Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod bob222 30. 6. 2017 08:46

Tak som to pozrel presne a je to od 52-67 mm.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 11. 7. 2017 13:17

Zdravim,

par dni dozadu mi dosiel M.Zuiko 40-150 f2.8 PRO a podla rodriho by bolo fajn podelit sa o par skusenosti.

Vcera som sa k nemu konecne dostal (bol som v ZOO), takze posielam par obrazkov. Expozicne su niektore trochu mimo, ale este stale mam problem exponovat s EVF a upravovat som ich nechcel. Su to fotky rovno exportnute z Ligtroomu, bez akychkolvek uprave. Vsetky fotene na "plnu dieru".

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Co sa nejakych postrehov tyka, tak zatial su moje skusenosti dost pozitivne. Pacia sa mi farby, paci sa mi ostrost. Na tychto fotkach to mozno nie je uplne vidiet, pretoze som sa snazil drzat ISO co najnizsie (do 400) a casy boli obcas dlhsie nez by som si zelal. Planujem este cvaknut par fotiek pri ktorych vlastnosti toho objektivu vyniknu lepsie :-)

Co sa ostrenia tyka, je famozne. Limitovane je len telom, pretoze co si pamatam skusenost z E-M1 MK II, ostrilo este rychlejsie. Inak je to viacmenej porovnatelne s ostatnymi PRO sklami. Mozno kvoli ohnisku v niektorych situaciach malinko pomalsie (nez napriklad 12-40).

K spracovaniu sa ani nemusim vyjadrovat. Konstrukcia clony, design, materialy ... vsetko vyborne. Na E-M1 sa celkom hodi (bez nasadeneho gripu by ma ale rychlo omrzel), na MK II je to drzanie este citelne lepsie.

V podstate jediny realny problem ktory s tym objektivom mam je bokeh. Obcas je pekny, obcas by som za tie peniaze chcel viac :-)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 11. 7. 2017 13:57

Fidko nemáš to celé nejaké neostré?
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 11. 7. 2017 14:09

Pozeral si to v plnom rozliseni ?
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 11. 7. 2017 14:33

Videl som to len na tablete vo vlaku. Doma to rozklikem.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Žvel 11. 7. 2017 14:39

Taky jsem chtěl napsat, že mi to přijde míň ostrý než z mého 40-150 4-5.6. Dokud jsem si ty sotky nepřeklik do plného rozlišení. Pak už byla ostrost parádní.
Žvel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 11. 7. 2017 15:02

Malo by to ist aj na tablete. Proste po kliknuti na jeden z tych nahladov sa dostanes akoby do vacsieho nahladu v ktorom mas este moznost zobrazit to v plnom rozliseni. Na iPade to funguje.

Inak .... neviem, snad je to ok. Pozeral som na to aj vo fotaku a vacsina z tych fotiek je zaostrena spravne (na oko), aj ked som to par krat minul, takze je to zaostrene zle. Ale tie ktore su zaostene spravne mi pridu ok. Ak by som este aj clonil, vysledok by bol urcite lepsi :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 7. 2017 15:09

Fidko
Na prvni strelbu a s uvazenim, ze to je prakticky RAW bez doostrovani - dobrý, ne ? :-)

Ten bokeh 40-150/2,8 - nekdy je divokej, ale zrovna ted ctu Stacha Fotolovy, a tam bokeh taky komentuje, a i s nejlepsimi skly od Canonu nad nim musi premyslet a neni to tak, ze s 400/2,8 ho ma vzdy automaticky super.

Ale je jiste fakt, ze s nasim MFT systemem je to jeste tezsi.

Ale na tech tvych fotkach to zadna tragedie neni, ne ? :-)

-- 11. 7. 2017 16:12 --

Pana Leica 100-400/6,3

-- 11. 7. 2017 16:15 --

Toto neni nic moc svetelnost, ale podminky byly OK a bokeh vysel podle me dobre
Přílohy
IMG_1452.JPG
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 11. 7. 2017 15:27

No jo, je pravda, ze tie fotky boli vacsinou fakt len cvaky :-D Ale ano, je to bez uprav a je to na plnu dieru. Urcite to ide zlepsit, ale o to sa pokusim v druhom kole :-)

On v zasade ten bokeh je vacsinou pekny a vylozene zly nie je nikdy. Mam dojem, ze najhorsie to je pri ostreni na blizke objekty ak je pozadie blizko. Lenze na take vzdialenosti vacsina konkurencnych objektivov nezaostri vobec.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 7. 2017 15:42

Podle mě to brzo dostaneš do ruky - jak ten bokeh vyjde v té které situaci.
Nekde jsem četl, že kvůli optimalizaci na ostrost je ten bokeh u 40-150 trochu horší .

No, jistě se snáze žije s divočejsím pozadím a hezky ostrým objektem, než naopak. A pokud fotka stojí za to, je jednodušší rozostřit pozadí, než doostřit peříčka minitukanovi (pták na třetí fotce od konce) :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 11. 7. 2017 16:08

Fidko píše:Malo by to ist aj na tablete. Proste po kliknuti na jeden z tych nahladov sa dostanes akoby do vacsieho nahladu v ktorom mas este moznost zobrazit to v plnom rozliseni. Na iPade to funguje.

Inak .... neviem, snad je to ok. Pozeral som na to aj vo fotaku a vacsina z tych fotiek je zaostrena spravne (na oko), aj ked som to par krat minul, takze je to zaostrene zle. Ale tie ktore su zaostene spravne mi pridu ok. Ak by som este aj clonil, vysledok by bol urcite lepsi :)

Išlo by to úplne iste, ale na wifi žsr som to radšej neskúšal...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 11. 7. 2017 18:44

Davidof píše:Podle mě to brzo dostaneš do ruky - jak ten bokeh vyjde v té které situaci.
Nekde jsem četl, že kvůli optimalizaci na ostrost je ten bokeh u 40-150 trochu horší .

No, jistě se snáze žije s divočejsím pozadím a hezky ostrým objektem, než naopak. A pokud fotka stojí za to, je jednodušší rozostřit pozadí, než doostřit peříčka minitukanovi (pták na třetí fotce od konce) :-)

Tak konkretne ten minitukan vyzera aj nazivo ako z plasteliny :D Ono to sice vyzera ako zehlene ISO 25600, ale o moc ostrejsie to perie uz asi nebude :D

Ale v zasade ma nejake technicke obmedzenia az tak netrapia. Ak viem, ze je problem v technike, nevadi mi to. Na tych fotkach su veci ktore mi vadia viac a technika za ne nemoze. Ale s Olympusom sa mi foti celkom prijemne a to je podstatne. Akurat twn EVF a absencia joysticku mi trochu vadia.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 11. 7. 2017 18:57

Jo, už som to zväčšil. ;)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 7. 2017 19:11

K té expozici - zkoušels exponovat čistě podle histogramu ? Přijde mi, že moc nepřekáží a navíc můžeš počítat s tím, že RAW má oproti zobrazovanému histogramu ještě rezervu. Nebo je problém jinde ?

A někde v menu je možnost zapnout simulaci OVF - ale otázkou je, jestli je to implementováno nějak rozumně
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 11. 7. 2017 19:22

Histogram som priznam sa vypol. Problem je, ze fotim malo a este som si na CSC celkom nezvykol. OVF Ti s expoziciou nijak nepomaha, takze sa riadis expozimetrom, ale pri EVF aj napriek zlym skusenostiam na expozimeter zabudam a riadim sa tym co vidim v hladaciku a to uplne neodpoveda realite. S-OVF mi pride ako lepsi rezim, ale zase sa mi par krat stalo, ze som sa aj tak zabudol divat na expozimeter a to boli fotky uz uplne mimo. Musim si na to len davat pozor a bude to ok :)

Inak ziadna z tych fotiek nie je exponovana vylozene zle v zmysle, ze by bola vyrazne podexponovana, alebo ze by tam boli prepaly. Na to ma EVF upozornuje a nic take tam nie je, takze nie je problem to opravit. Vynimkou je ten vtak kde je na pozadi obloha. Ale to je zamer, ma to byt silueta :)
Fidko
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka