Tak mi zrovna dorazila jedna drobná hračka - rybí oko od 7artisans viz
https://7artisans.store/products/7-5mm-f2-8-mk-ii , narozdíl od cirkulárního Meike 3,5mm tohle vykreslí celé políčko.
Musím říct, že mechanické provedení (i třeba balení) je fakt super, na to, že to je "levná čína" prostě nemá chybu. Mimochodem jde o verzi II (tuším z loňského roku) a mimo jiné docela "zkulturnili" krytku, to je u rybích ok často problém, ale tady se mi docela líbí, zlepšení jsou ale i v optice a celém provedení. Pozor na to pokud by někdo hledal recenze, to označení II je podstatné, změn je více.
Opticky jsem nacvakal zatím asi 20 fotek a vypadá to v pořádku, i na plnou díru docela ostré, při f4 pak úplně v pohodě. Sice jde o rybí oko, ale v tomto případě není perspektiva až tak "divoká", jde použít v řadě případů i jako náhradu klasických ultrawide širokoúhlých skel (při propastně menší ceně). Tohle je ještě výraznější právě u MFT, objektiv by vykreslil i APS-C, kde bude deformace na krajích o něco větší, po "MFT ořezu" to je ale zkrátka "mírnější".
Jelikož zítra vyrážím na dovolenou (dost fotografickou), tak sem nebudu linokovat ty první pokusy a počkám co z toho vyleze při reálném focení. První dojmy ale fakt docela dobré.