Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod DUDISKO 22. 12. 2020 21:22

Dik za slová.. Skusim tych 1600 najbližšie.. Jojo.. Som asi moc naivny, ze každé foto bude ok..
Davidof.. Myslíš upravu či lov?.
Upravu viac ako 10min nedám :-).. Lovom veľa.. Raz som pol dňa naháňal bociana co lovil nieco na poliach..
Budem skúšať dalej a v hádam sa to posunie..
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 12. 2020 21:34

Ty slova ber jako slova společníků v nouzi, to je doufám jasný :-)

Je vlastně jen pár pravidel, který dělají hezkou fotku vrabce - jen je všechny dodržet najednou.

A ta technika, co pokaždé zdůrazňuje Tomáš, ta je v tom určitě taky - pokud fotíš na tyhle ohniskový vzdálenosti z ruky, tak každá chybička, cuknutí, blbej pohyb, se projeví.

A hlavně - vždycky se počítají jenom povedený fotky.

Tohle když člověk přijme a přestane řešit foťák a objektiv, tak se mu hrozně uleví :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Obšák 23. 12. 2020 01:20

Veslon: Myslím, že Sigma 30mm/f1.4 je dostatečně rychlá, aspoň já tedy žádný problém s rychlostí af nemám. Pomalu mi to ostří (s GX9) když je hodně málo světla, ale to nebude problém objektivu. Pro mě má ten objektiv jen jednu chybu a to, že aberuje v bokehu. To ale dělá asi většina objektivů, moje Nikony f1.8G určitě :'( Přesto tu Sigmu za ty peníze můžu doporučit.
Jak jsi (kromě ostrosti) spokojený s tou Sigmou 56mm?
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 23. 12. 2020 06:34

K sigme.. S oly ide rychlo..
Mam asi trochu sikmu rovinu ostrosti ale inak fajn sklo.. 60mm po prepočte také špecifické..
Pár z jednej svatby
"30mm 1.4 – dudisko – album na Rajčeti" https://dudisko.rajce.idnes.cz/30mm_1.4/

-- 23. 12. 2020 06:40 --

Ad abrecacia.. Ano.. V špecifických podmienkach
Přílohy
Screenshot_20201223_063835_com.android.chrome.jpg
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 12. 2020 18:56

Co jsem viděl různá videa po netu, tak mi přijde, že docela dost lidí má kupodivu hlavní zájem o ty upgrady videa i když vyžadují Atomos Ninja. Fakt to vypadá, že díky slušnému PDAF a skvělé stabilizaci se E-M1III dostal trochu nečekaně do pozice vážného konkurenta Panasonicu ve videu pro náročné, ač papírově ve videu trochu zaostává, nové upgrady navíc rozdíl ztenčují. Docela zajímavé zjištění, tohle bych popravdě tak docela nečekal...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 23. 12. 2020 19:45

Pri amateroch to dava zmysel, resp by som asi tiez uprednostnil Olympus. V profesionalnom nasadeni je to otazka, kedze realny problem Panasonicu je asi len ten AF a to vacsina profesionalov ako problem asi nevnima.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Veslon 23. 12. 2020 23:53

Dík za názory k té Sigmě 30 mm. Dost nad ní váhám. Co zvažuji je spíš to ohnisko 25 vs. 30 mm. Pokud kratší, tak bych koupil novou verzi Panasonic 25 mm f 1,4 II. Pravda je, že jsem zvyklý spíš na klasickou padesátku, tak nevím zda bych si na to zvykl, aby mi to pak neleželo na polici. Teď zkouším s 12 - 40 fotit na ohnisko 30 mm, abych měl větší představu, zda mi to ohnisko vyhovuje. Jinak ten Panasonic je kresebně velmi dobrý a řekl bych, že bokeh má příjemnější. Aspoň z toho, co jsem viděl.
Veslon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Obšák 27. 12. 2020 09:13

Tak to ber tu 25mm od Panasonicu, kratší ohnisko je univerzálnější, víc se hodí na focení v interiéru ;-)
A co ta Sigma 56mm?
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Veslon 27. 12. 2020 10:46

To je pravda. Sice je ten Panasonic o dost dražší, ale rozhodl jsem se a objednal ho.
Sigmu 56 mm už mám a je výborná. Tak ostré sklo jsem ještě neviděl.
Veslon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 30. 12. 2020 12:30

jedna za tmy

-- 30. 12. 2020 12:31 --

teda keď slnko nevie dať svetlo
PC290817.jpg

-- 30. 12. 2020 12:56 --

tiež vysoke iso 2500..ala bambousek
Přílohy
PC2908271.jpg
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zbynek.hromek 31. 12. 2020 13:23

zbynek.hromek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 3. 1. 2021 09:55

Tomas, co si myslis o tomto: https://www.kreslenisvetlem.cz/uzivatel ... 99Ch435mV4 ? :-D

Ja som si teda pripadal, akoze mam celkom stabilny uchop, ale asi na mna dolieha vek. Alebo je to blud. Fakt neviem, co si o tomto mysliet :D
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 3. 1. 2021 13:17

O tomhle vím, ale mám jisté námitky. Ty noční fotky tohoto typu jsou trochu zavádějící - totální rozmazání světel aut, tmavé rohy, kde moc kresby není, atd.
Osobně těch 15-20s s E-M1III i bez 12-100 (tedy jen s IBIS) udržím taky, ale právě jen u podobné fotky, nějaká náročnější na kresbu už trochu problém bude. Těch 50s už je hodně o člověku - musíš prostě vydržet bez pohybu. Klepání rukou řeší IS, ale nesmíš se otočit atd., což nedá každý, já mám u sebe limit někde u 30s.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Veslon 3. 1. 2021 15:09

30 sekund, si děláš srandu?
Veslon
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka