Dudisko - a když máš za vzor Bambouska, četl jsi jeho poslední článek? Já jen že tu fotku baziliška vybíral z cca 800 souborů, to k odpadu...
Jinak ty fotky vrabce jsou do jisté míra naprd kvůli světlu a pozadí, ale ostrost u těch povedených mi přijde OK, po troše postprocesu pohoda. ISO800 je v pohodě i bez jakékoli následné úpravy, neboj se ani 1600 . Zrovna u TC bych místo 800 šel na 1600 a radši půl clony přiclonil a zároveň měl o půl EV kratší čas, přinese to více, než ztratíš mírným růstem šumu.
Co se týče ostření, tak to u podobného ohniska je prostě průšvih, chce to hodit co nejpřesněji bod (u M1X možná pomůže detekce oka), spíš nechat AF-C a hodit sekvenci a pak vybrat. DOF pro 560mm ohnisko f9 na 5metrů jsou asi 2 centimetry (celkem, na každou stranu jen jeden), co k tomu dodat? Tady se člověk dostává mimo zaostření pomalu i pohybem ruky při dýchání

Z toho taky plyne další poznámka - pokud je zrovna světla dost, tak klidně o jednu clonu přicloň, pozadí bude pořád rozmazané víc než dost a přinese to trochu větší rezervu DOF a u TC i o trochu lepší kresbu.
Chce to prostě fotit pořád dokola a nebát se mazat... Jinak samozřejmě pokud se dostaneš na rozumnou vzdálenost bez TC, tak je to vždy lepší, to je jasné, ale když je to opravdu nutné, tak mi prostě TC1,4x na 100-400 přijde použitelný.