od milann88 7. 2. 2025 19:15
Ja vam nevim, kouknul jsem na nejake prvni dojmy z OM-3 a vlastne se muj pohled nezmenil, mozna spis naopak, ten fotoaparat je v mnoha ohledech spis nastup OM-5, ale recyklaci snimace z OM-1 cenovku ***** nahoru.
Co me prekvapilo pri druhem pohledu je, ze u fotoaparatu, ktery je bez diskuzi cileny na pokrocileho fotografa, nebo jako doplnek k vlajkove lodi dali pryc joystick pro vyber ostriciho bodu. To hodne nabourava to, ze bych mel OM-1 na "vaznejsi" foceni a vedle toho OM-3, oba pak budou mit v tomto ohledu jine ovladani.
Jeden slot na kartu mi uz v teto kategorii prijde take jako tezko odpustitelna vec. Zrovna u fotoaparatu na travel je jedna SD karta velke minus, za dobu co fotim uz jsem o par SD karet prisel a mit stejna data na totoznem mediu ve fotoaparatu je velky komfort. A pritom tady stacilo treba jen trochu opisovat v reseni Nikonu ZF.
Co se tyka toho skladaneho snimace, tak point s rychlejsim aplikovanim ruznych vychytavek jako skladani snimku beru, to me nenapadlo, protoze to vyuzivam v minimalne mire, je otazne, jaky je realne rozdil oproti fotoaparatum, ktere jsou primym konkurentem a delaji 15fps na mechanickou zaverku. Ja bych cekal, ze ten rozdil bude asi spis maly. Na motivy, kde bude tenhle fotoaparat jako ryba ve vode bych cekal benefit z vetsiho rozliseni, lepsiho dynamickeho rozsahu a hlavne i jako druheho tela k OM-1 s rychlejsim snimacem vetsi.
Kazdopadne vidim, ze muj pohled je spis minoritni a ten fotoaparat muze byt uspech a OM se ocividne chce vymanit z vnimani tohoto systemu jako uzce zamerenho na WL. Jen si v tuhle chvili realne neumim predstavit, co by mel byt ten duvod pro vyber OM v tomto retro kabatku. Docela se citim jako presna cilovka, na koho OM-3 miri. Nejakou dobu jsem fotil Fuji X-T5, kterou momentalne posilam z domu, retro design se mi libi a fotim primarne street, travel, krajinu, ale pro nekoho, kdo jeste nema v systemu zainvestovano, tam neni zadny tahak. Fuji X-T5 ma tezko prekonatelne simulace (ja je pouzivam jen jak bylo zmineno na predchozi strance, pro me to plus neni), ma ucelenou radu pevnych objektivu, ktere vypadaji s retro tely dobre a pro nove uzivatele muze hrat roli i to, ze dnes spousta street fotografu, ktere sleduji foti prave Fujinou a svym zpusobem ten system promuje. Navic vyhoda ve velikosti tady uz neni zasadni, jako tomu bylo driv. Dalsi konkurent je Nikon ZF, ktery se podle me v komunite street fotografu taky hodne etabloval, tam navic perfektne jede spoluprace s Leica M objektivy, ktere tady diky velikosti snimace davaji smysl, tohle je neco, co podle me cilovku docela laka. Leica je draha a tohle je poor mans Leica, dava to naturalnejsi pocit z foceni a i na ulici jsem si vsimnul, ze ruzne manualni objektivy se objevuji cim dal casteji. U OM-3 mi proste chybi nejaky tahak, ktery by podle me mel mit. V mych ocich konkurence ma o fous navic, ale rad se budu mylit, protoze OM jako pokracovateli Oly fandim, byt jsem M4/3 nikdy na chut neprisel a racionalne bych ten doporucil asi jen na WL.