Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jaroh 9. 2. 2025 13:52

Možno vás bude zaujímať môj názor prostého spotrebiteľa z radov "enthusiastic" fotografov, teda nie som profi, možno možno by som sa zaradil medzi "prosumers" a aj to váham.
Mám dve telá - OM-5 a Pen-F a pre mňa nielenže je OM-3 nezaujímavá, neexistuje jediná príčina, prečo by som ju mal kúpiť (peniaze nie sú problém). Ale teda sa fakt čudujem, že namiesto toho nedali von nástupcu Pen-F. Nepochybujem, že to má výrobca premyslené a samozrejmem môj názor je v tomto irelevantný, ale skrátka OM-3 je jeden z mnohých podobných foťákov, ničím nevyniká (jeho retro štýl ocenia hádam iba tí, čo voľakedy fotili so zrkadlovkami Olympus a to je malá skupina), zatiaľ čo Pen-F je svojim spôsobom foták, ktorý nemá až tak veľa konkurentov a podľa mňa by jeho nová verzia určite upútala viac, ako OM-3. Iste je to super fotoaparát, ale skrátka form-factor je podľa mňa všedný, nerozumiem, nad čím sa všetci tí recenzenti rozplývajú.
jaroh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 9. 2. 2025 18:53

Tomas: Souhlasim s tebou, ze v pripade podobnych fotoaparatu, ktere miri hlavne na emoce je marketing zasadni. Tam te ten fotoaparat musi chytit za srdicko a tam jsem trochu i smeroval moje predchozi posty. Nejsem si jisty, ze uplne ma cim v ramci OM komunity a jsem naprosto skepticky v tom, ze by se to povedlo mimo fotografy, co maji v OM zainvestovano. Mne treba prijde, ze i ten zminovany Lumix S9 ma v tomhle ohledu daleko vice "nabito", je to kapesni FF. Na tom se marketing stavi vyrazne verohodneji, kdyz uz si chci koupit nejaky fotoaparat vedle iphonu, tak at ma aspon dramaticky vetsi snimac, to se asi prezentuje o neco lepe.

Jinak co se tyka toho skladaneho snimace, nekolikrat jsi zminoval, ze to se musi zazit, ale je to asi pomerne subjektivni. Ja nejsem zadny odpurce takovych snimacu, ale kdyz se na to kouknu v rovine trade-off "snimac na krajinu" vs. "rychly snimac", tak pro me neni o cem. Mel jsem par mesicu Sony A9, byl jsem ve fazi, kdy uz jsem nefotil sport, reportaze a proste jsem tam zadny benefit necitil. To ze mne pri travel necvakne zaverka je hezky z technickeho hlediska, ale tak nejak si vystacim s EFCS a pokud nefotim sport a WL, tak jsem u sebe opravdu benefit nenasel. Vim, ze OM ma ruzne geekovske vychytavky, ktere v praxi muzou byt i fajn, ale uprimne me tyhle veci az tolik nebavi a na moje foceni bych je nevyuzil. Tohle je vzdy o konkretnim modelu pouziti a muj pohled je porad vice v rovine, ze na use case, kde by OM3 mohl byt komfortni, tam vidim ten plus mensi. Nekdo to muze mit naopak a ty jsi toho jasnym prikladem.

Tohle je muj posledni post k OM3, nechci zivit nejake diskuzni ohne :), spis jsem zvedavy na nejake postrehy ohledne Panasonicu S1r nebo Leica SL2, oba ty fotoaparaty se mi hrozne libi a momentalne zvazuji, jestli u me vyhraje L mount s jednim z techto tel, k tomu Sigmy i-series a nebo E-mount s Loxiema.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 2. 2025 19:54

On to teda u MFT moc není tradeoff - prostě nic lepšího než ten stack není ani v kvalitě... Nový snímač Panasonicu je o něco lepší na malém ISO, ale zase horší v jiných parametrech, takže fakt maximálně remíza (a pro mé konkrétní potřeby spíš dokonce mírné vítězství toho stacku). Připouštím, že tohle mně může trochu ovlivňovat v tom, že stackem nic neztrácím, což se třeba u A9 úplně říct nedá - super foťák, ale v čisté foto kvalitě pro "pomnalejší" motivy je "tradiční" 24mpix v A7 řadě nebo třeba S5 Panasonicu objektivně o něco lepší. Ne moc, ale prostě ano - tak tam už to může být k úvaze. Jinak to opravdu individuální je, ale osobně to opravdu oceňuji :-)

Ad S1R/SL2/xxx - no zcela na 100% neudělám naprosto nic do té předváděčky 25.2,, kdy by měl Panasonic uvést něco nového právě v této položce - nejspíš levnější variantu Leicy SL3, ale zas tak jisté to není, jsou i některé jiné varianty, kdy jedna by se mi asi líbila. Pak to asi nějak řešit budu, ale jak říkám, tohle už se posune do jiného fóra :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Qaqesec 11. 2. 2025 23:18

Tomashr, ano, nic není, ale je to o investicích. Když zaplatíš vývoj nového senzoru podle nějakých kritérií... Přeci není obrácený postup, že vývojáři něco vyvíjí a pak se to snaží výrobce prodat. Nebo se v tom pletu?

Davidof, ano mě se taky to tělo hodně líbí, ale už mi k tomu nesedí ta cena.. Věřím, že si najde své nadšence, kteří do něj rádi investují. Ale já to s cenami myslel spíš celkově, že by měli jít dolů. Např. Z6 II se dá sehnat nový pod 40 tis. Tady mi asi budou zastánci MFT říkat, že nemá takovou stabilizaci, nejspíš ani ne tak kvalitní utěsnění, rychlost AF atd. Jenže je to FF s podstatně větším senzorem. A zase může přijít námitka, že na nízké ISO vše fotí skvěle a prakticky bez šumu a že OM 1 má velmi pružný RAW, že i z vysokých citlivostí se toho dá hodně vytáhnout, ale pak co DR a možnost fotit světelnými objektivy, tam už není moc čím argumentovat. Já bych velmi rád viděl ekonomické výsledky OM.

Nedávno mi došla zpráva s upozorněním na nové objektivy. Respektive dvojkové verze už stávajících. Předpokládám, že se novinky ohledně těch objektivů netýkají optické stránky, nebo snad ano?

https://explore.omsystem.com/cz/cs/laun ... tion_feb25
Qaqesec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 2. 2025 08:21

Celkem čtu diskuse k OM-3, mám to jako takové "guilty pleasure", protože kupovat nyní nebudu zcela jistě, výrazné slevy nebudou dřív než za půl roku, takže žádný spěch a spíš se ironicky bavím :-)
A jak to vidím, tak u seriózněji vyargumentovaných příspěvků opravdu hodně převládá ten motiv rychlého snímače, kdy skutečně moc alternativ není a už vůbec ne za podobnou cenu. Zmiňuješ Z6II, ještě levněji se dá leckdy koupit Lumix S5II, ale to jsou prostě tradiční snímače, pokud chceš stack, tak Fuji X-H2 už dražší je a u FF je vše dražší vyloženě brutálně (i kdybych zvážil i Z6III, který je tak napůl).
Fakt je, že mi tohle logiku dává, navíc u OM je to násobeno tím, že si hodně hrají s těmi comp módy. Jak se Milan ptal (a trochu pochyboval) jak velký rozdíl to dělá - no upřímně fakt velký, to rychlejší nasnímání stacku a dalších věcí spolehlivě poznám i mezi OM-1 a E-M1III, který je proti fullframům pořád ještě velice rychlý a zválcuje skoro vše až na extrémy typu A1 či A9III. Ale pro ten comp se to pozná. Pro běžné focení to tak důležité není, ale při využití různých "vychytávek" by naopak bylo fajn ještě další zrychlení.

Ad objektivy - zásadní je vylepšení 100-400, tam to změna IS zvedá o dva levely výše a popravdě si myslím, že může dávat smysl dokonce i upgrade z první verze 100-400. Opticky je podle recenzí lehce doladěn a většinou vycházel lépe, ale rozdíl jen malý (pokud někde vyšel rozdíl velký, tak to vidím na vliv IS, kdy dotyčný úplně nezvládl starší verzi nerozklepat).
25 a 17mm jsou na tom podobně, opticky jen lehké doladění a žádný převrat. Nicméně 25/1,8 je předělaná hodně, tam by měl být i daleko kovovější tubus a celkově vyšší odolnost, nejde jen o lepší utěsnění a ty fluoridové vrstvy. Může se to na optické kvalitě projevit v delším horizontu - menší riziko nějakého decentrování s opotřebením a tak. Určitě mi to nepřijde jako argument pro upgrade pokud někdo má v1, tohle není tak zásadní jako 100-400II, ale při koupi bych tady asi v2 preferoval, i kdyby cena byla větší.
17/1,8 je změněn daleko méně, tam je to fakt jen o utěsnění, jinak nic.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Gabriel Noga 12. 2. 2025 08:49

možná bych si i OM3 chtěl koupit z důvodu kovového těla a rozumné velikosti a to vše s vynikajícím JPG, ale při pročítání názorů a sledování youtube jsem narazil na ojedinělé názory, že úchop s PRO objektivy 17-25-45mm není spolehlivý a jistý. Také na mne působí trochu podlouhle (to dělá asi silné Aku z OM1).
F=25mm si koupím, mám standardní verzi s EM5, ale to utěsnění vítězí. Je to velmi slušný objektiv, který poráží trochu nepovedený OM f=20mm F1.4 a rovně soutěží s PRO f=25mm F1.2
Otázkou je, zda po přepracování bude rychlosti ostření stačit OM3 - když jsem porovnával na EM1iii s 17mm a 45mm F1.2, tak ostření nebylo tak svižné a jisté jako u PRO (ale jen osobní pocit, žádné měření).
Asi nejlepší volbou pro OM3 zůstane dostupný zoom F4 12-45mm, který je výborný. A poslední poznámka, měli by předělat stejně jako 25mm i bratříčka f=45mm F1.8 - to je také slušný objektiv. Bez použití PRO objektivů s OM3 budu hodně váhat se silným náklonem pro ne. Jistě se objeví přidavné gripy, ale ty zvětší přístroj a pak je otázka proč rovnou ne OM1, který mi připadá poměrově výrazně vyváženější (délka/šířka/výška).
Gabriel Noga
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 2. 2025 09:52

Já mám na ten úchop svůj názor (nejen u OM-3, tohle jsme drbali i u více jiných přístrojů)...
Podle mne ta touha po gripu je spíš zvyk, který vznikl historicky až celkem nedávno spíš z nutnosti (někam se musel naspat motor a typicky 4 tužkové baterky), v minulosti i profi SLR těla vypadala dost podobně jako nyní OM-3 a naprosto nikomu to nevadilo. Ono to asi je důležité pro nějaký vlog, kdy se video točí běžně jednou rukou, tam se přístroj s větším gripem chytne lépe, ale u focení to tak zásadní není. Je to o stylu držení a asi tím, že mám za sebou desítky let z klasickými starými těly, tak tohle fakt nevidím jako problém.
Ale zase - tohle má každý jinak a pokud to někdo zkrátka nerozdýchá, tak mu to lze těžko rozmlouvat, každý jsme nějaký :-)

A jen pro zajímavost - jestli se něčeho u OM drželi designu, tak je to OM-2N. Vlastně se novinka jmenuje blbě, filmový OM-3 vypadal malinko jinak , mimo jiné téměř vždy černý :-)
Foto před minutou...
IMG_5578.JPEG

IMG_5579.JPEG
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Gabriel Noga 12. 2. 2025 09:54

pravda, člověk rychle zapomíná
takže asi s PRO 17mm problém nebude, díky
Gabriel Noga
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 2. 2025 10:01

S PRO 17mm zcela jistě ne, tam už by mělo dominovat držení za sklo, ještě jednoznačněji třeba 12-100/4pro.
Na diskusi může být třeba právě 25/1,8 - mně by to nevadilo také, ale tady už si umím představit, že by někdo kritizoval,
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Qaqesec 14. 2. 2025 23:09

Tomashr, podle mě ale je docela dost těch, co nepotřebují příliš rychlý AF a upřednostnili by raději kvalitu.

K tomu zoomu Olympus 100 - 400 mm. Ta stabilizace je určitě velké plus, ale je škoda, že optiku moc neřešili, jak píšeš. To sklo bude podle mě zklamaním pro ty co jsou zvyklÍ na ostrost PRO skel. Já do něj nechtěl investovat už když jsem viděl první testy na ephotozine.

Tady je jeden test, který je docela studená sprcha a asi nejednoho fotografa celkem zaskočí. Olympus 100 - 400 mm je v ostrosti na tom hůře podle tohoto testu, než stará verze Panasonic 100 - 300 mm. A to na všech testovaných ohniscích, 100, 200 a dokonce i na 300 mm.

A to je už co říct. Potom ve srovnání s novou verzí Panas 100 - 400 mm bude ten Olympus podstatně slabší v ostrosti.

Tady je ten test. Má tam i odkazy na fotky:

https://caspiancanuck.wordpress.com/202 ... 100-300mm/
Qaqesec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 2. 2025 07:36

Já tu první verzi Oly 100-400 mám a funguje fakt dobře, nafoceny tisíce fotek. Na menší vzdálenosti (typicky ptáci typu sýkorek a tak) dokonce vyloženě skvěle, diskutovat by se proti jiným sklům dalo o “nekonečnu”, ale taky žádná tragédie. Fotek z toho do OM FB skupiny jsem dával mraky a nejen já, výsledky mluví jasnou řečí.
Podle mne dost hodnocení bylo zpackaných proto, že je dělal někdo, kdo prostě dlouhá skla nezvládá, tady mimochodem může dělat lepší IS velký posun. A pak se přirozeně nedá vyloučit ani vadný kus, to by mi vrtalo hlavou u tvého odkazu, který už mi přijde vyloženě mimo mísu.
Stojím si prostě za tím, že 100-400 je sklo opticky slušné, reálným limitem ale u v1 byl ten zpackaný IS a pokud se toto nyní napravilo, tak to zajímavé je.

K té debatě o snímači - já si myslím, že zrovna u MFT je rychlý snímač kladem bez diskuse. Hele nic si nenalhávejme - pokud někomu půjde vyloženě o maximální kvalitu, tak si MFT nekoupí, tady najde lepší řešení v FF a dnes už to ani nemusí být dražší a ani ne o moc větší. Naproti tomu rychlé snímače s velkým potenciálem pro různé skládané režimy atd. už u FF za nízké ceny fakticky neexistují a tady začíná být najednou cena řešení s menším snímačem zajímavá. Jo, někdo, kdo již zákazníkem OM je a má pořízeno více věcí by možná ocenil nějaký nový snímač navržený na maximalizaci kvality, já možná taky. Ale šance urvat také nějaké nové zákazníky je podle mne větší spíš u toho stacku, v tomto OMDS dost chápu.
Jinak znovu jsem se na OM-3 díval už s větším odstupem a zároveň více informacemi a pořád jim zásadně vytýkám dvě věci - EVF a jen jeden slot na kartu, tohle mi prostě přijde jako chyby z jakéhokoli úhlu pohledu. Zbytek řešení mi ale celkem smysl dává, sice bych pro sebe preferoval trochu jinak i některé další věci, třeba větší miniaturizaci ve stylu OM-5 i za cenu menších baterek, ale tady asi chápu, jako to mysleli a objektivně mi připadá, že asi víc lidí ocení to, jak to je a že bych byl v menšině.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 2. 2025 08:39

Fakt považuješ ten jeden slot za velkou nevýhodu ?

U tohoto typu foťáku mi to přijde akceptovatelný. V 99.9% případů to uživateli poslouží úplně bez problémů, ne?
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod oldbas 15. 2. 2025 09:14

OM-3 je vysloveně super rychlá stylovka. Skládaný snímač je rozhodně plus a v této cenovce, byť zatim dost vysoké nevídaná věc.
Já osobně mám na potřebu dvou slotů pro karty dlouhodobě názor, že je mi úplně fuk, kolik má foťák slotů. Zatím, za 21let, asi 13 foťáku různých cenovek, vesměs těch nižších a několik stovek tisíc fotek jsem nepřišel o jedinou fotku kvůli kartě. Možná to jednou přijde, ale zase bych to tolik nepřeceňoval. Až můj poslední foťák má poprvé dva sloty.
Hledáček jsem u OM-3 neviděl, ale taky bych to nepřeceňoval. Je to můj názor, ale dá se zvyknout na všechno. Pokud má věrné podání barev a není to vysloveně průšvih jako v některých kompaktech, taky bych neměl problém.
A testování teleobjektiv není úplně legrace. Už samotné atmosférické podmínky dost limitující používání dlouhých skel obecně. Tam se nechá napáchat dost škody a výsledek může být dost odlišný v jednotlivých recenzích. Moc nevěřím, že by OM systém vydali inovovanou verzi s horší optickou kvalitou. Jejich skla vč. Olympusu patří dlouhodobě k tomu lepšímu, ne ji vůbec nejlepšímu, co se dá pořídit. Velikost snímače je limitující, ale v dané velikosti je to TOP. A vadný kus na recenzi taky není nic, co se nemůže stát.
Viděl jsem povídání T.Viktory s R.Baranovičem na jejich kanále o OM-3 a ty fotky mě dost zaujaly. Byly sice víc o oku, než o OM-3, ale vypadaly skvěle
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 2. 2025 10:07

Davidof píše:Fakt považuješ ten jeden slot za velkou nevýhodu ?

U tohoto typu foťáku mi to přijde akceptovatelný. V 99.9% případů to uživateli poslouží úplně bez problémů, ne?

U OM-5 je jeden slot celkem OK, ale u cenové kategorie, kam posunuli OM-3 mi to už celkem vadí. Reálně se to hodí pro více věcí - bezpečnost, možnost ukládat na jednu kartu některá specifika (já třeba u OM-1 ukládám stranou focus stacky), ale i třeba taková perlička, jako možnost demonstrativně smazat fotku a přitom ji mít na druhé kartě :-)
Ale je to skutečně dost o pozicování - taky by tě asi zarazilo, kdyby měl jeden slot EOS R3, zatímco u R8 nad tím mávneš rukou… A o tom je ta kritika - OM-3 je v pojetí OMDS fakticky flagship, jen v záměrně menším provedením, nejde o žádnou levnější verzi. Je osazen fakticky stejně jako OM-1II a ani cena se příliš neliší.

Pro oldbase - EVF je fakticky stejný jako u starší generace OM, takže si posoudit dovolím :-) Není to žádná katastrofa, ale vedle OM-1, který má naopak jeden z vůbec nejlepších EVF na trhu i bez rozdílu ceny to prostě je rozdíl drtivý. A zase jsem u toho výše - bylo by to přijatelné, kdyby se OM-3 cenou velmi silně neblížil OM-1II (a proti cenám pořád výborné OM-1 první generace je dokonce dražší).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 15. 2. 2025 10:15

Asi dali přednost větší baterii před 2sloty, aby zachovali velikost.
A hlavní prodejní argument bude super retro tělo s nejmodernější elektronikou, co je k dispozicí. Kdo chce, zaplatí si to.
Hledáček po$rali, o tom žádná, ale určitě to je použitelné. Ona cena za pár měsíců spadne, OM-1 doprodají a pak to bude výrazně zajímavější
oldbas
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka