Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod milann88 28. 5. 2021 12:42

Nechme se prekvapit, ale +1EV v sumu vidim jako dost velky optimismus, to se mezi generacemi povedlo snad jen u Sony A7II vs A7III, protoze ta dvojka v tom ohledu prusvih.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 28. 5. 2021 12:49

Popravdě, od doby, co jedu na DeepPrimu, tak ten šum už nějak neřeším. :D
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 28. 5. 2021 12:58

milann88 píše:Nechme se prekvapit, ale +1EV v sumu vidim jako dost velky optimismus, to se mezi generacemi povedlo snad jen u Sony A7II vs A7III, protoze ta dvojka v tom ohledu prusvih.

Tiez moc neviem o tom, ze by bol medzigeneracny skok +1ev bezny. Mozno tak 10+ rokov dozadu, a potom presne ako si spomenul A7 II, ktore ze nejakeho dovodu boli v sume skor na urovni APS-C fotakov.

Pri tych novsich snimacoch ale ide skor len o kozmeticke zlepsenia.

Co sa odsumu tyka, zrejme nieco robim zle, ale ci Topaz, alebo Dxo, vsetko mi pride ako hodne slabe. Sice to odsumi, ale rozpatla.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 5. 2021 13:19

No ale tady se právě nebavíme o mezigeneračním skoku, MFT je víceméně pozadu o generace dvě (ne-li více), bohužel... Naopak zrovna ten výše odkazovaný snímač vypadá jako hodně moderní - nejen BSI, ale i aplikace stack technologie atd.
Já sice MFT v lecčem hájím, ale zrovna k té aktuální technologii snímače jsem dost kritický, v jistém smyslu ten můj "optimismus" kolem možného posunu je spíš projevem výhrad k současnému stavu než nějakým opravdu čistým optimismem...

-- 28. 5. 2021 14:20 --

yorg píše:IPA je co? Znám pouze IPA coby izolaci proti vodě. Rozlepovač je pokud vím aceton a tady bych měl obavu, jestli to nebude až moc agresivní.

IPA je isopropylalkohol, opravdu se ta zkratka běžně užívá - jen jeden příklad z mnoha: https://www.detailingshop.cz/ipa-izopro ... hol-99--1l
Rozlepovač na CA zcela jistě není aceton, je to ještě větší svinstvo, obvykle něco jako methoxypropanol, prsty to ničí daleko víc než aceton. Naopak ale asi leptá méně plasty, určitě bych to na clonu přímo nekapal, ale to opatrné použití vatičkou by mělo být OK. Ale samozřejmě ideální bude, když to nebude třeba :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod yorg 28. 5. 2021 13:34

Díky za tip. Než jsem se znovu přihlásil, tak mi to s tím IPA došlo. Jdu lepit. :-)
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 28. 5. 2021 13:55

Kdyz kouknu na Dpreview studiove fotky, vidim rozdil jedno EV u poslednich M4/3 oproti poslednim APS-C, pridat jedno EV v sumu by znamenalo dohnat APS-C, coz nevidim jako realne. K tem technologiim se co do sumu stavim trochu rezervovane, stacked podle me vede spise k rychlosti a u BSI neverim, ze prida 1 EV, hezky je to videt u Nikonu Z6 a Z5. Jedina cesta je, ze by mohli diky vyssimu vykonu zacit vice zehlit.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 28. 5. 2021 14:16

tomashr píše:No ale tady se právě nebavíme o mezigeneračním skoku, MFT je víceméně pozadu o generace dvě (ne-li více), bohužel... Naopak zrovna ten výše odkazovaný snímač vypadá jako hodně moderní - nejen BSI, ale i aplikace stack technologie atd.
Já sice MFT v lecčem hájím, ale zrovna k té aktuální technologii snímače jsem dost kritický, v jistém smyslu ten můj "optimismus" kolem možného posunu je spíš projevem výhrad k současnému stavu než nějakým opravdu čistým optimismem...

-- 28. 5. 2021 14:20 --

yorg píše:IPA je co? Znám pouze IPA coby izolaci proti vodě. Rozlepovač je pokud vím aceton a tady bych měl obavu, jestli to nebude až moc agresivní.

IPA je isopropylalkohol, opravdu se ta zkratka běžně užívá - jen jeden příklad z mnoha: https://www.detailingshop.cz/ipa-izopro ... hol-99--1l
Rozlepovač na CA zcela jistě není aceton, je to ještě větší svinstvo, obvykle něco jako methoxypropanol, prsty to ničí daleko víc než aceton. Naopak ale asi leptá méně plasty, určitě bych to na clonu přímo nekapal, ale to opatrné použití vatičkou by mělo být OK. Ale samozřejmě ideální bude, když to nebude třeba :-)

Nemyslim, ze je pozadu niekolko generacii. To co je v A7 III / Z6 /S1 je v podstate aktualna generacia snimacov a to v Olympuse je rok pozadu. Fakt je, ze tie snimace sa uz v podstate neposuvaju a si clovek vlastni D750, alebo najmodernejsi 24Mpix FF je z pohladu vystupu v podstate jedno.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 28. 5. 2021 14:26

Upřímně řečeno, tahle víra, že by se měl objevit nějaký zázračný snímač charakteristický speciálně pro M43, který by šuměl jako APSC při stejném rozlišení, ta je věčná a věčně nenaplněná.

Taky si nemyslím, že EM1-3 nebo EM1X nějak zaostávají v šumu - prostě jen šumí adekvátně své velikosti a rozlišení. A není to žádný průšvih.

Fidko ale měl a má pravdu, že vývoj by mohl přinést rychlejší vyčítání senzoru, více ostřících bodů a z toho plynoucí výhody.

Opravdu si ale nemyslím, že Sony někde šušní senzor M43, který bude unikátní a bude šumět o 1EV jinak, že by podle pravidel šumět měl.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 5. 2021 15:16

A on někdo psal, že to má šumět jako APS-C při stejném rozlišení? Je to celé o tom, že větší snímač umí při stejné velikosti pixelu větší rozlišení, ale neexistuje žádný důvod, aby bylo z dané velikosti pixelu jiné D/R či šum. Pokud tomu tak není, tak je evidentně problém v tom horším snímači.

Zapomeň na Olympus a MFT a dej si vedle sebe Sony A7RIV a Sony A6600 - A7RIV je o 1,4EV lepší než v DR, v šumu je převaha dost podobná. Ale teď překvápko - který z těchto přístrojů má větší buňku snímače, co myslíš? Pokud automaticky hádáš fullframe, tak jsi neuhodl :-)
Tohle je právě klasický příklad vícegeneračního skluzu, přičemž APS-C snímač v A6600 je generačně hodně blízký tomu 20mpix MFT...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 28. 5. 2021 15:22

Ne, celou dobu ti píšu, že se jedná o šum při stejném rozlišení.

FF snímač při větším rozlišení a následném zmenšení na to (menší) rozlišení M43 snímače bude zase šumět o dvě 2EV méně, než ten M43.

Z toho se prostě nedá uniknout. Žádný zázrak nebude.

-- 28. 5. 2021 16:28 --

Hlavně tedy - prostě nečekej, že Sony vydá novou takto revoluční (a patrně neexistující) generaci senzorů, které by takto významně méně šuměly, zrovna pro M43.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 5. 2021 15:37

To je ale v pořádku, já popravdě srovnání moc neřeším, mne zajímá primárně to, co bych popsal "je to pro mně dost dobré?"... A popravdě tady je to tak, že mi současné MFT pro moje zaměření naprosto vyhovuje tak pro 80% situací (myslím teď v kvalitě výstupu, AF atd. chvíli vynechme) a posun o 1EV by to spolehlivě posunul někam nad 90%, to je celé :-)

Mimochodem řečeno, je trochu otázka, jak je to při dnešní technologii opravdu s tím přínosem větší buňky snímače. Už jsem narazil na článek, že současný stav u fullframe, kdy jsou highres snímače s menšími pixely lepší než "běžné" 20-24mpix snímače vůbec není náhoda a že větší buňky ve skutečnosti aspoň v Bayer provedení jsou spíše na škodu (myslím i v základním rozlišení, ne jen jako podklad pro downscale). Ostatně od Sony probublal i rumor, že chystají nový fullframe sensor poskládaný z většího počtu menších buněk, ale to už je trochu jiné téma.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 28. 5. 2021 16:09

S tou kvalitou výstupu s tebou souhlasím, měl jsem to stejně.

S těmi hires senzory je to zajímavé, taky proto, že se neskutečně zlepšila přesnost AF a taky že ty nové objektivy to rozlišení zvládají.
Vzhledem k tomu, že s těmi daty dělají různá kouzla, není vyloučeno, že větší množství dat je pro ty “pokročilé algoritmy zpracování obrazu”, jak se to nazývá u fullframe (u M43 to je odšum :-) ), velkým přínosem.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 29. 5. 2021 08:45

Ja som to s tym ako to foti kupoval. Jednoducho toto podla mna clovek musi mat pri kupe vyjasnene, ci je ochotny akceptovat horsi vystup ako cenu za mensie rozmery a pripadne aj nizsiu cenu.

Co samozrejme neznamena, ze by sa ten vystup nemal zlepsovat a drzat krok s konkurenciu v zmysle, ze si bude drzat adekvatny odstup vzhladom k velkosti snimaca. Ale ono sa ten vystup dnes uz naozaj vyznamnejsie nezlepsuje a kym nepride novsia technologia snimacov, asi sa ani vyznamne nezlepsi.

Pokial ide o tie algoritmy, asi by som ich radsej videl tam kde su dnes, nez vo fotaku bez moznosti zasahu. RAW by proste mal ostat RAWom.
Naposledy upravil Fidko dne 29. 5. 2021 09:34, celkově upraveno 1
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod yorg 29. 5. 2021 09:17

yorg píše:Díky za tip. Než jsem se znovu přihlásil, tak mi to s tím IPA došlo. Jdu lepit. :-)

Zalepeno a vypadá, že to bude i držet. Trošku byl problém s tím, jak tam dostat aktivátor. Spára je úzká a dovnitř se nedostal. Nakonec pomohlo to rozšklebit na nanesené lepidlo stříknout a rychle přitlačit.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 30. 5. 2021 16:44

Davidof píše:Upřímně řečeno, tahle víra, že by se měl objevit nějaký zázračný snímač charakteristický speciálně pro M43, který by šuměl jako APSC při stejném rozlišení, ta je věčná a věčně nenaplněná.
Už sme to tu mali .. aspoň v jednom parametri "Sports (Low-Light ISO)" ;-)
- Nikon D500 = 1324 ISO
- Olympus E-M1 Mark II = 1312 ISO
- Nikon Z7II = 2841 ISO

https://www.dxomark.com/Cameras/Compare ... _1136_1361

Davidof píše:Opravdu si ale nemyslím, že Sony někde šušní senzor M43, který bude unikátní a bude šumět o 1EV jinak, že by podle pravidel šumět měl.
Práve u mFT je najvyššia šanca takého snímača :-))
Nakoľko u viac megapixelov sa stáva blokujúcim parametrom rýchlosť, ktorú navyše u väčších snímačov spomaľuje aj 14-bitový A/D prevodník -> u mFT sa dá lepšie sústrediť na zlepšovanie citlivosti. Očividne je na to aj optimalizovaný.

Aktuálny 20-megapixelový mFT snímač (napriek svojmu veku) teda proporcionálne ešte aj dnes môže stíhať konkurovať väčším. Naimplementovanie najnovších technológií by ho určite posunulo vyššie, kľudne aj o to 1 EV :hm
(tu mám na mysli nielen zlepšenie v snímači, ale aj SW vylepšenia v procesore)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka