od tomashr 19. 3. 2024 09:26
Jak jsem dával do Fotohospody nějaké fotky z Barcelony, tak to byla vlastně první větší akce, na kterou jsem si vzal jen malý OM-5 (limity zavazadel, ale i prostá lenost).
A upřímně řečeno z toho vůbec nemám špatné pocity. Když vezmu klady, tak samozřejmě na prvním místě je hmotnost a velikost - OM-1 není velký přístroj, ale pořád je to v rovině, že OM-5 s Laowou 6mm a pancake Lumix 20/1,7 váží v součtu asi tak podobně, jako holé tělo OM-1.
Pro travel jsou hodně slušné i funkce OM-5 - je to fakticky E-M1III v malém těle, takže je tu plusem perfektní stabilizace, dobrý AF (sice ne tak dobrý pro rychlou akci jako u OM-1, ale zase tak nějak "blbuvzdornější", což může být při travelu dokonce plusem) i různé computational funkce. Kladem proti řadě konkurence je velmi dobře použitelná tichá závěrka - není to úplně jako OM-1, ale vesměs už postačí (hodně rozdíl proti řadě levnějších fulframů, kde se na limity silent shutter narazí docela brzy). Za mne prostě slušné, mimochodem rozdíl proti staršímu E-M5III je reálně větší, než se zdá, těch změn je docela dost.
Zápory se najdou taky - fakt mne štve to microUSB (nepraktické a pomalé), je nutná náhradní baterka (není to problém, ale u OM-1 bych prostě za pobyt na druhou baterku ani nesáhl, tady to je nutnost). Proti OM-1 je pro mne otravný horší EVF, ale to je trochu zhýčkanost právě z OM-1 a upřímně v podobné ceně se moc lepší nevyskytují ani jinde (EVF bylo ke kritice u vyšší řady E-M1, u nižších tolik ne).
Ergonomie není zlá, je nutné ovládat trochu jinak než vyšší řadu (typicky třeba výběr AF bodu saháním na display když není joystick), ale dá se na to zvyknout a reálně to nevadí.
Sečteno a podtrženo jsem s tímto pokusem docela spokojen - jako malá sestava na cesty odvede OM-5 velmi dobrou práci. Sestava objektivů Laowa 6mm/2, Lumix 20/1,7 a Oly 12-100/4pro je také hodně slušná. Uměl bych si představit i lehčí Oly 14-150II (to sklo jsem měl, takže jde o reálný názor) - sice to je proti 12-100 zhoršení, ale není zas tak strašné.
Na diskusi je pak kombinace 12-45/4pro a 40-150/4pro - v součtu jsou dokonce nepatrně lehčí než 12-100/4, rozsah je větší a kvalita na delších ohniscích asi taky, ale zase je nutno měnit skla. Nevím, na toto úplně jasný názor nemám, spíš ale tímto směrem nepůjdu... To už bych spíš uvažoval o možnosti vzdát se delších ohnisek a mít jen 12-45/4 (či 12-40/2,8, který je proti 12-100 také o poznání menší), ale ani toto není pro mne priorita.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz