od tomashr 3. 11. 2023 09:12
Jinak OM-5 z té zmíněné akce mi dorazil obratem (afoto musím pochválit, šlo jim to fakt svižně). Pokud mi projde cashback (vyplňovat budu dnes), tak asi OK.
Obecně k OM-5 - já ho po uvedení docela kritizoval a plně si za tím stojím, mohlo to být lepší. Nicméně ta kritika byla i v kontextu toho, za jakou cenu byl uveden (cca 32tis). Pokud se dá dnes získat celkem běžně o dost levněji (celkem běžně za 25k, při akcích jako teď jsem se dostal až někam k 21k), tak to už je pokles velký i v absolutních číslech a pokud uvážíme i inflační období, tak relativně rozdíl ještě narostl.
No a v relaci "něco přes 20k" to najednou vypadá i ve srovnání s alternativami trochu jinak, v podstatě mne nenapadá vůbec nic. Třeba EOSy R10 a 50 jsou možnostmi proti OM-5 dost o ničem (absence IBIS, snímač i přes APS-C možná i horší) a stojí podobně, to samé Nikon Z50 a do jisté míry i třeba Fuji X-T30.
Přístroje reálně v lecčem lepší existují i v APS-C, třeba Fuji X-S20, EOS R7 či Sony A6700, ale ty jsou jednak už dražší a za druhé také vesměs o dost těžší, není to už prostě takový mrňous.
OM-5 není žádný zázrak techniky v absolutním měřítku, ale popravdě řečeno v kategorii "cca 400g za tělo" docela ano, ta aplikace dílů z E-M1III je opravdu zajímavá.
Je fakt škoda, že u OMDS nedotáhli těch pár drobností a nesjednotili menu s OM-1, tento koncept podle mne má potenciál hodně slušný - takové to "MFT DNA" ve stylu malý a lehký se zajímavými funkcemi tady je hodně silné. OM-1 či nový G9II jsou jistě technicky daleko lepší, ale už je to větší, těžší a nutně je tu silnější tlak třeba k porovnávání s vyššími modely APS-C a vlastně i FF, což konkurenci zvedá.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz