Podle mně prostě nějakou dobu žádný dostupný lepší snímač pro MFT nebyl a Olympus měl dost starostí sám se sebou, takže to nedokázal nějak ekonomicky tlačit... Panasonic asi pro změnu peníze utopil v S řadě, tak výsledek nebyl o nic lepší.
V důsledku zkrátka u MFT úplně vypadla minimálně jedna generace snímačů - ve své podstatě ten můj názor o reálnosti velkého zlepšení zas tak pozitivní není, skok (pokud se potvrdí) je daný spíš tím vynecháním a ne tím, že by byl nový snímač až tak geniální

K uniklým specifikacím - za mne oceňuji výrazné vylepšení rozlišení EVF (to šidí i leckteré dražší přístroje) a za druhé velké zvýšení počtu PDAF bodů. Popravdě u E-M1III jsem občas u specifických situací na počty narážel i při "ruční obsluze", především ale určitě chyběly při trackingu, tohle prostě musí AF zlepšit. Naopak mne trochu zklamala avizovaná rychlost mechanické závěrky - lehce je zrychlený H režim, což je bez AF, L režim s AF je ale podle leak úplně identický jako u současné generace

Třeba to ale dožene dokonalý režim elektronické závěrky, uvidíme... Cena je asi v pohodě.
Vše ostatní už bude ale až o tom, jaké budou konkrétní výsledky testů, za mne jsou asi tyto hlavní otázky:
- jaká bude skutečně kvalita snímače (DR a noise)?
- jak rychlý bude AF a zejména jak rychlé a spolehlivé budou AI módy
- Jak rychlé bude vyčítání elektronické závěrky? Pokud by bylo opravdu vysoké, třeba někam k 1/500s, tak by to reálně znamenalo přechod defakto plně na silent shutter (jako se o to snaží Z9), ale s výhodou zachování i mechanické alternativy pro problémové situace.
- co vlastně bude umět za rychlosti s elektronickou závěrkou, zejména kolik bude maximum s C-AF
- jak rychlá bude odezva EVF
- co přesně bude umět Astro track a případné další computational kouzla
- atd...

Tyto otázky pro mne rozhodnou o tom, zda to bude "WOW", jen prostě "velmi slušný foťák" anebo spíš jisté zklamání. Osobně bych to "WOW" tak docela nevylučoval, ale budu spokojen i "jen" s tou druhou variantou.
A každopádně před nějakými teoriemi "jdu hned objednat" chci určitě vidět i představení GH6, je klidně možné, že sice nové tělo koupit chtít budu, ale taky by za jisté shody okolností nemusela být jen jediná volba...
-- 10. 2. 2022 11:50 --EDIT - jedna poznámka k OMD z trochu jiného konce: pokládám za docela zajímavé a pro nás za pozitivní, že v programu té primární prezentace
https://omds.idloom.events/omsystem/pages/program je i "náš" T. Viktora, zjevně si české zastoupení zachovalo docela dobrou pozici. Ne nějak prioritní, pojede to ve více jazycích nezávisle, ale s ohledem na velikost trhu u nás je to docela příjemné zjištění.