Nová 100-400 (snad) bude od Panasonicu, ne od Olympusu. Současná 100-400 od Pana je proti Oly opticky horší, ale je kompaktnější a praktičtěji provedená, pokud by napravili tu optickou kvalitu, tak to bude hodno pozornosti.
Fidko - ten MFT trh bych zas tak nepodceňoval, zrovna u videa pořád jede v tomto formátu hodně tvůrců (i náročných) a co vím, tak pomalu víc uteklo kvůli tomu nešťastnému DFD AF, než kvůli touze po FF výhodách. Ty navíc nejsou výhodami vždy, zrovna u vlogů je často menší DOF vyloženě na závadu a stejně se cloní.
Panasonic si tady hodně "nabil hubu" s GH6, tam už prostě tolerance k AF byla malá a ztratil tím rok (což je asi hodně mrzí), ale paradoxně jsem zachytil, že se prodalo relativně dost před tím inovovaných GH5II, kde byla cena velmi rozumná, zrovna tak je úspěšný ten jejich BGH box. Chybí jim právě něco pro mobilní točení s plynulým AF bez "dýchání" a pokud bude v tomto G9II podobný jako S5II, tak se klidně vsadím, že se jich do oblasti videa prodá docela hodně (byť to nebude čistě videocentrický model jako řada GH5/6).
Ad specifikace - tak jasně potvrzují PDAF, u snímače píší "nový", ale může to být míněno jako "stejný jako GH6, jen přidané PDAF body". Bod "New engine" podle mne znamená "new pro MFT", tohle bude z S5II.
Zbytek tak nějak očekávatelný a znící rozumně, za mne zajímavé, ale jak jsem psal výše, je to v rovině seriózního sledování a čekání na testy, není to pro mne tak inenzivní GAS jako u OM-1, kde jsem to nadšeně koupil už v předprodeji dost naslepo