Celkem čtu diskuse k OM-3, mám to jako takové "guilty pleasure", protože kupovat nyní nebudu zcela jistě, výrazné slevy nebudou dřív než za půl roku, takže žádný spěch a spíš se ironicky bavím

A jak to vidím, tak u seriózněji vyargumentovaných příspěvků opravdu hodně převládá ten motiv rychlého snímače, kdy skutečně moc alternativ není a už vůbec ne za podobnou cenu. Zmiňuješ Z6II, ještě levněji se dá leckdy koupit Lumix S5II, ale to jsou prostě tradiční snímače, pokud chceš stack, tak Fuji X-H2 už dražší je a u FF je vše dražší vyloženě brutálně (i kdybych zvážil i Z6III, který je tak napůl).
Fakt je, že mi tohle logiku dává, navíc u OM je to násobeno tím, že si hodně hrají s těmi comp módy. Jak se Milan ptal (a trochu pochyboval) jak velký rozdíl to dělá - no upřímně fakt velký, to rychlejší nasnímání stacku a dalších věcí spolehlivě poznám i mezi OM-1 a E-M1III, který je proti fullframům pořád ještě velice rychlý a zválcuje skoro vše až na extrémy typu A1 či A9III. Ale pro ten comp se to pozná. Pro běžné focení to tak důležité není, ale při využití různých "vychytávek" by naopak bylo fajn ještě další zrychlení.
Ad objektivy - zásadní je vylepšení 100-400, tam to změna IS zvedá o dva levely výše a popravdě si myslím, že může dávat smysl dokonce i upgrade z první verze 100-400. Opticky je podle recenzí lehce doladěn a většinou vycházel lépe, ale rozdíl jen malý (pokud někde vyšel rozdíl velký, tak to vidím na vliv IS, kdy dotyčný úplně nezvládl starší verzi nerozklepat).
25 a 17mm jsou na tom podobně, opticky jen lehké doladění a žádný převrat. Nicméně 25/1,8 je předělaná hodně, tam by měl být i daleko kovovější tubus a celkově vyšší odolnost, nejde jen o lepší utěsnění a ty fluoridové vrstvy. Může se to na optické kvalitě projevit v delším horizontu - menší riziko nějakého decentrování s opotřebením a tak. Určitě mi to nepřijde jako argument pro upgrade pokud někdo má v1, tohle není tak zásadní jako 100-400II, ale při koupi bych tady asi v2 preferoval, i kdyby cena byla větší.
17/1,8 je změněn daleko méně, tam je to fakt jen o utěsnění, jinak nic.