Já například moc neberu tu fidkovu obsesi z pojmu "recyklát"... Ve skutečnosti je možná potenciál v o něco nižší třídě (neříkám vyloveně lowend) možná i větší než u těch top - představte si třeba E-M10 IV s PDAF z M5III, ale cenou blízkou té "desítce", to by nebylo vůbec marné. Jo - v podstatě recyklát, ale určitě zajímavý.
Mimochodem zrovna pětková řada je podle mne naopak zralá na zrušení, tam už je fakt lépe tlačit na cenu jedniček a z druhé strany doladit desítku. Což ale (to zrušení jedné řady) je právě jedna z věcí, která může být pro ekonomii produkce dobrá.
V té top třídě je určitě na diskusi M1X mark II - už jsem to psal, vylepšit displej a EVF (to by zrovna recyklát nebyl, ale u Oly nové díly), CPU holt asi jen TP IX (zase dva, do fw zabudovat průnik M1III a M1X plus trochu poladěný tracking) a při rozumné ceně bych do toho úplně klidně šel...
U M1III asi momentálně moc šance na vylepšení není, to bych viděl až v delším výhledu (2022), do té doby zase spíš jen ladění fw a tlak na cenu.
Problém těchto úvah je ale v tom, že naprosto netuším, zda nebude přeci jen v dohledné době dostupný nějaký nový snímač - pokud ano, tak je to na jednu stranu dobře (nový impuls a případně i větší posun), ale taky to nese větší náklady na vývoj a větší riziko průšvihu při neúspěchu, což by mohlo být poslední ranou.
Jinak ten snímač souvisí i s AF - Oly má PDAF rychlý a citlivý, ale 121 PD bodů není příliš mnoho právě ve vazbě na tracking. Je to víc než dost na jakýkoli "konvenční režim AF", ale na tracking už méně, dělá to asi příliš velké nároky na doplňování dat přímým čtením snímače atd - tohle je asi problém