bych z nějakého důvodu nechtěl FF.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 5. 1. 2021 19:02

Tak to srovnej s dvojkou :-)

Tam máš u Olyho světelnější sestavu o šest tisíc levněji. Patrně i kvalitnější sklo.

Ale ono to stejně potvrzuje to tvrzení, že se správnou cenou by ten souboj byl mnohem zajímavější.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 5. 1. 2021 19:02

tomashr píše:Já například moc neberu tu fidkovu obsesi z pojmu "recyklát"... Ve skutečnosti je možná potenciál v o něco nižší třídě (neříkám vyloveně lowend) možná i větší než u těch top - představte si třeba E-M10 IV s PDAF z M5III, ale cenou blízkou té "desítce", to by nebylo vůbec marné. Jo - v podstatě recyklát, ale určitě zajímavý.

Ako som pisal, tu nejde o to, ci to zaujimave je, alebo nie je. Pokial to nedostane nove komponenty, nehadze to dobre svetlo na buducnost a to co mam od JIP ocakavat. Samozrejme, kazdy si to moze vylozit inak, ale mne moje negativne scenare vysli.

Ak moze Fuji do X-T30 narvat 2/3 hw z X-T3, mal by nad tym popremyslat aj JIP.

A ceny samozrejme musia ist dole v kazdom pripade. Priestor minimalne pri tych recyklatoch tam je znacny, co asi dokazuju aj rozne akcie (typicky Xko ktore som kupil ja nema daleko k tomu, ze som ho dostal zadarmo k objektivu). Jednoducho za tymi fotakmi je aktualne minimum vyvoja a HW prakticky bezcenny, takze cokolvek z toho co vyrobili za posledne 3 roky (okrem skiel) moze pokojne stat polovicu.

Ta stabilizace je super, ale trochu to vyžaduje hlubší zamyšlení od kupujícího, ze tím Oly muze něco dohnat na kvalitě a zároveň ochotu změnit nějaké návyky ve využívání techniky. Zároveň dnes má stabilizaci už v podstatě každý výrobce a ne každý se bude pidit, ze Oly je o par EV lepší, otevřou tabulku s parametry a tam rozdíl nebude, nemel jsem foťák s tak výkonnou stabilizaci, abych realne dokázal ocenit přínos tech několik EV navíc, ale třeba pro mě už by to asi taky takovou roli nehrálo ten zvýšený výkon.

Toto je imho extremne dolezita pripomienka. Hromada vlastnosti vdaka ktorym je Olympus zaujimava je pre mnohych ludi jednoducho neviditelna. Vsimne si to clovek ktory tie fotaky denne pouziva, ale nie taky, ktori sa prave rozhoduje pre novy fotak.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zbynek.hromek 6. 1. 2021 12:24

Když už se tady tak hluboce diskutuje a mnozí z Vás mají nebo měli jiné značky/systém fotoaparátů, zajímá mě, jak je to s čištěním čipu. Od roku 2004 jsem vystřídal téměř všechny modely Olympusu (od E-1) a nikdy nebylo žádné čištění čipu třeba. Nedávno jsem na vlákně Sony A7 zaznamenal, že je to u této značky nutné jednou za rok. Skoro mě šokuje, že se v dnešní době vyrábějí fotoaparáty, které nemají funkci samočištění.
zbynek.hromek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 6. 1. 2021 12:26

Sony je tím úplně pověstné :-)

U Olyho jsem to taky prakticky nepotřeboval, na G9 jsem měl jednou nějaké snítko na senzoru.

U Canonu zatím OK, tam je kombinace samočištění a zavřené závěrky a asi to taky funguje.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 1. 2021 12:33

Samočištění má i Sony, ale ono to neřeší vše - celkem se "oklepe" prach (byť s různou účinností), ale třeba uschlá kapka ne. Olympus to má udělané extrémně dobře obecně, v M1X a M1III navíc ještě dále vylepšené (tam bych se tvrzení "nejlepší" nebál), Sony naopak patří spíš k horším.

Jinak ale přirozeně záleží na tom, kde se přístroj užívá, jak často se mění skla, atd., podle toho se mezi dvěma uživateli stejného přístroje může četnost problémů s čištěním čipu lišit dost zásadně, tohle už se zobecnit nedá.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 6. 1. 2021 13:27

zbynek.hromek píše:Od roku 2004 jsem vystřídal téměř všechny modely Olympusu (od E-1) a nikdy nebylo žádné čištění čipu třeba.

Mám to stejně, od roku 2007 (první DSLR Oly) jsem čistit nemusel.
U jiných značek to lidi ale docela řešívají (zda je vše zcela oprávněné, nebo zčásti pramenící z obsese, je věc druhá).
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 1. 2021 13:39

Ono ještě dost záleží například na tom, jak má přístroj tlustý AA filter na čipu. Třeba u Canonu EOS10D i 20D bylo čištění nenáročné, ale u profi 1DIIN, kde je AA filter daleko tenčí (což mimo jiné zase naopak zvedá hranovou ostrost), byly nečistoty více vidět už při menších clonách...
Je tam zkrátka proměnných více, nedá se to hodnotit až tak jednoduše ve stylu "méně prachu-lepší čištění".
Ale v rámci tohoto vlákna bych se spokojil s konstatováním, že u Olympusu jsou řešení kolem prachu na snímači na na úrovni velmi slušné a problémů je určitě méně než jinde a s tím téma spokojeně uzavřel :-) :-) :-)
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka