https://explore.omsystem.com/cz/cs/sing ... _day_nov23
M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm f/4.0-5.6 R za 3200,-
Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz
tomashr píše:Já to s tou světelností myslím trochu jinak... Beru to v tom kontextu, že to jsou dost prázdná slova, protože když potřebuji delší ohnisko, tak stejně nic světelnější reálně neseženu.
Typicky pro 400mm mám za reálnou cenu jen 100-400 od OM a PL, oba s f6,3, tedy naopak méně světelné, než 200/2,8 či 300/4 s TC. Pak tedy ještě je 150-400/4,5, kde se ale je lépe o ceně nebavit Takže asi tak - za mne je použít tvrzení "TC snižuje světelnost" jako argument proti pěkný příklad výroku sice fakticky zcela správného, ale v kontextu tak trochu bezpředmětného.
tomashr píše:S tím srovnáním obrazové kvality, co ukazuješ, je to dost podobné. Ano, máš absolutní pravdu, že když srovnám 40-150/2,8 při 100mm bez TC a při 70mm natažených TC1,4, tak je kresba v prvním případě lepší a toto bude platit asi kdykoli. Ale můžeš mi vysvětlit, proč bych měl porovnávat takový nesmysl? Při nasazení TC mne přeci zajímá víceméně jen to, co to udělá na nejdelším ohnisku, které dostanu navíc proti stavu bez TC, když mi stačí základní rozsah, tak TC není třeba.
tomashr píše: Korektní srovnání je proto podle mne úplně jiné - totiž že uděláš ze stejné vzdálenosti fotku bez TC při 150mm a pak s TC při 210(300)mm, načež tu bez TC ořízneš na stejný výřez, jako vyšlo s telekonvertorem a uděláš upsample na stejné rozlišení (naopak je korektní fotit při různých ISO, aby se zhodnotila lepší světelnost bez konvertoru) . Pokud bude i takto působit výsledek ze snímku bez TC s ořezem lépe, tak je holt zhoršení poklesem ostrosti (a případně růstem ISO) větší, než přínos natažení ohniska. Ale co mám zkušenost, tak tohle u kvalitních skel s dobrými telekonvertory už moc obvyklé není a tady právě začne TC dávat smysl.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků