Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 12. 2020 10:08

Pokud tu A7R4 dostaneš zadarmo, tak je to super kombo a je levnější :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod DUDISKO 22. 12. 2020 10:09

Hej hej.. Len s tym 1,4 tc ta stabilizacia moc nesla.. Inak bez tc som pekne videl ako maká
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 12. 2020 10:10

DUDISKO píše:Vratim sa k 100-400 x1, 4 dosah super.. Ostatné menej.. Na test bolo cca 20 min keďže u nás v obci pod kopcom je asi 2 hodky svetlo a vrabce na porovnamie funkčnosti v praxi sa dobre kryli alebo hneď zdrhli..
Ale Rozpíšem:
+
Dosah
ostrosť bad očakávanie dobra pri zaostrení
A som skončil :-/
-
Účinok stabilizácie skôr mínusový.. Obcas ako keby nebol..
Clona 9 je hraničná až pri slabsom svetle neakceptovatelna na tom ohnisko kvôli zladenosti casu a iso.. Teda kratšie casy na pohyblivé mršky - dlhsi cas pohybova neostrost + moje ruky
Presnosť ostrenia.. Bez tc pri afc 80%.. S tc cca 30%..veľa odpadu.. Pritom bola seria a lietalo to jemne dopredu dozadu.. Z 7mych jeden ok.. OMG

Podle mne děláš něco blbě, já sice nejsem zdaleka tak dobrý jako Petr B. či Rosťa S., ale se 100-400 jsem se dostal ryze technicky na fakticky stejné výsledky, jako měli oni ve svých recenzích (a nejsem jediný, třeba Ivan Mikšík v FB Oly skupině taky ukazoval leccos podařeného).
Pominu-li možnost blbého kusu (což přirozeně nikdy vyloučit nelze), tak bych přemýšlel nad následujícími body:
- nezkušenost s tak dlouhými skly - nároky na ostření jsou fakt extrémní, jen malá chyba v umístění bodu se pozná
- chyby v držení - chce to nacvičit pro stabilitu, naučit se i rytmus dýchání a stisku spouště. Nebo nějak moc rozklepané ruce?
- fóbie z vysokých ISO - kam až jsi šel?
- chyby v postprocesu či prostě jen nějak ujetá očekávání? Nevím, v podstatě jsi žádnou ukázku nedal, tak těžko posoudit...

Nevím, jen tak odhaduji, ale stojím si za tím, že Oly 100-400 je sklo naprosto v pohodě a to i s TC1,4x
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 22. 12. 2020 10:19

Davidof píše:Pokud tu A7R4 dostaneš zadarmo, tak je to super kombo a je levnější :-)

Dokonca aj vtedy, ked nedostanem :-P
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 12. 2020 10:23

Poradím ti - zkus si tu Sony na vlastní ruce a oči.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 22. 12. 2020 10:43

Ani s jedním zkusenosti nemam, byl to spis point k zamyšlení. Protože Sony varianty vyjdou s A7r4 na cca 150k, A7r3 cca 115k a pokud bych nechtěl řešit výřez a používal místo toho třeba TC tak, tak jsem cenou v kombinaci s A7III ještě níž. Oba objektivy jsou s interním zoomem, takže profi konstrukce. Sony s vysokým rozlišením da asi vic detailu a ma vic dat na odsum a výřez, kde při APS-C vyrezu z A7r4 jsem stále na vyšším rozlišení než OLY. Stabilizace by snad také neměla být špatná a EQ světelnost ve většině případů lepší, přičemž, na krátkém konci to může být pro práci s HO docela podstatný rozdíl. Váhový rozdíl není nějak zásadní, aby se dalo argumentovat tímto směrem.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 12. 2020 10:55

No, já taky nemám zkušenost s A7R4 ale nenašel jsem zase tak moc fotek, které by byly při pohledu 1:1 tak ostré, abych z nich dělal výřez a ten pak prezentoval. Myslím fotky přírody apod.
Většinou ty fotky fungují při celkovém pohledu, ale ne 1:1.

Stabilizace Sony je podle všeho úplně nejhorší z těch, které se dnes dělají, to bude asi při focení z ruky mít na finální vzhled fotky určitě vliv.

Ta 200-600 je zajímavé sklo, o tom není pochyb, četl jsem jen jedno přímé porovnání s Olympus objektivem (ale byla to 300/4), od člověka, který byl podle mě objektivní a v té době byl opravdu ohromen schopnostmi Sony A9, a podle něj byla 200-600 méně ostrá.

Jinak tedy ohledně toho výřezu anebo downsamplování to není tak úplně jednoduché, jak to vypadá z těch čísel.

Nezdá se mi, že by to vždycky bylo tak, že stačí vyříznout a budu mít to samé, jako se snímačem s menším rozlišením, a to samé platí o šumu - ne vždy downsample na menší rozlišení sníží šum na úroveň toho méně jemného senzoru.

Aspoň tedy podle toho, co jsem o tom četl a viděl, třeba se poučím :-)

Až mi přijde R5, tak si to zkusím sám, zatím jsou to jen cizí zkušenosti.
Naposledy upravil Davidof dne 22. 12. 2020 13:09, celkově upraveno 1
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod DUDISKO 22. 12. 2020 11:03

Foto hodim do kompu.. A ptom hodim večer tu.
Mne nejde len o ostrosť a kompo.. Myslel som feeling co ide z jeho fotiek. Napr. Ten Kondor královský.. A tak..
Vyfotit ostreho vrabca nerátam.. To dá každý..
Kombinaciu ostrost kompo svetlo bookeh emócia som myslel..
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 22. 12. 2020 11:22

Davidof píše:Poradím ti - zkus si tu Sony na vlastní ruce a oči.

Ja to robit nemusim, ja som s tym co mam spokojny a viem kvoli comu to mam, len pisem, ze je to na zamyslenie. Mne by u SONY vadila stabilizacia a aj Ondro Prosicky si obcas pochvaloval "extremne" casy ktore mu stabilizacia SONY dovoluje a ktore ja s Olympusom v pohode udrzim v iducom autobuse.

Akurat si nemyslim, ze to mnoho ludi bude vnimat rovnako.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 12. 2020 11:25

Ad Sony - jak píše davidof - IBIS u Sony je podprůměr, je to dost o průměru bajonetu, kde je málo místa. Stabilizace u dlouhých skel je u Sony vyloženě primárně o IS ve skle, odhaduji, že se vyrovná tak možná Oly 100-400, kde je IBIS použit jen limitovaně, ale ani náhodou ne 300/4 a 150-400/4,5.
S tou kvalitou při cropu je to na dlouhou debatu, stejně jako s kvalitou skel, za mne mám k Sony 200-600 jasný respekt a kdybych se kdysi rozhodl pro Sony, tak jsem asi toto sklo koupil, ale vyložený zázrak to taky není. Podle mne to je kvalitou spíš něco jako levnější Oly 100-400 - mechanicky lepší (vnitřní zoom), opticky ale nejspíš ani lepší není, "drahý" 150-400 je cílen přeci jen výše.
A poznámka na okraj - je tu zase vidět ten hmotnostní rozdíl - Sony 200-600 se bere jako celkem lehké kompaktní řešení, ale reálně váží asi tolik jako na poměry MFT "velký" 150-400 i s tělem E-M1III, proti 100-400 by se do rozdílu vešlo i velké E-M1X...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 12. 2020 11:33

Tenhle objektiv si ovšem nikdo nebude kupovat spolu se svým prvním tělem :-)

Kdybych začínal stavět systém, tak bych u Olyho volil EM1-3 a 100-400 ... a dejme tomu proti tomu postavil A7-3 a tu 200-600.

Asi by mi zbylo i na 12-100/4, což je sklo, kterému Sony ekvivalent nesahá ani po kotníky.

Na cestování a fotky přírody bych v tomto případě volil Olympus, ale samozřejmě to rozhodování je mnohem složitější a individuálnější :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 22. 12. 2020 15:02

Ja mam zkusenosti s tím, že jsem vedle sebe mel dvě těla, kdy jedno bylo s vysokou hustotou na snimaci a druhé melo vyrazne méně megapixelu. Moje zkušenost je taková, že rozlišení ten 1:1 rozdíl v poměru signal/sum dorovna, problém nastane až tehdy, pokud jdou do háje barvy, ale to už dnes zvládají i foťáky s vyšším rozlisenim. Jinak to zmenšování z velkého baliku pixelů umí docela kouzla a ten výstup je pak mnohem detailnější, obzvlášť pokud se správně zmenšuje s doostrovsnim, ja na to používám Zoner, s tim je spojený i ten odsum, chce to najít správnou cestu. Proto bych čekal, že v tom rozsahu 200-600mm budou lepší výsledky u Sony, ono do toho navíc vstoupi i absence AA filtru. Nad tech 600mm si myslím, že budou výsledky blízko, ale neodvážim se hádat. Stabilizace je určitě na Oly lepší, u 200-600 jsem slyšel taky docela chválu, ale nevěřím, že to je stejná úroveň. Na druhé straně je tam výhoda v ISO, takže ve finále to asi vyjde podobne.

Tady jsou nějaké 1:1 cropy bez doostreni, podle kterých bych se vůbec nebal to používat i v APS-C modu. https://www.colbybrownphotography.com/g ... hoto-lens/
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 12. 2020 15:09

No, Milane, přečti si dobře ten odstavec o A7R IV, myslím, že pokud člověk trochu rozumí řeči recenzentů, vytuší, že je s tím trochu problém. Příznačné je, že pro tuto kombinaci tam nedal žádné cropy 1:1 …
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 22. 12. 2020 15:17

Vždyť ty cropy tam jsou akorát u nich nějakou chybou není popisek, nebo aspoň tak jsem to pochopil, ze ty fotky pod tím jsou z A7r4. Na tom medvedovi mi přijde ten 1:1 úplně dostatečný, na to ze to je nedoostrena fotka.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 12. 2020 15:20

Máš pravdu, asi chybí jen popisek. A mě teda nejdou zvětšit jako ty předchozí.

-- 22. 12. 2020 15:25 --

Ještě bych zareagoval na tvůj příspěvek ke zmenšování - samozřejmě, že když zmenšuje a současně provádíš doostřování anebo odšum, tak je výsledek lepší, než jen pouhé zmenšení.

Otázkou je, jak to porovnání dopadne, když podobné množství výpočetní práce uděláš i na té fotce ze senzoru s menším rozlišením.
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka