Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Jan Máca 3. 11. 2024 19:17

Má někdo zájem o slevu 10% ? - napište svůj e-mail do SZ - první vyhrává

Tato nabídka platí 10 dnů od obdržení tohoto e-mailu.

*Upozornění: Tato nabídka je platná pouze v regionu EMEA pro jednu objednávku až tří produktů a nelze ji použít na Amazonu. Objektiv M.Zuiko 150-400mm F4.5 TC1.25X IS PRO je z této nabídky vyloučen. Mohou platit další výjimky.
Jan Máca
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pavelem 4. 11. 2024 09:48

to Qaqesec-
Existuje sklo 7/14mm F 2,8 u původního 4/3 systému.S redukcí je použitelné u m4/3.Objektiv je to skvělý,o světelnějším širokým skle od oly nevím... ;-)
pavelem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Qaqesec 5. 11. 2024 00:55

Pavelem, mě taky trvalo, než jsem si zvyknul na manuální ostření u Laowy. Dobré je používat silné zvýraznění zaostřené oblasti a případně i lupu. Jinak, zdá se mi to málo kontrastní. Ale možná to dělá komprimace jpg. Vyzkoušel bych si to sklo na cihelné zdi s otevřenou clonou a s přicloněním na 5,6.

Skla prvotního 4/3 systému moc neznám, takže nevím. Zkus někde najít kompletní seznam 4/3.
Qaqesec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelem 5. 11. 2024 05:54

Myslím,že v tom seznamu chybí právě varianta 7/14 F2,8 PRO...?
to Qaqesec - asistenty ostření nefungují... :-]
pavelem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 11. 2024 06:31

Asistenty ostření samozřejmě fungují, jen je musíš ručně aktivovat… Bez EXIF a elektronické komunikace prostě nepojedou samy po pootočení ostřením, ale stačí je dát na tlačítko a je to.
Neteoretizuji, s MF skly na OM-1 (i starších OM) mám nafoceno celkem dost.

Ad kontrast - upřímně ta skla se světelností jedna a méně jsou trochu mlžná z principu všechna, mně naopak ty ukázky přijdou ještě docela slušné. Pokud to bude motiv vyžadovat, tak se dá kontrast posílit křivkami, ale u dost témat je naopak to jemnější pojetí vítané a podobné sklo se kvůli němu kupuje :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavelem 5. 11. 2024 08:24

to tomashr - díky za info...!
pavelem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 11. 2024 09:23

Ono se s OM-1 celkem dá fotit i ve stylu "ostření na matnici" přímo, rozlišení hledáčku je super. Ale přeci jen lupa či zvýraznění pomohou i zde.
Třeba u OM-5 se ale upřímně nedá bez podpory s MF sklem fotit vůbec, starší hledáček an to prostě nestačí (aspoň ne na plnou díru, s přicloněním ještě dejme tomu).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavelem 5. 11. 2024 11:35

fb kůlna bw.jpg
to thomashr - jěště jednou díky,s asistenty je to jiná liga... ;-)
Posílám jednu k posouzení kontrastu,minimální úpravy-trochu stažený přepal a bw.
pavelem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 5. 11. 2024 12:38

Ahoj, je nějaké predikce kdy a zda se objeví OM5 II.? A bude mít 25Mpx čip jako má Lumix 9 II.?
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelem 5. 11. 2024 20:14

Hmm,OM 1 je na servis-nedají se programovat tlačítka ani po full reset ( je po firmware).
Ale na starších tělech fungují asistenty přes programovaná tlačítka pro nokton normálně.
Má někdo podobný problém s nastavením tlačítek u OM1 po upgrade na 1.7 ?
Díky za info...:)
tomashr?
pavelem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 11. 2024 20:28

Jo, v pohodě. Koukal jsem - mám fw 1.7 a lupu mám na tom tlačítku plusminus za spouští, funguje. Tlačítko vedle (video) mám pro změnu na okamžitou aktivaci highres mode.

Teda asi jsem to měl takto už před upgradem a zachovalo se to, teď se mi nechce zkoušet programovat něco nově, zda třeba není nyní problém se změnou.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod yorg 5. 11. 2024 20:53

foto1977 píše:Ahoj, je nějaké predikce kdy a zda se objeví OM5 II.? A bude mít 25Mpx čip jako má Lumix 9 II.?

Novinky jsou podle Tomáše Viktory ohlašované obvykle v 1 čtvrtletí. Takže dočkej času. :-)
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 6. 11. 2024 22:51

Díky za info...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Qaqesec 9. 11. 2024 23:40

Pavelem, fotka na otevřenou clonu má kromě menší ostrosti nejen rohové, ale i středové i obvykle menší kontrast. Pokud si přicloníš kresba se celkově zlepší včetně kontrastu.

Za mě je hlavní plus toho objektivu velmí pěkný krémový bokeh.

https://lensjournal.com/newsletter/a-ne ... f08-hmmmmm
Qaqesec
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka