Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Mirus1 6. 9. 2023 17:23

Pěkný,moc povedený,je vidět,že to sklo má svůj potenciál. Kdybych už nekončil s fotografováním,tak ho už dávno mám v brašně... :-)
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 9. 2023 07:32

Davidof píše:Na ovšem musí člověk mít hlavu :-)

Já to chvíli měl, ale nakonec jsem tuto myšlenku opustil

S tím “o hlavě” pro kombinaci více systémů naprosto souhlasím. Sám o tom hodně přemýšlím a není pravda, že by to byl problém finanční, leckdy to může být spíš naopak, když si člověk vezme z různých systémů to optimální.
Ale s používáním to je pak složité, ne každý umí skákat mezi více systémy už jen v obsluze (já zrovna s tímto problém nemám), ale pak je tam ještě otázka volby co kdy, a to je už vyloženě “na hlavu”.

Jinak já zvažuji kombinaci MFT buď s Fuji GFX anebo nějakým FF s velkým rozlišením spíše staticky zaměřeným (styl Panasonic S1R), ale nějak to pořád odkládám a nevím, jak to nakonec dopadne.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 8. 9. 2023 15:30

OT: Mno, kdybych vynechal loňský intenzivní zájem a vstup do GFX, tak bezesporu tu o stránku zpět zmíněnou slevněnou sestavu X1D II 50c s XCD 45mm f/4 u FotoŠkody bych bral hned. Jen nevím, jestli bych v tom Hassyho X systému chtěl setrvat do budoucna. A když už... tak aspoň s X2D 100c tělem. :-) :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Qaqesec 8. 9. 2023 17:58

Tak problém finanční to není pro hodně lidí, když ten druhý systém bude osekaný např. o nesvětelné a neoriginální skla. Mě by třeba na hraní stačila i starší zrcadlovka a k tomu dvě delší světelná skla pro mazání pozadí. A pokud další systém s větším rozšířením, tak možná Nikon Z7 II. Ale zatím si vystačím bohatě s MFT. I když jsou finance, tak investovat desítky tisíc do dalšího systému se mi nechce. Teď budu kupovat chatu a tam bude nákladů na rekonstrukce víc než dost. Moc mi nedává smysl středoformát.
Qaqesec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 9. 2023 17:31

Tak to vyzera, ze G9 dostane nastupcu: https://www.43rumors.com/this-is-the-of ... ream-link/ :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 9. 9. 2023 19:25

Zajímavější by byl nástupce GX9...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Obšák 10. 9. 2023 08:43

Taky si myslím ;-)
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Qaqesec 10. 9. 2023 15:18

Já jsem zvědavý na to, zda tam bude nový čip a také na stabilizaci. Dobré je, že tam dají PDFA. Ale asi bude hlavně na video zaměřený 4k 120 fps. Uvidíme, měl by vyjít ještě letos.

http://thenewcamera.com/panasonic-g9-ii ... ival-time/
Qaqesec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 11. 9. 2023 05:45

https://www.43rumors.com/first-leaked-i ... oming-too/

Za mna to nevyzera zle aj ked mi je poslednu dobu blizsi skor OM/Olympus. Ten snimac, ale ani ta nova 100-400, ak by vyznamnejsie upravili optiku moze byt na Wildlife pekne combo.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 11. 9. 2023 05:58

Toho snímače se trochu bojím. U GH6 byl ten 25mpix lehce malér, hodně optimalizovaný na to DualISO primárně na video. Ve výsledku byl o něco lepší než OM-1 někde u ISO800, ale při nižších ISO paradoxně horší a při vyšších spíš taky. Pokud by v G9II byl stejný (tedy víceméně, minimálně se liší PDAF), tak to pro focení výhra není. Ale může být laděn jinak a pak je to naopak příjemný bonus k rozlišení.
Ale uvidíme, není to něco, co by ve mne budil “GAS” hned při oznámení, ale na druhé straně si umím koupi představit dost reálně.
To samé nový 100-400, starý byl slabší při 400mm, ale jinak o dost kompaktnější než Oly 100-400 a pokud by tohle doladili, tak si dokonce umím představit i výměnu…
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 11. 9. 2023 06:12

Tie snimace nejak nesledujem, ale kedze dnes skor riesim travel a na vyssie ISO fotim menej, rie Mpix by ma asi potesili viac. Skor sa bojim celkovej kvality, resp detskych chyb na ktore trpela G9tka.

Povodna 100-400 je imho hodne stary objektiv a verim, ze nova bude prisposobena aj vyssiemu rozliseniu a tak dufam, ze zmeny budu vacsie nez Panasonic zvycajne robi. Ta kompaktnost tej 100-400 bola skvela.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 11. 9. 2023 06:42

No on je ale právě kix u GH6, že je při ISO200 proti OM1 a i "starému" 20mpix NMOS horší, víc šumí atd. Pak se zlepší u těch ISO800, ale pak přirozeně klesá a bohužel to horšení jde zase spíš pod OM-1.
Takže pokud fotíš nejvíc na menší ISO, tak to jsi přesně ta skupina, které se problém týká :-(

Naopak s dětskými chybami bych byl optimista, tohle bude asi hodně přebírat fw z S5II (určitě vše kolem PDAF), kde už to celkem odladili, takže tady je šance pro slušnou stabilitu hned od začátku.

-- 11. 9. 2023 08:40 --

Jinak ještě poznámka - faktem je, že G9II je hodně důležitý foťák pro MFTjako takové. Panasonic totiž utrpěl podle všeho docela debakl s GH6 primárně kvůli tomu, že pořád neměl PDAF a trh to už prostě v roce 2022 odmítl akceptovat. Na druhé straně ale Panasonic nemá moc zázračné výsledky ani ve fullframe, byť S5II naopak byl chválen hodně a viděl jsem odhady, podle kterých možná má potenciál v MFT vyšší (menší konkurence).
Pokud by se tohle potvrdilo a nový PDAF zájem oživil, tak to může vést i k opětnému růstu investic Panasonicu do MFT, což by nebylo marné.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 11. 9. 2023 10:05

Ide mi skor o to, ze ci horsie znamena, ze vyrazne, alebo nie. Som zvyknuty, ze aj vystupy z 1" snimacov su na ISO 200-400 v pohode v zmysle, ze nema zmysel to riesit.

Cim to samozrejme neobhajujem, nove snimace by vzdy mali byt lepsie nez stare len sa snazim aktualne zohladnovat primarne svoje poziadavky.

Tymi detskymi chybami som myslel jednak niektore konstrukcne problemy, ako zarhavanie sa rollerov, pripadne odlepujuca sa guma (to uz ale Panasonic myslim vyriesil), lagujuci EVF v horsich podmienkach, expozicne dost nepresny nahlad expozicie v blbych svetelnych podmienkach (je mozne, ze chyba bola u mna, ale nic soms tym nedokazal spravit) a blby proximity senzor ktory obcas detekoval tvar aj ked tam nebola a musel som si to viac krat prilozit k oku, alebo prejst prstom atd aby mi obraz skocil na displej.

No, mne pride, ze trh pre mFT je dost maly aj pre jednu znacku, takze by som do toho velke nadeje nevkladal, ale urcite ma zaujima s cim pridu.

Trochu aktualizovanejsie info:
https://www.43rumors.com/first-leaked-i ... oming-too/
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 11. 9. 2023 10:47

Pockat, ona bude nova 100-400 ? Co na tom chteji vylepsovat? O dualsync ani zminka..

Edit jo to je Panak, ne Oly ..
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 11. 9. 2023 11:07

Nová 100-400 (snad) bude od Panasonicu, ne od Olympusu. Současná 100-400 od Pana je proti Oly opticky horší, ale je kompaktnější a praktičtěji provedená, pokud by napravili tu optickou kvalitu, tak to bude hodno pozornosti.

Fidko - ten MFT trh bych zas tak nepodceňoval, zrovna u videa pořád jede v tomto formátu hodně tvůrců (i náročných) a co vím, tak pomalu víc uteklo kvůli tomu nešťastnému DFD AF, než kvůli touze po FF výhodách. Ty navíc nejsou výhodami vždy, zrovna u vlogů je často menší DOF vyloženě na závadu a stejně se cloní.
Panasonic si tady hodně "nabil hubu" s GH6, tam už prostě tolerance k AF byla malá a ztratil tím rok (což je asi hodně mrzí), ale paradoxně jsem zachytil, že se prodalo relativně dost před tím inovovaných GH5II, kde byla cena velmi rozumná, zrovna tak je úspěšný ten jejich BGH box. Chybí jim právě něco pro mobilní točení s plynulým AF bez "dýchání" a pokud bude v tomto G9II podobný jako S5II, tak se klidně vsadím, že se jich do oblasti videa prodá docela hodně (byť to nebude čistě videocentrický model jako řada GH5/6).
Ad specifikace - tak jasně potvrzují PDAF, u snímače píší "nový", ale může to být míněno jako "stejný jako GH6, jen přidané PDAF body". Bod "New engine" podle mne znamená "new pro MFT", tohle bude z S5II.
Zbytek tak nějak očekávatelný a znící rozumně, za mne zajímavé, ale jak jsem psal výše, je to v rovině seriózního sledování a čekání na testy, není to pro mne tak inenzivní GAS jako u OM-1, kde jsem to nadšeně koupil už v předprodeji dost naslepo :-)
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka