Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 10. 2022 06:55

Jojo, souhlas.
Jsem mimochodem zvědavý, co se vyklube z OM-5, který by téměř jistě měl být ještě letos (možná už do měsíce).
Podle mne by to mohl být také hodně slušný úspěch, Olympus měl vedle "jedničkové" řady populární pro WL atd. silnou pozici i ve vyloženě kompaktní řadě pro travel atd., kterou pro náročnější představovalo E-M5x. Jenže "dvojka" postupně zastarala, "trojka" byla dost kontroverzní (menší odolnost proti starším, ale přitom na to, co uměla, dost drahá). Pokud by OM-5 naplnil očekávání, tak to může být slušný úspěch a v ideálním případě pro firmu až "druhá noha" vedle OM-1, což by stabilitě dále pomohlo
Co se týče levné "desítkové" řady, tak tam se obávám, že asi mají pravdu, když v tom rozhovoru fakticky naznačují, že tato oblast už dnes nemá ekonomicky smysl. Otázkou (o které nemluvili anebo jsem to přehlédl) jsou spíš PENy, v tomto konceptu by se podle mne dalo udělat leccos zajímavého, přijde mi ale, že s tím spíše nepočítají.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod monikash 26. 10. 2022 08:24

Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 10. 2022 08:58

Tak OM-5 je venku.
Dojmy popravdě "tak napůl" a z leaks nevyšlo téměř nic... Technicky to je fakticky přesně E-M1 mark III, byť ne úplně stejný a pár inovací tam je (třeba hledáček má sice stejné rozlišení, ale asi nový OLED). Snímač je "starý", AF víceméně taky. Zase na druhé ceně je ale proti odhadům nižší i cena - 1200USD, ač odhady byly spíš k 1600USD.
Zachováno bylo "pětkové" tělo bez většího gripu, hmotnost jen 366g (jiný údaj 414g, ale to je pořád pohoda), přitom weather sealed - to je podle mne super.
Ve výsledku je to i cenově přímá náhrada E-M5III, proti tomu to posun vpřed je.

Podle mne to není pro travel marná volba, set s 12-45/4Pro a k tomu malý 40-150/4Pro je váhově skvělá sestava se skvělou optikou.
Asi by byla na místě ještě o něco agresivnější cena, ale v reálu se asi objeví po čase nějaké akce.
Za mne to sice není žádné "wow", ale na druhé straně pro travel a podobné oblasti to je solidní varianta.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod LoboC 27. 10. 2022 14:29

Olympus 8-25/4
Přílohy
PA250133_DxOw.jpg
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zbynek.hromek 27. 10. 2022 16:24

tomashr píše:Tak OM-5 je venku.
Dojmy popravdě "tak napůl" a z leaks nevyšlo téměř nic... Technicky to je fakticky přesně E-M1 mark III, byť ne úplně stejný a pár inovací tam je (třeba hledáček má sice stejné rozlišení, ale asi nový OLED). Snímač je "starý", AF víceméně taky. Zase na druhé ceně je ale proti odhadům nižší i cena - 1200USD, ač odhady byly spíš k 1600USD.
Zachováno bylo "pětkové" tělo bez většího gripu, hmotnost jen 366g (jiný údaj 414g, ale to je pořád pohoda), přitom weather sealed - to je podle mne super.
Ve výsledku je to i cenově přímá náhrada E-M5III, proti tomu to posun vpřed je.

Podle mne to není pro travel marná volba, set s 12-45/4Pro a k tomu malý 40-150/4Pro je váhově skvělá sestava se skvělou optikou.
Asi by byla na místě ještě o něco agresivnější cena, ale v reálu se asi objeví po čase nějaké akce.
Za mne to sice není žádné "wow", ale na druhé straně pro travel a podobné oblasti to je solidní varianta.

Moc jsem od OM-5 nečekal, ale je to první tělo s názvem OM-system, tak se mohli trochu víc snažit. Mohl to být pěkný doplněk k OM-1 - pokud by bylo alespoň shodné menu a baterie. Takto to vypadá, že vymetli sklady po Olympusu.
zbynek.hromek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 10. 2022 16:58

S baterií nesouhlasím - tohle je malé tělo a BLS-1 se tam prostě rozumně nevejde. A je podle mne naopak dobře, že to udělali malé ve stylu E-M5 řady a nesnažili se o nějakou funkčně ořezanou OM-1 pořád s gripem.
Ale jiné věci už mi vadí taky - hlavně to menu, to bylo určitě možné předělat, dál mne třeba děsně štve to microUSB místo USB-C, to je prostě pitomost.

Jinak bych to až tak neodsuzoval, třeba ten stacked snímač mi pro pomalejší tělo přijde zbytečný a nasazení "klasiky" smysl dává, cena je proti prvotním odhadům (kdy se spekulovalo o "nadupanější verzi") rozhodně realističtější (navíc si myslím, že je spíš formální a do půl roku po uvedení bude více akcí či setů). Obecně koncept M1III v malém těle má moje sympatie, předchozí E-M5III byla spíš o generaci starší M1II a pár později uvedených věcí se právě pro travel tělo hodí (HHHRS či třeba LiveND).

O to více škoda těch poměrně hloupých nedotažeností, podle mne stačilo málo, aby to člověk vnímal více pozitivně a nejde přitom o věci, kde bych čekal velký vliv na cenu, je to spíš nedomyšlenost.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wizde 27. 10. 2022 17:18

Toto je mezikus, který musí nést novou značku. Ta zřejmě letos končí. Pokud chtějí pokračovat, tak minimálně to USB C nařizuje EU v dohledné době. Jinak si myslím, že OM1 je ještě vývoj OLYMPUSu.
wizde
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 10. 2022 17:37

To EU nařízení jednak zas tak bezprostředně není (půlka roku 2024) a navíc si nejsem tak docela jistý, zda se týká i tohoto případu, totiž fotoaparátu s výměnnou baterií, kde nabíjení přímo v přístroji není jedinou variantou.
Ale to je jen faktická poznámka k té normě, mě tam to USB-C chybí z důvodů zcela praktických a jeho absence mne vůbec netěší :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gabn 30. 10. 2022 10:11

mám pětkovou řadu oblíbenou, OM5 vítám, ale v mnoha věcech souhlasím s touto kritikou:
https://www.youtube.com/watch?v=eDXwHZSRVl4
Hlavně nesoulad v menu mezi OM1 a OM5. Také jsem čekal, že bude mít nový senzor...
Chybějící USB-C na konci roku 2022 je chybou. Zatím jsem nenašel, zda umí vyrobit jpg ze skládaného makra přímo v těle (E-M5III to oproti E-M1II neuměla - ořez funkcí).
Žádné zlepšení v zaostřování - náskok v rychlosti detekce a ostření, který Olympus měl je už ztracen. Přesto se mi OM-5 líbí, nevede mě však k výměně stávajícího EM5III
gabn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 10. 2022 14:06

Focus stack by to podle popisu umět mělo - ono to fakt vypadá funkčně identicky s E-M1III, i tam dali ten o něco výkonnější procesor IX, který byl právě takovým mezistupněm v mark III.
Ono se to nezdá, ale mark III toho proti II přinesl docela dost a rozdíl byl citelný (byť do jisté míry souhlasím s názory, že už M1 mark III měl být dále. A OM-5 právě dost těchto rozdílů u computational režimů přináší do menšího těla.

S odstupem je za mne u OM-5 největší kix to menu a USB-C, to mne trklo hned a s odstupem na tom nemám co měnit, tohle se nepovedlo.
Senzor bych neviděl zas tak jednoznačně, pro pomalejší tělo upřímně přínos toho stacked z OM-1 není až tak propastný, v něčem je ta "klasika" možná i plusem. Možná by nejvíc přinesla kombinace toho "starého" snímače s poslední verzí obrazového procesoru, ale těžko říct, to je jen odhad.
Mimochodem proti E-M5III by měl AF být přeci jen lepší a to lepší v detekci lidí - zase přebráno z M1III, toto tělo sice nedostalo AI režimy na ptáky a další objekty, ale detekce obličejů a očí se proti M1II a dokonce i M1X vylepšila, pro různé travel focení to přínos je (záleží na zaměření daného fotografa).

Co mi není jasné je to, jak je to s hledáčkem - rozlišení stejné jako u starých, to je jasné, zvětšení stejné jako u M5III, tedy proti jedničkám menší, což asi omezuje negativa menšího rozlišení. Ale podle specifikací je možná zobrazovač v EVF nový s vyšším kontrastem atd., to by marné nebylo, ale zatím jsem tohle úplně nepobral.

Osobně s koupí nepočítám, tak to hodnotím celkem nezaujatě s odstupem a přijde mi, že hlavně až časem dojde na nějaké akce, tak to nemusí být špatné. Ale fakt škoda těch dvou zásadních kixů zmíněných výše, bez nich bych hodnotil i docela dobře, takto ale tak docela ne :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gabn 30. 10. 2022 18:55

plně souhlasím, otázkou je zda např. u FotoSkoda nekoupit za stejnou (OM5) cenu tělo E-M1 Mark III s plnou funkcionalitou v detekci objektů (uvažuji tak z důvodů vlastnění více objektivů - nechce se mi přecházet znovu na Nikon).. jde jen o vaření hlavy..
gabn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 10. 2022 07:05

Pozor, E-M1III AI detekci nemá!!! To má jen OM-1 nekompromisně a E-M1X částečně.
JInak za mne je důvod ke koupi OM-5 hlavně zájem o opravdu malé a lehké tělo (k tomu je přirozeně žádoucí i volit skla). Ryze technicky a "podle seznamu funkcí" to moc smysl nemá.
Ale pozor - zrovna tohle nemyslím jako kritiku, já si naopak myslím, že pro některé situace a obory pořád dává smysl "minimalistická sestava". To, že OM koncept "malé pětky" zachovalo je podle mne určitě správné, o to větší škoda těch nedomyšleností :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zivyk 21. 11. 2022 01:42

Tak ja teda asi idem zobrat E-M10 Mark IIIs s Pancake objektivom za blackfriday 474e (momentalne sa sety predavaju uz iba s R objektivom). Chcel som nieco nenapadne, male, ale nie az moc a za dobru cenu. A hlavne sa mi hodi blesk na prisvetlenie, co som uz velakrat vyuzil. Fotim street/family. Zvazoval som e-m10 mark IV -zial ziadna akcna cena, e-p7 -nema hladacik, trosku drahsi, malicky, om-5 -asi moc dokonaly pre mna, hoci sa mi paci, s dobrym objektivom uz vacsi, cenovo je to pre mna trosku overkill, takze az nabuduce. Snad som zvolil dobre to IIIs.
OM System OM-5
Fotim s 14-150mm f/4.0-5.6 II + 9mm f/1.7 ASPH +12-45mm F4 PRO
brasna Lowepro Nova 140 AW II pixel camo
(14-42mm f/3.5-5.6 EZ MSC Pancake cierny na predaj)
ex Olympus OM-D E-M10 Mark III S
zivyk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gabn 21. 11. 2022 16:59

Pominu-li světelnost, tak slabinou toho objektivu 14-42mm je široké ohnisko - u 14mm až do ca 17mm nemá dobré zobrazení v kraji pole.. E-M10 IIIs jsem měl jako druhé tělo k E-M5III a na něm hodně slušný m.zuiko f=25mm F1.8
gabn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 11. 2022 19:37

Je teda fakt, že k tělu řady E-M10 je "běžný" 14-42 R možná lepší než pancake... Rozdíl hmotnosti je jen asi 20 gramů a E-M10 přece jen už není tělo úplně do kapsy, kde by ta "placatost" v zasunutém stavu byla nejzásadnějším argumentem. Pancake se hodně hodí k PENu, ale v obrazové kvalitě je o trochu horší než R a pokud není placatost tím zcela hlavním bodem, tak bych ho jako úplně první volbu neviděl.
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka