Petr Luňák píše:Asi ti uniko, ze i rozostrene popredi/pozadi je stale nedilnou a mnohdy dokonce zasadni soucasti fotky a asi ti unika, soude tve prvni vety, ze ohnisko nema na DOF zdaleka takovy vliv, jako velikost snimace a clona. A ne, neslovickarim, jen konstatuju fakta

Ty fakt musíš útočit, i když jsi mimo, co?
Ja malou DOF neodsuzuju, každý ať si fotí co chce, jen jsem napsal, že se mi více líbí fotky s hloubkou ostrosti větší.
A nemusíš mě poučovat, co má na DOF vliv. Jasně jsem v té tebou zmiňované první větě psal o m4/3. Čip si nevyměním a clonu menší než 1.4 u běžných skel mimo Noktona nemám, takže musím volit delší ohnisko, 45, 60 či 75mm, pokud teda nechci fotit obličej holky s vyplazeným jazykem z pár cm, pak si rozmažu pozadí i na ohnisku širším. Ale proč bych to dělal...
-- 11. 7. 2014 09:55 --lukas_highenergy.cz píše:Ten FF-Look mi přijde jako taková zvláštní věc. Pokaždé se objeví jako argument a pak to vypadá, že lidi netouží po ničem jiném, než mít fotky ve stylu "24/1.4". Ale když se podívám, co lidi sdily nebo co se jim líbí třeba na fcb (vlastní svatby, akce s fotografem, psy nebo děti od fotografu apod.), tak tam zrovna často FF-Look nevidím. A když třeba otevřu casopis, tak FF-Look v té záplavě reklamy taky zrovna nevyčnívá... Mi tak trochu přijde, že reálný zájem o tenhle styl foce i úplně neodpovídá jeho popularitě na fotoforech... Osobne to považuju za specializovaný druh foceni, na který je potřeba speciální vybaveni.
Ale vždyť jo. Tady je to pořád jen DOF DOF, ale pokud se podíváš na weby, kde se fotografie sdílí, a zobrazíš si nejoblíbenější fotky, takových tam moc není.
Nic proti tomu, i já takové fotky dělám, ale nebudu tu přece tvrdit, že prostě bez toho nejde fotit.